Značky a příznaky cyst na čípku

Cervikální lékaři Gynekologové volají pseudo-čerpací neoplazm s hemoragickou nebo sliznicí tajemstvím, který se nachází v cervikálním kanálu nebo vaginální části dělohy. Cystu v čípku může pokrok bez příznaků a příznaků. Někdy polycystic je doprovázen různými rysy, zejména:

  • Disětí;
  • Kontaktní a acyklické alokace;
  • vaginální výtok;
  • Cervicitidy opakovaného charakteru.

V zásadě není diagnóza patologie obtížná, navzdory absenci symptomů a známek. V jejich praxi odborníci aplikují následující metody zkoušek:

  • Kontrola pochvy a čípku;
  • kolposkopie jednoduché a prodloužené možnosti;
  • Ultrazvukové vyšetření malé pánve břišní a transvaginálně;
  • biopsie;
  • Studium vaginálních šmouhy na flóře, bakposposev, onkocytologie, PCR.

Taktika léčby je stanovena s přihlédnutím k závažnosti symptomů a přítomnosti souvisejících patologií. V nepřítomnosti symptomů je možná taktika pozorování. V některých případech vzniká potřeba hormonální a protizánětlivé ošetření. Výrazné symptomy a příznaky často vyžadují chirurgický zákrut, jako je kryosium, laserová koagulace nebo destrukce rádiové vlny.

Výhled

Je známo, že cysty mohou být vytvořeny jak v vaginální části dělohy a v oblasti cervikálního kanálu. Navíc neoplazmy mohou mít jiný původ, textilie složení a obsah.

Cervix se nachází mezi královským tělem a vagínou. Ve skutečnosti to není nezávislé tělo, ale spodní část dělohy tvořená jeho zúžením. Uterus provádí řadu důležitých funkcí ve složení tělesa reprodukčního systému a je považován za druh bariéry na cestě šíření infekce.

Gynekologové zdůrazňují dvě části v čípku:

  • významný nad objemem celkové části, která je neviditelná při kontrole;
  • Viditelné s gynekologickou vyšetření vaginální částí.

Pokročilá část sousedí o samotném děloze, což je nepřístupné pro vizuální diagnostiku. Na kole, vaginální část provádí v clearance a může být dobře vizualizována v rámci gynekologické inspekce.

Cervix je pokryt dvěma různými typy epitelu:

  • Světle růžová a hladká - plochá vícevrstvá epiteliální hadřík;
  • Reddinovaný a sametový válcový jednovrstvý epiteliální hadřík.

Vícevrstvý plochý epitel se pokrývá vaginální část děložního hrdla, kterou gynekolog zkoumá během inspekce. Uvnitř děložního čípku je určen cervikální kanál, který poskytuje zprávu mezi vagínou a tělem varhany.

Cervikální kanál lemovaný jednovrstvým válcovým epitelem. Kromě toho, jeho sliznice se skládá z mnoha záhybů potřebných k natažení kanálu s přirozeným porodem. Díky záhybům se sliznice připomíná páteř.

Cervikální kanál v horní a dolní části tvoří dvě fyziologická úchyle - vnitřní a venkovní ZEV. Tyto útoky také zabraňují šíření infekce. Vnitřní Zev je umístěn v těle dělohy a venkovní se otevírá v pochvě.

Venkovní ZEV je umístění transformační zóny. Jedná se o přechodovou zónu, kde je připojen plochý a válcový pohled na epitel.

V podložené vrstvě jsou také umístěny žlázy neustále produkující ochranný hlen. Naměřenka kanálu a generované tajemství jsou prvky ochrany proti infekci proti proudu. Secret je heterogenní v různých dnech cyklu a má slabou alkalickou reakci, která poskytuje vlastnosti baktericidních hlenů.

Výstupní kanály žláz, kterým je hlen evakuován, je umístěn na povrchu děložního čípku. Když jsou zablokování, železo je vyplněno díky svému vlastním obsahu, zvyšuje se velikost a otáčí se v cystu capsule. Vytvořený cyst má velikost od několika milimetrů na dva nebo tři centimetry a naplněné nažloutlý, hustý obsah textury.

Cysty, který je vytvořen v důsledku blokování výstupních kanálů, se nazývá pozitivní nebo retence. Takové neoplazmy jsou převážně u žen v reprodukčním cyklu. Většinou se jedná o ženy s reprodukční funkcí.

V nevýznamných množstvích případů u žen reprodukčního věku se nachází kvalitativně odlišný druh cysty, který má zcela odlišnou etiologii a patogenezi. Takové cysty se nazývají endometrioid. Vzniká v důsledku vývoje endometriózy děložního čípku.

Endometrióza děložního čípku - to je spíše vzácná patologie, která vyplývá z neznámých důvodů. Onemocnění je založeno na složitých procesech, což vede k migraci a klíčení buněk vnitřní vrstvy dělohy mimo.

Je známo, že těleso dělohy ve své struktuře je heterogenně. Implantace a nářadí FETU se stává v důsledku třívrstvé struktury tělesa dělohy:

  • parametr;
  • Myometrium;
  • Endometrium.

Venkovní serózní děložní skořápka je reprezentována jeho parametrem, který hraničí s okolními tkáněmi. Meziproduktová pozice zaujímá myometrium, což je svalová skořápka. Díky této střední vrstvě se těleso děložny zvyšuje v poměru k růstu plodu. Během porodu, silný svalnatý skořápka tlačí ovoce kvůli záchvatům. Myometrie nejenže poskytuje přímo provedenou funkci. Během menstruace se také vyznačuje smluvními aktivitami, přispívající k odmítnutí endometria.

Vnitřní vrstva dělohy je endometrium. Je to sliznice a způsobuje vzhled endometriózy. Endometrium má komplexní strukturu. Skládá se z funkčního povrchu a zárodečné bazální vrstvy.

Funkční vrstva reaguje na výkyvy na úrovni genitálních hormonů, které se liší v závislosti na cyklu fáze. První fáze před nástupem ovulace se vyznačuje růstem povrchové funkční vrstvy endometria. To vyžaduje podmínku pro implantaci fetálního vejce. Nádherný endometrium poskytuje nejen zavedení, ale také další růst v oplodněném vejci.

Pokud koncepce nepřijde, dominantní hormony druhé fáze cyklu eliminují změny. Funkční vrstva je tedy odmítnuta a vylučována z děložní dutiny přes cervikální kanál ve formě menstruačních sekrecí. Na tahu, konstantní a prakticky nezávislé na úrovni hormonů, bazální vrstva obnovuje sliznici membránu.

V ženském reprodukčním věku, s menstruací, retrográdní, to znamená, že reverzní odlitku menstruační krve v břišní dutině. Z neznámých důvodů nejsou endometriální buňky rebel k imunitnímu systému, a vycházejí v cizích tkáních pro ně, tvořících ohniska. Někdy tyto ohniska vedou k tvorbě endometrioidních cyst, které jsou doprovázeny určitými symptomy.

Kromě toho mohou být cysty děložního čípku diferencovány nejen typem tkaniny, ale také s přihlédnutím k jejich lokalizaci. Zejména gynekologové přidělují cysty:

  • endocervikální, které jsou uvnitř cervikálního kanálu;
  • Paracervikální, lokalizovaný na povrchu vaginální části děložního čípku.

Pro svůj počet cyst mohou být:

  • singl;
  • násobek.

V gynekologické praxi se často vyskytují známky více děložního čípku nebo polycystózy. Retenční cysty jsou mnohem častěji endometrioidní. Obecně platí, že tato patologie je obvykle reprezentována jedinými klastry endometrioidních buněk na čípku.

Důvody

Endometrioid a retenční cysty mají různé důvody pro jejich výskyt. V souladu s tím mohou příznaky a značky významně lišit.

Mechanismus pro vývoj retenčních nebo pozitivních útvarů je spojen s okamžitým blokováním výstupních gonduktů, které jsou umístěny v jednovrstvém válcovém epitelu krčního kanálu. Zároveň je železo naplněno tajemstvím, nataženým a promění se v cystu, který je někdy doprovázen příznaky.

Důvody pro zablokování otvorů žláz mohou jednat různé faktory.

  1. Změny související s věkem. U starších žen, tajné změny změní své vlastnosti v důsledku zániku hormonální funkce. Mucus se stává hustou a viskózním, špatně evakuovaným z kanálů, ucpávání žlázy. Jako příznak se žena může cítit sucho v pochvě, zejména s intimním blízkostí. Kromě toho, s věkem, transformační zóna poněkud změní svou polohu, což může vést k překrývajícím se výstupu.
  2. PseudooroSia. Polycystické onemocnění často vede na pozadí onemocnění děložního čípku, například pseudo-erozi. Tato patologie se vyvíjí v důsledku dopadu na tkáně negativních faktorů lokálně ničí sliznici membránu. Vřed je utažen na úkor zásob, obklopujícím rovnovážnou multilayerovou tkaninou a vzhledem k válcové epitelu. V důsledku toho se tato vadná oblast může překrývat výstup a podporovat polycystic.
  3. Cervicitis a zánětlivé vaginální procesy. Specifická a nespecifická mikroflóra může vést k zánětu ochucených tkání a čípku. V tomto případě je spousta hlenu, který se snaží odstranit infekci. Pokud jsou postiženy žlázy, mučení se stává silným a obtížným vylučovat z kanálů, ucpávání žlázy. Úspora epitelu produkuje nové buňky, které mohou překrývat otvory žláz.
  4. Chirurgické manipulace. Potraty, poranění epitelu v škrábání, montáž spirál, komplexního porodu vedou k růstu hojení epitelu, které mohou přispět k překrývajícím se žlázám a procesům jejich blokování. Je pozoruhodné, že i nevýznamné poškození epitelu může způsobit tvorbu retenční cysty čípku.

Endometrioidní cysty nemají nažloutlý, ale hemoragický obsah. A cysty mají čokoládovou barvu.

Příčiny vzhledu endometrioidní heterotopie děložního čípku jsou:

  • hormonální poruchy;
  • Imunitní nerovnováha;
  • Poškození tkáních potratů, škrábání, hysteroskopie a dalších zásahů.
Endometrioidní cysty buňky jsou také citlivé na cyklický vliv hormonů, jako je endometrium v ​​děloze. Je to tato skutečnost, která určuje vznik symptomů a známek endometrioidní heterotopie.

Příznaky a symptomy

Obecně mají endometrium a retenční cysty různé příznaky, příznaky. Obvykle jsou příznaky způsobeny samotnými neformací, ale těmito patologickými procesy, které vedou k polycystickému.

Malé novotvary však obvykle nejsou doprovázeny příznaky a symptomy. Jejich známky lékaře odhalí gynekologické vyšetření nebo provádění průzkumu.

Subjektivní symptomy se často objevují s rostoucími formacemi, v případě připevnění infekce, vznik více cyst. Intenzita symptomů u různých pacientů se může výrazně lišit.

Značky a příznaky cyst na čípkuDomorodci cyst se doprovází následující značky:

  • nepohodlí při sexuálních akcích;
  • suchost;
  • zvýšení množství výběru sliznice;
  • Ediidní alokace při infikovaném.

Příznaky endometrioidní heterotopie zahrnují:

  • Intermenstruační krvácení;
  • Výběr obrábění několik dní před menstruací a po nich;
  • krvácení při sexuálních akcích;
  • Bolesti v dolní části břicha, rostoucí během období kritických dnů.

Intenzita symptomů v endometrioidní polycystózy se zvyšuje během menstruace. Důvodem je skutečnost, že v předvečer menstruace se zaznamenává známky zvýšení cysty v množství. A v tuto chvíli mohou cysty nezávisle otevřené a pak prázdné. Po skončení menstruace mohou zmizet známky patologie. Cystické vzdělávání je také významně sníženo v objemu.

Retenční cysty jsou zřídka nezávisle odhaleny na rozdíl od endometrioidních neoplazmů.

Cysty neovlivňují negativně na funkci dětí, nezasahují do nástupu těhotenství a zřídka komplikují tok práce. Z pohledu onkologie není polycystikóza nebezpečným onemocněním. Někdy jsou cysty znamením endocelicitidy, endometriózy. Zejména na neplodných ženách někdy odhalily polycystický děložní dělik.

Je třeba si pamatovat, že velké neoplazmy může způsobit deformaci obiloviny, která zhoršuje tok práce. Proto tyto cysty gynekologové doporučují odstranění.

Diagnostika

Navzdory neškodnosti patologie, absence symptomů a známek, cysty je třeba identifikovat a minimálně pozorování. Diagnóza obvykle dochází při gynekologickém vyšetření. Hluboké umístěné cysty cervikálního kanálu se stanoví pomocí instrumentálních diagnostických metod.

Gynekologické vyšetření

Známky cystu dobře vizualizované během kontroly děložního čípku. Kisetovo bradavka má kapsli naplněnou whiten nebo nažloutlý obsah. Endometrioid heterotopie má tmavě červený nebo karmínový odstín. Často takové vzdělání krvácí při kontaktu s gynekologickým nástrojem.

Kolposkopie

Odhalené cysty vyžadují kolposkopii. Jedná se o diagnostickou metodu, která vám umožní dobře prozkoumat postiženou tkaninu a určit doprovodnou patologii epitelu při použití kolposkopu. Konkrétně, retenční neoplazmy jsou často doprovázeny zánětlivým procesem a pseudo-erozi.

Při identifikaci souběžného patologií pozadí se provádí rozšířený postup. Cervix se zpracovává roztokem kyseliny octové. Bílý odstín svědčí o porážce HPV. Identifikovat známky atypiků, barvení povrchu děložního čípku s roztokem Lugolu. Non-stratifikované oblasti potřebují biopsii. Tkaninový plot se provádí pro následnou histologickou analýzu.

Ultrazvuk

Ultrazvukové vyšetření pomocí vaginálního senzoru umožňuje určit známky hluboké umístěné v cervikálním kanálu cystu. V některých případech identifikovat vzdálené neoplazmy, lékař také používá hysteroskopii.

Laboratorní diagnostika

Vzhledem k tomu, že symptomy zánětlivého procesu jsou obvykle vždy přítomny v cystu, pacient se doporučuje provádět několik testů:

  • nátěr na flóru;
  • cytologický výzkum;
  • Bakpospingv;
  • Pcr.

Endometrioidní heterotopie často vzniká kvůli hormonálním poruchám. Kromě toho, hormonální změny mohou způsobit známky retenčních subjektů. Proto mohou lékaři určit úroveň genitálních steroidů před jmenováním léčby.

Taktika a proveditelnost léčby

Existují různé přístupy při léčbě polycystic. Je pozoruhodné, že ne všechny cysty jsou považovány experti jako patologie. Malé, jednotlivé novotvary bez známek souběžné zánětlivých a onemocnění pozadí jsou často považovány za možnost normy. Takové vzdělávání je třeba dodržovat, aby se zabránilo rozvoji příznaků komplikací.

Pokud má cysta významná velikost, může být odstraněna při recepci u gynekologa. Cysty je propíchnuta pro extrahování jejího obsahu, pak je kapsle odstraněna jakýmkoliv dostupným způsobem. Postup pro odstraňování cyst je bezbolestný, jednoduchý a nebere dlouho. Hospitalizace k odstranění neoplazmy není nutná.

Existují určité svědectví, aby se odstranil cysta:

  • příznaky neplodnosti;
  • výrazné příznaky;
  • zánětlivý proces;
  • velké cysty;
  • podezření na rakovinu;
  • Neoplazma vám neumožňuje vyhodnotit okolní tkaniny.

Obecně platí, že velké novotvary se doporučují smazat, protože se mohou stát zdrojem infekce a provokovat absces. V příznakech zánětlivého procesu a symptomy pseudo-eroze se cysta také provádí po předběžné protizánětlivé léčbě.

Odstranění cysty lze provádět různými způsoby:

  • Endoskopická taktika, když neplodnost;
  • cryovozoa kapalný dusík;
  • Pomocí laserového paprsku;
  • Zničení neoplazma ultrazvuku;
  • Radiofrekvenční efekt.

V nejobtížnějším případě kuželovitý excize děložního čípku. Často chirurgická léčba je doplněna fyzioterapií a přijetí drog. Aby se zabránilo komplikacím v období obnovy, doporučuje se přijímání protizánětlivých léčiv. Po ceníci děložního čípku, vzhled takového symptomu jako drobné oscilace a sucinous alokace.