Adrenalin. Krevní stres hormon

Je nepravděpodobné, že existuje osoba, která by nic neslyšela o adrenalinu. Látka se nazývá hormon strachu a stresu. Tato jména přímo souvisí s jeho akcí, když se člověk dostane do krve. Hormonální adrenalin je vykreslen Tělo má nejsilnější dopad, které mobilizuje všechny fyziologické systémy orgánů. to Ochranná akce, Když potřebujete vyrovnat se se stresující situací a v některých případech to opravdu pomáhá přežít. Akce adrenalinu má opačnou stranu, práce těla v režimu "aval" vede k přepracování a vyčerpání.

Jak stresující hormon vstupuje do krve

Důležitou součástí lidského endokrinního systému je malá Prsa vnitřní sekrece - nadledvinky. Jméno orgánů mluví pro sebe, jsou umístěny přes ledviny a jsou dvojicí tělo. Jejich délka je asi 7,62 cm. Adrenalin a jeho antagonista noradrenalin - hormony, které jsou produkovány mozkovou látkou nadledvinek.

Hormon je prostředník nervového systému (zprostředkovatel). Mechanismus účinku účinné látky je založen na přenosu signálu k buňkám všech tělesných tkání. Ve stresové situaci Adrenální žlázy se dostanou od signálu mozku hypotalamu k emisi hormonu. Adrenalin v krvi Ve zlomku druhého mobilizuje práci celého organismu.

Funkční funkce

Adrenalin zahajuje v reakci na nebezpečí nebo nepříjemnou situaci. Tato reakce způsobuje, že vzduchové průchody expanduje, aby poskytovaly svalové kyslík, který potřebují, vypořádat se s nebezpečím, Buď běh. Emise hormonu také způsobuje, že krevní cévy se zmenšují, přesměrování krve do hlavních svalových skupin, včetně srdce a plic. Schopnost organismu Cítit bolest také klesá, Proto, i když zraněný, schopnost řešit nebezpečí.

Celé lidské tělo pod vlivem adrenalinu je přestavěno:

  • Heartbeat vylepšen
  • krevní cévy jsou zúženy;
  • zvýšení krevního tlaku;
  • Dýchání je obklopeno, zatímco stěny respiračního systému ztrácejí tón, takže proud vzduchu je maximum;
  • kyslík a velké množství cukru aktivují syntézu ATP (látka akumulační energie);
  • Relaxační stěny střeva;
  • Vize je snížena, protože žáci se rozšiřují;
  • možné závratě nebo hloupé;
  • Barvy jsou blokovány.

Adrenalin - tělesná mobilizace

Adrenalin působí do 1 hodiny v naší krvi. Kolosální emise energie činí osobou, rychle rozhoduje, což je nesmírně důležité v nebezpečí, hrozbě života a zdraví, stres. Svalnatý systém se stává silnější, člověk může běžet s neobvyklou rychlostí, snadno překonat překážky.

Emise adrenalinu je další podnět pro imunitní systém, který tvrdě pracuje na potlačení zánětlivých procesů a možných alergických reakcí. Adrenalin je hormon, který zachrání tělo z šoku, nepokoje, úzkosti, v úrazech, v nebezpečných situacích, s nadměrnou fyzickou námahou.

U žen v hormonálním podkladu, látka zaujímá zvláštní místo, protože on je nejen hormonem strachu a stresu, ale také hormonu silných emocí.

Pozitivní vliv na lidské tělo

V mnoha životních situacích je nezbytný adrenalin. Lze říci o jeho užitečné akci ve vzácných případech emisí hormonů v krvi. Následující funkce jsou považovány za užitečné:

  • Reakce na podněty se zlepšuje zvýšením jeho rychlosti a aktivace periferního vidění;
  • zvýšení buzení;
  • Svalový tón stoupá: Vzhledem k zúžení krevních cév, adrenalin přesměruje krev do určitých skupin svalů, srdce, světla. S tímto vlivem člověk zvyšuje spoustu hmotnosti, zvyšuje rychlost běhu a překonává velké vzdálenosti;
  • V přítomnosti adrenalinu existuje zlepšení duševních schopností, logický myšlení se rychle spustí, jsou aktivovány procesy paměti, je rozhodování prakticky blesk;
  • Tělo potřebuje stresový hormon, aby přežil silnou bolest, prahová hodnota bolesti se výrazně zvyšuje, zatížení na centrálním nervovém systému a srdce se snižuje. Dokonce i s těžkými zraněními, člověk stále provádí určité akce.

Adrenalin psaní v angličtině: adrenalin, adrenalin, epinefrin. Příjmení - epinefrin se často nachází v lékařské praxi, protože je to syntetický analog adrenálního hormonu. Používá se v protivlémových terapeutických událostech. Nepostradatelná látka při zastavení srdce.

Negativní vliv na lidské tělo

Adrenalinové emise Výhody a poškození. Vše určuje frekvenci hormonu v krvi a její koncentraci. S častými emisemi hormonů jsou patologie v těle pozorovány ve velkém počtu:

  • První bít kardiovaskulární systém, práce v zesíleném režimu vede k arytmiasem a jiným poškozením srdce;
  • Pro lidi s chronickým srdečním onemocněním je neustálá výzva adrenalinu (stresu) kategoricky kontraindikován, dopad velkého množství látky vede k infarktu, mrtvici, stopu srdce;
  • Účinek adrenalinových balíků hormonu norepinefrin, uvolňování těchto dvou účinných látek může vést k vyčerpání nervového systému osoby, existuje pokles sil, apatie, brzdění, stavu devastace. Účinek norepinefrinu a adrenalinu je to, co se nazývá biochemická rána;
  • Dlouhý stres se zvýšeným adrenalinem vede k žaludečnímu vředu;
  • Pokud je hormon často rozlišován, hmotnost těla je prudce snížena. Podobné kroky k hormoni tyroxinu.

Historie Murray Joan

Padák, Joan. Pomoci adrenalinu

Slavný Murray Joe (narozený v roce 1952) udělal mimořádný případ od svého života. Murray byl rád pachový sport. V roce 1999 udělala další skok z výšky 4400 metrů, ale hlavní padák neodhalil. Dodatečný padák odhalil pouze v nadmořské výšce asi 200 metrů, závěsy jsou zmatené, a ve velké rychlosti, žena padla na mravenec s ohnivými mravencemi.

Murray měl mnoho zlomenin, všechny jejich zuby byly vyřazeny, dostala více kousnutí, byla v bezvědomí. Po nejtěžším zranění spadla do někoho, byla v nevědomém stavu téměř dva týdny a přežila, jako paradoxně zní. Podle lékařů přispělo k řadou emisí adrenalinu, spalování Damases mravenců. Trvalý tok hormonu v krvi se stal úsporem pro ženu.

Joan Murray, padák

Adrenalinová závislost

Vlakové kolečko - adrenalin Zatasping

Adrenalin má spoustu speciálních efektů, které se objevují při vstupu do krve a excite celé tělo. Tento účinek je spojen s extrémními sportovními nebo amatéry akutních pocitů, například při jízdě na střeše vlaku.

Stejně jako u jakékoli závislosti, zažít vrchol potěšení, musíte zvýšit dávkování, což často vede k nepředvídatelným a smutným následkům.

Potřeba adrenalinové dávky se vyskytuje v biochemické úrovni a je neoddělitelně spojena s mentálními faktory.

Hormonální adrenalin adrenalin je nutný pro regulaci funkcí těla, pomáhá Tělo je přizpůsobeno ve stresující situaci A dostat se z toho. Časté emise adrenalinu mají negativní důsledky. V malých množstvích jeho umělá forma Aktivně aplikován v medicíně.