Průměrná délka života, když rakovina děložního hrdla

Cervikální rakovina ve 4 fázích je vážná patologie, za kterou délka života se obvykle pohybuje od několika měsíců až pěti let. V této fázi existují více metastáz, které ovlivňují orgány malé pánve, světlo, kostí, mozek a játra.

Cervikální rakovina znamená onkologické onemocnění, pro které je výskyt a růst maligního nádoru z plochého vícevrstvého epitelu, je charakterizována železné tkaniny. Cervikální rakovina je často zjištěna ze zástupců od 30 do 50 let, nicméně existují případy jeho dřívější detekce.

V posledních letech došlo ke zvýšení a jednoznačné omlazení maligních neoplazmů. To přispívá k zavedení moderních metod diagnózy a kvantitativní a kvalitativní změny v životě na straně druhé. Škodlivé návyky, nezdravé potraviny, hormonální, imunitní poruchy, sex infekce přispívají ke zvýšení počtu onkologických patologií.

formuláře

Trvání rakoviny děložního čípku významně ovlivňuje různé onemocnění. Forma rakoviny lze obvykle identifikovat pouze histologickým vyšetřením.

Gynekologové přidělují následující typy cervikálních nádorů.

  1. Rakovina vločka je tvořena z vícevrstvé ploché epiteliální tkáně. Jedná se o nejčastější nádor, který je diagnostikován ve více než 90% případů.
  2. Ironie rakovina je tvořena kvůli tkáni cervikálního kanálu. Neoplazmus je vytvořen na úkor žláz. Taková patologie se nazývá adenokarcinom a je odhalen nejvýše 10% případů. 

Kromě toho, neoplazma v rakovině děložního hrdla může mít jiný směr růstu. Vzhledem k zvláštnostem jejich růstu nejsou při kontrole některých nádorů i při 4 stupních vizualizovány.

Cervikální rakovina má tři směry růstu:

  • endofyte;
  • Exofitida;
  • Smíšený.

Průměrná délka života závisí především na stupni diferenciace buněk. Čím vyšší je stupeň, tím delší délka života.

Může být rozlišit tři stupně diferenciace buněk.

  1. Mírný difrátovaný. Pro takové neoplazmy je průměrná míra růstu charakteristická. Obvykle se klinický obraz a metastázy objevují ve třetí etapě. Průměrná délka života závisí na fázi, na kterém byla onemocnění odhalena.
  2. Vysoce diferencovaný. Nádory mají dobrou životnost očekávání. To je způsobeno pomalým postupem onkologie, absence metastáz i ve 4 stupních. Vysoce diferencované nádory se neliší agresivitu a jsou považovány za nejpříznivější volbou pro rakovinu děložního čípku.
  3. Nízký diferencovaný. Tvorba tohoto typu je často nízký životnost. To je způsobeno jejich rychlým růstem a agresivitou. Nízko-diferencovaná rakovina může být doprovázena tvorbou metastáz v první fázi jeho progrese. Tato skutečnost významně ovlivňuje délku života pacientů.
Gynekologové argumentují, že ve většině případů jsou maligní nádory děložního čípku mírně diffegence. Zejména se s nízkou diferencovanou odrůdou nachází v menších případech.

Doba trvání života je ovlivněna povahou šíření maligního procesu. Zejména v míře invaze rozlišovat:

  • Předinvazivní rakovina, která se vyznačuje přítomností špatné kvality bez invaze do okolních tkání;
  • Mikroenvazivní rakovina, vhodná fáze 1a a mající invazi do 3 mm;
  • Invazivní rakovina s invazí přesahujícím 3 mm.

Invazivní rakovina zahrnuje nádory, které odpovídají fázi 2b - 4V. Nejvíce nepříznivější prognóza a nízký životnost je pozorován ve 4 fázích onkoprocess.

Cervikální rakovina má mnoho možností. Někdy jsou diagnostikovány více vzácných onkologických forem, například lehké.

Anatomická struktura

Vývoj rakoviny děložního čípku úzce souvisí se zvláštností jeho struktury. Na rozdíl od populární víry nemůže být krk považován za nezávislé oddělené tělo. To je spodní část dělohy, která se vyznačuje anatomickou zpravodajskou a malou velikostí.

Vizuálně se krk podobá svalovou trubici, která dosáhne několika centimetrů dlouhé. Hodnota děložního čípku ve struktuře orgánů reprodukčního systému je nemožné přeceňovat. Krk zabírá mezilehlou polohu mezi dělohem a vaginou, která je druhem bariéry. Krk chrání děložní dutinu z infekcí, se podílí na koncepci a porodu.

Je známo, že rakovina se může vyvinout ze dvou různých tkanin, které jsou pokryty různými sekcemi děložního čípku. Epitel je reprezentován dvěma odrůdami:

  • Plochý vícevrstvý, který se nachází v vaginální části;
  • Jednodrstvá válcová, obložení povrchu cervikálního kanálu.

Gynekologické vyšetření je studium vaginální části děložního čípku. To je způsobeno tím, že pouze tato drobná sekce děložního čípku je vizualizována pouhým okem. Například celková část, která zabírá významnou oblast, je neviditelná.

Průzkum vaginální části děložního hrdla v zrcadlech vidí lékař homogenní světle růžový epitel, charakterizovaný hladkým povrchem. Takový vzhled je způsoben rovným vícevrstvým epitelem.

Buněčné prvky vícevrstvé epitelu jsou umístěny ve třech vrstvách.

  1. Bazální. Je pozoruhodné, že buňky této vrstvy jsou nezralé. Externě vypadají kolem. Kromě toho každá buňka obsahuje jedno velké jádro. Bazální vrstva je nejhlubší. Je to hranice s přilehlými plavidly, nervy a svaly, které představují stromaty.
  2. středně pokročilí. Tato vrstva se skládá z jejich stoupajících krutých buněk. Navzdory své nezralosti, buněčné prvky vypadají zploštělé. Jak se buňky rozvíjí jejich jádro snižuje.
  3. Povrch. Zralé buňky jsou lokalizovány zde, charakterizované plochým tvarem a jedním malým jádrem. Funkce buněčných prvků podle jejich umístění. Díky své schopnosti mít byt vícevrstvý epitel, má schopnost aktualizovat.

Cervikální kanál je nezbytný, který je umístěn uvnitř děložního čípku. Cervikální kanál je úzký. Spojuje pochvu a děložní dutinu.

Je známo, že vagina je obývána různými mikroorganismy, které mohou spadnout do děložní dutiny cervikálním kanálem. Díky žlázám, které produkují ochranný hlen, zůstává děložní dutina sterilní.

Povrch cervikálního kanálu se liší od vaginální části děložního čípku, protože jsou tvořeny různými typy epitelu. Cervikální kanál je pokryt jednovrstvým válcovým epitelem, který udává slizně načervenalé barvy a sametové.

Spodní okraj krčního kanálu se otevírá do vagíny, tvořící tzv. Vnitřní Zev. Tam je transformační zóna představující sloučeninu plochého a válcového epitelu. Shora, cervikální kanál tvoří vnitřní ZEV, otevírání v děložní dutině.

V přechodném zóně lze odhalit až 90% prekancerózních a maligních států. Tento pozemek je náchylný k nepříznivým účinkům.

Patogeneze

Cervikální rakovina nemůže být nazývána okamžitým procesem. Ve svém vývoji patří patologie několik etap, což zahrnuje jak precancerózní, tak maligní změny.

Cervikální rakovina je přirozeným závěrem precancerózních změn, které dysplazie znamená. Zpočátku se objevují změny v buněčné struktuře, které vedou k vzhledu malignity a známek agresivního růstu.

Patologický vliv určitých faktorů způsobuje vzhled atiphy v buňkách, projevených změnou tvaru a struktury buněk. Modifikované buněčné prvky nemohou adekvátně fungovat v epitelu, což vede k různým porušováním.

Dysplazie má několik stupňů gravitace.

  1. Světelný stupeň je indikován jako CIN I. V této fázi jsou pozorovány patologické změny, které ovlivňují pouze dolní vrstvu. Rakovina děložního čípku se však zřídka vyvíjí, protože tělo se obvykle zabývá změnami vzniklých. S nepříznivým volbou může nastat onkologie přibližně pěti let.
  2. Průměrný stupeň se nazývá CIN II. Polovina epiteliální vrstvy se podílí na patologický proces. Nezávislá regrese je možná, ale nepravděpodobná. Vzhled rakoviny děložního hrdla se obvykle děje za tři roky.
  3. Silný stupeň zvaný gynekologové jako CIN III. Divize na vrstvách se ztratí, atypické buňky jsou umístěny v celém epiteliálním tlustším. V nepřítomnosti léčby může být rakovina děložního hrdla odhalena za rok.

Je pozoruhodné, že dysplazie třetího stupně je považována za představizární rakovinu. V tomto případě jsou zjištěny známky Ilustrativu bez invaze do stromatu. Dysplazie třetího stupně a předinvazivní rakovina mají obecný algoritmus pro diagnostiku a léčbu. Prognóza pro včasnou léčbu příznivé. Vytvrzená patologie pro délku života neovlivňuje.

Příčiny a provokující faktory

Maligní nádory mají mnoho důvodů pro jejich výskyt. Specialisté volají různé provokativní faktory, které mohou přispět k rozvoji novotvarů.

Nicméně, hlavní důvod, který způsobuje, že buněčné znovuzrození, je HPV velmi havargogenní kmeny. Papilloma virus proniká do klece a může způsobit její mutace.

Více než sto druhů papilloma virus, který se liší v různých úrovních nebezpečí pro tělo, pokud jde o vývoj maligních nádorů. Některé virové kmeny mají zejména výrobní účinek, který se projevuje tvorbou hlubokého nebo papilomu.

Je známo, že 16 a 18 typu viru může způsobit znovuzrození buněk. Jsou to tyto viry, které jsou zodpovědné za rakovinu děložního čípku v 70%. Nicméně i s těmito kmeny, není možné předvídat pravděpodobnost rakoviny. Ženy se silnou imunitou, HPV se odstraní z těla za 3-9 měsíců. Onkologie se vyvíjí s doprovodnými patologickými faktory.

Trvání patologických procesů ve vývoji onkologie může trvat několik let. Poměrně vzácné trvání znovuzrození trvá méně než dva roky.

Přispět k rozvoji rakoviny děložního čípku následující faktory:

  • Časný sexuální život;
  • Ignorování kondomu na náhodných sexuálních kontaktech;
  • přítomnost několika sexuálních partnerů;
  • krční zranění v procesu chirurgických zásahů;
  • patologie pozadí, například, ecropion, leukoplakie nebo erozi;
  • Sex infekce, například herpes v kombinaci s HPV;
  • dědičnost;
  • kouření;
  • chronická zánětlivá onemocnění, která mají významnou dobu trvání;
  • Dopad na schuchsky epitel síta, vyznačující se tím, že karcinogenní vlastnosti.
Příčiny a mechanismus pro rozvoj rakoviny děložního čípku nebyly plně pochopeny.

Fázi

Významný dopad na dobu trvání rakoviny dělohy má fázi onkoprocesu. Cervikální rakovina postupuje ve 4 stupních. Doba trvání každé fáze je asi dva roky.

  1. V této fázi je porážka děložního čípku. Pokud je invaze až do 3 mm, říkají mikroenvazivní rakovinu (A1). Když se invaze, až 5 mm, krční rakovina se nazývá invazivní (A2). Pokud invaze dosáhne 4 cm, rakovina děložního hrdla je označena stupněm B1. V klíčení patologických buněk přes 4 cm, cervikální rakovina je definována jako stupeň b2.
  2. Postupně ovlivňuje tělo dělohy. Při zapojení dělohy na serózní skořápku má patologie fázi a. Pokud platí maligní buňky na parametr, gynekologové jsou diagnostikovány s pódou.
  3. Je třeba zaznamenat zapojení pánevní stěny a pochvy v dolní části. V této fázi se často objevují metastázy. Průměrná délka života často závisí na tom, zda existují parciální jazyky nebo vícenásobné.
  4. Pokud onkoproces není léčena léčbou, s časovým rakovinou postupuje až 4 stupně. Jedná se o těžké onemocnění, které obvykle znamená menší délku života. K dispozici je šíření maligního procesu do konečníku a močového měchýře, regionálních lymfatických uzlin (A). Postupem času se maligní buňky vztahují na orgány za hranicemi oblasti malé pánve.

Tvorba metastázy je pozorována na 3-4 etapách. Metastázy jsou maligní buňky, které jsou distribuovány spolu s proudem lymfy, krve a implantace. Vzhled metastáz je spojen s růstem nádoru, který způsobuje nedostatek nutričních prvků. Buňky odcházejí z hlavní neoplazmy.

První metastázy jsou tvořeny v lymfatických uzlinách, které fungují jako filtry. Postupem času jsou rakovinné buňky usazeny v regionálních lymfatických uzlinách a platí pro tělo. Začíná růst nových nádorů, otráví tělo s živobytí. Pokud mají metastázy jeden znak, je možné je odstranit chirurgickou metodou, což přispívá ke zvýšení délky života.

Klinický obraz a diagnostika

Vzhled klinického obrazu je často zaznamenán ve čtvrtém stupni. Důvodem je latentní progrese patologie a neregistribučních preventivních inspekcí.

Příznaky rakoviny děložního čípku ve 4 stupních zahrnují:

  • Intenzivní bolesti, které jsou lokalizovány na dně zády, břicho, s ozařováním v noze a konečníku;
  • Etika způsobená lézí lymfatických uzlin;
  • Být způsoben lézí lymfatických kapilár;
  • alokace barvy masa pleť s mletí vůní;
  • krvácející;
  • zácpa, častá bolestivá močení;
  • Hydronefróza, což znamená nefunkční ledviny;
  • porušení doby trvání cyklu;
  • kontakt vypouštění;
  • zhoršení pohody, která se projevuje slabostí, teplotou subfebrigní, palšie;
  • Ztráta hmotnosti a chuť k jídlu.

Obvykle jsou v poslední fázi onkoprocess, orgány mimo malé pánve jsou postiženy, například játra, kostí, plíce. Při zapojení jater do onkoprocess se rozvíjí mechanická žloutenka. Pokud se týkají maligních prvků na pole plic, kašel kašel s příměsí krve. Významná bolest v kloubech a kostech hovoří o porážce kostí.

Identifikace patologie v rané fázi je možná pouze s pomocí instrumentálních a laboratorních diagnostických metod. Na 3-4 fázích je možné identifikovat rakovinu děložního hrdla v procesu gynekologické inspekce, avšak určit povahu šíření onkologie - výhradně prostřednictvím průzkumu.

  1. Masha pro onkocytologie umožňuje identifikovat atypické a rakovinné buňky a zánětlivý proces. Diagnostika se provádí pravidelně pro účely včasné detekce onkoproces.
  2. PCR na definici HPV pomáhá detekovat a klasifikovat virus.
  3. Ultrazvuk malého pánve je nutné vizualizovat stav vnitřních orgánů, identifikaci neoplazmů.
  4. MRI a CT se provádějí k posouzení šíření rakoviny.
  5. X-ray hrudníku je předepsán, aby se odstranil metastázy v plicích.
  6. Kolposkopie se provádí pro vizuální průzkum epitelu. S jednoduchým postupem lékař studuje krk pod mikroskopem, který je možný z důvodu zvětšovacího a osvětlovacího systému kolposkopu. Během zvýšeného krku se zpracovává roztok kyseliny octové a lugolem pro vytvoření koloskopického vzorku. Svatá HPV Tkanina se projevuje bělšinovými skvrnami po aplikaci roztoku kyseliny octové. Nepřítomnost barvení v hnědé po zpracování sněhového bloku hovoří o atypikách.
  7. Biopsie se doporučuje při změně změn v procesu koloskopie a předpokládá plot vzorku tkaniny, aby provedl histologickou studii.
  8. Diagnostický škrábání cervikálního kanálu je přiřazen, pokud lékař podezřívá vzhled maligních neoplazmů v této oblasti.
Diagnostika může být doplněna jinými studiemi. Objem průzkumu závisí na anamnéze a klinickém obrazu.

Lékařská taktika

Je známo, že 4 etapa často znamená bezvýznamný životnost. Proto je léčba obvykle zaměřena na snížení projevy onemocnění, zvýšení délky života.

Hlavní metody léčby, na rozdíl od raných fází, je ozařování a chemoterapie. Obvykle se tato taktika používají v komplexu.

Radiační terapie

Expozice je hlavním způsobem léčby, která umožňuje zastavit růst a distribuci rakoviny. Lékaři provádějí radioterapii dvěma hlavními způsoby:

  • intremální;
  • dálkový.

Obvykle se při 4 stupních cervikálního karcinomu používá vzdálená metoda intenzivní terapie radiační terapie. Tato metoda léčby se zbavuje nejen ohromen, ale také na zdravých buňkách.

Chemoterapie

Taktika léčby aplikovaná jako další metoda. Léky se zavádějí kapání nebo prášky ve formě tablet. Chemoterapie umožňuje minimalizovat klinické projevy a přispívá ke zvýšení délky života z důvodu:

  • redukční intoxikace;
  • zpomalení progrese nádoru;
  • Eliminace syndroma bolesti.
V některých případech je pozorována nesnášenlivost na léky na chemoterapii. V takových případech jsou pacientovi předepisovány bolestivé léky.

Chirurgický zákrok jako nezávislý způsob na čtvrtém stupni je nevhodná v důsledku přítomnosti metastáz.