Anestézie v laparoskopii vaječníků cyst

Laparoskopie je typ chirurgického zákroku, který zahrnuje minimální poškození kůže. Ale i taková operace potřebuje účinnou anestezii. Anestézie s ovariální laparoskopií může být prováděna různými způsoby. To vše závisí na individuálních vlastnostech těla a složitosti operace.

Anestézie v laparoskopii vaječníků cyst

Příprava na anestezii

Chcete-li bezpečně odstranit ovariální cysty pro ženu a anestezie nezpůsobila vedlejší účinky, měli byste dodržovat několik pravidel:

  • Všechny orgány a systémy jsou zkoumány před operací. Za tímto účelem se provádí běžný krevní test, studie moči, testovat funkci srdce pomocí elektrokardiogramu;
  • Pokud žena užívá léky, rozhodně uvádí anesteziologa a chirurga;
  • Den před operací pro odstranění cysty se gastrointestinální trakt přečistí klystýrem nebo laxativem;
  • Nejméně 18 hodin před operací zrušit příjem potravy a během týdne dodržují přísnou dietu.

Pokud budete postupovat podle těchto doporučení, bude pooperační období příznivé a oživení bude rychle.

Za jakou anestezii činí laparoskopii cysty vaječníků

Volba typu anestezie v laparoskopii cystanů vaječníků závisí na mnoha faktorech:

  • Objem chirurgického zákroku;
  • Jak naléhavá je laparoskopie;
  • Tyto výsledky testů pacienta;
  • dostupnost současných patologií;
  • úroveň krevního tlaku.

Existují dva typy anestezie, které se používají při odstraňování vaječníku cystu:

  1. Obecná anestézie, ve které má žena zcela nepřítomná.
  2. Místní a epidurální anestezie, která se vyznačuje zachovalým vědomím u pacienta.

Stručně o typech anestezie sdělil v následujícím videu:

Celková anestezie

V závislosti na způsobu podávání anesthetózní látky do těla existuje několik typů obyčejné anestezie v laparoskopii vaječníků:

  1. Endotracheal - anesthetika vstupuje do těla kvůli tracheální intubaci.
  2. Inhalace - anesthenózní látka je vdechována speciální maskou.
  3. Intravenózní - lék pro anestezii je zaveden katetrem v periferní žíly.
  4. Páteř - lék je injikován pod pláštěm míchy.

Funkce endotracheální celkové anestezie při provádění laparoskopie vaječníků - potřeba intubace. Anesteziolog vkládá sluchátko pod kontrolou vize v průdušnici pacienta. Přítomnost trubice zabraňuje pronikání žaludečního obsahu do plic a anesthetika se dostane přímo do dýchacích cest.

Anestézie v laparoskopii vaječníků cyst

Pozornost! Je to tento druh obecné anestézie, která je nejčastější v laparoskopii. Jeho hlavní výhodou je potřeba menšího počtu věcí.

A to zase znamená menší toxický účinek na těle během laparoskopie.

Inhalace Společná anestezie se používá s ovariální laparoskopií mnohem méně.

Lékařský spánek používající intravenózní podávání léků se používá v krátkodobých operacích. A páteřní anestézie se používá v nouzových situacích.

Epidurální anestezie

Pomoc epidurální anestezie je léčena plánovanými intervencemi, které by neměly trvat velké množství času. Při odstraňování ovariální cysty pod epidurální anestezií se lék zavádí do prostoru v blízkosti pevného pláště, který obklopuje míchu. Injekční anestetika způsobuje plnou ztrátu citlivosti pod místem punkce.

Největší výhodou epidurální anestezie před společnou anestezií s ovariální laparoskopií je nedostatek vlivu na centrální nervový systém. Anestetiku působí striktně na omezené oblasti těla.

Anestézie v laparoskopii vaječníků cyst

Tato metoda má však řadu nedostatků. S laparoskopií cyst v vaječníku v lokální anestezii se v dýchacích cestách vyskytnou žaludeční hmoty. To je způsobeno skutečností, že při provádění operace se tlak v abdominální dutině zvyšuje a obsah žaludku doslova tlačí nahoru nahoru.

Další nedostatek epidurální anestezie je potřeba paralelní injekce sedativ. Kvůli tomu je možné rušení respirační funkce, což vede k nedostatku kyslíku v krvi.

Možné důsledky po anestezii

Odstranění ovariální cysty se stalo prakticky běžným provozem a pravděpodobnost komplikací po montáži je minimální. Ale ve vzácných případech vznikají takové nepříjemné následky:

  • zpomalení tepu;
  • Aspirace obsahu gastrointestinálního traktu;
  • Pneumothorax - vzduch Zadejte dutinu obklopující plíce;
  • Porušení krve v plavidlech v důsledku krevních dřevin;
  • Alergie k anestetikum;
  • hnisavý zánět měkkých tkání v důsledku nesprávného podávání anestetiky;
  • V zahraničnosti dýchání.

Při provádění epidurální anestezie u pacientů s porušením krevní koagulace se hematom může tvořit v páteře.

Varování! Přibližně 5% žen, které byly provedeny laparoskopií ovariálních cyst v epidurální anestezii, anestezie byla částečná nebo nepřítomná vůbec.

Závěr

V moderní medicíně by anestezie pod laparoskopií vaječníku by neměla nikoho vyděsit. Koneckonců, moderní anestetika a nejnovější vybavení umožňují zavést přísně nezbytnou dávku anesteční látky. A poškození zdraví žen s řádně zvolenou dávkou je téměř rovna nule.

Recenze

Voloshina Natalia Petrovna, 45 let, g. Královna
Když jsem se dozvěděl od lékaře, že jsem měl laparoskopii ovariálních cyst, první velmi vystrašené. Ale všechno šlo víc než dobré. Ráno udělali laparoskopii a večer jsem mohl chodit. Týden po operaci již šla do práce.
Kiriyenko Inna Vitalevna, 34 let, g. Petrohrad
Udělal jsem operaci před více než dvěma lety pod obecnou anestezií. Diagnostikováno: "Endometrióza dělohy a cystu s vaječníkem". Největší mínus je potřeba půl roku, aby se hormony po operaci. Ale je to spíše kvůli diagnóze: "endometrióza dělohy".
Mironenko Alisa Yaroslavovna, 30 let, G. Tomsk
Dostal jsem laparoskopii ovariální cysty pod maskou anestezií. Vědomí se téměř okamžitě vypnul. Během operace se nic cítilo, a další den už mohl vstát s postelí. Všechno šlo velmi dobře, nebyla žádná bolest!