Jak se vyhnout osteoporóze

Jak se vyhnout osteoporóze

Správná výživa

Aby se zabránilo osteoporóza a zlomeniny kostí musí být zahrnuty do jeho strava Vápník bohaté potraviny: mléko (zvířecí původ a sójový), tvaroh, kefír, sýry, jogurty, pomerančový džus, luštěniny, zelená zelenina. Každý z těchto produktů obsahuje jiné množství vápníku, a zjistit, co a v jakém množství, které potřebujete jíst během dne, budeme nejprve zjistit, kolik vápníku potřebujete.

Kolik potřebuji vápník?

Odborníci se domnívají, že žena potřebuje:

  • 1000 mg vápník denně, pokud ještě nepřišli Climax, Nebo pokud přišel Climax a přijmete náhradní hormonální terapie estrogen
  • 1500 mg vápníku denně, pokud máte vyvrcholení a neberete estrogeny ve formě substituční hormonální terapie

Jak vzít vápník?

Je velmi důležité, aby denní dávka vápníku vstoupila do těla podíly 400-500 mg na jídlo. Pokud celá dávka vápníku denně (1000-1500 mg) jde do těla po dobu 1 času, pouze ty 400-500 mg může být schopen pochopit, a ne více.

Kolik vápníku je obsaženo v potravinách?

V této tabletě najdete průměrný obsah vápníku v různých produktech, které potřebujete jíst během dne.

Produkt

Kolik vápníku je v něm obsaženo

Mléko (odmaštěné, 2% nebo pevné)

300 mg vápníku v 250 ml mléka

Tvaroh

95-100 mg ve 100 g tvarovku

Kefir

267 mg v 250 ml KEFIR

Jogurt

250 mg vápníku v nádobě za 150-160 g

Pomerančový džus s vápníkem

300 mg vápníku v 250 ml šťávy

Vápenatý tofu sýr

435 mg v 113 g tofu

Sýr

195-335 mg ve 30 g sýrů (tvrdší stupeň sýrů, tím vyšší je obsah vápníku)

Sójové mléko

300 mg v 250 ml mléka

Fazole

60-80 mg v 113 g

Zelí

210 mg na 100g zelí

Konzervované Sardin Atlantic s kostmi

286 mg v 75 g sardinu

Obsah vápníku v některých produktech se může lišit v závislosti na výrobci. Pro přesné informace si přečtěte štítek produktu.

Jak zjistit, kolik vápníku se dostanu s jídlem?

Můžete zjistit, kolik přibližně vápníku se dostanete s jídlem, počítáte kolikrát denně jíte (nebo pít) Mléčné výrobky. Vynásobte toto číslo na 300mg a obdržíte přibližnou částku vápníku, který vstoupí do vašeho těla během dne.

Studie ukázaly, že většina žen se získá s potravinami ne více než 500-550 vápníku denně, tj. Polovina nebo třetí z požadované dávky. Proto se většina žen starších než 45 let doporučuje přijmout vápník ve formě potravinářských přídatných látek.

Potravinové doplňky s vápníkem

V současné době existuje mnoho potravinářských přísad obsahujících vápník.

Potravinářské přídatné látky s vápníkem mají mnoho výhod:

  • Nemusíte zvážit, kolik vápníku jste již obdrželi a kolik více
  • Potravinové doplňky nemají kalorie
  • Potravinářské přísady snadno trvat
  • Vápník z aditiv je absorbováno ne horší než vápník z potravin

Jaké doplňky výživy?

Vápník může být k dispozici ve třech formách: Citrát vápenatý uhličitan vápenatý nebo glukonát vápenatého. Předpokládá se, že vápník citrát je lepší a rychlejší díky tělu než uhličitan vápenatý. Některé přípravky vápníku obsahují vitamín D, který pomáhá vápník lépe naučeno.

  • Glukonát vápenatý: ve formě 500 mg tablet
  • Vápník D3 Nicomed obsahuje 500 mg vápníku a vitamínu D
  • Vápník vápenatý se shoduje - obsahuje uhličitan vápenatý 500 mg a vitamin D3.
  • Calchene - obsahuje citrát vápenatý, stejně jako vitamín D3, měď, zinek, mangan a bor. Jedna tableta obsahuje 250 mg vápníku.
  • Aktivy vápníku - jedna tableta obsahuje pouze 50 mg vápníku a vitaminu D3. Chcete-li získat dostatečné množství prvku, aktivum vápníku, který potřebujete pít 2-3 tablety několikrát denně.

Jak vzít doplňky s vápníkem

Doplňky vápníku jsou nejlépe pořízeny 2-3 krát denně, při jídle. Pokud je vaše denní dávka 1000 mg, můžete ráno pít 500 mg vápníku ráno a večer, a pokud 1500 mg, pak na snídani, oběd a večeři 500 mg.

Denní dávka vápníku by neměla překročit 2000 mg. Proto, pokud jste jedli vysoký produkt vápníku, přeskočte jednu potravinovou přísadu.

Vedlejší efekty?

Obecně platí, že dietní doplňky s vápníkem jsou dobře tolerovány, a pokud žena nebere více než 2000 mg za den, vedlejší účinky nevznikají. V některých případech však mohou aditiva vápníku způsobit zácpu. Pokud často máte zácpu, změňte potravinářskou přísadu (místo uhličitanu vápenatého, začněte přijímat citrát vápník).

Vitamín D

Při prevenci osteoporózy, vitamín D není méně důležitý než vápník. Je to vitamín D, který umožňuje vápník absorbovat normálně ve střevě. Nedostatek vitaminu D v těle vede k změkčení kostí a zvýšeného rizika zlomenin.

Zdroje vitamínu D

Můžeme dostat vitamín D jídlo, které jíme každý den. Vitamin D obsahuje ryby (losos, makrel, tuňák, sardinky), vaječný žloutek, v játrech, v sýru. Dalším důležitým zdrojem vitamínu D je naše kůže. Je v kůži pod vlivem slunečního světla, je vyroben tento "Sunny Vitamin".

Musím pít vitamín D?

Nemusíte navíc užívat vitamín D, pokud žijete ve slunné oblasti a navštivte ulici nejméně 15-30 minut denně.

Musíte vzít vitamín D, pokud žijete v severních oblastech, kde je malé slunce a také pokud zřídka navštívíte ulici.

Kolik potřebuji vitamín d?

Pro ženy starší než 45-50 let optimální dávka vitaminu D je 600-800 UN za den. Některé výživové doplňky s vápníkem také obsahují vitamín D (vápenatý D3 Nocomed, kompliventní vápenatý D3, Casticin a někteří jiní).

Nový životní styl

Začneme ztratit vápník z kostí po 35 letech, takže o 45 let je hustota kostí již dostatečně nízká, což může vést ke zlomeninám. Správná výživa a správný životní styl pomáhá nejen zabránit ztrátě vápníku z kostí, ale dokonce posílit kosti.

Pravidelné cvičení

Optimální cvičení pro prevenci osteoporózy je chůze, jogging, tanec, procházky ve schodech, aerobik, tenis. Zároveň taková fyzická námaha jako plavání a protahovací cvičení nemají příznivý vliv na hustotu kostí.

Fyzická námaha je prospěšná pouze tehdy, pokud je provádíte pravidelně. Podle pravidelnosti se rozumí nejméně 30 minut cvičení 3-4 krát týdně.

Odmítnout kouření

Pokud kouříte jeden balíček cigaret denně, několik let můžete ztratit až 10% vápníku z kostí a výrazně zvýšit riziko osteoporózy a zlomenin. Kromě toho kouření snižuje hladinu estrogenu v krvi a může vést k předčasnému vyvrcholení. Pokud jste již přišli vyvrcholení, pak kouření se několikrát zvyšuje riziko srdečních onemocnění, zvýšené krevní tlak a zlomeniny kostí.

Vyhněte se situacím, ve kterých můžete spadnout nebo hit

Falls a modřiny významně zvyšují riziko zlomenin kostí, takže byste měli odmítnout kurzy, které mohou vést k jednomu nebo jinému poškození.

  • Nenechávejte věci na podlahu nebo předměty, které můžete klopýtnout.
  • Ujistěte se, že místo, kde míříte, je dobře svítit. Jen v případě, že s vámi nosíme baterku, což pomůže rozsvítit temný vstup nebo silnici.
  • Odmítnout návštěvu válečků, vyhnout se chůzi na ledě v zimě. Totéž platí pro mokrý sex.
  • Pokud si všimnete zhoršujícího zobrazení, obraťte se na oftalmologa, který vám pomůže zvolit vhodné brýle.

Pokud si vezmete nějaký lék

Některé léky mohou přispět ke ztrátě vápníku z kostí, takže určitě budete žádat o návštěvnost lékařů, pokud váš lék nemá vliv na hustotu kostí. Například osteoporóza může vést:

  • Dlouhé užívání steroidních hormonů (například prednisone)
  • Dlouhé recepce Heparin
  • Některé antikonvulzivní léky z epilepsie: fenytoin, karbamazepin, duté kyseliny, fenobarbital

Pokud si vezmete jeden z těchto léků, zeptejte se svého lékaře, co léky potřebujete, aby se zabránilo osteoporóze.