Endometrióza vaječníků, děložních trubek a jiných orgánů

Endometrióza vaječníků, děložních trubek a jiných orgánů

Co je endometrióza?

V normách endometria (vnitřní plášť dělohy) se nachází v děloze a zvedne její dutinu. V případě, že je endometrium detekována mimo děloha, říkají endometriózu. Podivné, ale tato tajemná tkanina (endometrium) se může objevit v nejúplnějším místě: v královské trubce, Na vaječníku, V močovém měchýři, v konečníku, na čípku, na peritoneum, a dokonce i v nose a v očích.

Co je endometrióza dělohy?

Endometrium obvykle zvedá dutinu dělohy, je jeho vnitřní vrstvou. Někdy se endometrium objeví na střední vrstvě dělohy (svalová vrstva nebo myometrium) - to je endometrióza dělohy. Další název endometriózy dělohy - adenomyóza. Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný adenomyóze.

Proč se objeví endometrióza?

Důvodem pro vzhled endometriózy není znám. Někteří vědci mluví o možném "odlitku" endometriu z dělohy v dalopádech, vaječnících a v břišní dutině během Měsíční. Jiní věří, že veškerá rána dědičnosti a poškození intrauterinního vývoje (to je, ta dívka se již narodila s endometriózou). Třetí argument, že hlavní příčinou endometriózy je hormonální nerovnováha v těle.

Unified teorie vzhledu endometriózy, která by vysvětlila vývoj onemocnění v každém případě, dokud.

Jaké jsou příznaky endometriózy?

Endometrióza není vždy projevena žádnými známkami a asi třetinou žen nezpůsobují příznaky vůbec. Často se žena učí o této nemoci pouze při plánování těhotenství, když čelí S neplodností.

Ale můžete podezření na endometriózu, pokud:

  • Máte nepravidelnou dlouhou menstruaci, která může být zpožděna o 7-10 dní. Obvykle v prvních dnech a posledních pár dní místo menstruace jsou pozorovány Smlouvání krvácení.
  • Často máte krvácející oscilace uprostřed menstruačního cyklu.
  • Během menstruace a / nebo krátce před začátkem měsíce se setkáváte Velmi silná bolest v dolní části břicha nebo v dolní části zad.
  • Zažijete Bolest v břiše během sexu a cvičení.
  • Během menstruace se objeví krev v výkvě.
  • Zažíváte bolest při defecation a močení.

Co je endometrióza vaječníků?

Ovariální endometrióza je ohniskem endometria v oblasti jedné nebo obou vaječníků. Důvody pro vzhled endometriózy vaječníků nejsou známy. Toto onemocnění může pokračovat asymptomatický nebo projevuje se hloupou bolestí v dolní části břicha (vpravo nebo vlevo). V případě endometriózy vaječníků jsou často pozorovány nepravidelné období, časté krvácení ve středu menstruačního cyklu. Endometrióza vaječníků může způsobit neplodnost. Toto onemocnění je snadné detekovat Uzi vaječníka. Hormonální léky nebo provoz (laparoskopie) se používají při léčbě endometriózy vaječníků (laparoskopie).

Co je endometrioidní vaječní cyst?

V endometróze vaječníků na vaječníku, Cysty endometromu obsahující krevní sraženiny (v důsledku tmavě hnědého obsahu tohoto cystu, to je často nazýváno čokoládou). Takový cyst, zpravidla, je zpravidla odhalena náhodou, během ultrazvuku. S velkými velikostí cyst, můžete zažít hloupé buty bolesti v dolní části břicha během sexu nebo cvičení. Ošetření endometromu pouze chirurgické (odstranění cyst s laparoskopií).

Co je endometrióza děložních trubek?

Pokud jsou endometriální sekce umístěny v doméně děložních trubek, říkají o endometrióze děložních trubek. Tato forma endometriózy nejčastěji vede k neplodnosti. Endometrióza děložního potrubí může unikat bez příznaků po dlouhou dobu, a pak se žena učí o této nemoci pouze při plánování těhotenství. Zřídka endometrióza děložních trubek se může projevit v bolesti břicha během menstruace nebo během pohlaví.

Diagnóza endometriózy děložních trubek může být dodávána pouze během provozu (laparoskopie). Obvykle, že během této operace chirurga a odstraňuje endometriální části ze špatných míst. Několik měsíců po operaci může žena otěhotnět.

Jaká je endometrióza děložního čípku?

Pokud endometrium není umístěno v děložní dutině, ale přesahuje jeho limity, "zachycovat" sliznickou membránu čípku, pak říkají o endometrióze děložního čípku.

Toto onemocnění často způsobuje vzhled hnědých oscilací během nebo po sexu.

Tato forma endometriózy je nejjednodušší identifikovat, protože gynekolog může detekovat změny v obvyklosti Gynekologická inspekce ve zrcadlech. Endometrióza děložního čípku je snadno zaměňována s erosy čípku, a aby se vyjasnil diagnózu, gynekolog vezme škrábání z čípku k dalšímu studiu pod mikroskopem.

Endometrióza děložního čípku může také způsobit neplodnost, zavírání průchodu spermií z vagíny v děloze. Léčba endometriózy děložního čípku se obvykle provádí za použití "dutiny", stejně jako léčba cervikální eroze. Ve skutečnosti existuje několik způsobů pro zničení nežádoucího endometria v oblasti děložního čípku (s laserem, kapalným dusíkem, rádiovými vlnami a tak dále).

Endometrióza

Co je retrokerická endometrióza?

S endometriózou retrokerky, endometrium tkaninové sekce rostou za čípkem, jsou v břišní dutině, mezi čípkem a konečníku. Současně může typ endometriózy dělohy zabírat nesprávnou polohu v dutině malé pánve, odchylující se post. V tomto případě hovoří o Strach z dělohy.

Tato forma endomeriózy je častěji pro bolest v dolní části břicha a v oblasti Sakrum. Bolesti mohou být hloupé, novinky a znatelně vylepšené během defekace (protože tam je rovný střevo) a krátce před začátkem měsíce. Často vypadají bolest během sexu.

Co je to peritonská endometrióza?

Peritoneum je tenký film, který pokrývá vnitřní orgány umístěné v břišní dutině. Pokud je endometrium detekováno na tomto tenkém filmu, říkají o endometrióze peritoneum.

V endometrióze peritoneous ženy může během menstruace zažít silnou bolest břicha. Někdy symptomy jsou charakteristické pro apendicitidu (bolest v pravé dolní straně), stejně jako nadýmání, zácpa.

Diagnóza peritonské endometriózy je umístěna na bázi břišního ultrazvuku, nebo pouze v průběhu chirurgie. Léčba peritonejské endometriózy se provádí za použití operace (odstranění endometriálních míst) a s hormonálními tabletami.

Jaká je endometrióza jizvy (šev)?

Ve vzácných případech se endometrium objeví na kůži v oblasti pooperačních švů, která má dlouho uzdravena a stala se jizvou (jizva). Také endometrium může zahájit svůj růst v oblasti jizvy v děloze (po operaci Cesarean sekce Nebo jiné operace v děloze), na vagíně (po tání vaku v důsledku přestávek během porodu).

Endometrióza jizvy má formu načervenalého filmu, který může během menstruace zvýraznit krev. Léčba této formy endometriózy se provádí pomocí provozu a další léčby hormonálními pilulkami.

Co je intestinální endometrióza?

Pokud endometrium začíná svůj růst ve střevní stěně, pak se jedná o střevní endometriózu. Tato forma endometriózy se projevuje bolestí během defekace, vzhled krve v křesle krátce před menstruací nebo během menstruace, někdy zácpa nebo průjem. Střevní endometrióza je detekována během kolonoskopie nebo laparoskopie (operace). Léčba této formy endometriózy závisí na tom, kolik je střevo poškozeno. Někdy se chirurgové musí odstranit část střeva postiženého endometriózou (intestinální resekce).

Co je endometrióza močového měchýře?

Pokud se endometrium objeví ve stěně močového měchýře, pak mluví o endometrióze močového měchýře. S touto formou endometriózy, žena zažívá bolest během močení, vzhled krve v moči krátce před začátkem menstruace a během menstruace, někdy falešné močové výzvy k močení. Diagnóza této formy endometriózy se provádí pomocí cystoskopie.

Léčba také závisí na tom, kolik endometria poškodilo stěnu močového měchýře.

Může endometrióza vést k neplodnosti?

Ano, bohužel. Existují však dobré zprávy: s operací (obvykle je to laparoskopie) vyléčit neplodnost spojenou s endometriózou.