Endometrioid cysty: symptomy, příčiny vzhledu, metody léčby

Endometrioidní vaječníkové cyst - společné hormonálně závislé gynekologické onemocnění, rozvoj na pozadí vnitřní endometriózy. Onemocnění se projevuje ve formě tvorby patologických dutin naplněných akumulovanou menstruační krví. Charakteristická hnědá barva obsahu cystu určuje jeho synonymní název "čokoláda".

Důvodem vzhledu patologie je cyklický anomální růst endometria v kůře ovariální vrstvy pod působením pohlavních hormonů. Endometrioid Cysta má podobné příznaky s jinými funkčními formacemi na vaječnících, které jsou obtížné identifikovat bez speciálních výzkumných metod.

Diagnóza patologie

EndometriózaObálnost onemocnění spočívá v rysech jeho proudu. Endometrioid Cysta může mít pomalý charakter se skrytými symptomy nebo se projevuje vyslovené nepohodlí v oblasti dělohy a vaječníků, zvyšující se během menstruace.

Pokud jsou v těle ženských buněk identických s endometriálem umístěny mimo dělohy, jsou klasifikovány jako endometrióza. Je to z vzniku malých endometriálních uzlů na povrchu vaječníku a onemocnění začíná. Endometrické uzly zvyšují velikost s každým menstruačním cyklem, jako je endometrie v děložní dutině. Akumulační menstruační výboje tvoří silnou hmotnost ve výsledné dutině.

Jak vypadá "čokoláda" cysta, demonstruje fotografie níže.

Endometrioid cysty vaječníků

Podezření na přítomnost endometrioidního cystu v přítomnosti takových příznaků jako:

  • Bolest tahání přírody v oblasti vaječníků a bederního oddělení, rostoucí s nástupem menstruace;
  • Vznik nákladního krvácení hnědého odstínu před zahájením a po menstruaci;
  • Zhoršení celkového stavu způsobeného příznaky intoxikace;
  • zvýšení velikosti břicha;
  • hojný měsíční;
  • snížení menstruačního cyklu způsobeného prodlouženým menstruací;
  • vzhled bolesti v okamžiku sexuální blízkosti;
  • Neschopnost otěhotnět po dlouhou dobu na pozadí pravidelného sexuálního života bez použití antikoncepčních prostředků;
  • Narušení defecation (častá zácpa) a močení.

Rozlišují se 4 fáze vývoje endometrioidních vaječních cyst

EtapaCharakteristický
Stage I StupeňMalé bodové formace na jednom nebo obou vajících
Stupeň IICysta jednoho z ovariální rozměry do 6 cm
III fázeCysty obou vaječníků s rozměry až 6 cm s možným přechodem na serózní povrchy dělohy a přídavek, stěny malé pánve
IV etapaObousměrné ovariální cysty s rozměry více než 6 cm s přechodem procesu do sousedních orgánů a vzhledu adhezí

Volba způsobu léčby a další taktika údržby bude záviset na fázi procesu.

Potvrďte přítomnost cyst endometrium na vaječníku lze použít pomocí instrumentálních a laboratorních výzkumných metod:

  1. Uzi vaječníkaUltrazvuková diagnostika Umožňuje určit přítomnost patologických dutin, jejich velikost a umístění lokalizace. Na obrazovce monitoru je obsah cysty zvýrazněn v bílém. Pro rozsáhlejší informace (nedostatek krvácení ve stěnách cyst) ultrazvuk v kombinaci s dopplerometrií ke studiu průtoku krve v plavidlech.
  2. Laparoskopie Zůstává nejvíce informativní metodou pro diagnostiku neoplazmů uvnitř vaječníků, což umožňuje určit typ patologie, povahu obsahu exsudátu, dostupnosti adheze.
  3. Biopsie následuje histologické vyšetření jako další diagnostická metoda v podezřelé onkogenní povaze onemocnění.
  4. Magnetická rezonance tomografie Použijte, pokud je podezření na dermoidní cystu, aby se odstranil obsah vkladů tuku uvnitř dutiny.

Foto normálního vaječníku

Zvláštní výzkumné metody jsou prováděny za účelem vyvrácení jiných onemocnění, které mají podobné příznaky:

  • Myom dělohy;
  • redovaginální endometrióza;
  • endometrióza děložních trubek;
  • Sarcoma děloha;
  • Žlutá tělesná cysta;
  • Folikulární cysta;
  • Dermoidní cysta;
  • Vaječník.

Ve většině případů je endometrioidní cysta diagnostikována u žen reprodukčního věku až 40 let, kteří nemohou učinit sen o mateřství. Porušení reprodukční funkce dochází v důsledku abnormálního růstu endometria na dutinu dělohy, který zabraňuje pohybu vejce správným směrem.

Příčiny cyst

Anomální růst endometriální tkáně předchází různým důvodům:

  1. Hormonální nerovnováha - hlavní důvod pro vzhled této patologie. Onemocnění se vyvíjí pod působením vlastních hormonů přidělených ženským organismem v reprodukčním období. Pokud mladá žena po dlouhou dobu odkládá těhotenství, automaticky spadá do rizikové skupiny. Každý rok.
  2. Endokrinní onemocnění také přispívají k porušení přirozené hladiny hormonů (snížení progesteronu, zvýšení estrogenu) a provokují vzhled cysty. Nemoci štítné žlázy, nedostatečnost adrenální kůry, diabetu, obezity a další, vedou k porušení rovnováhy hormonů.
  3. Odmítnutí přirozeného typu krmení potlačuje výrobu prolaktinu, znepokojující přírodní hormonální rovnováhu, která vede k onemocněním prsu a vaječníků.
  4. Akutní a chronické zánětlivé procesy v reprodukčních sféře orgány způsobené činností patogenní flóry - ne méně běžná příčina vzhledu endometrioidních cyst.
  5. Provozní zásah (potrat, děložní škrábání, Stínová diathermocoagulace, Operace pro odstranění orgánů) zvyšuje riziko adheze, anomální růst endometriální tkáně na nelměru.
  6. SuperCooling malých pánevních orgánů způsobených dlouhým pobytem v nízkých teplotách, vyvolává zánět vaječníků a vzhled cysty.
  7. Použití intrauterinního antikoncepce zvyšuje riziko onemocnění závislých na hormonech. Jejich použití by mělo být předcházeno pečlivou diagnózou těla, zejména studium hormonálního pozadí.
  8. Transplantace reprodukčních orgánů přispívá k migraci endometriálních buněk spolu s krví a jejich reprodukci na vaječnících.
  9. Genetická predispozice k vzniku neoplazmů vysvětluje vývoj cyst na vaječnících. Takový stav je diagnostikován v přítomnosti endometriózy v rodinné historii, metaplázii zbytků tkáně esbrionu.
  10. Emocionální napětí snižují imunitu, která zabraňuje vzniku patologických procesů v těle.

Metody léčby

Ošetřete endometrioidní cysty musí nutně. Na rozdíl od funkčních cysty je tato patologie nezávisle rozpuštěna v průběhu času, není vždy snižována velikost v důsledku použití hormonální terapie, která není léčena prostředkem tradičního medicíny.

Klasická možnost léčby endometrioidního vaječníku Cystu poskytuje operaci, aby se odstranila s následnou hormonální a protizánětlivou terapií:

  • Odstranění cyst je funkční způsob - jedinou možnou možnou možností pro léčbu velké velikosti cystu (více než 5 cm). Doktorský úkol - ušetřit reprodukční funkci, folikulární ovariální zásoby, minimalizovat poškození tkanin. Proto se radikální metody (oooporektomie, addexektomie) se uchýlí pouze ve výjimečných případech, takže volba ve prospěch laparoskopie, laparotomie, ovariální resekce. Endometrioid Cysty náchylný k relapsům. Proto je tato léčba nejúčinnější. Endometrioid Cysty je častěji diagnostikován na levém vaječníku, ale patologické vzdělání může být přítomno jak na pravém těle, tak současně.
  • Hormonální terapie Jako hlavní léčba je povolena s malými endometridovými uzly v počáteční fázi. Hormonální léčba předchází studium přírodního hormonálního zázemí pacienta a identifikace souběžného genitálního patologií. Léčba hormony zajišťuje dlouhodobý průběh přijímání low-objem kombinovaného Perorální antikoncepce a agonisté gonadotropin-rilizující hormon. Hormonální léky jsou užívány před operací, aby se snížila funkční aktivita endometriálních buněk a snižují velikost zaměření. Přijímání hormonů po operaci přispívá k regresi zbytkových endometrických prvků.
  • Těhotenství Jedná se jako alternativa k hormonální léčbě. Pokud se ohniska zánětu nezletilého, bude nejlepší těhotenství nejlepším způsobem, jak se zbavit patologických prvků. Po rychlém zásahu je těhotenství žádoucí plánovat šest měsíců. V případě porušení reprodukční funkce se uchýlá k extracorporporturnímu hnojení (ECO).
  • Protizánětlivá terapie Cílem je odstranit příznaky onemocnění během období rehabilitace, regenerace poškozených míst, rychlé epithelializace. Zvláště populární pro obnovu poškozených tkání, lék výměnných procesů používá vabenzym. Protizánětlivá terapie kombinuje s bolestmi proti bolesti pro úlevu od bolesti (paracetamol, nourfen, but-shpa).
  • Fyzioterapeutická léčba také přispívá k rychlému oživení, restaurování ztracených Funkce vaječníků, Prevence Legrační procesy a opakování onemocnění. Pozitivní zpětná vazba je pozorována při použití elektroforézy, magnetické, laserové terapie, enonazální galvanizace, radonové lázně.

Preventivní opatření

Výsledkem léčby do značné míry závisí na stupni onemocnění, měřítku léze, způsob léčby. Zvláštní pozornost vyžaduje operativní způsob, jak léčit cysty. Pozitivní výsledek z velké části závisí na kvalifikaci lékaře, který provedl operaci, jakož i individuální charakteristiky těla.

Endometrioid Cysta je zřídka přítomen v jedné verzi. Pokud je v okamžiku diagnostiky detekováno několik endometriálních uzlů, jsou zcela odstraněny, aby se odstranily riziko recidivy. Místa lokalizace cyst jsou často přilehlé s velkými krevními cévami, jejich porušení v době provozního zásahu ovlivňuje obnovu orgánu v následujícím období.

Bezpečnostní režim a preventivní opatření při rehabilitaci zvyšují šance na plnou obnovu ztracených ovariálních funkcí:

  • Plná sexuální hygiena;
  • Prevence zánětlivých onemocnění reprodukční sféry;
  • Eliminace náhodných sexuálních vazeb;
  • Těhotenství, ke kterým došlo do 6-24 měsíců po léčbě;
  • Plná hormonová terapie jmenovaná zúčastněným lékařem;
  • Včasná konzultace s gynekologem-endokrinologem s následným plnění svých doporučení;
  • Řídicí studie malých pánevních orgánů pomocí instrumentálních diagnostických metod;
  • varování potratu;
  • Žádný stres a vysoká fyzická námaha.

Včasná diagnóza onemocnění, příslušný přístup, odpovídající terapie a dodržování doporučení zúčastněného lékaře zvyšuje šance na pozitivní výsledek léčby a prevence relapsů v budoucnu.