První příznaky rakoviny děložního hrdla u žen

Cervikální rakovina se řadí na druhý v prevalenci mezi maligními neoplazmy u žen. Výrazný rys rakoviny děložního čípku lze považovat za později, aby se ve většině případů určil, což je dáno nedostatkem prvních známek a příznaků patologie u žen.

Cervikální rakovina znamená vývoj nádoru na sliznici, která je často lokalizována v oblasti přechodu plochého epitelu na válcové. Cervikální rakovina je často tvořena na základě benigní, pozadí a prachových patologií u žen.

Výhled

Cervikální rakovina má různé první příznaky a prognóza v závislosti na tom, jaký druh patří. Gynekologové přidělují několik typů rakoviny děložního hrdla u žen.

  1. Předinvazivní. Patologie má několik jmen. V lékařské literatuře můžete splnit termín "stupeň dysplazie" nebo "CIN III", "rakovina (rakovina) in situ". Gynekologové kombinují předinvazivní rakovinu a dysplazii 3 stupňů v důsledku složitosti jejich diferenciace, podobnost prvních známek a taktika léčby. S tímto způsobem jsou maligní buňky ovlivněny celou tloušťkou epitelu. Klinické symptomy nejsou pozorovány, patologie lze identifikovat zkouškou. V nepřítomnosti léčby dochází k vývoji mikroinvazivních a metastatických rakoviny.
  2. Mikroinvasive. Ve skutečnosti to je počáteční fáze rakoviny, která má označení IA. První příznaky a symptomy pronikání nádoru u stromatu jsou však pozorovány, velikost invaze je až pět milimetrů a hodnota nádoru nepřesahuje deset milimetrů. Microsivabilní rakovina se nerozlišuje příznaky agresivity a úspěšně léčit. Prognóza příznivá předpověď.
  3. Invazivní. V této fázi žena bere na vědomí vzhled prvních klinických příznaků a značek. Rakovina může být podezřelá na inspekci gynekologa.

V závislosti na tváření tkáně nádoru, následující tváře karcinomu děložního hrdla odlišují u žen:

  • Ploché šití;
  • Železo nebo adenokarcinom.
Často lékaři diagnostikují příznaky a příznaky s plochým stohovaným rakovinou. Adenokarcinom u žen dochází přibližně 15% případů.

Kromě toho se nádor může lišit ve dvou vlastnostech svého růstu.

  1. Exofitní progrese znamená vývoj neoplazmy uvnitř kabelového kanálu. Externí příznaky tohoto nádoru určují formulář polypózy. Gynekologové argumentují, že taková progrese je příznivější, protože se nerozlišuje agresivitou.
  2. Endofytický vývoj znamená růst nádoru hluboko k cervikální části. Externí známky vzdělávání jsou zanedbatelné. Nádor má však malou velikost, uvnitř tkáně může být známky rozpadu. Endofytické nádory mají příznaky a příznaky agresivity. Proto je prognóza méně příznivá.

Odborníci také identifikují více vzácných forem a smíšených nádorů.

Patogeneze

Červer u žen je úzká svalová trubka mezi vagínou a děložkou. Připojení dělohy a vagíny poskytuje uvnitř cervikálního kanálu.

Anatomicky čípek je reprezentován dvěma odděleními:

  • Neviditelná oblast - celkové oddělení;
  • Viditelná zóna - vaginální pozemek.

Část děložního hrdla, sousedící s vagínou, je zkoumána specialisty během inspekce. Gynekolog vidí plochý hladký povrch s bledou růžovou barvou. Takový specifický povrch povrchu povrchu poskytuje vícevrstvý plochý epitel. Normálně by epitel měl mít jednotnou barvu a povrch by se neměl lišit při odstoupení nebo nesrovnalostech.

Cervikální kanál, který se nachází uvnitř čípku, je lemován jednovrstvým válcovým epitelem. Buňky tohoto typu epiteliální tkáně způsobují zvláštní sametovou strukturu a bohatší načervenalá barva sliznice krční kanál. Cervikální kanál chrání děložní dutinu v důsledku žláz, průběžně produkující speciální tajemství. Díky tomuto mechanismu, infekce z pochvy nepronikne do děložní dutiny. Kromě toho se Cervikální kanál podílí na porodu, zajišťuje podporu spermií spermií, uvolňování menstruační krve.

Plochý a válcový epitel je spojen v přechodové zóně zvané transformační zónu. Gynekologové zdůrazňují, že toto místo je zpočátku náchylné k nepříznivým účinkům. Proto se rakovina děložního čípku obvykle vyvíjí na místě přechodu jednoho epitelu do druhého.

Na rozdíl od povrchu cervikálního kanálu je vaginální část děložního čípku pokryta epitelem sestávajícím z několika vrstev.

  1. Bazální vrstva je ohraničena stromatem a vyznačuje přítomností nezralých mladých buněk. Tyto buněčné prvky se vyznačují zaoblenou formou. Kromě toho každá buňka obsahuje jeden velký jádro. Když se pohybujete do sousedních vrstev, buňky podléhají změnám.
  2. Intermediární vrstva obsahuje zploštělé zrání buňky, které mají jednu sníženou ve velikosti jádra.
  3. Povrchová vrstva se skládá z zralých plochých buněk, které se liší v jednom malém jádru. Buňky této vrstvy jsou staré a mohou oběd oběd, což přispívá k aktualizaci epiteliální tkáně.

Pod vlivem negativních faktorů mohou buňky epitelu podstoupit první patologické změny. Pokud tyto změny ovlivňují buněčnou strukturu, rozvíjí se proces nepohyblivého předsudku. Postupně buňky získají první atypické znaky.

Zaoblená forma, přítomnost jednoho jádra a oddělení na vrstvách je ztracena. Takové neypické buňky nemohou adekvátně fungovat. Pokud atypické buněčné prvky získají schopnost aktivně reprodukovat a zavést do okolních tkání, první známky maligního procesu se vyvíjí.

Vývoj maligního nádoru - proces je dlouhý a obvykle trvá několik let. Je známo, že předchůdce rakoviny děložního hrdla je dysplazie, jejichž závažnost je stanovena stupněm.

  1. Zejména v prvním stupni jsou známky atypiků pozorovány pouze ve třetině epitelu. Ve většině případů prochází dysplazie samostatně nezávisle. V opačném případě se mohou objevit první známky rakoviny děložního čípku po pěti letech.
  2. Ve druhém stupni mohou být známky atypics diagnostikovány v polovině epiteliální vrstvy. Spontánní případy zotavení se vyskytují podstatně méně často. První příznaky rakoviny děložního hrdla se objeví asi za tři roky.
  3. Třetí etapa je různě nazývají gynekologové "rakovina in situ". Existují první známky porážky celé tloušťky epiteliální, nicméně, bez pronikání v stromatu, což znamená okolní nervy, plavidla.
Dysplastické procesy vedou k rakovině děložního čípku. Dysplazie se zase vyvíjí pod vlivem lidského papilloma viru. Někdy mohou mít benigní patologie, které mohou také vést k vzniku prvních známek rakoviny děložního čípku.

Důvody

Navzdory skutečnosti, že první známky maligního nádoru se může vyskytnout u žen v různých věcích, největší procento nemocných je známo právě mezi zástupci po čtyřiceti letech. A rakovina děložního hrdla je mnohem často žen žijící ve venkovských oblastech, které mají šest nebo více dětí.

Důvody pro rakovinu děložního hrdla jsou neustále revidovány. Doposud není jeho etiologie pro vědce zcela jasná. Předpokládá se, že vývoj prvních značek a příznaky rakoviny ovlivňujících čípku může ovlivnit následující faktory:

  • Časný začátek sexuálního života, protože nezralý epitel obvykle prochází negativními účinky;
  • Nezeražný život v nepřítomnosti bariéry antikoncepce, což vede k infekci specifickou mikroflórou;
  • kouření;
  • Recepce kok, ohromující imunita;
  • Nedostatečná hygiena partnera partnera, která způsobuje akumulaci Resheme s karcinogenními vlastnostmi a vlastnostmi;
  • Nedostatečné přijetí do těla ženy vitamíny A a C;
  • Herpes, CMV v kombinaci s HPV.

K dnešnímu dni bylo zjištěno, že v 95% případů příčina dysplastických procesů a první známky rakoviny ovlivňujících děložní čípku, papilloma virus je. HPV při pronikajícím buňce, vložený do DNA - od nyní na maligní transformaci začíná. Zatímco virus je neaktivní, rakovina neohrožuje.

HPV je přenesen do sexuálního způsobu a má dva typy dopadů na epitel:

  • produktivní, vyjadřující tvorbu papilomu nebo stráže;
  • transformace, což znamená znovuzrození v rakovině.

HPV u žen může existovat v několika formách.

  1. Asymptomatická forma neznamená známky a symptomy v ženě. Kromě toho není virus vždy detekován během vyšetření. Silná imunita nezávisle zobrazuje virus z těla několik měsíců.
  2. Subklinická forma znamená, že první známky a příznaky patologie u žen nemají obecnou kontrolu. Nicméně, prostřednictvím kolposkopy, můžete identifikovat více cervices na čípku.
  3. Klinická forma se projevuje přítomností anogenitální zóny vyslovované.

Podle různých informací existuje asi sto kmenů HPV. A pouze 20 z nich je postiženo sliznicí membránou, obložením genitálií. Schopnost způsobit buněčnou transformaci a první známky rakoviny je způsobeno diferenciací HPV kmenů:

  • nízká onkogenic;
  • průměrný onkogenický;
  • Vysoký onkogenic.
16 typu, iniciování plochých buněk a 18 kmeny - provokatérka s nízkým diferencovaným odrůdami a adenokarcinomem.

V rizikové skupině jsou také ženy s nejen dysplazií, ale i leukoplakií, pseudo-erozi. Tato patologie vyžadují včasnou detekci a eliminaci.

Fázi

Cervikální rakovina prochází v jeho vývoji několik etap. Identifikace maligního vzdělávání v určité fázi je nezbytná pro stanovení taktiky léčby a další prognózy.

Jsou identifikovány čtyři fáze vývoje rakoviny děložního hrdla, vyznačující se určitými značkami a symptomy.

  • 0 stupeň. Jedná se o předinstalaci rakoviny, která se vyznačuje absencí symptomů. První znaky lze identifikovat pouze v procesu výzkumu. Přežití mezi ženami může dosáhnout sto procent s včasnou léčbou.
  • 1 stupeň. Maligní nádor je diferencován podle podskupin A (velikost do 5 mm) a v (hodnotu až 4 cm).
  • 2 stupeň. Existují známky propagace nádoru do děložního tělu. V této fázi se mohou objevit první klinické symptomy.
  • 3 etapa. Existuje zapojení do patologického procesu třetiny vagíny, pánevní stěny. Vzhled příznaků hydronefrózy.
  • 4 etapa. První známky vzdálených metastáz vznikají. Maligní buňky mohou klíčit v močovém měchýři, pánevní kostí a konečníku.

Vznik příznaků metastáz je spojen s přirozeným vývojem nádoru. Patologická tkáň roste docela rychle, některé prvky nádoru jsou zbaveny požadované výživy. Tak, část buněk, rozpadající se z novotvarů, spadá do krevních cév a je distribuována v celém těle ženy. Jako pravidlo, rakovinné buňky jsou usazeny v játrech, kostech, plicích nebo mozku. Začíná růst nového nádoru. Nádorové životně důležité produkty jedují ženské tělo a porušují fungování postižených orgánů.

Metastázy karcinomu děložního čípku se obvykle vztahují na lymfatické uzliny, plíce a játra. Jediné metastázy lze úspěšně odstranit. Ve více metastázách je možná pouze podpůrná chemoterapie.

Prognóza přežití je přímo závislá na diagnostikované fázi. První a druhý stupeň se vyznačují příznivou prognózou, poskytnutou včasnou a odpovídající léčbu. Přežití v následujících stupních extrémně nízkých.

Příznaky a symptomy

Cervikální rakovina odkazuje na vážné maligní onemocnění, které mohou proudit většinu času bez charakteristických symptomů a znaků. Závažné dva typy příznaků.

Obecné rysy se obvykle objevují na spuštěných fázích a hovoří o účinku nádoru na celém těle ženy. Jako první příznaky můžete přidělit:

  • ztráta váhy;
  • slabost;
  • Ztráta chuti k jídlu - pocení;
  • výkyvy tělesné teploty;
  • závrať;
  • bledost;
  • Suchá kůže.

Specifické příznaky jsou spojeny přímo s nádorem Cervix. Gynekologové přidělí následující specifické rysy.

  1. Krvavé otázky. Tyto výběry se rozlišují intermenstruačním znakem a mohou být jak hojné, tak nevýznamné. Někdy žena také pozoruje plevele. Nepříjemný zápach výběru je prvním známkou pozdních fází a hovoří o zničení maligních neoplazmů. Často krvácení se objevují po sexuálních kontaktech. Zejména toto znamení by mělo upozornit ženy po nástupu menopauzy.
  2. Syndrom bolesti. Bolly na dně břicha, jako krvácení, jsou prvním příznakem spuštěné fáze. Výskyt bolesti je spojeno s přidáním infekce, klíčící nádor na nervové struktury, včetně sousedních orgánů.
  3. Otki. Zaměstnání končetin a genitálních orgánů lze říkat jeden z prvních příznaků zahájeného fáze. Příčinou etiky se stává výskytem metastáz v lymfatických cévách pánve, stlačením nádoby dolních končetin.
  4. Porušení fungování orgánů. V klíčení rakovinných buněk je funkce orgánů rozbitá. Když je rakovina děložního hrdla, postižení močení jedním z prvních příznaků třetí a čtvrtého stupně. Nádor je stlačený s ureterem, který způsobuje odstavení jedné ledviny z práce. Lze pozorovat hydronefrózu a následné komplikace spojené s otravou těla.
  5. Fistula formace. Tento patologický proces se zpravidla vyskytuje během spuštěné rakoviny děložního hrdla.
První příznaky rakoviny děložního hrdla se na začátku nemoci projevují. Pravidelné profylaktické vyšetření a včasná diagnostika, včetně provádění nátěrů na oncocytologii, jednoduché a rozšířené koloskopii umožňují odhalit první příznaky patologie a začít léčbu.