Nízký prolaktin u žen

Prolaktin je proteinový hormon předního laloku hypofýzy, který byl pojmenován kvůli jeho schopnosti stimulovat laktaci. Kromě toho jeho biologický účinek zahrnuje snížení citlivosti bolesti, udržování homeostázy a vliv na vaječníky, což vede ke změně úrovně jiných genitálních hormonů.

Snížený prolaktin dochází zřídka, zřídka, v kombinaci s nedostatkem jiných hormonů. Dokonce i mírný pokles této látky může vyvolat vážné symptomy, což vede k porušení reprodukční funkce ženy.

Důvody

Laktace

Nízká hladina prolaktinu nebo hypopronomie, často ukazuje přítomnost závažných onemocnění. Podle anglického vědecka Charlese Banson, publikovaný v časopise Medscape v roce 2014, nízký prolaktin u žen nejčastěji, vzhledem k celkové dysfunkce předního laloku hypofýzy. Tento stav je pozorován v masivním krvácení při porodu, což vede k hypofýzy (SHIHAN Syndrom). Současně, výsledky laboratorních studií vykazují nedostatek nejen prolaktinu, ale i další hormony této žlázy.

Částečný nebo plný izolovaný nedostatek prolctinu je ještě méně časté (prakticky jediné případy), a může mít genetický charakter.

Hlavní příčiny nízkého prolaktinu u žen:

  • Postpartum nekróza hypofýzy
  • mačkání hypofýzy nedalekého nádoru;
  • převedeno těhotenství více než 42 týdnů;
  • Léčba maligních neoplazmů pittuetary žlázy;
  • Karty a poranění mozku;
  • Nemoci různých povahy, lokalizované v blízkosti tureckého sedla;
  • Vrozené pomůcky spojené s genovou mutací Prop1nebo Pit1-
  • dědičná osteodistofie albright;
  • infekce mozku (tuberkulóza, histoplasmóza);
  • Příjem léků ke snížení prolaktinu (Brompriptein, karbamazepin, dopamin);
  • Vzácné infiltrativní onemocnění (sarkoidóza, hemochromatóza).

SHIHAN Syndrom, tuberkulóza a některá onemocnění způsobují nevratný pokles hladiny prolaktinu. Příjem léčiv nebo lebeční trauma, generuje dočasný pokles koncentrace hormonu v krevní plazmě. Pokud je prolaktin snížen po 50 letech, je to způsobeno fyziologickým jevem, který indikuje výskyt Klimaků.

Hypofýza

Nízký prolaktin během těhotenství

Během normálního těhotenství se úroveň prolaktinu u žen několikrát zvyšuje. Kromě vlivu organismu matky spojené se stimulací mléčných žláz, hormon působí na ovoce.

Pod vlivem prolaktinu se zvyšuje syntéza povrchově aktivního činidla ve světle dítěte. Tato látka neumožňuje po porodu klesat lehkým dítětem. Podle A. Lucas v roce 1990, dokonce existuje vztah mezi hypopronlyaktinemií a vysokou úmrtností předčasných dětí.

S poklesem prolaktinu během těhotenství, zejména ve třetím trimestru nebo před porodem, musíte se obávat hypoglaktic. Nezávislý léčení s lidovými prostředky v této situaci je nepřijatelné. Pokud má matka po narození nedostatečné laktace, je dítě převedeno na umělé krmení.

Těhotenství

Příznaky

Výběr prolaktinových opotřebení Kruhový rytmus, To znamená, že jeho koncentrace se mění během dne. Úroveň se zvyšuje během těhotenství a kojení. Pokud je úroveň tohoto hormonu nedostatečná, ženy mají příznaky spojené se sexuálním a vegetativním systémem, stejně jako stav psychiky. Symptomy redukovaného prolaktinu:

  • nedostatek mléka nebo nedostatečné laktace po narození dítěte;
  • neplodnost;
  • trestní zpoždění;
  • opakování potratů v časném vyjádření;
  • nespavost;
  • zlepšení tělesné hmotnosti;
  • depresivní stavy;
  • Porušení menstruace;
  • Snížení libido.

Snížený prolaktin je nejčastěji indikován nedostatečnou laktací po dodání. V tomto případě se žena doporučuje převzít substituční terapii.

Někdy může hormon snížit asymptomaticky, a je možné identifikovat jeho snížení pouze s náhodnou léčbou pacienta do laboratoře.

Diagnostika

Mri

Ve všech případech podezření z nízkého prolaktinu u žen, musí mít analýzu určit jeho úroveň. Zvláště pokud příznaky vznikly na pozadí radiační terapie hlavních nádorů, přijetí dosahu a bromkriple, kraniální poranění nebo po porodu. Tito pacienti v kombinaci s jinými hormony jsou často sníženi a sérový prolaktin. Proto je nutné provést studii pro stanovení adrenokortikotropních, tyrotropních, somatotropních, folicosultingových a luteinizačních hormonů.

Abychom našli důvody, které vedly k hypoprolaktinemii, v přítomnosti indikací může pacient přidělit MRI mozek. V případě podezření z novotvaru, který stiskne hypofýzu, je nutné podstoupit oční vyšetření očního lékaře. Stagnační disky optických nervů uvádějí přítomnost hromadného mozku.

Pokud žena nebyla dlouho těhotná, je také předepisována, aby zavedla neplodnost pro stanovení neplodnosti. Při plánování těhotenství se doporučuje komplexní vyšetření s definicí pacienta hormonální panel.

Léčba

Volba léčebných metod závisí na příčině onemocnění. Nezávislý léčení hypoprolaktinemie lidovými prostředky bez konzultace s lékařem může být nejen neefektivní, ale také nebezpečné.

Léky - tablety - medicína

Dávka léčiv, která snižují hodnoty hormonu v krvi, by měla být sledována lékařem. Mezi ně patří: Brompriptein, parlodelka, Assistha, Onese, Norprolac a další.

Léčba hypolaktické a Alatia podle údajů o výzkumu. Gupta publikoval v roce 1985 zahrnuje tablety, které snižují dopamin-indukovanou kontrolu prolaktinu. Tyto léky zahrnují metoklopramid (cerukal). Zlepšení bylo pozorováno u 66,6% matek bez laktace a 100% žen s nedostatečným kojením.

Léčba hypopronlactinemie lidovými prostředky:

  • Sage obsahuje látky, které mají stimulační účinek na hypofýzu. Příprava listů šalvěje rychlostí 50 g na 1 litr varné vody. Výsledná infuze trvá třikrát denně.
  • Infuze listů a květin malinové rostliny, která byla dlouho považována za samice. Vezměte 2 lžíce surovin, nalil vařící vodu a dejte mu plemeno 1 hodinu. Pít v malých časech po celý den 500 ml.

Odstraňte špatné návyky, jako je alkohol a kouření. A také přidělil dietu s vysokým obsahem masa, mléka, vejcích a mořských plodů.

Kouření žen

Metoda léčby je vybrána endokrinologem. V závažných případech může být zásilka svolána společně s gynekologem, neurologem, onkologem a neurosuregeonem. Vzhledem k tomu, že tento hormon je snížen při různých patologických procesech, mohou být důsledky samočinného zpracování požehnutelné.