Diagnóza endometriózy dělohy

Diagnóza endometriózy zahrnuje instrumentální a laboratorní metody. Je důležité shromažďovat anamnéráz, protože patologie má dědičnou predispozici, a také se objeví na tendenci k němu po potratu, škrábání, operace.

V moderní gynekologii jsou stále diagnostikovány různé formy endometriózy. Proces je chronické onemocnění reprodukčního systému, lišící se v různých symptomech. Vyvíjí se, když endometriální buňky, které je lodní vnitřní dutina dělohy hozen a přicházejí v neobvyklých tkaninách pro ně. Může být ovlivněno mnoho orgánů a tkanin. Endometrióza je nebezpečná Tvorba neplodnosti, malignace ohniska, vývoj těžké anémie a lepicího procesu.

Sbírka anamny a inspekce

První ze všeho doktor dotazuje pacienta, shromažďuje anamnézis. Anamnéza chápe studium dějin lékařů a příznaky onemocnění. Je důležité identifikovat případy možného zranění dělohy v procesu potratu, škrábání a operací.

Pacient je pečlivě leštěný pro konkrétní Známky endometriózy.

Provádí se gynekologické vyšetření na židli, během něhož se lékař ponoří z rozšířeného dělohy v porážce jejího těla a může také detekovat endometrium sekce na čípku.

Pokud je pozorován šíření patologického procesu v dutině malé pánve, během harmonogramu během diagnostiky je výrazná bolest. Dělohy a přívěsky mohou být taženy do jedné ze stran kvůli adhezím.

Ženy s touto patologií často nadměrně nervózní a podrážděné, což je spojeno se zapojením do procesu autonomního nervového systému.

Při kontrole krku v zrcadlech, gynekolog může podezření na patologii povrchu děložního oddělení. Pak se provádí kolposkopie. Ve více nárůstu lékaře vidí modré inkluze na sliznici.

Kontrola je vhodná utratit před měsícem.

Ultrazvuk

Ultrazvukové vyšetření je dalším krokem po kontrole na židli a palpaci. Tato diagnostická metoda je velmi informativní a umožňuje identifikovat většinu forem endometriózy. Analyzovat klinický obraz, nejvíce informativní diagnóza na konci menstruačního cyklu, když se ohnisko zvýší v množství.

Ultrazvuková diagnostika umožňuje určit Retrocervikální endometrióza, Adenomyóza, ohniska v trubkách, endometrioidní vaječníkové cysty.

Ultrazvuk umožňuje vyhodnotit průtok krve v děloze a přívěsku, rozlišovat myomatózní uzly. Kromě toho, při diagnostice jiných typů patologie, s pomocí ultrazvuku, je možné představit ohniska v malé pánvi, močový měchýř, střeva, ve svazcích.

Instrumentální diagnostika

Diagnóza endometriózy pomocí instrumentálních technik je nejdůležitějším a nejrozšířenějším stupněm. Ověření diagnostiku zahrnuje následující způsoby:

  • hysteroskopie;
  • hysterosalpingografie;
  • laparoskopie;
  • Rektoronoskopie, croppopia;
  • X-ray plic a bronchoskopie;
  • cystoskopie, vylučovací urografie;
  • Kolposkopie.

Pro kontrolu a analýzu průchodnosti děložních trubek se používá speciální diagnóza, která se nazývá hysterosalpingografie. Tato metoda přechází pomocí rentgenového záření. Souběžně se analyzuje reprodukční funkce vaječníků. S cílem studovat hormonální pozadí, žena provádí speciální analýzy.

Pokud se vám podařilo diagnostikovat nepropustnost děložních trubek, což činí přirozenou koncepci nemožné, provádí se hydrotubace, disekce adheze. Zároveň se provádí zapálení ohnisky, protože mohou vložit tlak na oblast interinové trubky.

Zpravidla s neplodností způsobenou endometriózou je také zapotřebí hormonální korekce.

V závislosti na lokalizaci ohnisek a odrůd onemocnění platí různá diagnostická taktika.

Venkovní endometrióza To znamená implementaci diagnostické laparoskopie s cílem identifikovat porážku dutiny malé pánve, vazy dělohy, retrokerační oblasti, vaječníků, trubek. Laparoskopie platí také pro diagnózu současnosti neplodnosti.

Vnitřní genitální endometrióza nebo adenomyóza vyžaduje hysteroskopii a rentgenový výzkum.

Extragomitiánská paleta onemocnění s podezřelým střevním poškozením, močovým měchýřem, plicemi jsou diagnostikovány s příslušnými instrumentálními technikami. Střevní patologie je určena kolonoskopií a rektoranomanomanoskopií. Endometrióza močového systému je podrobena diagnóze s cystoskopií, urografií.

Každá instrumentální diagnostická metoda je dokončena při užívání biopsie od podezřelých ložisek s následným histologickým výzkumem.

Bioptat v přítomnosti moderního vybavení je vystaven imunohistochemické studii.

Dokončete studijní multispirální CT a MRI.

Hysteroskopie

Hysteroskop je speciální gynekologický nástroj, který vám umožní identifikovat a diagnostikovat mnoho patologií. Obraz získaný hysteroskopem se zobrazí na obrazovce a je podroben dalším analýze lékaře. S pomocí nástroje, můžete nejen diagnostikovat, ale také léčit gynekologické patologie. Jako součást studie může být adenomyóza diagnostikována s hysteroskopem. V procesu diagnózy může být ohniska endometriózy destrukci s kapalným dusíkem, laserem, elektrickým proudem.

Během hysteroskopie je možné provádění Endometriosa škrábání Difuzní charakter. Provádět dutinu kausta, cervikáls, vystavit hmotnou histologickou diagnózu.

Hysterosalpingografie je analýza rentgenových dat pomocí kontrastního činidla. V dutině dělohy a trubek je zaveden kontrastní činidlo a jsou určeny vady. Tato metoda diagnostiky umožňuje určit průchodu děložních trubek. Předtím, než se tato diagnóza doporučuje provést škrábání.

Laparoskopie

V diagnostice endometriózy získala metoda laparoskopie největší popularitu.

Výhodou laparoskopie je možnost současné diagnostiky a léčby.

Diagnostická laparoskopie znamená minimálně invazivní provozní zásah, ve kterém jsou nástroje zavedeny do břišní dutiny přes tři jízdní pruhy a všechny manipulace se provádějí pod kontrolou videa.

Doktor dostane příležitost vidět všechny ohniska, které nemohly být vizualizovány na ultrazvuku.

Provádí oxid uhličitý pro identifikované sekce Endometrióza pánevního peritoneu, Svazky. Ovariální cysty jsou odhaleny, hroty jsou vyříznuty, které jsou doprovázeny patologií.

Doba oživení u žen po laparoskopii prochází poměrně rychle. Po operaci je hormonální léčba předepisována, aby zastavila růst ohnisků.

Analýzy

Laboratorní diagnostika endometriózy znamená řadu analýz:

  • krev na imunogramu určit nerovnováhu humorální a buněčné imunity;
  • Definice Marker SA-125;
  • Klinické krevní testy a moč;
  • Biochemie krve;
  • Krevní test pro hormony.

Hormonální pozadí ženy s endometriózou je rozbité. V procesu diagnózy, zvýšení estrogenu, nedostatek progesteronu. Úroveň pohlavních hormonů mužů a jejich metabolity jsou také zvýšené.

Úroveň monacarckera v endometrióze je mírně zvýšená a zpravidla nepřesahuje 80 jednotek / ml.

Po důkladné diagnóze, žena předepisuje léčbu v závislosti na věku a reprodukčních plánech.

Analýza klinických případů ukázala, že po komplexu Léčba endometriózy Přichází s sebou těhotenství. Obecně platí, že těhotenství má pozitivní vliv na blahobyt ženy, protože hormonální restrukturalizace pomáhá snížit ohnisko.