Zubní lékařství: anestézie s adrenalinem a bez

Anesthetika se stala známou na konci 19. století. Kokain se stal prvním lékem proti bolesti. V průběhu času ho opustil kvůli své vysoké toxicitě. Později se objevil novokain, který po mnoho desetiletí byl široce používán jako účinný anestetikum.

Farmakologický průmysl vyvíjí nová účinná anestetika, která nejsou Alergické reakce provoky a nemají toxické akce na těle.

V zubní praxi anestetika velmi požadovaných drog. S jejich bezbolestně léčby zubů. V zubní praxi je prováděna jak místní, tak obecná anestezie.

Volba anestezie určuje typ potřebu terapeutických opatření. V arzenálu fondů pro bezpečné léky proti bolesti několika generací. Anestézie bez adrenalinu je předepsána dětem, pacienti s chronickými onemocněním, těhotnými ženami.

Zubní lékařství - výběr anestetika

Distribuční metody používané v zubním lékařství

Lokální anestezie je častěji používána pro zubní manipulace. Farmakologické nástroje, které se používají pro tento účel, jsou rozděleny do dvou skupin:

  • Estery (viz léky 1. a 2. generace). V moderní stomatologii s jejich pomáhací bolest. Látky mají krátký účinek a jejich toxicita je vysoká. Nejhorší látka z této skupiny je novokain. V měkkých tkáních je jeho anestetický účinek trvá 15-20 minut. S silným zánětlivým procesem není léčivo účinné. Pro zvýšení délky anestezie, v 5-10 ml látky přidá 1 kapka 0,1% adrenalinu.
  • Amidy (přípravky ze 3. a 4. generace). První lék této skupiny byl Lidokain. Jeho anestetický efekt je čtyřikrát silnější než novokain. Vysoká toxicita anestetika nové generace omezuje možnost jeho použití. Nevztahuje se na léčbu dětí, těhotných žen, pacientů s jaterní insuficiencí. Lidokain má vazodilační akci. V případě potřeby je kombinován s adrenalinem (epinefrin), který má opačný účinek.

Zpravidla epinefrin (již zahrnutý do léčivého přípravku pro anestezii. Pacient s kontraindikace k látce musí před zahájením léčby bránit lékaři. Anestetika bez adrenalinu v zubní lékařství v poptávce, jejich účinnost je potvrzena praktickým využitím. Bezbolestné léčby zubů je k dispozici pro pacienty s chronickými onemocněními nebo speciálními stavy, které jsou kontraindikovány použití epinefrinu.

Kvalita anestezie je zlepšena, pokud doporučujete doporučení:

  1. Před návštěvou lékaře se nebojte, můžete pít sedativa (například valerian tinktura).
  2. Alkohol nemůže být spotřebován, oslabuje působení léků proti bolesti. Minimálně za den se musíte zdržet pití alkoholu.
  3. Lékař musí být hlášen o přítomnosti alergických reakcí a neobvyklých států, které byly pozorovány při dříve provedené anestezii.
  4. S chudým blahobytem, ​​plánovanou návštěvou zubního lékaře lépe odložit.
  5. Ženy se nedoporučují provádět dentální postupy pro PMS a během menstruace.

Místní anestezie několika druhů se používá ve stomatologii:

  • aplikace. Používá se pro terapii sliznic membrán orální dutiny, úleva od bolesti. Gel a sprej se přímo aplikují na povrch sliznice.
  • Infiltrace. Injekční anestetika zaujme měkké tkaniny. Slouží k léčbě zubů horní čelisti.
  • Mandibulární vodivý. Injekce se provádí v úhlu dolní čelisti, kde nervové projde. Anestézie se rozprostírá na polovinu dolní čelisti, polovinu jazyka a rtů.
  • Intraliant. Injekce se provádí v ligamačním zařízením zubů umístěných na spodní čelisti. Pro manipulaci používá speciální injekční stříkačku.

Kontraindikace pro použití adrenalinu

Boční Reakce na adrenalin schází se v mnoha pacientů. Závratě, rychlé tep, závažná slabost, poškození změny krevního tlaku. Takové štěstí trvá asi 10 minut, ale pokud to mělo být místo, kde by bylo možné použít anestezii bez adrenalinu, a v budoucnu je nutné učit lékaře o nedostatečné reakci těla.

Kříž v zubní lékařství

V zubním lékařství se v následujících případech používá anestézie bez epinefrinu:

  • Vyhřívaný krevní tlak. S menšími odchylkami od normy se koncentrace adrenalinu v anestetikum sníží při vysokých hodnotách - zcela vyloučit.
  • Kardiovaskulární onemocnění.
  • Dětský věk do 5 let.
  • Těhotenství a laktační období. V některých případech lékaři důrazně doporučují používat anestetiku s minimální koncentrací adrenalinu. Chcete-li to provést, vyberte takovou koncentraci tak, aby nepronikla hematopotacetariární bariéra, ale přispěla k pomalému odsávání anestetikum v krvi.
  • Patologie žlázy vnitřní sekrece.
  • Změny související s věkem. Dámská doba menopauza.
  • Ženy v menstruaci.
  • S vysokým rizikem vyvíjení nežádoucích účinků na pozadí silných nervových šoků, užívání antidepresivy, léčiv pro snížení tlaku, léčbu kardiovaskulárních patologií.

Anestetika bez adrenalinu

Anestézie bez adrenalinu se provádí za použití léků Skandonest, mepivacain. Tyto léky mají menší vasodilační účinek, takže další použití epinefrinu není nutné.

Po injekci léčiva se anestézie vyskytuje po 3-5 minutách. Anestezie buničiny trvá 30-40 minut, měkké tkáně - asi 3 hodiny. Léčivé přípravky této skupiny jsou v poptávce při provádění maxilofaciálních operací a jiných typů zubních manipulací.

Vasokonstriktor funkce

Přípravky pro anestezii rozšiřují cévy. Když se dostanou do krevního oběhu, anestetika má na těle toxický účinek a je rychle zobrazen. Z tohoto důvodu je doba trvání anestezie snížena. Malé množství adrenalinu přidaného k anestetice zabraňuje jeho injekci do krve, což zajišťuje dobu trvání anestezie.

Tak, vazokonstriktory (například epinefrin) zvýšit účinek léků proti bolesti, který snižuje jejich tokchickou koncentraci. Kromě toho, během operačního zásahu, snížit riziko krvácení. Vasokoduktivní efekt je poskytován norepinefrine, Vasopresin, Levonorfin, felipressin. Tyto látky však mají velký počet vedlejších účinků, takže se nepoužijí jako vazokonstrikce. Adrenalin s anestezií - nejlepší vazokonstrikční droga.

Přípravky

Anestézie bez adrenalinu ve stomatologii se provádí pomocí různých léků:

  • Umění hydrochlorid (nebo ultlakain). Leader mezi léky proti bolesti, používaným pro místní, obecná anestezie. K dispozici ve třech verzích: bez epinefrinu as ním, s zvětšenou koncentrací Vasoconstrictor. Spolehlivý lék, předepsaný dětem, starších pacientů, těhotných žen.
  • Killesin. Akce jako ultlakain. Používá se pro pacienty jakéhokoli věku, výjimka je děti do 4 let. Anestézie se vyskytuje po 1-3 minutách po injekci a trvá 45 až 240 minut. Pacienti s bronchiálním astmatem, s tendencí alergií, s onemocněním štítné žlázy, hypertenze, diabetes mellitus, srdeční selhání, předepisovat lék s označením "D". To indikuje nepřítomnost adrenalinu jako součást léku.
  • Pliokaine. Anestezie síla je podobná lidoin, ale toxicita je kratší než dvakrát. Trochu pomalejší je anestetický efekt. Jeho trvání 40 minut. Bez vazokonstriktorů nebo jejich minimálních koncentrací. Neprovepujte alergie na amidy, anémie, patologie jater, srdce, plíce, těhotné ženy.
  • Trimekain. Anestézie přichází rychleji než novokain nebo lidokain. Síla a doba trvání anestezie je 2krát vyšší než jiné anestetiky ze skupiny esterů. Toxičtější než novokain. Má slabé uklidňující a prášky na spaní. Ve stomatologii je zřídka aplikována.
  • Bupivacain. Lék má nejdelší lék proti bolesti mezi všemi anestetikami, které se používají ve stomatologii. Ve srovnání s novokainem je síla anestezie vyšší než pětkrát a toxicita - 6 krát. Trvání anestezie 12 hodin. Předepsané zubní manipulací déle než 3 hodiny. Nepoužívá se s přecitlivělostí na komplexní amidy, onemocnění jater, těžké formy patologií srdce. Kontraindikace je těhotenství a děti do 12 let.
  • Pyromekain. Má silné léky proti bolesti, 12-15 krát silnější než novokain. Relativně nízká toxicita. Má antiarytmický účinek, takže lék je předepsán pacientům s arytmie. Anestezie se vyskytuje po 1 minutě a trvá 15-20 minut. Používá se pro protisolární anestezii, hloubka anestezie je asi 5 mm.

Použití ultlakinu a Bupivacaines jako anestetika

Použití anestetiky v zubním lékařství umožňuje léčit zuby a bezbolestně provádět jiné manipulace. Existuje několik generací léků proti bolesti.

Některé z nich se používají s adrenalinem, aby rozšířily dobu trvání anestezie. S ohledem na skutečnost, že epinefrinem existují nežádoucí účinky, anestetika, které mohou být použity bez použití vazokonstriktorů.