Co je menopauza?

Menopauza. Toto slovo je obeznámeno, možná každá žena z nejvýše let. Nicméně před určitým věkem se málokdo ze zástupců krásné poloviny lidstva snaží v tomto fenoménu podrobněji zjistit. A pouze rychlý čas běhu je vážně přemýšlet o tom, co menopauza, a jaké změny mohou být označeny jeho urážkou.
Bohužel, v podstatě nadcházejících transformací, se zaměřením na příběhy, příbuzné a známé, je poměrně obtížné. Někteří lidé mají tendenci přehánějí a resetují význam zkušených událostí. Kromě toho je každým lidským tělem jedinec individuální, příznaky klimatizace, kteří obtěžovali jednu ženu, je naprosto volitelně relevantní pro všechny ostatní. Aby bylo možné bezpečně překonat možné úskalí menopauzního období, mělo by být osvíceno spolehlivými informacemi, které mohou pomoci navigovat podstatu nadcházejících změn.

Menopauza: Co je při příchodu, jak dlouho to trvá?

Climax a menopauza jsou často považovány za identické jevy, ale je to? Na Filistině se koncept menopauze často kombinuje celé spektrum změn v těle v těle: od registrace prvních znaků a až do úplného ukončení reprodukční funkce. Z pohledu lékařské praxe však takový výklad není zcela pravdivý. V lékařském prostředí, pod nástupem menopauzy, je chápán jako okamžik, kdy po poslední samostatné menstruaci v důsledku přirozeného fungování vaječníků, 12 měsíců. Proto bude správnější kombinovat celý komplex vnitřních změn způsobených vytlačováním reprodukční funkce, takový koncept jako "Climax", protože tato definice je ve svém významu širší.

Menopauzální období se provádí na rozdělení do 3 fází: Premenopauza, menopauza a postmenopauza. Každý z těchto fází má své vlastní charakteristické vlastnosti a časové rámečky. A ačkoli průběh vrcholu v každém případě individuálně, pro většinu žen, je to typické pro tyto časové hranice.

Premenopausa

Průměrný Začátek premenopauzy Dodává se ve věku 45 let. Bylo v té době, že žena registruje počáteční známky menopacterních změn, i když jejich intenzita je zpočátku vyjádřena mírně. Vzhled prvních příznaků je způsoben vzniklými hormonální perestrojika. V této době je nedostatek estrogenů a progesteronu - hlavní ženské sex hormony. Kromě toho je množství folikulů stanovených v vaječnících postupně vyčerpány. V důsledku toho je narušena pravidelnost zrání plnohodnotných vajec, to znamená, že ovulace je menší a méně. Hlavním příznakem transformace reprodukčního systému se stává nepravidelností menstruačního cyklu. Zpravidla se intervaly mezi krvácením postupně zvyšují. V preclimptic období Zpožděné měsíční vypouštění může být zavádějící, takže problematika prevence z nežádoucího těhotenství jsou stále relevantní. Doba trvání tohoto období je v průměru 2 až 6 let, i když v některých případech může zpoždění a 10 let.

Menopauza

Po dokončení prvního období klimarta přichází menopauza. Tato fáze je nejvýraznější projevy a významné procesy vyskytující se v orgánech malé pánve a v celém těle jako celku. Úroveň estrogenu syntetizovaného vaječníkem je i nadále neúprosně snížena provokovat aktivní symptomy z nervové, kardiovaskulární, urogenitální, endokrinní systém. Urážlivý Těhotenství v menopauze I když je méně pravděpodobné, než v předchozímu, ale není zcela vyloučeno, protože vzácná ovulace může stále probíhat. Jednou po dokončení poslední přirozené menstruace vyprší 12 měsíců, menopauza je považována za. Stává se to asi 50-53 let.

Postmenopausa

Postmenopauza - nejdelší doba klimatizace. Přijde po menopauze a doprovází ženu až do konce jejího života. V této fázi patologické symptomy postupně ustupují, i když některé značky se mohou zaregistrovat asi 3-4 roky. Postmenopauza se vyznačuje absencí menstruace, atrofie orgánů sexuální sféry, úplným dokončením syntézy estrogenu v vaječnících a absolutní nemožnosti přírodního pojetí.
Je třeba poznamenat, že v některých případech mohou menopauzální změny začít ve věku 40 let a někdy dříve. Pak mluví o předčasném menu. Pokud symptomy climetherty chybí až 55 let, pak jsou to předpoklady pro příchod Pozdní vrchol. Oba scénáře jsou odchylky od normy a vyžadují další lékařské vyšetření s cílem identifikovat příčiny jejich výskytu.

Stane se Climax s muži? Jděte do článku na odkaz, abyste zjistili odpověď na tuto otázku.

Co ovlivňuje dobu této fáze a povahu jeho současného?

Existují některé faktory schopné ovlivnit načasování ofenzívu, charakteru a Doba trvání menopauzního období. To může být:

  • Dědičnost: Často žena opakuje menopacterický scénář blízkých příbuzných;
  • Převedené gynekologické zásahy. Operace, potraty, komplikovaný porod může nepříznivě ovlivnit menopauzu, urychlit nebo Zpoždění nástupu Klimaků;
  • Těhotenství a porod skončil bezpečně, stejně jako dlouhodobé kojení, naopak, zvýšení šance na úspěšné absolvování menopauzálního období, protože je to dítě, že hlavním úkolem ženského organismu a jeho implementace je druhem zdraví ;
  • Chronický stres a zvýšená emocionalita jsou schopny posílit povahu změn v menopázě;
  • Dopad chemoterapie, radioaktivního záření během léčby onkologických onemocnění způsobuje útlak vaječníků a brzy vyvrcholení;
  • Důležitou roli hrají socioekonomické podmínky, ve kterých se žena nachází, hrají také důležitou roli;
  • Přítomnost špatných návyků vyvolává negativní průběh Klimaků.

Hlavní a další příznaky menopauzy

Existuje několik základních známek začátku menopauzálních transformací.

  1. Menstruační stálost cyklu - hlavní signál změn Climapti. Intervaly mezi menstruacemi, zpravidla zvýšit. Alokace se stávají více vzácnější. I když někdy je reverzní obraz.
  2. Přílivy - další ze společných příznaků. Jedná se o náhlé záchvaty tepla, které pokrývají horní část těla a doprovázené společnou malátností, dušnostem, zvýšením krevního tlaku, zarudnutí kůže. Takový stav je obeznámen s 85% žen, které zadaly klima. Přečtěte si v našem článku - Jak se zbavit přílivů během Klimaků.
  3. Psycho-emocionální nestabilita - společné znamení. Často během období Klimaků se žena stává zbytečným emocionálním, nevyváženým, zažívá nemotivovaným vzrušením, často teče do apatie, nemůže se soustředit v práci, zapomene na důležité věci. Velmi často existují poruchy nočního spánku, což vede k chronickým přepracováním. To vše je výsledkem nerovnováhy hormonální sféry. Někdy na pozadí vyvrcholení, žena vyvíjí hlubokou depresi, která vyžaduje zkušený psycholog Intervence.

Existují také další příznaky menopauzy. Jejich přítomnost však může být znepokojena nejen o procesech doprovázených dokončení reprodukčních činností, ale také na patologické změny unikající. To může být:

  • Známky Klimaks z aktivit plavidel a srdcí: Bradykardie, Angina Region, Arhydramia s menopaususem, dušnost, hypo-nebo hypertenze, bolest na hrudi;
  • Změny v práci močového systému. Nedostatek estrogenu provokuje snížení tónu svalů močového měchýře, což vede k častým nutkáním a inkontinenci;
  • Znamení od sexuálního systému. Hormonální hrboly negativně ovlivňují stav sliznic těla těla, včetně intimního prostoru. Snížení sekrece bakterie a atrofování epiteliální tkáně způsobují nepříjemné pocity (svědění, spalování, bolestivost se sexuálním kontaktem).
  • Změny vzhledu. Vyprovokují všechny stejné nedostatek estrogenu. Tam je snížení výroby kolagenových a elastinových vláken buněk, takže kůže ztrácí tón, zdá se, že vrásky se objevují, vlasy začnou vypadnout a stávají se nudnými, bez života.
  • Často právě v období menopauzy, žena ostře získala váze, která je vysvětlena endokrinními poruchami způsobenými hormonálními poruchami.
  • Z pohybového aparátu se vyskytují degenerativní změny, což je často vyjádřeno bolestivostí kloubů, překonat Svalová bolest během vyvrcholení zejména v noci.
  • Problémy při práci gastrointestinálního traktu se ukázaly oslabením střevních peristálů, exacerbace stávajících onemocnění v této oblasti.

Diagnóza období

Nejzápavější věc, že ​​žena může učinit pro své zdraví v období menopauzy - svěřit kontrolu nad ním kompetentnímu lékaři. V ideálním případě, samozřejmě i v mladém věku, je žádoucí podstoupit lékařské vyšetření nejméně jednou ročně, ale během období Klimaků se stává ještě důležitější. Nyní se návštěvy specialisty musí nastat alespoň jednou v polovině.

Hlavní otázkou, která vzniká v čele ženy, která se srazila s prvními známkami menopauzy: Jaký lékař byste měli kontaktovat? Mohou existovat dvě možnosti: můžete navštívit terapeut a on, on, on určit potřebu konzultace odborníků na základě sestavené anamnézy. Druhou možností je navštívit přímo gynekolog, návštěva, která je v každém případě nevyhnutelná při regulaci otázek týkajících se vrcholu.

Pro stanovení hormonálního pozadí a vyhodnocení stavu pacienta se obvykle přiřazuje řada postupů:

  • Krevní testy: společné, biochemické, analýza na sexuálně přenosných infekcích, Analýza na hormonech;
  • Obecná analýza moči;
  • Uzi malé pánevní orgány;
  • Ultrazvuk a mamografie mléčných žláz;
  • cytologická studie sliznice z cervikálního kanálu dělohy;
  • EKG.

Při detekci odchylek spojených s prací některých orgánů je pacient poslán na konzultaci s úzkými specialisty.

Když potřebujete léčbu?

Nástup menopauzy by neměl být spojen s nemocí. Daleko od všech patologických příznaků žen se projevuje nadměrně jasné. I když jsou tyto případy. Někdy tělo prostě nemá čas přizpůsobit se intenzitě změn, ke kterým dochází, a významné poruchy jsou v jeho provozu zaznamenány. Mohou se projevit v činnostech jakéhokoliv orgánu, protože většina vnitřních procesů je řízena hormonálním systémem.

Potřeba používat lékovou terapii je určena zúčastněným lékařem na základě stížností pacienta a výsledky průzkumu. Co může být důvodem pro zahájení léčby? Vývoj hypertenze, porucha v práci srdce, endokrinních poruch, dysfunkčního krvácení dělohy, intenzivních přílivů - to znamená, že jakékoli způsoby, jejichž závažnost je hypertrofie.

Metody terapie patologického vyvrcholení

Léčba patologických projevů klimakterií zahrnuje několik směrů.

  1. Nejpohodlnějším je použití dekorakces, fytheyev, nádobí léčivých bylin, bohaté na obsah rostlin estrogen: pastýřové tašky, nudné dělohy, šalvěj, Červený štětec, Jetel červený a dr. Tyto nástroje pomáhají jemně ovlivnit hormonální pozadí, aniž by způsobily nepříznivé reakce z těla.
  2. Recepce Badic v Climsaks Také skutečný. Jedná se o přípravu na zeleninu, jejichž působení je zaměřena na minimalizaci klimakterických projevů a zvýšení adaptivních funkcí těla. Jejich účinnost je založena na doplňování nedostatku estrogenů. Příkladem takových drog může být: Climaxan, Estrovale, Klimatický nástroj - Hel, Remens, Climatoplan, Mensha, Menopayus, Qi-Klim.
  3. Pokud menopakkonatelní období významně mění životní styl ženy, a existuje skutečná hrozba pro zdraví, pak těžké dělostřelectvo jde do předmětu - náhradní hormonální terapie (UGT). Tato možnost léčby je charakterizována vysokou účinností, ale vyžaduje zvláštní opatrnost v aplikaci. Kompetence lékaře v této úzké oblasti je velmi důležitá. V hormonální terapii je jeden z lékařských principů zvláště relevantní: "Za prvé ze všeho nepoškodím". UGT má širokou škálu kontraindikací a je schopen způsobit celou řadu vedlejších účinků (až k provokování onkologických procesů), takže musí být provedena kontrola nad jeho použitím.
  4. Někdy perorální antikoncepce jsou předepsány k odstranění hormonálních poruch. Volba drogy je lepší svěřit gynekologa. Existuje mnoho druhů těchto prostředků, účinek je založen na různých kombinaci umělých analogů progesteronu a estrogenu, takže je důležité zvolit možnost, která zohledňuje potřeby těla určitého pacienta.

Jak pomoci tělu během menopauzální změny?

Základem bezpečného průchodu menopauzálního období je udržet zdravý životní styl. Co je součástí tohoto konceptu? Věnujte pozornost následujícím bodům:

  1. Jídlo musí být časté. Porce zároveň - malé. Preference by měla být věnována stravovacím stupni masa, fermentovaných mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, obilovin, ořechů. Bude velmi užitečné pro zahrnutí do stravy rostlinných plodin bohatých na fytoestrogeny: sójové boby, fazole, čočka, hrášek, oves, brokolice, květák, červené hrozny. Číst co Dieta s Klimakse Je třeba dodržovat.
  2. Odmítnutí nápojů obsahujících kavárny ve prospěch čisté vody, bylinné čaje, koně, přírodní šťávy;
  3. Fyzická aktivita a venkovní chůzi. Taková kombinace umožní vyhnout se stagnujícím jevům v těle, stejně jako saturovat kyslík krve.
  4. Odmítnutí špatných návyků. Nadměrné komentáře. Nikotin a priori je jed. Alkohol může být výjimkou ve zvláštních případech, i když jeho technika často provokuje u žen útoky přílivů, zvýšení tlaku, srdečního rytmu selhání.
  5. Příjem multivitaminových komplexů. To je vynikající způsob, jak doplnit energetické rezervace těla, stejně jako zabránit deficitem životně důležitých prvků.
  6. Pravidelná návštěva lékaře a průchodu průzkumu orgánu - základem prevence vážných patologických změn. Během období cvimaků, velmi často "zvýšené" zákeřných onemocnění, provokuje, která hormonová nerovnováha. Včasná diagnóza vám umožní rozpoznat známky nezdravé v počáteční fázi a zahájit léčbu.
  7. Eliminace stresu - velmi důležitý a obtížný bod. Rhythm života je dnes extrémně dynamický, a někdy je těžké mít čas na všechny změny, ke kterým dojde. Vyhněte se problémům a problémům sotva uspět, ale můžete podporovat fungování nervového systému. Chcete-li to udělat, zkuste to nejprve, poněkud distancování z problémů, tvoří vědomý postoj k nim. Za druhé, pomáhat nervovým systémem v obtížných okamžicích života, můžete použít léky se sedativním účinkem.