Dopamin - motivace peněz a radost. Slib štěstí

Dopamin (Angně. Dopamin) - Biologický předchůdce Norepinefrin a adrenalin. Mám rád proces čekání na příjemnou akci: dárek, setkání, ocenění, pohyb směrem k cíli.

Dopamin není jen hormonální "radost", ale látka motivace, která slibuje štěstí.

Rozdíl mezi serotoninem a dopaminem

Při zvyšování dopaminu, Serotonin Falls. Je antagonista serotoninu - hormon, který je generován, když něco. Pokud neexistuje úspěšné potvrzení obou hormonů poklesu - zklamání

Jak je produkován DOFOMIN ?

Dopamin je chemický vodič, který přispívá k přenosu signálů na centrálním nervovém systému, od některých neuronů na druhý. Působí na přilehlém mozkovém jádru - jeden z hlavních center potěšení.

Tato část mozku spolupracuje se středisky odpovědnými za emoce a kontrolu nad nimi, stejně jako pro proces paměti a zapamatování, zvědavost, motivace. Agonisté stimulují dopaminové receptory v mozku a různé typy receptorů (selektivně).

Dostatečná produkce hormonu poskytuje energii, sílu dosáhnout cílů, aby si přáli možnost rozpoznat nové, být v pohybu. Zároveň je proces motivace je potěšením pro člověka. Nízká úroveň provoká apatie.

Takový neurotransmiter může být vyroben v mozku zvířat, stejně jako brainstantsu nadledvinek, ledvin. Podle výsledků neurobiologického výzkumu, Dopamin se zvyšuje v procesu vzpomínek na příjemnou propagaci. Agonisty dopaminu, díky svým chemickým vlastnostem přispívají k přímé stimulaci receptorů DA, reprodukovat účinek dopaminu.

Funkce

Kromě potěšení a radosti, že člověk zažívá v procesu očekávání příjemného výsledku, dopamin také přispívá k poskytování řady dalších funkcí.

Prevence
Proces učení, zvědavost- Hormon radosti dopaminu usnadňuje zapamatování informací, účinnost studijního procesu se zvyšuje.

- zvědavost - vnitřní motivace, která podporuje hledání odpovědi na určité otázky a znalosti o neznámých věcech. Je druh přežití mechanismu.

- existuje lepší asimilace informací, ke kterým má člověk zájem.
Pocit štěstí- lidé jsou náchylné k tomu, aby si radost, relaxaci v důsledku vydání dopaminu v určitých centrech mozku.

- Po produkci dopaminu se člověk stává zcela spokojený, radostný a to je jeden ze základních potřeb každého z nás.
Kreativní sklon- Podle výsledků vědeckého výzkumu je kvantitativní obsah dopaminu v kreativních lidech a pacienti se schizofrenií přibližně stejný.
- Dopamovské receptory v Talamusu se vyznačují nižší hustotou.

- Příchozí signály o odůvodnění a znalostech se filtrují v menší míře. V důsledku toho se zvyšuje tok informací.

- kreativní člověk může "vidět" nestandardní způsoby, jak vyřešit problémové situace. Pacienti se schizofrenií trpí neklidným asociativním myšlením.
Osobní rozvoj- Tendence osoby k extrovertním nebo intravertním chování je také přímo závislá na dopaminu.

- extraventy jsou impulzivní, mají více příležitostí k aktivaci reakcí dopaminu.

- EXTRAVERATS jsou také náchylnější k rizikovým akcím, různým druhům závislostí.
Dopad na motivaci- jeden z prvků tvořících motivaci.

- nedostatek motivace nebo vývoje Anglie je pozorován u lidí s dopaminovým nedostatkem
Fyziologické vlastnosti dopaminu jako adrenergní látky- kardiovaskulární systém: zvýšení systolického krevního tlaku, zvýšení srdeční síly.
- BCC orgány: inhibice intestinální peristalty, zvýšení gastrofrického a duodenového refluxu

- ledviny: zvýšení filtrace a průtok krve v cévách.

Dopamin propaguje v tuto chvíli se zaměřuje na nejdůležitější osobu, dosažení cíle, přepnutí z některých úkolů na jiné. Je to druh propagačního systému, má tendenci snížit, zda osoba zvažuje možnosti neúspěšného výsledku situace.

Dopamin může slíbit radost, ale není jeho garantem.

Selhání a přebytek dopaminu

S deficitem hormonu jsou pacienti náchylní:

  • Zvýšené úzkosti.
  • Vývoj virových onemocnění.
  • Dopamová deprese.
  • Kardiovaskulární dysfunkce.
  • Nedostatek motivace.
  • Sociální fobiam.
  • Porušení fungování endokrinního systému.
  • Syndrom hyperaktivity a schodek pozornosti.
  • Potíže při snaze užívat si života.
  • Snížené libido, úplná absence zájmu o zástupce opačného pohlaví.

Výjimka je Parkinsonova choroba, ve které černá látka produkující neurotransmiter degraduje.

Nekontrolovaný nárůst může být nebezpečný. Více než dopamin, psychologické odchylky jsou možné ve formě schizofrenie, bipolárních poruch.

Jak zvedat dopamin?

Pro Zvyšování úrovní dopaminu Pro normalizaci psycho-emocionálního stavu pacienta se používají léky, jejichž činnost je zaměřena na potlačení neurotransmiteru. To snižuje dobu, během kterého je hormon v mezipaměru.

Také ukázal, že upraví složení výživy a životního stylu, zadejte mírnou fyzickou námah, zdravý spánek.

Způsoby, jak zvýšit dopamin

Jídlo

Pro zvýšení úrovně dopaminu se doporučuje spojit používání mandlí, zeleného čaje, mořských plodů, čerstvého zelí, fermentovaných mléčných výrobků, jablek, banánů, jahod, avokádů, broskví.

Popsané produkty se doporučují pouze tehdy, pokud mají rádi a potěšení. Pro zvýšení nálady, také doporučeno použití jogurtu, tmavé čokolády, citrusových plodů, semen, bylinného čaje, brokolice.

Pro Snížení dopaminu ukazuje abstinenci z produktů na bázi kofeinu, Rychlé sacharidy, bílý chléb, nudle, koláče, cukr a písečné sušenky, meloun, mrkev, čipy, brambory v smažené a pečené.

Fyzická aktivita

S nedostatkem dopaminu je důležité poskytnout preferenci mírné fyzické námahy. Vhodným sportem je vybrán v závislosti na osobních zájmu osoby, její ústavy. Může to být jóga nebo gymnastika, plavání, venkovní jogy. Je důležité, aby osoba se těší v procesu tříd a cítil se z nich prospěch.

Režim spánku

Pravidelně nevhodné vyvolává negativní dopad na fungování receptorů dopaminu. Za účelem stabilizace hladin hormonu Je důležité spát nejméně 7 hodin Den v noci.

Léky

V případě, že korekce životního stylu, dieta v kombinaci s fyzickou aktivitou neúčinných, pacienti ukazují použití určitých skupin léčiv.

  • Ginkgo dvourozměrný - příprava na rostlinném základě, který je dobře tolerován pacienti. Podporuje zvýšení koncentrace pozornosti, zlepšení dodávky mozku s kyslíkem.
  • L-tyrosin - non-plamenové přísady, aminokyseliny, které ovlivňují úroveň dopaminu a Pomáhá vyrovnat se s depresivními poruchami, nedostatečnost nadledvinek, problémy s pamětí a školení.
  • Mukuna - znamená, že zvyšuje dopamin a další hormony zodpovědné za fungování zábavy. Přípravky se používají k odstranění deprese, stresu, Parkinsonovy choroby.

Lékařské přípravky s dopaminem

Přípravky na bázi dopaminu mohou být použity při léčbě různých onemocnění. Účinná látka léku je dopamin, uvolňovací forma je koncentrát pro přípravu roztoku pro infuzi. Použití léčiva se doporučuje pro šok nebo státy ohrožující jeho vývoj:

  • Srdeční selhání.
  • Výrazné snížení krevního tlaku.
  • Těžké infekce.
  • Pooperační šok.

Drogy na bázi dopaminu mohou vstoupit do interakce léčiva s jinými skupinami léků: sympatomimetika, inhibitory MAO, anestetika, diuretika, drogy štítné žlázy.

Je nutné respektovat zvláštní opatrnost a používat lék v přísném souladu s pokyny týkajícími se dávkovacího režimu a doporučení jiných výrobců.

Dopamin a alkohol

Při použití alkoholických nápojů je úroveň hormonu v krvi výrazně zesílena, osoba zůstává v euforii. Jakmile alkohol přestane jednat zvýšenou náladu nahrazuje zvýšenou podrážděnost, Snížená serotonin, Deprese a muž potřebuje novou dávku nebo obnovu počáteční hormonální rovnováhy.

Závislosti pro dofaminu

Většina narcotických látek přispívá ke zvýšení produkce dopaminu více než pětkrát. Lidé mají uměle uměle kvůli mechanismu akcí:

  • Nikotin, morfia-založené přípravky - imitace přirozeného neurotransmiteru akce.
  • Amfetamin - Dopravní mechanismy dopaminu jsou postiženy.
  • Psychostimumulanty, kokain - blokování přirozeného zachycení dopaminu, zvýšit jeho koncentraci v oblasti synaptického prostoru.
  • Alkoholické nápoje - blokování agonistů dopaminu.

S pravidelnou stimulací propagačního systému Mozek začíná snížit syntézu přírodního dopaminu (odpor) a počet receptorů. Podporuje osobu, aby zvýšila dávku narkotických látek.

Závislost (závislost) může být vytvořena nejen různými látkami, ale také určitými modely chování: vášeň pro shopogolismus, počítačové hry a t.D.

Schulz Experiment na opic

Během experimentu, Wolfram Schulz potvrdil, že výroba dopaminu dochází během očekávání. Aby bylo možné prokázat experimentální opice, aby se ukázaly experimentální opice a vytvořily konvenční reflexy podle Pavlovova schématu: poté, co přišel světelný signál. Zvíře dostal kus jablka.

Apple Monkey

Jakmile opice získala způsob vyčerpání produkce hormonu, přišel do normálu. Po tvorbě podmíněného reflexu se dopaminové neurony vzrostly ihned po naplnění signálu před uložením kusu jablka.

Vědci navrhl, že dopamin umožňuje:

  • Tváření a upevnění podmíněných reflexů, pokud je pozorována jejich povzbuzení a konsolidace.
  • Dopamin přestane být vyroben, pokud chybí výztuže (serotonin) nebo když se požadovaná věc zastaví.