12 Často kladené otázky o oxytocinu

jeden. Jak je oxytocin spojen s pocitem lásky?

Studie ukázaly (1), že v milovaných lidech na samém počátku romantických vztahů Významně zvýšená úroveň oxytocinu. Nicméně, oxytocin je spojen nejen s láskou. Tento hormon stojí také během pohlaví a přímo souvisí s trváním orgasmu.

Jednoduše řečeno, oxytocin přispívá k založení a posilování vztahů mezi lidmi. Je zodpovědný za:

  • důvěra;
  • Rozkoš;
  • sympatie;
  • Pěkné vzpomínky;
  • věrnost;
  • radost z komunikace;
  • Vztah na Narget.

2. Co je oxytocin?

Oxytocin je hormon, který působí jako neurotransmiter. Hraje důležitou roli v reprodukčním systému člověka. U žen, tento hormon způsobuje obecné aktivity a spolu s Prolaktin je zodpovědný za laktaci. U mužů, oxytocin přispívá k motorické aktivitě spermií.

3. Oxytocin se vyrábí přirozený?

Oxytocin je přírodní hormon. Je tvořen v hypotalamu - malá plocha v mezitém mozku - a vyniká v hypofýze.

čtyři. Jak je spojen s dopaminem a serotoninem?

Oxytocin, dopamin a serotonin se často nazývají "Hormony štěstí". Když jste vášnivý o jiné osobě, váš mozek produkuje dopamin, zvyšuje se úroveň serotoninu a oxytocin začíná vyrábět. Tyto hormonální změny způsobují vážné pozitivní pocity.

Pět. Jak oxytocin ovlivňuje emoce?

Vědci považují (2), že oxytocin je zodpovědný za relaxaci, schopnost důvěřovat a udržitelného duševního stavu. Při vstupu do příslušných mozkových oddělení přispívá tento hormon ke snížení stresu a úzkosti.

6. Jak oxytocin ovlivňuje chování?

Oxytocin pomáhá přizpůsobit se různým emocionálním a sociálním situacím. Klinické studie ukázaly, že intranasální (inhalace přes nos) Zavedení oxytocinu přímo souvisí s zlepšováním vztahů ve dvojici, zejména při sporech.

V roce 2010 byl proveden výzkum (3), což ukázalo, že použití nosního oxytocinového spreje u lidí s autismem jim pomáhá lépe pochopit chování jiných lidí a přispívá k založení sociálních kontaktů.

7. jak propojený Oxytocin a mateřství?

Oxytocin provádí řadu důležitých funkcí během těhotenství, porod a období po porodu.

Roda

Oxytocin dává signál na začátek brusů, což způsobuje generické aktivity. Stimuluje proces porodu a zvyšuje výrobu hormonů souvisejících s hormonem. Po porodu přispívá oxytocin ke snížení dělohy a vrátil jej do předchozích velikostí.

Kojení

Když dítě nasává mateřskou prsa, tělo začíná vyrábět oxytocin potřebný pro výrobu mléka.

Komunikace s dítětem

Studie o účinku oxytocinu na tvorbu komunikace mezi matkou a dítětem ukázaly, že Ženy s vysokou úrovní tohoto hormonu jsou více připevněny kojenci. To je vyjádřeno v následujícím textu:

  • Často často kontrolují stav novorozence;
  • Více se dotkněte dítěte, nosit ji v náručí;
  • laskavě mluví, umyvadlo ukolébavky;
  • Láska se starat o dítě a vykoupat ji.

Vědci zjistí, že děti v reakci na takový projev lásky také produkovaly oxytocin. Zvyšuje potřebu kontaktu s matkou, v budoucí výztužné příloze.

OXitocin jedná tímto způsobem nejen na biologické, ale také na pěstounských matkách (čtyři).

osm. Jsou otcové zkušenosti takového dopadu oxytocinu?

Existují důkazy (5) Péče o dítě způsobuje produkci oxytocinu a u mužů, i když je dítě non-veto. Studie ukázaly, že zvláštní vztah mezi otcem a dítětem zvyšuje úroveň "Hormon láska". To se děje, když otec přitahuje pozornost dítěte na různé předměty a povzbuzuje ho, aby se naučil svět kolem.

devět. Je pravda, že oxytocin ovlivňuje loajalitu partnera?

Komunikace mezi oxytocyne, Vasopresin (ADG) a loajalita je založena na skutečnosti, že pod vlivem hormonů, muži považují své partnery atraktivnější než jiné ženy.

Potřeba komunikace a sexuálního kontaktu se svým milovaným jeden, zase opět zvyšuje úroveň látky, vytváří uzavřený model chování.

Čím více času trávíte se svým párem, čím více oxytocin vyrobil - vyšší úroveň oxytocinu, tím silnější chcete být vedle předmětu lásky.

V roce 2014 byla provedena studie o Martexes (6), což ukázalo, že léčba hormonu snížila pravděpodobnost změny, zejména u žen. Po léčbě se raději trávili čas se svým partnerem, a ne s neznámými muži. Vědci se domnívají, že oxytocin snižuje atraktivitu novosti komunikovat s jinými muži.

10. Proč má oxytocin jiný dopad na muže a ženy?

Oxytocin ovlivňuje muže a ženy různými způsoby, zejména v sociálním kontextu.

To je způsobeno rozdíly v díle hormonů v mistrovském mandle mužského a ženského mozku - mozkové oddělení, které odpovídá za emoce, motivaci a očekávání ocenění.

Ženy oxytocin ovlivňují jejich schopnost určit s kým a jak navrhnout přátelské vztahy. Muži Hormone pomáhá bojovat za ženu.

jedenáct. Žádost oxytocin pro lékařské účely?

Oxytocin slouží ke stimulaci obecné aktivity nebo zvýšení záchvatu. Také pro něj Přestat krvácet Po narození dítěte nebo po potratu.

Výzkum roku 2017 potvrdil (7), že oxytocin pomáhá při léčbě autismu a jiných duševních onemocnění s porušením sociální interakce.

Vědci také studovali příležitost Léčba postpartum deprese (8) s oxytocinem. V jedné studii však zjistila, že použití syntetického oxytocinu může naopak zvýšit riziko vzniku postpartum deprese a alarmujících poruch.

V současné době probíhá výzkum o použití oxytocinu při léčbě alkoholu a závislosti na drogách.

12. Může poškodit oxytocin?

Ačkoli oxytocin přispívá k posílení připevnění, někdy může způsobit zaujatý postoj a předsudky. To může vést k oddělení lidí na "jejich" a "cizinci".

Také tento hormon může způsobit závist a nehodný chování.

Není jasné, proč má oxytocin takový jiný účinek a co jsou lidé náchylnější k negativním účinkům. Jedním z důvodů může být skrytá duševní porucha.

Navzdory skutečnosti, že oxytocin je nezbytný pro tvorbu takových důležitých pocitů jako lásky, štěstí a náklonnosti, jeho role v lidském chování je složitější, než se zdá. Je nutné provádět více výzkumu, abyste plně pochopili, co je to možné Vlivný hormon.

Vědecké zdroje:

  1. Oxytocin v počátečních fázích romantických vztahů. Ncbi.Nlm.NIH.GOV / PMC / Články / PMC3936960
  2. Neumann ID.(2007). Oxytocin: láska neuropeptid. https: // sciencedirect.KOM / věda / článek / pii / s1550413107000691
  3. Elissar Andari, Jean-René Duhamel, Tiziana Zalla, Evelyn Herbrecht, Marion Leboyer a Angela Sirigu. Sociální chování https: // pnas.Org / Content / 107/9 / 4389
  4. Bick J, et al. (2013). Komunikace mezi přijímáním matky a dítěte. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PMC / Články / PMC3582747 /
  5. Gordon I, et al. (2010). Oxytocin a péče o děti https: // biologicalpsychiastryjournal.KOM / článek / S0006-3223 (10) 00120-4 / Fulltext
  6. Cavanaugh J, et al. (2014). Oxytocin přispívá k loajalitě ve dvojicích par. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PMC / Články / PMC4165758 /
  7. Parker KJ, et al. (2017). Intranasální léčba oxytocin u dětí s autismem. https: // pnas.Org / Content / 114/30 / 8119
  8. Kroll-Desrosiers Ar, et al. (2017). Léčba oxytocin depresivních a znepokojujících poruch v období po porodu. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PMC / Články / PMC5310833 /