Intrauterine spirála mirena: instrukce

Intrauterine spirála Mirena: Instrukce

Co je to intrauterine spirála?

Intrauterine spirála (IUD) je zařízení, které má písmeno T, který je instalován v děložní dutině, aby se dosáhlo antikoncepce.

Rozlišují se dva typy spirál: spirály obsahující měď nebo stříbro a spirály obsahující hormony. Spirály obsahující hormony jsou rozpoznány jako účinnější, takže v současné době aplikovány v gynekologické praxi častěji.

Co je to intrauterinní spirála míru?

Navy Mirena je spirála obsahující hormonální levonorgestrel. Každý den se Mirena rozlišuje do děložní dutiny určitou malou dávku hormonu, která působí pouze uvnitř dělohy a prakticky není absorbována do krve. Vzhledem k tomu riziko vedlejších účinků hormonálního nárazu je významně sníženo, provozování vaječníků nedochází a terapeutický účinek je diskutován níže.

Jak efektivní je Miren Navy?

Vzhledem k tomu, že vzhled námořnictva Miren prošel více než 20 let. Během této doby, Mirena ukázala vysokou účinnost v prevenci nežádoucího těhotenství.

Podle statistik, v jednom roce užívání Mirenu, těhotenství pochází z jedné ženy z 500. Ve srovnání s antikoncepčními tablety je mírová spirála spolehlivějším způsobem antikoncepce.

Jaké jsou výhody a nevýhody námořnictva Mirena ve srovnání s jinými metodami antikoncepce?

Mirena má své výhody a nevýhody, takže ne všechny ženy fit. Po učení o kladech a nevýhodách míru se můžete rozhodnout, zda je pro vás vhodný tuto metodu ochrany proti těhotenství.

Plusy míru:

  • Po instalaci spirála jednou, již nemusíte postarat o antikoncepci. Zatímco antikoncepční pilulky musí každý den pít, takže antikoncepce je udržován spolehlivý.
  • Spirála nemusí být schopna změnit: můžete chodit s jednou spirálou až 5 let v řadě. Zatímco zásoby antikoncepčních tablet nebo kondomů musí být doplňovány měsíčně.
  • Na rozdíl od kondomů, během pohlavního styku, spirála necítí žádný nebo váš sex partner.
  • Na rozdíl od antikoncepčních pilulek, spirála nezvyšuje chuť k jídlu a nezpůsobuje zpoždění vody v těle, což znamená, že nezpůsobí zvýšení hmotnosti.
  • Lze použít jako způsob léčby adenomyózou (endometrióza dělohy) a Moma Mattik.
  • Snižuje ztrátu krve během menstruace a Bolest během menstruace.

Nevýhoda Mirena:

  • Není možné nainstalovat spirálu sami: Pro to je třeba navštívit gynekologa.
  • Na rozdíl od Kondomy nehroží proti pohlavně přenosným onemocněním (včetně Chlamydióza, Gonorona, Trichomoniaza, HIV infekce, herpes atd.), takže není vhodné pro ženy praktikující sex s neznámými partnery.
  • V prvních 4 měsících po instalaci šroubovice má žena zvýšit riziko zánětu děložních trubek (Salpingita).
  • Může způsobit dlouhodobý Výběr Mozhuty V prvních měsících po instalaci.
  • Může způsobit nepravidelné období v prvních měsících po instalaci.
  • Může způsobit dočasné ukončení menstruace, ale po odstranění spirály, měsíčně vráceno po dobu 1-3 měsíců.
  • Může způsobit vzhled Folikulární ovariální cysty. Tyto cysty nejsou nebezpečné pro zdraví a extrémně zřídka vyžadují jakoukoliv léčbu. Obvykle se odvolávají během několika měsíců po vzhledu.
  • Existuje riziko nepostřehnutelné ztráty spirály, což může vést k nežádoucímu těhotenství.
  • Pokud se těhotenství dojde během opotřebení spirály, pak existuje riziko mimoděložní těhotenství nebo Měření těhotenství a potrat.

V jakém věku mohu instalovat Miren?

Mezi gynekologové existuje kontrolované pravidlo, že intrauterinní spirály mohou být stanoveny pouze tím, že porodím ženám. Existují však studie, ve kterých byly spirály založeny bombardováním žen a dokonce i dívkami mladšími 18 let a zároveň byly spirály účinné a bezpečné.

Podle oficiálních doporučení je námořnictvo Mirena kontraindikováno dívkám, které ještě nepřichází první měsíčně, a ženy starší 65 let.

A přesto, většina gynekologů nebude trvat, aby vložila spirála, pokud jste méně než 25 let a ty jsi nešel.

Jaké testy musí být předávány před tím, než se spirála míru?

Před instalací spirály bude váš účastník jmenovat:

  • Stěr na flóru, Ujistěte se, že není zánět. Pokud se nátěr detekuje zánět, pak budete muset být léčeni jako první a pouze po zotavení lékař instaluje spirála.
  • Poštu na cytologii, Chcete-li se ujistit, že Cervix je v pořádku a nemáte žádné změny prekancerózy nebo rakoviny.
  • Ultrazvuk dělohy a vaječníků, Aby se ujistil, že děloha má normální tvar a instaluje spirála bude bezpečná. Nebudete schopni dát spirála v časově přátelském děloze, přítomnost přídavků v děloze nebo jiných anomálií pro vývoj dělohy.
  • Krevní test na HGCH nebo těhotenský test, aby se ujistil, že nejste těhotná.

Kdo je kontraindikován námořnictvem Mirena?

Kontraindikace pro instalaci míru ne tolik. To:

  • Těhotenství nebo těhotenství podezření
  • Zánět vagíny nebo děložního čípku
  • Chronické infekce sexuálního traktu, které často zhoršují
  • Zánět močovdy nebo močového měchýře
  • Změny pre-saccine nebo rakoviny
  • Rakovina nebo podezření z rakoviny prsu
  • Zánět dělohy (endometritidy) po porodu nebo potratu po dobu 3 posledních měsíců
  • Anomálie vývoje dělohy: motouzu dělohy, příčky v děloze a t.D.
  • Sublifování (submukóza) Mioma dělohy

Mimoděložní těhotenství V minulosti to není kontraindikace pro instalaci intrauterinních spirálů. Ale kdybyste měli ektopický těhotenství dříve a v souvislosti s tím byla vpínací trubka odstraněna, pak byste měli pochopit, že existuje malé riziko re-ektopického těhotenství, zatímco na sobě spirály, což znamená, že existuje nebezpečí odstranění druhého Potrubí následovaná neplodností.

Vedlejší účinky klidné

Po instalaci intrauterinových spirálů lze pozorovat nežádoucí vedlejší účinky:

  • Bolest hlavy a migréna
  • Depresivní nálada a deprese
  • Posílení provozu sólových žláz kůži (kůže se stává tukem)
  • Vzhled akné
  • Ztráta vlasů
  • Nadměrný růst vlasů na obličeji a na těle
  • Dlouhodobé oddělení, nepravidelné období
  • Ukončení menstruace

Váš navštěvující lékař může doporučit odstranění spirály, pokud máte silné bolesti hlavy, žloutenky, nekontrolované zvýšení krevního tlaku, bolesti v srdci.

Mirena jako součást léčby adenomyózy (endometrióza dělohy) a misa dělohy

Intrauterinní spirála míru lze použít nejen jako prostředek antikoncepce, ale také jako součást léčby některých gynekologických onemocnění.

Pro Adenomyóza a Moma Mattik Většina žen má trvalé (nebo velmi časté) oscilace nebo hojné, bolestivé období.

Je si všiml, že Mirena umožňuje snížit objem ztráty krve během menstruace, stejně jako oslabení nebo odstranění bolesti břicha v těchto onemocnění.

Existuje také předpoklady, že mír může pomoci snížit velikost děložního misa, ale dosud nebylo prokázáno.

Můžete nainstalovat Miren ne se všemi formami adenomiózy a myomu dělohy, takže před zakoupením spirálů, poraďte se se svým lékařem.

Jak je instalace spirála míru?

Instalace šroubovice je možná pouze v kanceláři gynekologa. Předtím vás lékař zkoumá a seznámí se s výsledky všech průzkumů. Pokud nejsou kontraindikace, lékař začne instalaci spirály ve stejný den.

Na jaký den menstruačního cyklu můžete dát spirála?

Intrauterinní spirála je žádoucí instalovat v prvních 7 dnech cyklu (první den cyklu se uvažuje o prvním dni menstruace). Je to v těchto dnech, že pravděpodobnost těhotenství je nejnižší.

Je to bolestivé dát spirálii?

Postup instalace spirály se může zdát nepříjemný, ale většina žen nemá silnou bolest. Máte-li prahovou hodnotu podceňování, varujte o tom svého lékaře. Lékař může vstoupit v anestetikum v čípku, aby se snížila citlivost.

Instalace spirály Mirena po porodu

Intrauterinní spirála Mirena není instalována ihned po dodání, protože v tomto případě existuje velmi velké riziko jeho ztráty. Instalace spirály je možná až poté, co se děloha vrátí do obvyklých velikostí. Zpravidla se to stane již 2 měsíce po porodu, ale v některých ženách může proces involuce dělohy zpoždění, a pak instalovat spirála může být instalována 4 měsíce po dodání.

Kojení není kontraindikace pro instalaci spirála klidu. Hormony, které rozlišují mezi Mirena, nejsou prakticky absorbovány do krve a nespadají do mateřského mléka.

Instalace spirála klidu po potratu

Mirena může být instalována v den potratu.

Jaké faktory mohou snížit antikoncepce klidu?

Jediný závažný faktor, který snižuje účinnost míru, je jeho nepostřehnutelná ztráta. Nesprávná instalace spirály může také snížit jeho účinnost, ale pokud má váš lékař pochybnosti o instalaci instalace, doporučuje předat ultrazvuk nebo nahradit spirálii.

Léky, příjem alkoholu, poruchy trávení nesnižují účinnost klidu.

Jak pochopit, že spirála padla?

Riziko degradace míru není velké: Podle výrobce, po dobu 5 let, 6 žen od 100 spirála může spadnout. Bohužel, někdy spirála spadá pro ženu, která může vést k nechtěnému těhotenství. Největší riziko vypadávání v prvních 3 měsících po instalaci spirály, zejména během menstruace. Můžete podezření, že spirála padla, kdyby se měsíčník stal hojnější než obvykle, a doprovázeno bolestí v žaludku.

Pokud se spirála posunula z děložní dutiny v cervikálním kanálu, můžete začít testovat Bolest během sexu.

Abychom se ujistili, že spirála stojí na místě, můžete se pokusit nepříznivě odpouštět její "knír". Pro tento důkladně si umyjte ruce a vstoupíte do prstů jedné ruky hluboko do pochvy, abyste se dostali do děložního čípku. "Ugings" na dotek se podobá vláknům rybářské linky. Délka "knírka" se může lišit: můžete cítit pouze tipy nebo odpouštět 2-3cm. Pokud jsou vlákna delší než 2-3 cm, nebo pokud jste je nepokazili, musíte se obrátit na gynekologa.

Jak často potřebujete navštívit gynekolog, pokud je spirála míru?

Pokud vás neobtěžujete, pak by měla být první návštěva gynekologa udělat měsíc po instalaci spirály. Pak navštivte lékaře po dalších 2 měsících. Pokud lékař potvrzuje, že byl na místě klidný, pak by se další návštěvy měly být provedeny jednou ročně.

Výběr Mozhuchi po instalaci Spiral Mirena

V prvních měsících po instalaci míru se mohou objevit dlouhodobé oscilace (tmavě hnědá, hnědá, černá). Jedná se o normální fenomén spojený s instalací spirály. Takový výboj může být pozorován během prvních 3-6 měsíců po instalaci klidu. Pokud jsou oscilace uloženy déle než 6 měsíců, musíte navštívit gynekologa.

Nepravidelné měsíční po instalaci

U některých žen používají intrauterinní spirála míru, může být menstruace nepravidelná. to Nepřipojený s hormonálními poruchami nebo poruchami vaječníků. Důvodem pro selhání menstruačního cyklu se stává místním dopadem spirály na endometrium dělohy. Není nebezpečné pro zdraví a nevede k negativním důsledkům.

Obraťte se na gynekolog, pokud bude nepravidelný cyklus přetrvávat po dobu 6 měsíců nebo více po instalaci spirály.

Ne Měsíční po instalaci spirálů

Přibližně 20% žen používajících mírovou spirálii v průběhu roku a více období se obecně zastaví.

Pokud příští období nepřijeli, a protože poslední menstruace prošla déle než 6 týdnů, nejprve je nutné vyloučit těhotenství. Pro to můžete udělat těhotenský test nebo projít Krevní test na HGCH.

Pokud je těhotenství vyloučeno, znamená to, že absence měsíčního způsobeného spirály. Hormony, které zdůrazňují intrauterinní spirála ovlivňují endometrium, ohromující jeho růst. Endometrium zůstává tenký, a proto se období nevyskytují. Absence menstruace nemá negativní dopad na tělo a v budoucnu nezpůsobuje žádné důsledky.

Měsíčně obnovena samostatně do 1-3 měsíců po odstranění spirály.

Co dělat, pokud došlo k těhotenství během nošení?

Pravděpodobnost výskytu těhotenství během nošení klidného je dostatečně malý, a přesto jsou tyto případy popsány.

Pokud těhotenský test ukázal pozitivní výsledek, musíte co nejdříve navštívit gynekolog. Gynekolog vás bude kontrolovat a přímo na ultrazvuku. Ultrazvuk pomůže určit, kde se ovoce nachází: v děloze nebo je to ektopický těhotenství. Pokud se ovoce nachází v děloze, to je šance zachránit těhotenství.

Musím odstranit spirálu, pokud přišel těhotenství?

S cílem snížit riziko potratu za časného období a Předčasné narození, Lékaři doporučují odstranit intrauterinní spirála. V prvních hodinách a dnech po odstranění šroubovice bude riziko potratu poměrně vysoké, ale pokud těhotenství úspěšná v souladu, pak budoucí dítě nic nehrozí.

Pokud se rozhodnete, že nebudete odstranit spirála, nebo pokud je nemožné odstranit z jiných důvodů, pak během těhotenství budete potřebovat důkladnější pozorování lékařů, aby varovaly nebo identifikovat možné komplikace (potrat, zánět, předčasný dodávka).

Může miraen způsobit anomálie vývoje od budoucího dítěte?

Bohužel, to ještě není známo, protože tam nebylo tolik věcí těhotenství, a není možné provést žádné spolehlivé statistiky.

Popsané případy narození zdravých dětí po těhotenství se spirálou. Existují i ​​případy narození dětí s vývojovými anomáliemi, ale dosud nebyly schopny zjistit, zda existuje spojení mezi těmito anomáliemi a skutečností, že během těhotenství nebyla spirála odstraněna.

Jak je náhrada nebo odstranění spirály míru?

Spirála míru pracuje po dobu 5 let. Po tomto období by měla být spirála odstraněna (pokud pak plánujete těhotenství nebo chcete jít do jiné antikoncepční metody), nebo nahradit jinou helix (pokud neplánujete těhotenství a nechcete jít do jiných metod antikoncepce).

Spirála můžete odstranit dříve, pokud plánujete těhotenství. Chcete-li to provést, není nutné počkat, až bude pětiletá doba světa vyprší.

Smazat spirála Mirena je nejlepší během následujícího měsíce. Pokud během nošení sám zastavil měsíčně, nebo chcete-li odstranit spirálu během menstruace, pak musíte začít používat kondomy 7 dní před odstraněním spirály.

Pokud chcete nahradit spirálu, nemusíte použít kondomy a náhrada může být provedena na každém denním cyklu.

Když po odstranění míru mohu otěhotnět?

Spirála míru nemá vliv na provoz vaječníků, takže v dalším cyklu po odstranění míru můžete otěhotnět.