Hormony štěstí: tituly, vliv na člověka, jak se zvýšit

Stav štěstí Systém endokrinního systému poskytuje pomocí čtyř hormonů:

  • serotonin;
  • endorfiny;
  • Dopamin;
  • Oxytocin.

Narušení rovnováhy těchto látek vede k porušení pozitivního emocionálního stavu. Osoba může zahájit sekreci těchto látek.

To je podrobně popsáno v knize "Hormony štěstí" Loretta Graziano Reprodukting, ctěný profesor univerzity v Kalifornii.

Celý život Autor knihy hledal odpověď na otázku: "Proč se člověk cítí nešťastný?". Stávající motivační teorie ji nepřesvědčily. Po studiu informací o tom, jak hormony ovlivňují chování zvířat, našla odpověď na jeho otázku. Biologicky účinné látky Podobné účinky mají jak lidské behaviorální reakce.

Jaké jsou činnosti hormonů štěstí poslány?

Existuje mnoho interpretací štěstí. Z pohledu endokrinologie má vysvětlení. Každý ze čtyř hormonů má specifický účinek.

SerotoninHormon štěstí a spokojenosti, Uznání a respekt. Význam sociálního postavení je položen v osobě na podvědomé úrovni. Tento hormon je například zvýrazněn od oblíbených fotografií nebo z dosažení ve sportu.

Endorfin - Hormonová radost, což způsobuje pocit euforie. Smát se a plakáme z překonal pozitivní emoce pod působením této látky. Po obdržení zranění Endorphin vlaštovne bolest, aby zachránil tělo. Na limitu fyzických schopností - pomáhá mobilizovat síly a dosáhnout výsledku. Je anestetika.

Dopamin Volání Motivační hormon, Radost z očekávání. Látka je aktivně zvýrazněna v krvi v procesu dosažení cíle. Nezáleží na tom, jaký druh činnosti: školení pro vysoký sportovní výsledek, vyzvednutí hádanek, řešení komplexního matematického problému. Očekávání blízkých vítězství stimuluje osobu, která má aktivně pracovat a dosáhnout požadovaného.

Oxytocin - příloha hormonu, důvěru v jiné lidi. V přítomnosti této látky v krvi se člověk cítí pohodlně. V kruhu blízkých přichází důvěra a klid mysli.

Hormony štěstí, infogram

Návyky a hlízy štěstí

Více opakování a zkušeností silných emocí - hlavní mechanismy, na základě které návyky jsou vytvořeny. Většina z nich je položena v dětství. To platí i pro pozitivní a negativní návyky. Emocionální stav je z velké části určen, který zvyk bude vytvořen.

Z pohledu psychologie je zvyk nevědomý automatizovaný model chování. Pomáhá osobě ušetřit interní zdroje, protože akce nevyžadují volání a duševní úsilí.

Naše zvyky jsou stanoveny v mozku ve formě neuronových spojení při opakování určitých akcí. Je velmi těžké je zničit. Z tohoto důvodu je s věkem, člověk je těžší změnit své zvyky a chování. Některé jednoduché denní činnosti vám umožňují spustit sekreci hormonů štěstí, pomáhají vytvářet nové pozitivní návyky a eradikovat negativní.

Za 45 dní můžete vyvinout modely chování, které aktivují každý ze čtyř hormonů štěstí. Podmínky pro tvorbu přetrvávajících neuronových spojení:

  • postupnost;
  • pravidelnost;
  • Po upevnění předchozího výsledku je možné přesunout na další akci;
  • provádět cvičení ve vhodném čase;
  • Zadejte techniky pro stimulaci všech čtyř hormonů v komplexu k dosažení rovnováhy.

Jak stres pomáhá vyrábět hormony štěstí

Ve stresující situaci v krvi Corrizol je vyhozen. Tento hormon lze použít pro sebe. Přirozený význam stresu - ochrana těla v nebezpečné situaci. S silnými emocionálními šoky, člověk má touhu od vypouštění ", musíte udělat něco" pro usnadnění stavu.

Jídlo, kouření, alkohol - nejjednodušší způsoby, jak ztratit napětí. Více odvolání na takovou "pomoc" přispívá k tvorbě škodlivých zvyklostí. To je "stresový džem", kouření, zneužívání alkoholu. Uvedené metody budou skutečně způsobit uvolnění hormonu štěstí a osoba bude jednodušší. Ale důsledky použití umělých stimulantů jsou destruktivní pro tělo.

Můžete se naučit žít s kortizol jiným způsobem. Ve stresující situaci chatujte s blízkým mužem, chodit v parku, pracovat v místnosti simulátoru. Hormonální emise budou stejné, ale zvyk je vytvořen pozitivní. A kortizol se stane biologickým stimulátorem, který přemýšlí o situaci a zaujmout vážené řešení.

Být šťastný kolem hodin je nemožné

Hormonální odpor je procesem těla, ve kterém tělo neodpovídá řádně na výrobu hormonů.

Hormony štěstí, jako jsou jiné biologicky účinné látky, vyčnívají do krve v určité koncentraci. Postupně se jejich akce sníží, tělo vyžaduje novou část. Endokrinní systém nebude okamžitě schopen poskytnout následující dávku látek, takže rozdíly nálady jsou normálním jevem. Ideálně by měl být hormonální zůstatek.

Projevy "hormonálních houpaček" jsou dobře známy:

  • První 3-4 kusů vašeho oblíbeného jídla jsou nejluchutnější;
  • Profesionální barista nedošlo k euforii z vůně čerstvě mastné kávy;
  • První den cesty je nejvíce radostnější a žádoucí;
  • Držení nové věci se potěší jen poprvé;
  • Vztahy mezi milujícími lidmi s časem se mění dramaticky.

Mozek se rychle dostane k dobrému, míru hormonů štěstí se snižuje a osoba začíná hledat nové živější dojmy. To je důvod, proč výstavy mění expozice, v restauracích aktualizují menu, v zábavním průmyslu vymyslet nové pořady a atrakce.

Stimulovat sekreci biologicky účinných látek po celý den. Navíc - nebezpečné.

Dlouhý přebytek koncentrace radostných hormonů a štěstí vede k depresi. Přebytek dopaminu jednoho ze schizofrenie symptomů

Jak zvýšit serotonin?

  1. Hrdý na jeho úspěch. Nečekejte na chválu od nikoho, buďte hrdí na své úspěchy. Podívejte se do výhod a nepřejděte na nedostatky. Na konci každého dne musíte mít na paměti, že jste byli pro sebe dobří a podařilo se vám to udělat.
  2. Oceníte, co je. Nemůžete porovnat se s jinými lidmi a závisti jejich úspěchy. Z této úrovně Serotoninu prudce klesne. Mnoho rodičů chyba - porovnat své dítě s jinými dětmi, podle jejich názoru, úspěšnější a talentovaný. To vyvolává komplexy, které sledují osobu veškerý život. Takže lidé jsou těžké užívat toho, co mají. Obviňují celý svět v jejich neúspěchu a nevěří v sebe.
  3. Přestaňte ovládat všechno. Nemůžeme mít vliv na všechny události, které se vyskytují v našich životech. Nechte se nadechnout. Nechte se denní časové období, když žijete z každého plánu. Probuď se kolem alarmu, podnikejte, aniž byste se dívali na hodiny. Nechte život jít jako muž.

Jak zvýšit endorfiny?

  1. Neodstraňují emoce. Smích - velký lék v boji proti nadbytku kortizolu a jiných stresových hormonů. Vždy najít důvod smát, zejména po nervové přepětí. Slzy také nemohou být uchovávány. Pomáhají odstranit vnitřní napětí. V tomto případě potřebujete znát opatření tak, aby se plasticita nestala špatným zvykem.
  2. Žít aktivní životní styl. Pravidelná mírná fyzická námaha stimuluje dostatečný počet endorfinů. Užitečné pro změnu cvičení a vyzkoušet si nové, alternativní statické a dynamické zatížení. Pěší turistika, práce v zahradě, vše, co přináší pozitivní emoce a pomáhá udržet tělo v tónu, aktivuje výrobu endorfinů.

Jak zvedat dopamin?

  1. Oslavte malé vítězství, chválte si i pro malé úspěchy. Distribuce na dosažení globálního cíle není přinést požadovaný hormonální splash. Lépe vložte mezilehlé úkoly. Například běží vzdálenost 42 km pomůže postupné zvýšení vzdálenosti. Po naučení překonat 5, 10, 15, 20 a více km rychle přinést požadovaný výsledek. Každodenní drobné emise dopaminu jsou účinnější.
  2. Jednat, ne sen. Pouze konkrétní akce přinese změnu. Oddaný jen 10 minut denně najít práci na zvláštním místě, šance na úspěch se zvyšují občas.
  3. Čas na nepříjemné věci je lepší sdílet pro malé segmenty. Například nemusíte pokusit demontovat pravidla obchodních papírů akumulovaných měsíců. Dedikovat do 10 minut denně, problém se postupně rozhodne. Již první krok dá impuls ke změně.
  4. Cíle a úkoly musí odpovídat vaší úrovni. Ve formulaci cílů, které potřebujete najít "Zlatý Mid". Například v nízkém závěsném basketbalovém kruhu, aby se míč snadno hodil. V tomto případě nebude příliv dopaminu. Ale házení míče do výšky, které nemohlo překonat poprvé, emise hormonu radosti nebude vyčkat.

Jak zvýšit oxytocin?

  1. Komunikovat s láskou. Oxytocin - hlavní nepřítel kortizolu. Objetí, teplá rodinná atmosféra, dobrá slova přispívají ke zvýšení hladiny oxytocinu. Lidské tělo, které nemá žádnou silnou rodinu, oddané přátele, není schopen syntetizovat tento hormon ve správném množství.
  2. Vybudovat důvěryhodný vztah. O lidech je třeba pozitivně přemýšlet, věřit jim. Splnění povinností, podpory a spokojenosti přispívá k vzájemnému porozumění. Radost, protože jste oceňováni a věřte vám - hlavní podmínkou pro syntézu oxytocinu.
  3. Nezanedbávejte hmatové pocity. Není třeba přijmout objímání, líbání blízkých. Užívání muže ručně, jste již přispívali k pozitivní změně v hormonálním pozadí. Masážní relace pomáhají zmírnit stres a "Reboot".

Zvyky

Chcete-li generovat nové užitečné zvyky, které potřebujete čas. Je třeba je každý den připevnit, jinak nová neurální připojení jsou zničena. Platit tvorba návyků 45 dní. Opakující se jednoduché akce, učíte tělo produkovat radost a štěstí hormony.

40 dní (jiné zdroje jsou stimulovány asi 30 dní), potřeba umělých stimulantů zmizí. Už nemůžete být schopni dělat bez nového užitečného zvyku, protože nemůžete dělat bez čokolády, cigaret nebo sklenic na víno. Dokonce i jedna pozitivní změna vám pomůže snadno ovládat mysl a emoce. Poslat návyky, které vás dělají šťastný!

Hormony štěstí. Jak učit mozek vyrábět serotonin, dopamin, endorfin a oxytocin
Svítit rok: 2015 (návyky šťastného mozku: rekvalifikovat mozek k posílení vašeho serotoninu, dopaminu, oxytocin, & Úrovně endorfinu).
Publikováno uživatelem: Loretta Breaking