Hormon štěstí serotonin, jak se zvyšovat

Serotonin - hormon, který pomáhá osobě cítit šťastný, sebevědomý, spokojený po dlouhou dobu. Ale to není jediná funkce jednoho z nejdůležitějších neurotransmiterů.

Dobrá paměť, udržitelná pozornost, adaptace ve společnosti, konfrontační stres - to vše je nemožné Serotoninova účast.

Obecná činnost, výměnné procesy, srážení krve, plné spát - Jedná se o neúplný seznam fyziologických procesů, ve kterých se serotonin účastní.

Jak zvýšit serotonin -infogram do článku

Výzkum metod Vylepšete hormonální štěstí v lidském těle Četný a rozpor. A přesto existují osvědčené postupy techniky, znalosti se nahromadí, jak ovlivnit tvorbu serotoninu.

Horone štěstí Serotonin Průmyslová látka a rozmarná.

Příznaky hormonálního schodku štěstí

Pokud má člověk po dlouhou dobu psycho-emocionální reakce, může být připojen S poklesem počtu serotoninu v těle. Externě se projevuje takto:

  • neustále špatná nálada, deprese, ponuré a v důsledku toho urážka deprese;
  • neodolatelný podvědomý tah na sladkosti;
  • nespavost;
  • nesmělost;
  • Falešné obavy, nevysvětlitelná úzkost, záchvaty paniky.

Smutný chlap. Černobílé fotografie

Tyto negativní projev nervového systému znamená porušování fyziologické povahy:

  • Spontánní bolest ve svalech;
  • křeče a bolest v dolní čelisti;
  • časté migrény (lokalizované těžké bolesti v jedné části hlavy);
  • nešťastné střevní poruchy;
  • obezita.

Při projevení některého z příznaků fyziologické povahy Na pozadí příznaků deprese poradit se s lékařem. Tyto patologie mohou růst do vážného Chronická onemocnění.

Člověk syntetizuje hormon sám, Proto, s některými jednoduchými způsoby, je možné zvýšit výrobu serotoninu v těle.

Způsoby, jak zvýšit serotonin

Vývoj Serotonin vyskytuje se v epifýze (5%) a ve střevech (95%). Horon ze štěstí je specifická chemická látka - biogenní amin, vytvořený z aminokyseliny zvané tryptofan.

V potravinové dietě musí být zúčastněno produkty - Zdroje Tato aminokyselina.

Zvýšit úroveň Serotonin, vytvořit další podmínky. Syntéza může být zlepšena pomocí následujících způsobů:

  • rozjímání;
  • masáž;
  • fyzická cvičení;
  • umělé osvětlení;
  • sluneční světlo;
  • Sociální úspěchy;
  • správná výživa;
  • normalizace střevní mikroflóry;
  • Omezující alkohol a kofein;
  • léky;
  • Lidové léky.

Jídlo

Sladký nasekaný vodní meloun

Lidé, kteří vědí, že serotonin vyráběné v těle samostatně, nebude konkrétně hledat produkty, ve kterých tento hormon obsahuje. Jsou zavedeny chyby o připojení některých potravin a zvýšení koncentrace serotoninu v těle.

Jeden z mýtů je dost denních banánů.

ALAS, spusťte vývoj serotonin v mozku, Ve střevě tak obtížné. Banány opravdu obsahují koně štěstí, je to v rybách a masu, ale v této formě není absorbován tělem. Proniknout stěny žaludku, střeva nemohou, takže zažívací enzymy jsou zcela zničeny. Banány, maso, ryby ovlivňují syntézu hormonálního radosti zprostředkované, to je V důsledku látek, který Přispět k syntéze hormonuale.

Druhá mylná představa souvisí s použitím tryptofanů. Vývoj Serotonin v těle opravdu stoupá Vzhledem k přítomnosti této aminokyseliny. Stojí za zmínku, že pouze 1% tryptofan organismus používá radost při výrobě hormonu.

Nesmí se mýlit, že pomocí Turecka, tvrdého sýra (tyto produkty jsou velmi bohaté na tryptofanu), vy Automaticky zvýšit úroveň hormonu. Pro aktivaci syntézy je nutná kromě přítomnosti dostatečného počtu tryptofanu Určitá úroveň inzulínu v krvi. Pouze v takové kombinaci může tělo vyvinout serotonin.

Čokoláda s ořechy

Mnozí si pamatují sladkou, s tím, že úroveň inzulínu se zvyšuje téměř okamžitě a koncentrace jeho výkopu. Takový účinek je krátký, hladina glukózy se rychle vrátí kvůli Intenzivní práce pankreatu.

Takže produkce inzulínu je lepší stimulovat Vzhledem k komplexním sacharidům. Poskytují nejen přítomnost inzulínu, ale také poskytují další podmínky Zvýšená produkce serotoninu. Pokud shrneme všechny podmínky, ve kterých organismus syntetizuje neurotransmiter serotonin, pak produkty, které jsou zdroji, by měly být zahrnuty do diety:

  • tryptofan;
  • Skupina vitamínů B;
  • Omega-3 mastné kyseliny;
  • glukóza;
  • hořčík.

Produkty, které obsahují všechny tyto látky, musí být přítomny v denní stravě, aby byla zajištěna nepřerušovaná syntéza jednoho z nejdůležitějších neurotransmiterů.

Vzhledem k tomu, že 95% hormonu radosti je vyrobeno ve střevě, stojí za to se stará o jeho mikroflóru. Pro tohle Zelenina a ovoce jsou potřebné (Existuje mnoho vitamínů, stopových prvků, vlákniny) a vysoce kvalitní produkty kyseliny laktové (jsou zdrojem tryptofanu a užitečných bakterií).

Fyzická aktivita

Sport - běží v lese

Aktivně cvičení Stimulovat syntézu hormonu štěstí. Po provedení fyzických cvičení jsou aktivovány procesy zaměřené na obnovu svalové tkáně.

V krvi se koncentrace aminokyselin zvyšuje, která je nezbytná pro syntézu proteinů obnovení svalů. Odesílá stavební materiál na místo syntézy inzulínu (nosná rovnováha cukru v krvi není jedinou funkcí tohoto hormonu).

Pouze na tryptofanu neplatí inzulín. Volně vstoupí do sedadel Serotoninovy ​​syntézy. Pozitivní vliv na syntézu hormonu cvičení, které se provádí s radostí, a nevylučeno k limitu.

Vynikající alternativní školení může být Turistika venkovní. Chůze pěšky - jednoduchý přirozený pohyb. Během procházky se všechny skupiny svalů zapojují do práce, takže za 30 minut bude tělo strávit slušnou množství kalorií.

Spát

lapač snů

Nejdůležitější Serotonin funkce zahrnují poskytování plné noční spánek. Serotonin je denní hormon, takže je tak důležité provést dostatečné množství času na slunci, aby poskytoval dobré osvětlení uvnitř a na pracovišti. Melatonin - noční hormon, jeho úkolem je zajistit plnohodnotný organismus.

Serotonin a melatonin jsou neoddělitelně propojeni. Oba hormony vyrobený Cishkovoidní tělo (epifýza). Tento pár hormonů je zodpovědný za denní biologické rytmy osoby, fyziologickou reakci na tělo pro změnu dne a noci.

S nástupem temnoty v epifýzu, transformace serotoninu do melatoninu.

Ráno Slunečné paprsky začínají v plně obnoveném syntéze organismu serotonin, cyklus zavře. Proto den dne, zdravý noční spánek - vynikající způsoby, jak udržet koncentraci hormonu štěstí v normy. Elektřina umožnila prodloužit denní den člověku, ale Časté nočních nosičů vede k sbírce "biologických hodin". To negativně ovlivňuje úroveň serotoninu a melatoninu.

Meditace a jóga

Jóga ve městě

Meditace je speciální psychologická praxe, která je zaměřena na zaměření vědomí ve vnitřním stavu, pustit negativní myšlenky. Její Cílem je zlepšení těla na úkor psychologické restrukturalizace na pozitivní vnímání sebe a svět kolem. Tato praxe musí být naučit se, ale stojí za to zachovat zdraví těla.

Člověk se musí naučit odolat Stresující situace, Vzhledem k tomu, že významně sníží úroveň serotoninu. Proto pokud se vyskytnou životní problémy, doporučuje se dělat meditaci, jógu, dýchací cvičení, navštivte několik masážních sezení. Tyto způsoby jsou přirozeně překonat stresující stát.

Léky

Léky - tablety - medicína

Nedostatek serotoninu na dlouhou dobu vede k depresi a jiným psycho-emocionálním poruchám. Neignorujte takové státy. Pokud různé zdravotní postupy, přírodní metody nedávají pozitivní výsledky, stojí za hledání lékařské péče.

Moderní farmakologie má významný arzenál prostředků k řešení depresivní státy. Jmenování léčiv Přijde k podpoře normalizace fyziologického procesu spojeného s prací tří nejdůležitějších neurotransmiterů. Jeden z nich - serotonin.

Když mocný Emisní Endorphin Tělo chybí vyrovnat se s depresí, předepisovat Antidepresiva. Jsou předepsány pouze lékařem a V přísném souladu s doporučeným schématem. Tyto látky pomáhají normalizovat proces emisí neurotransmiterů do krve, které během deprese jsou v mozku v zablokovaném stavu.

Výhodou těchto léčiv je, že nezpůsobují závislost a prakticky nemají vedlejší účinky. Počínaje 50. let minulého století, kdy byly antidepresiva syntetizovány farmakologové, téměř vysídlených trankvilizátorů, které byly také použity při léčbě deprese a jiných neurotických poruch.

Lidové léky

Objednání potravin

Dobré ovlivňuje syntézu této látky sebevyjádření v různých typech umění. Výkonný ideální přírodní stimulátor hormonu lidského vývoje je vysoce kvalitní černá čokoláda.

Předpokládá se, že káva, kávové nápoje, čaj lze považovat za přírodní antidepresiva. Ale fakt, že Kofein snižuje hladinu serotoninu a zhoršuje chuť k jídlu, Potvrzená věda. Snížení negativního účinku nápoje na tělo, kávové a caffean obsahující nápoje lépe používat po jídle. Co se týče čaje a jeho vliv na syntézní hormona štěstí konečný závěr vědy nebyl dosud učiněn.

Nedívejte se na cestu z deprese a pokuste se zlepšit náladu pomocí alkoholických nápojů. Zpočátku je to opravdu dojem, že to funguje. Ale interakce "alkoholu a serotoninu" nemá nic společného se štěstím a radostí.

Alkohol nejen silně potlačuje syntézu nejdůležitějšího neurotransmiteru, Ale také blokuje fyziologické funkce hormonu existujícího v těle. Postupně se vyvíjí abstineentovým syndromem, odpor, který můžete jen s pomocí jiné části alkoholu. Postupem času to vede k závislosti na alkoholu a ještě závažnějším projevem deprese.