Anafylaktický šok použití adrenalinu

Anafylaktický šok - blesková reakce, která se projevuje zvýšenou citlivostí těla v důsledku opětovného podávání nebo alergenu, které bije tělo.

Adrenalin je představen jako první pomoc, který rychle eliminuje příznaky anafylaxe během několika vteřin, což z něj činí výběru léčiva s anafylaktickým šokem. Pokud byl droga zavedena doma, ne se zdravotnickým pracovníkem, poté, aby nedošlo k odvolání vůči lékaři, i když se příznaky anafylaxe již neprojevují.

Tento typ šoku se objeví po pronikání antigenu do těla, když jsou spouštěny ochranné mechanismy, nedostatečně reagovat na alergen.

Anafylaktický šok

Různé látky (prach, znečišťující látky, potraviny, včely a léčivé kousnutí) jsou alergeny. Často anafylaktické reakce se vyvíjejí po injekci léčivých látek, Proto je kontrola reaktivity těla tak důležitá pro některé typy léků, které způsobují anafylaktický šok.

Anafylaktický šok se vyvíjí v rozsahu pár minut až pět hodin Od pronikání alergenu v těle. Pokud osoba zvýšila citlivost na alergen, nezáleží na tom, jakým způsobem nebo v jaké dávce alergen zasáhl tělo - anafylaxe se nutně projevuje. S vyvolanou dávkou alergenu je anafylaktická reakce silnější než.

Pokud anafylaxe způsobuje bronchospasmus nebo stenózu dýchacích cest, vzniká hypoxie. S plnou stenózou a bronchospasme (když vzduch nechodí do plic), ne více než pět minut zůstane pomoci. Poté se odehrávají nevratné změny v mozku, což znamená, že pacientova klinická smrt.

Statistika

Každý rok se do nemocnice spadají 100 lidí ze 100 000 (údaje za rok 2015) s anafylaktickou reakcí. Současně, v roce 1990, toto číslo bylo dvakrát nižší než 50 lidí, a v 80. letech - 20 lidí za sto tisíc lidí. Roční nárůst případů anafylaxe je údajně způsobeno rozmanitostí potravin a zvýšením množství Léčivé přípravky různé druhy, které způsobují alergické reakce u některých lidí.

Důvody

Anafylaktická reakce způsobuje jed OS, včely, bedbugs a další hmyz, stejně jako potraviny. Reakce hypereaktivity se projevuje, nejčastěji po prvním jídle (alergenový vstup do těla) nebo po několika, když se senzibilizace těla vyvíjí k alergenu. Nejčastěji anafylaktickou reakci způsobují arašídy a jiné matice, mořské plody, pšenice, vejce, mléko, ovoce a zelenina, matice, semena semena. Alergie na arašídy je 20% všech případů potravinových alergií.

Ekzém, alergická rýma, astma - onemocnění, ve kterých se riziko anafylaktické reakce zvyšuje, když byl alergen hit, ke kterému pacient má zvýšenou citlivost. Pacienti zpravidla vědí, co jsou alergické, a snaží se vyhnout kontaktu s těmito alergeny. Reakce zvýšené citlivosti způsobuje produkty, kouřové cigarety, vlnou vlnu a t. D.

Alergens

Silná anafylaktická reakce v citlivých lidech je také způsobena antibiotiky penicillinových řad, stejně jako vakcín a séri. Proto, před jejich podáním, tito pacienti provádějí speciální testy, které detekují alergickou reakci.

Patogeneze a symptomy

S anafylaktickým šokem dochází k prudkému poklesu krevního tlaku na minimální ukazatele, což vede k hypoxii, protože krev neposkytuje kyslík a potřebné látky na orgány a tkáně. Cyanóza se objeví (kůži sinusiness) nebo zarudnutí a vyjádřená kopřivka.

Srdeční rytmus je rozbitý, pulz se stává slabým, vláknitým, pozoruje oblak vědomí, závratě.

Stenóza dýchacích cest dochází v důsledku edém sliznice a hrdla, což je důsledkem nárazu histaminu na cév. Pacient se snaží dýchat, zatímco slyší píšťalky a sípání, což naznačuje zúžení dýchacího prostoru. Edém se rozkládá na celou tvář, ovlivňuje oko, tváře, krk.

V anafylaktickém šoku je možný otok plic a akumulace tekutiny v pleurální dutině, což značně komplikuje dýchání a způsobuje selhání dýchání.

Jednou z komplikací anafylaxe - křeč bronchiálních svalů, což způsobuje zastavení dýchání. Pacient vyžaduje naléhavé umělé intubaci plic.

Anafylaxia Pomoc - podávání adrenalinu

Jak již bylo zmíněno, první pomoc pro anafylaktický šok je zavedení adrenalinu. To je hormon, který produkuje v lidském těle v brainstabů nadledvinek. Adrenalinová sekrece Zlepšil se v situacích, které vyžadují mobilizaci veškeré vitality těla: ve stresu nebo nebezpečí, v poranění nebo popáleninách a t. P.

Adrenalin ovlivňuje systémy organismu různými způsoby:

  • Hormon ovlivňuje adrenoreceptory lidských nádob, přispívající k zúžení plavidel. V cévní lůžku se tlak zvýší, průtok krve se obnoví.
  • Stimulace bronchiálních adrenoreceptorů eliminuje respirační selhání u pacienta. Adrenalin zvyšuje ionotropní účinek na buňky myokardocytů srdce, čímž se zvyšuje počet kusů myokardu.
  • Potlačuje uvolňování cytokinů útlakem bazofilů a tukových buněk, hladiny působení histaminu na stěnách nádob.

Anafylaxe je považována za vážný stav pacienta, který bez včasného podávání adrenalinu způsobuje smrt. Proto je důležité rychle a správně vyzvednout dávku léčiva. Jednorázová dávka je 0,2-0,5 ml 0,1% adrenalinu, injekce provádějí intravenózně nebo subkutánně. Na klinice jsou pacienti v adrenalinu komatu injikovány odkapávání s chloridem sodným (fyziologický roztok).

Během bobtnání hrtanx, bronchospasmu a plicního edému se selhání dýchání přidává glukokortikosteroidy (methylprednisolon, dexamethason, prednisolon, hydrokortison), který zvyšuje účinek adrenalinu a zlepšuje stav pacienta. Glukokortikosteroidy jsou zavedeny okamžitě velkými dávkami: methylprednisolon se zavádí v 500 mg, dexamethasonu - 100 mg, methylprednisolon - 150 mg (5 ampulí).

Anafylaktický šok

Syntetické přípravky proti otřesům na bázi adrenalinu

Adrenalin hydrochlorid. Široce používaná syntetická náhrada pro přírodní adrenalin. Působí na alfa a betaadrenoreceptors plavidel, což způsobuje zúžení plavidel. Nejsilnější věcí ovlivňuje nádoby břišní dutiny a sliznice, v menší míře - na svalových cévech. Zvyšuje krevní tlak. Působí na rytmus srdcí, posilování jeho práce a zvyšuje počet srdcích.

Zvyšuje glukózu krve (hyperglykémie) a urychluje metabolismus v těle. Uvolňuje svaly bronchi a střev. Zvyšuje tón kosterních svalů.

Indikace pro použití

Používá se v kolapsu (akutní pokles krevního tlaku), s výrazným snížením hladiny cukru (hypoglykémie), během útoku bronchiálního astmatu, který není upevněn adrenergním jasem rychlého působení, jako je salbutamol. Také se používá k odstranění anafylaktických reakcí, fibrilace srdečních komor. Používá se pro glaukom a otorinolaryngologická onemocnění.

Dávkování a cesta podávání

Lék se podává subkutánně, intramuskulárně a intravenózně v dávce 0,3-0,75 ml 0,1% roztoku. Ve fibrilaci komorem srdce je zaveden intrakardo, když Glauer - ve formě očních kapek.

Vedlejší efekty

Tachykardie, arytmie, arteriální hypertenze, útoky anginy.

Kontraindikace

  • Těhotenství.
  • Esenciální arteriální hypertenze v historii.
  • Ateroskleróza.
  • Thyroiditis.
  • Cukrový cukrovka prvního a druhého typu.

Epinefrine

Syntetická adrenalinová náhrada. Stimuluje alfa a betaadrenoreceptors, zvyšuje rychlost srdce fouká. Působí jako vazokonstriktor, zvyšující se krevní tlak. Působí jako obrněný-nakladač (rozšiřující lumen bronchi v křečech alergické geneze). Snižuje renální krevní průtok, snižuje motorcy a tón gastrointestinálního traktu.

Snižuje výrobu nitrooční kapaliny, čímž se snižuje intraokulární tlak, rozšiřující žáky (mydriasis). Zvyšuje vodivost pulzů v myokardu, snižuje potřebu srdce v kyslíku. Snižuje výrobu histaminu, leukotrienů, cytokinů, snižuje počet bazofilů.

Léčivé přípravky -EHINEPHRIN

Zobrazuje draslík z buněk, což způsobuje hypokalemii. Zvyšuje obsah cukru v krvi vede k hyperglykémie.

Indikace pro použití

Epinefrin se používá pro anafylaktik, Angiotický šok způsobený použitím léčivých látek, potravin, stejně jako kousnutí hmyzu, reakcí transfuzí krve. Používá se k přemístění záchvatů bronchiálního astmatu, cola, s asistolií, chaotické redukce komor. Účinnost arteriální hypotenze, krvácení z povrchových cév. Používá se také v hypoglykémie při provádění chirurgických intervencí na oční bulvu. Zobrazený v glaukomu.

Způsob podávání a dávky

Představen intravenózně, intramuskulárně a subkutánně, stejně jako intrakarmino. Má vlastnost proniknout na placentu, ale nepřekoná hematotephalovou bariéru.

Při anafylaxe se epinefrin podává intravenózně v dávce 0,1 až 0,1 až 0,5 mg, rozvedené v 10 ml chloridu sodného. S touto formou administrace se lékové akty okamžitě. Je-li požadována další dávka epinefrinu, lék se injikuje infuzí nebo odkapáváním 0,1 mg. S lehkou formou anafylaxe, lék naředěný vodou pro injekce, intramuskulárně nebo subkutánně 0,3-0,5 mg. 3-5 minut.

Nežádoucí účinky

Reakce kardiovaskulárního systému k epinefrinu se projevuje zrychlením tepu, anginy, arteriální hypertenze, srdeční rytmus. Také pozoroval vzrušený stav, chvění rukou, bolest hlavy, bronchospasmus, sliznice, vyrážka. Nevolnost a zvracení je možné, zvýšené eliminace draslíku s močí.

Srdeční puls

Kontraindikace

  • Citlivost těla k léku.
  • Je zakázáno používat adrenalin na feochromocytomu a podobných nádorech.
  • Dítě a období kojení.
  • Zvýšený krevní tlak, nesprávný srdeční rytmus.