Jak zvýšit melatonin - produkty, léky, spánek?

Melatonin, otevřený v 60. letech minulého století, je jedním z nejdůležitějších regulátorů denního rytmu. Jeho oscilace je docela individuální, ale zároveň stabilní každý člověk. Epiphiz produkuje hormon. Ostatní orgány, které ji produkují - Mesh Oční plášť a gastrointestinální sliznice.

Hluboký spánek

Během intrauterinního období a bezprostředně po narození děti neprodukují melatonin nezávisle. Jeho vývoj začíná třemi měsíci. Před tím, že tělo, dostat to přes placentu a mléko, používá mateřský melatonin.

Jak se melatonin zvyšuje v těle

Největší dopad na hormon má sen. A posílit svou akci byste měli následovat některá pravidla.

Rozvrh vývoje meltonu hormonu

Vzhledem k tomu, že světlo ovlivňuje výrobu melatoninu negativně, jeho každodenní koncentrace je velmi malá. V průměru v 8 hodinách budou indikátory kolem 8-20 pg / ml. Přibližně dvě hodiny před obvyklým časem usínání se zvyšuje. Ale to se stane, za předpokladu, že osoba není v jasně osvětlené místnosti. Hormonový spánek melatonin vyrobené pod akcí temnoty. Proto je doporučení Vyloučit světelná zařízení a nesedejte před spaním za jasným monitorem.

Rychlý růst hormonu je zaznamenán v naprosté temnotě, bude to nejvíce v krvi v 2-3 hodinách noci - 150 pg / ml.

Jak ranní přístup snižuje fungování, které prakticky se zastaví s probuzením. Téměř Jediný přirozený způsob, jak dostat dostatek melatoninu - Noční spánek, v intervalu od 0 do 5 hodin. Asi 70% celkového každodenního hormonu člověka dostane v noci.

produkty, které pomáhají produkovat hormon obsahovat tryptofan aminokyselinu. Aminokyseliny syntetizují serotonin a melatonin. Ale v případě melatoninu se proces děje ve snu. Zvyšte melatonin na úkor výživy. Hormon se neútočí v epifýzu a okamžitě hozen do krve. Současně má fyziologické hranice emisí a nevyniká rezervy nebo nedostatku.

Melatonin ve výrobcích není obsažen v jeho čisté formě a v požadované dávce. Jeho přítomnost je velmi mírně a nemá vliv na tělo. Dokonce i teoreticky za účelem zvýšení hladiny melatoninu v krvi, vzhledem ke svému množství v potravinářských výrobcích, alespoň do 50 pg / ml, musíte jíst pro jeden příjem asi jeden a půl tuny rýže nebo 200 kilogramů banánů.

Přípravky s melatoninem

Hormon z přírodních zdrojů prakticky nedostanete, jediný způsob - recepce syntetického hormonu. Ale musíte být elegantní, nekontrolovaný použití léčiva, ve kterém se koncentrace hormonu v krvi může zvýšit ve velkých množstvích vyvolává selhání každodenního rytmu a regulaci celkové endokrinní výměny.

Vzhledem k tomu, že tělo často funguje jako princip, že čím více dostaneme něco zvenčí, tím méně musíte být přidělen nezávisle, což vede k endokrinnímu selhání.

Přípravky s hormonem melatonin - melaxen

Tento hormon v přípravcích se považuje za toxický, jeho obsah v tabletách a aditivech může překročit fyziologické normy. Nezpůsobuje výraznou únavu, slabost nebo neodolatelný spánek a nosí relaxační, uklidňující, anti-časový charakter. Jeho recepce se používá při poruchách spánku, stejně jako upravovat režim během dlouhých letů.

K dispozici jsou přípravky zahraničních a místních výrobců obsahujících balicí hormon v dávkách 3 a 5 mg účinné látky. Hormon je k dispozici v nepochybném prodeji. například, Melaxen, VITA MELATONIN, Cirkadine. Vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou považovány za potravinářskou přísadu, lze nalézt také ve sportovních a dietních potravinách, nazvané melatonin.