Jaké potraviny obsahují hormonální radost

Hormon štěstí, hormon radost, hormon potěšení - To vše je serotonin. Je to nezbytné pro normální život lidského těla. Tento nejdůležitější neurotiátor je zodpovědný Pro pozitivní emocionální náladu, Dlouhý pocit štěstí, dobrá nálada. S jeho činností je spojeno mnoho fyziologických procesů.

Obecně platí, že potravinářské zařízení přispívají k nárůstu serotoninu, ale nemají vážnou akci na těle, neexistují depresi, jak to dělá Antidepresiva SSIOS

Jak potraviny ovlivňují serotonin

Jíst pro serotonin - sýr

Je velmi důležité, aby člověk byl v sýrech a dobří ducha. Otázka, kde je obsažen serotonin, mnoho lidí je nastaveno. Tato formulace problému z fyziologického hlediska není zcela přesná, i když podíl pravdy v něm je.

Skutečně existují produkty bohaté na serotonin. Například je to hodně v banánech, v maso a rybách. Ale "Ready" serotonin, který je v nich obsažen, není absorbován tělem. Nalezení do trávicího orgánů, je vystaven enzymům a zhroucením. Serotonin v potravinách Žádné ukazatele koncentrace neurotransmiteru v krvi.

Lidské tělo samostatně syntetizuje tuto biologicky účinnou látku z nepostradatelné aminokyseliny, která nazvaný tryptofan. Je to předchůdce neurotransmiteru. Nalezení do buněk během komplexních biochemických reakcí tryptofan se změní na serotonin.

Produkty, které přispívají k tvorbě hormonu, to znamená s vysokým obsahem tryptofanu dostatečné množství. Koncentrace serotoninu může být skutečně zvýšena potravinami. Denní potřebu těla v tryptofanu asi 2 g.

Jídlo pro zvyšování hladiny serotoninu

Objednání potravin

Produkty, které zvyšují serotonin, jsou běžně rozděleny do skupin.

  1. Mistrovství patří k rychlým sacharidům (čokoládová, marshmallows, sladkosti, sladké pečivo a jiné cukrovinky), jsou schopny zlepšit náladu na úkor emisí serotoninu a dopaminu;
  2. Tělo nemůže vyrábět hormon bez tryptofanu, takže produkty, které obsahují velké množství této aminokyseliny, jsou kombinovány do druhé skupiny. Například pevný sýr, fazole, ústřice, pohanka.
  3. Zvyšte koncentraci hormonu radosti ovesných krupic, listové zeleniny, droby, protože obsahují velké množství vitaminu B6.
  4. Koncentrace radostního hormonu zvyšuje sušené ovoce, mořské zelí, protože bohaté na hořčík.
  5. Vylepšete serotoninové výrobky obsahující OMEGA-3 (Užitečné mastné kyseliny). Jedná se o mořské ryby, semena prádla, avokádo, vejce.

Pokud existuje několik pojmenovaných látek v potravinovém produktu najednou, stává se mocnými zdroji syntézy radostné hormony.

Čokoláda, sladkosti, komplexní sacharidy

Čokoláda s ořechy

Vyberte produkty obsahující serotonin nebo spíše přispívají ke zvýšení jeho koncentrace, potřebujete rozumné. O prospěšném účinku sladkých (jednoduchých sacharidů) na zlepšení nálady je známo všem. Ale touha "sladké" život je zabalen s významným zvýšením hmotnosti, pokud se často uchýbeme k této možnosti, abychom zvýšili koncentraci serotoninu.

Z četného seznamu sladkostí by měl věnovat pozornost pouze na čokoládu. to Silnější stimulátor syntézy hormonu hormonu. Obsahuje tryptofan, vitamín B6, hořčík, jednoduché sacharidy. Ale dokonce o tomto cukrářském výrobku, princip "čím více, tím lépe" neplatí. Čokoláda se vztahuje na výrobky s vysokou kalorií, jako Obsahuje tuky. V srdci kvalitního produktu kakaové máslo.

Preference je lepší dát Komplexní sacharidy a užívat si stabilního pozitivního emocionálního stavu. Pohanka, ovesné vločky, proso přispívají k syntéze hormonálního radosti, protože bohaté na tryptofan a mikroelementy.

Ovoce, zelenina, ořechy, houby

Sladký nasekaný vodní meloun

Pro generování serotoninu je nutné jíst ovoce a zeleninu. Jednoduché (nebo rychlé) sacharidy, které obsahují ovoce, rychle pomáhají dobít pozitivní. Celková hrstka malin, jahod, rybíz účinně vyrovnává s tímto úkolem.

Palm mistrovství patří melounům, broskvům, melounu, jablek, švestek, pomeranče. V seznamu výrobků, které zvyšují úroveň neurotiátoru, dat, fíky, švestek, sušených.

Zelenina je bohatá na vitamíny a mikroelementy. Důležitým produktem pro aktivaci Syntéza Serotonin Jsou rajčata, zelí brokolice, paprika. Plodiny fazole (sójový, hrášek, čočka) - hořčík skladiště, vitamín B6, tryptofan.

Orekhi (ořech, lískový ořech, cedr) obsahují lehké tuky, hodně vitamínu B6, bez které proces otáčení tryptofanu v neurotransmiteru serotoninu. To také přispívá sezamová semínka, len, protože jsou zdrojem vitamínů, proteinů, stopových prvků. Kombinace sušených ovoce, ořechů a medu je bohatý zdroj pro hormonu syntézy.

Není možné poznamenat výhodu hub pro udržení úrovně neurotransmiteru. Za tímto účelem je lepší používat ústřice.

Poskytnout požadovanou částku pouze s ovocnou zeleninou stravou je nemožná, protože v zelenině a ovoce tryptofan obsahuje ve velmi malých množstvích.

Maso, ryby, sýr, mléčné výrobky

Tripotofan se týká nepostradatelných aminokyselin, aby naplnil svůj deficit v těle za použití živočišných potravinářských výrobků. Bohatý na tryptofan nějaké odrůdy masa a ryb, vajec, mořské plody.

Záznamy o obsahu předchůdce neurotransmiteru jsou pevné a roztavené sýry, tvaroh. Při výběru mléčných potravin stojí za to zvážit, že čím vyšší je jeho tudost, tím více tryptofan obsahuje.

Jaké jídlo negativně ovlivňuje syntézu serotoninu

Kavárna a návštěvníci, Káva na prodej

Výživy nedoporučují zneužívající pokrmy, které mohou blokovat syntézu hormonu. Tento seznam byl:

  • Čištěná (bílá) rýže;
  • Chléb z pšeničné mouky nejvyššího stupně;
  • Nápoje, které obsahují velké množství kofeinu;
  • jakékoli alkoholické nápoje;
  • Káva, i když má povzbuzující účinek, ale pomáhá potlačit inzulín a serotonin.

Celková tabulka výrobků

Protože hlavní látka pro výrobu serotoninu je tryptofan, stůl ukazuje některé produkty bohaté na tryptofanu. Jejich hodnotou je, že jsou základem biochemických reakcí spojených s tvorbou nejdůležitějšího neurotiátoru:

Tryptofan obsahující výrobek v mg na 100 g produktu% denní normy
Holandský sýr79039.5
Sýr fused50025
Kůň mackerel300300
Slepice29014.5
Fazole26013
Hovězí23011.5
Tvaroh21010.5
Slepičí vejce20010
Pohanka180devět
Cheese Sýr, který není člověk180devět
Proso180devět
Makrela160osm
Ovesné vločky160osm

Správnou výživu - spolehlivý způsob, jak udržet normální Úroveň koncentrace radostního hormonu. V denní stravě musí být produkty, které bohatý na tryptofan, Vitamin B6, Hořčík, Omega-3 mastné kyseliny. Nezadávejte se sladkosti, ale rozhodnete se zastavit.