První etapa rakoviny děložního čípku

Cervikální rakovina je nebezpečné onkologické onemocnění, které může ohrozit život ženy. Patologie má několik etap napjatý závažností jeho proudu. Nejúčinnější léčba v 1. stupni onkoprocess, která způsobuje příznivou prognózu.

Cervikální rakovina je tvorba a vývoj maligního nádoru vaginální části nebo cervikálního kanálu. Obvykle je nádor vytvořen z rovného vícevrstvého epitelu lokality, které přímo přiléhají vagíně. Ve vzácných případech se však neoplazma může vyvinout od železné tkáně cervikálního kanálu.

Cervix je dolní část orgánu. Cervix má složitou strukturu. Zejména se rozlišují dvě oddělení:

  • Přehled, který je neviditelný při inspekci;
  • Vaginální, což je předmětem výzkumu gynekologů.

Když lékař zkoumá Cervix, odhaduje svůj stav jeho vaginální části. Tato sekce děložního čípku má charakteristický hladký povrch a světle růžová barva. Specifický vzhled sliznice je způsoben rovnými vícevrstvými buňkami, které tvoří epitel vaginální části děložního čípku.

Ploché vícevrstvé epitelové buňky jsou umístěny ve třech řadách.

  1. Bazální vrstva se vyznačuje přítomností nezralých kulatých buněk obsahujících jeden velký jádro. Tato vrstva je nejhlubší hranice s stromaty. Přilehlé nervy, svaly a cévy jsou Strom.
  2. Intermediární vrstva zahrnuje buňky, které vzrostly z bazální složky. Tyto prvky vypadají poněkud zploštělé. Jádro zrání buněk je sníženo.
  3. Funkce povrchové vrstvy v důsledku přítomnosti zralých plochých buněk obsahujících jeden malý jádro. Tyto prvky jsou považovány za staré. Epitel je aktualizován kvůli obědem starých buněk.

Váže dělohu a vaginu a také poskytuje ochranu proti infekci uvnitř cervikálního kanálu. Vnitřní povrch krčního kanálu je lemován válcovými buňkami, které jsou umístěny v jedné řadě. Povrch cervikálního kanálu z vnitřku má načervenalé barvy a sametové.

Cervikální kanál tvoří venkovní (dolní) a interní (horní) ZEV. A Dolní Zev je oblast, kde jsou připojeny dva generátory epitelu epitelu epitelu. Tento pozemek se nazývá transformační zóna.

Podle statistik, první známky rakoviny děložního čípku jsou detekovány v transformační zóně.

Rozvojové mechanismy

První etapa rakoviny děložního čípku se vyvíjí v důsledku patologických změn v buněčné struktuře. Tyto první změny jsou dysplastický charakter. V důsledku toho se buněčná dysplazie stává atypickou, to znamená, že ztrácejí svůj tvar, zvyšují počet jader.

Dysplazie děložního čípku má několik stupňů, které odrážejí závažnost patologie.

  1. Cin I. Dysplazie prvního stupně znamená přítomnost atypických buněk v 1/3 kabelu epitelu. První stupeň má příznivou prognózu, protože dysplastické změny obvykle regresí nezávisle nebo konzervativní léčbou. Rakovina se vyvíjí po 5 letech v přítomnosti imunitního, hormonálních, infekčních patologií v kombinaci s prvním stupněm.
  2. CIN II. Dysplazie druhého stupně zahrnuje přítomnost atypiků 2/3 hustého epitelu. Cervikální rakovina se může rozvíjet za tři roky.
  3. CIN III. Dysplazie třetí etapy označuje porážku celé vrstvy plochého vícevrstvého epitelu. Divize na vrstvách je ztracena.

Dysplazie posledního stupně je preinstal forma rakoviny. To znamená, že rozdíl mezi atiphy třetího stupně a zhoubným nádorem prvního stupně je absence klíčení rakovinných buněk v stromatu. V této fázi jsou obvykle nepřítomné první známky patologie. Vznik mikroenvazivního rakoviny, tj. Onkologie první etapy, případně po roce.

Příčiny a provokující faktory

Cervikální rakovina patří běžným maligním nádorům u žen. Patologie se nachází na druhém místě z hlediska prevalence. První místo mezi společnými onsgologiemi u žen zaujímá rakovinu prsu.

První známky rakoviny děložního čípku jsou obvykle zjištěny od zástupců starších než třicet let. Pokud je onemocnění odhaleno v první fázi, léčba se vyznačuje vysokou účinností a dobrou prognózou.

Příčiny rakoviny děložního hrdla nejsou dostatečně studovány. Zavolejte řadu faktorů, které mohou v různých stupních přispět k vzhledu prekancerózních a onkologických procesů.

V důsledku četných studií bylo zjištěno, že hlavní význam ve vývoji rakoviny děložního hrdla má infekci lidského papilloma viru. Je známo více než sto feudů HPV, které jsou na těle jinou akci:

  • produktivní, což znamená vzhled bradavic, kondil a papilomu;
  • Transformace, vedoucí k vývoji maligních nádorů.

V závislosti na schopnosti vést k rakovině se rozlišují následující skupiny kmenů HPV:

  • s nízkým onkologickým rizikem;
  • s průměrným onkologickým rizikem;
  • s vysokým onkologickým rizikem.
Volal byt Octic a železo Cervikální rakovina v 70% případů 16, 18 podtyp.

Pro rozvoj rakoviny děložního hrdla není jeden virv virus dostačující. Vývoj prvních známek onkologie je složitý proces, který je spuštěn následujícími faktory:

  • Sex infekce, například kombinace herpes a HPV;
  • kouření;
  • Zánětlivé procesy genitálních orgánů;
  • Časný sexuální život, stejně jako jeho neuspořádaný charakter v nepřítomnosti bariéry antikoncepce;
  • četný porod;
  • Chirurgické intervence, které byly doprovázeny poranění epitelu;
  • nepříznivé podmínky prostředí;
  • Náraz na epitel s karcinogenními vlastnostmi smerage;
  • dědičnost;
  • Porušení v práci imunitního systému.

Nejnebezpečnější kombinace několika nežádoucích faktorů.

Odrůdy

Cervikální rakovina rozlišuje v závislosti na různých kritériích. Stanovení formy maligního nádoru je možné histologickým vyšetřením. Vzhledem k určení klinické formy rakoviny může lékař předepsat odpovídající léčbu a předpovídat průběh onemocnění.

V závislosti na tváření nádorové tkáně se stane rakovinou děložního čípku:

  • Čtvercová celulle (90%);
  • Železný nebo adenokarcinom (10%).

Ploché buněčné cervikální rakoviny rozlišuje jako:

  • sebmizdění;
  • Non-poháněný.

Stanovení stupně diferenciace buněk je nezbytné. Toto kritérium ovlivňuje prognózu a taktiku léčby.

Gynekologové rozlišují následující buněčné diferenciační stupně.

  1. Mírně difrátovaná rakovina představuje nejčastější volbu a je odlišena průměrnou rychlostí progrese. Typicky jsou v třetí etapě tvořeny metastázy.
  2. Nízko-diferencovaná rakovina je považována za nejnepříznivější typ onkologie, který je charakterizován rychlým postupem. V první fázi je tedy možný vzhled metastáz.
  3. Vysoce diferencovaná rakovina odkazuje na nádory s příznivou prognózou. Rostou takové neoplazmy pomalu a metastázy jsou zřídka tvořeny. Tato forma rakoviny je neagresivní.

Nádory mohou růst v různých směrech. Jsou zaznamenány tři hlavní směry růstu:

  • endofyte, to je uvnitř;
  • Exofit - v vaginálním lumenu;
  • Smíšený.

V menší procento případů existují vzácné typy onkologie:

  • SvetlocholetnyH;
  • Mukoepidermoid;
  • drobná buňka.

Vizuálně určuje typ nádoru není možný. Zřízení fáze a odrůd se provádí pomocí analýzy na histologii tkání.

Fázi

Je známo, že rakovina děložního hrdla je důsledkem dysplastických změn. Znovuzrození buněk se koná v několika fázích.

Zavolejte následující stádia malignace.

  1. Vzhled zesílené buněčné divize.
  2. Vznik epitelu dysplazie.
  3. Vývoj maligních změn, které jsou uzavřeny v nekontrolované expanzi tkání. První příznaky předinvazivního rakoviny se vyskytují.
  4. Progrese karcinomu mikroenvalue, což znamená první etapu (A).
  5. Klíčení maligních prvků u stromatu o více než 3 mm. V této fázi se mohou objevit první klinické znaky. Změny odpovídají prvnímu stupni (B).

Závažnost zhoubného procesu je stanovena fáze vývoje rakoviny děložního čípku. Pokud karcinom nemá první známky klíčení v stromatu, mluví o preinstal rakovině nebo rakoviny in situ (CIN III). Tento formulář se shoduje s druhou dysplazií. Sdružení v klasifikaci dvou patologií je způsobena taktikou podobnosti léčby a prvními příznaky.

Cervikální rakovina má následující stupně.

  1. První etapa se vyznačuje porážkou výhradně děložního čípku. Při klíčení nádoru do 3 mm, říkají o stupni 1a1. Pokud neoplasum proniklo epitel o více než 5 mm, je stanovena stupeň 1A2. Stupeň 1B je nastavena na velikosti invaze přes 5 mm. Zejména jeviště 1b1 - klíčení až 4 cm., 1b2 - Invasie nad 4 cm.
  2. Druhá etapa je charakterizována zapojením dělohy. Stage A - klíčení v parametru není pozorován. Stage B - Zapojení parametru.
  3. Třetí etapa znamená porážku pánevní stěny, vagíny a ledvin. Stage A - je ovlivněna pouze vagina. Stupeň B - Pánevní stěna a ledviny jsou zapojeny, jsou pozorovány první známky hydronefrózy.
  4. Čtvrtá etapa znamená klíčivost maligních prvků na vzdálené orgány. Stage A - zářivý močový měchýř, střeva. Stage B - Vzhled metastáz ve vzdálených orgánech.

Definice jeviště má významný dopad na výběr taktika léčby. Léčba je nejúspěšnější a účinnější v první fázi onkoprocess.

Příznaky

První příznaky rakoviny děložního čípku se obvykle objevují ve třetí etapě. V první fázi je možné identifikovat patologii pouze zkoumáním. Později je vzhled prvních projevů spojen s novějícími strukturálními změnami, které nemají vliv na fungování orgánů a systémů.

První známky rakoviny děložního hrdla zahrnují následující projevy.

  1. Kontaktní vypouštění, které se vyskytují v důsledku zvýšení zranitelnosti postižené oblasti.
  2. Nepohodlí se sexuálním činem.
  3. Přidělení krve acyklických.
  4. Patologické vypouštění při infekci a vývoj zánětlivého procesu.

S vývojem onkoprocessions jsou další příznaky spojeny. První příznaky spuštěných fází zahrnují následující projevy.

  1. Bolesti v dolní části břicha, dolní části zad, sakrum, s ozařováním v konečníku.
  2. Porušení fungování močového měchýře, střev, které se projevují zácpou, rychle, krev v moči a samice, bolestivost, hydronefróza.
  3. Hojné poškození v důsledku lézí lymfatických kapilár.
  4. Alokace podle typu masového odolného s broušeným zápachem.
První známky zahájeného onemocnění také zahrnují zhoršení všeobecné blahobytu. Pacient je slabý, dodržuje ztrátu chuti k jídlu, hubnutí, teplotu subfebrilu.

Diagnostické metody a taktika léčby

Vzhledem k tomu, že první značky v rané fázi často chybí, je možné identifikovat patologii pouze v případě průzkumu, který by měl být pravidelný.

Pro diagnostiku krčních rakovinových lékařů aplikují následující zkušební techniky.

  1. Gynekologické vyšetření. První změny jsou obvykle pozorovány ve vývoji dysplazie. Lékař může pozorovat nerovnou barvu, skvrny a emise na sliznici.
  2. Kolposkopie. Tato technika doplňuje gynekologické vyšetření. Doktor zkoumá čípku pod mikroskopem během jednoduchého postupu. S prodlouženým provedením epitelu se zpracuje roztokem kyseliny octové. V tomto případě, bílé skvrny hovoří o HPV. Po léčbě roztokem Lugola jsou rozdrcené grafy prvním známkou atipy.
  3. Biopsie. Plot materiálu pro histologickou analýzu je nezbytný při detekci odchylek v procesu koloskopie.
  4. Cytologický výzkum. Analýza se provádí pomocí stěrky na onkocytologii, jehož plot je vyroben tetailingem z různých částí sliznice membrány. V laboratoři je vzorek natřen a vyšetřen pod mikroskopem. Atypické buňky a zánětlivý proces jsou tedy zjištěny.
  5. Škrábání cervikálního kanálu. Studie je nezbytná, když je podezřelý adenokarcin.
  6. Ultrazvuk. Diagnostika se provádějí jako transvaginální senzor a břišní metoda. V procesu výzkumu mohou být neoplazmy vizualizovány, posoudit stav vnitřních genitálních orgánů.

V rámci průzkumu se provádějí také následující studie:

  • Mri;
  • CT;
  • Rentgen hrudníku;
  • cystoskopie;
  • remoskopie;
  • Urografie;
  • lymfografie;
  • Scintigrafie kosti.

Léčba se provádí v závislosti na povaze onkologie a prevalence maligního procesu.

Všechna taktika, která se používají při léčbě rakoviny děložního hrdla, lze rozdělit do následujících velkých skupin:

  • chirurgický zákrok;
  • radiační terapie;
  • chemoterapie.

Hlavní metody léčby jsou provozem a ozářením. Objem operace závisí na jevišti a povaze léze tkání. Provádí se následující typy chirurgického zákroku:

  • vyříznutí crevixu;
  • Hmota chvění amputace;
  • Hysterektomie a extirpation.

Radiační terapie může být prováděna dálkovým a kontaktním způsobem. Vzdálená volba se používá v rozsáhlé léze a pokrývá část zdravé tkáně.

Chemoterapie se používá jako doplněk k hlavním typům léčby. Chemoterapie použitá ve čtvrtém stupni, působí jako metoda experimentální léčby.

Chemoterapie a ozáření lze aplikovat před a po intervenci. Před operací taktika léčby snižuje objem nádoru. Po zásahu, takové typy léčby zničí zbývající rakovinu.

Terapeutická taktika v první fázi

Léčba v první fázi rakoviny děložního hrdla závisí na povaze invaze, věku a reprodukčních pacientů.

Pokud má rakovina první fázi možnosti A, a pacienti plánuje těhotenství a porod, je možné provést kandizaci děložního čípku. Někdy v první fázi je vhodná vysoká amputace děložního čípku čípku. Tento typ chirurgické léčby v první fázi nevylučuje možnost následného porodu.

Jinak v první fázi se ženy doporučují odstranit dělohy. Přívěsky se s výhodou nepodléhají amputaci, aby udržely požadovanou úroveň genitálních hormonů. Starší ženy v první fázi ukazující extirpation, která znamená odstranění těla dělohy s přívěsky.

V procesu chirurgické léčby jsou regionálními sestavami regionálními uzly. Je známo, že lymfatické uzliny jsou nejprve ohromeny metastázy kvůli vlastnostem jejich fungování. Při detekci léze v lymfatických uzlinách, která se děje v 10% případů v první fázi, jsou odstraněny.

Pokud invaze v první fázi dosáhne tří až pěti milimetrů, existuje vysoké riziko léze lymfatických uzlin. V tomto případě je pacient zobrazen lymfadenektomii v kombinaci s extirpation. Odstranění lymfatických uzlin se provádí, pokud není možné určit stupeň invaze, stejně jako v případě rakoviny relapsy po kavizaci.

Chirurgická léčba v prvním stupni se provádí v kombinaci s ozařováním, které se provádí kontaktní interní metodou. S významnou invazí se doporučuje kombinace kontaktního a vzdáleného způsobu radiační léčby. Pokud jsou odhaleny kontraindikace pro provoz v první fázi, je předepsána intenzivní radiační léčba.

S možností, kdy nádor v prvním stupni má gradaci, je doporučeno extirpace dělohy s odstraněním přívěsků, lymfatických uzlin. Jako alternativní léčba se v první fázi používá intenzivní ozáření. Je také možné kombinovat tyto léčebné metody v první fázi.

Prognóza přežití s ​​odpovídající léčbou v první fázi je 90%. Chcete-li identifikovat první známky rakoviny děložního čípku, musíte pravidelně navštívit gynekolog a podstoupit screeningový výzkum.