Laparoskopické odstranění dělohy

Laparoskopie je moderní metoda chirurgického zákroku, ve kterém je odstranění nebo diagnostika vnitřních orgánů prováděno bez významného poškození.

S tímto postupem může lékař zkoumat vnitřní dutinu břicha (diagnostická laparoskopie) nebo odstranit postižené oblasti (provozní laparoskopie).

Zástrčky na povrchu břicha se provádějí s použitím trokarů - tenké kovové trubky. Řezy pro jejich podávání se pohybují od 5 do 10 milimetrů v průměru. Dále se speciální dalekohled v instalovaných trubkách provádí speciální dalekohled, který poskytuje lékař plný vizuální přístup k orgánům, světelným zdrojům a potřebným manipulátorům pro provoz.

Laparoskopické odstranění dělohy - operace je poměrně běžná. Provádí se především na následující patologii:

  • odstranění maligních expanzí nádoru;
  • vynechání, svírání nebo úplné ztráty dělohy a přídavek;
  • endometrióza;
  • Progresivní, vážně věnovaný léčbě myomu dělohy.
Vyhlídky pro laparoskopickou hysterektomii zahrnují: nedostatek základních jizev v břiše, malá ztráta krve, rychlé pooperační období obnovy.

Vlastnosti operace

Provoz kombinuje odstranění dělohy s laparoskopickou metodou a vaginální extrakcí orgánů. Provádí se k odstranění vaječníků, dělohy, příloh nebo v případě potřeby za účelem oddělení stávajících adheze.

Výhodou tohoto postupu, ve srovnání s otevřenou chirurgickou metodou, je nízká traumatická, nízká ztráta krve a mírný průběh během období rehabilitace, s méně komplikacemi. Důležitý faktor při výběru procedury Laparoskopická hysterektomie, je a kosmetický efekt. S stejným výsledkem, že během operace prováděné otevřenou chirurgickou metodou zůstávají pouze 3-4 malé, rychlé léčivé jizvy na povrchu břicha.

Jak je odstranění dělohy

Před zahájením provozu v dutině břicha, přes speciální odvodnění, plyn je zaveden. Po naplnění břišní dutiny jsou stěny břicha zvednuty a doktor dostane bezkonkurenční přístup do dělohy. Laparoskopický provoz se provádí prostřednictvím speciálních kovových trubek, ve kterých je také prováděna miniatura videokamera. Celý procesní specialista se dívá na monitoru, ke kterému je zařízení připojeno.

Laparoskopická operace umožňuje odříznout zařízení znázorněno na odstranění z tepen a trubek. S velkými velikostí dělohy nebo jinými těly uvedenými v resekci, mohou být rozdrceny do několika fragmentů, po kterých je volně odstraněna vagíni nebo malým řezem v dolní části břicha.

Při odstraňování dělohy, postiženého maligním nádorem, to rozběhne spolu s regionálními lymfatickými uzly (lymfadenektomie).

Indikace a kontraindikace

Výhody této metody ocenili oba pacienty i většina odborníků. To je důvod, proč je to nutné, odstranění dělohy, v nedávné době stále více lékacích zvolí způsob laparoskopické hysterektomie.

Svědectví pro laparoskopii zahrnuje takové závažné poruchy jako:

  • různé druhy nádorů;
  • Patologické změny na povrchu děložního čípku;
  • maligní růst na sliznici povrchu dělohy;
  • více polypů;
  • Rychlý růst buněk nebo patologických změn endometriální dělohy.
Tyto a řada dalších porušení zjištěných v raných fázích je velmi přístupná léčbě drog. Pokud však jejich vývoj selže, a terapie je neúčinná - je učiněno rozhodnutí o odstranění těla pacienta.

Odmítnutí operace ohrožuje ženu v blízkosti obtížných důsledků, včetně nejnebezpečnějšího fatálního výsledku.

Existují objektivní důvody, podle kterého nelze provést laparoskopický provoz, zahrnují:

  • Příliš rozšířené vzdělání v přívěsku nebo velké velikosti dělohy samotného, ​​které nelze rozdrcovat na požadované rozměry, aby bylo možné snadno odstranit;
  • Plná ztráta dělohy. V tomto případě bude vhodné provádět jednoduché vaginální odstranění;
  • intolerance k anestetice.

Příprava na laparoskopický postup

Před operací je nutné předat řadu povinných analýz, které zahrnují:

  • Obecná analýza krve a moči;
  • z krčního kanálu a vaginy;
  • EKG;
  • Ultrazvukové vyšetření;
  • Kontrola gynekologa.

Laparoskopické odstranění dělohyV případě potřeby je pacient předepsán léky varující anémie vývoj a snížení velikostí dělohy. Podle výsledků analýz se odhaduje celkové zdraví a dostupnost možných současných onemocnění. Zvláštní pozornost je věnována stavu kardiovaskulárního systému a přítomnosti alergií pro léky.

Dostupné zánětlivé nebo infekční procesy vyžadují plný lék před zahájením konce dělohy, jinak je nebezpečí abscesu. V tomto případě je laparoskopický postup odložen do úplného využití.

Příprava na operaci také vyžaduje povinné vyjasnění nemocného faktoru pacienta a jeho krevní skupiny. To lze nalézt na základě výsledků krevního testu nebo z poskytnutých dokumentů, ve kterých existují tato data. S tendencí k tvorbě trombomů nebo naopak se špatnou koagulací zahrnuje přípravu na odstranění dělohy nebo jiných orgánů povinné ověření stavu tepen a žil. Je-li to nutné, předepsané léky porazující krev.

Aby se zabránilo infekci jak před laparoskopickou hysterektomií, tak v pooperačním období, jsou pacienti zavedeni profylaktickou dávku antibiotika.

Předoperační období

V období před operací pro odstranění dělohy by mělo být dodrženo množství povinných předpisů:

  • Během týdne před zahájením řízení by mělo být opuštěno z výrobků způsobujících meteorismus, fermentaci nebo jiné poruchy v práci trávení;
  • Poslední jídlo musí být nejpozději do 8 hodin před postupem;
  • Přímo v předoperačním období se doporučuje provádět čistící klystýr;
  • Během dne, dokud není přiřazena operace odstranění, měli byste přednost s výhodou s tekutými pokrmy;
  • Příprava také vyžaduje úplnou opuštění perorální antikoncepce.

Rehabilitace po laparoskopii

Obnova v pooperačním období trvá podstatně méně času a těžké komplikace po laparoskopickém odstranění dělohy vznikají méně často než po otevřený chirurgický zákrok.

Je velmi obtížné zavolat přesné podmínky rehabilitačního období, protože závisí na řadě faktorů, které zahrnují: celkový stav zdraví ženy, složitost postupu, důvody, pro které byl přidělen laparoskopický provoz a dokonce z typu anestezie.

Období částečného oživení, ve kterém se žena již může vrátit k obvyklému způsobu života, nebere více než jeden týden.

Prevence komplikací

Laparoskopické odstranění dělohyV pooperačním období jsou všichni pacienti povzbuzeni k dodržování řady profylaktických opatření pro rychlejší využití.

  • Postupné zvýšení fyzické aktivity. Vstát, po operaci laparoskopické hysterektomie, následuje po několika hodinách. Během období využití domácího se doporučuje provádět neuspěchající se turistika, nezávislý výtah na schodech a t. D. Pro snížení bolesti mohou být přiřazeny různé analgetiky a podpěrné drogy.
  • Často v pooperačním období, žena začíná cítit různé hormonální a psychologické problémy. Hormonální drogy a návštěva psychologa pomohou navázat tyto procesy.
  • Návrat do sexuálního života by mělo postupně postupně. Obvykle, po 2-3 měsících, žena necítí fyzické nepohodlí a může se vrátit do normálního sexuálního života.

Výhody

Ve srovnání s jinými metodami má laparoskopický provoz několik výhod, zahrnují:

  • minimální riziko komplikací v pooperačním období;
  • nedostatek jizev;
  • Téměř úplná absence bolesti během rehabilitace.

Rychlé zotavení po takovém postupu jako laparoskopická hysterektomie umožňují ženu vrátit se k obvyklému způsobu života a pokračování práce. Absence komplikací a dlouhodobé rehabilitace umožňuje, aby se zabránilo většině psychologických problémů a pocitů méněcennosti.