Bezpečnostní proces: jak léčit špičky v malé pánvi

Hroty v malé pánvi - těžká tkáň vytvořená z rostoucí pojivové tkáně. V důsledku toho existuje bitva (adheze) a vysídlení vnitřních orgánů, doprovázené silnou bolestí. Proces adheze porušuje normální provoz celého organismu a je příčinou neplodnosti.

Mechanismus tvorby adhezí v malé pánvi

Vnitřní dutina malého pánve a peritoneum je pokryta parietálním pláštěm a povrchem vnitřních orgánů umístěných v nich - viscerální.

Hlavním úkolem těchto tkání je zajistit volný pohyb orgánů, pokud jde o sebe; pro to se vyrábí peritoneální tekutina. Tato funkce je zvláště důležitá, když dojde k těhotenství, protože více zvýšení dělohy by nemělo narušit práci střeva a močových cest. Kromě toho peritus chrání vnitřní orgány z infekcí a blokuje je během penetrace, tuk se hromadí.

S vývojem patologického procesu v malých peletách, tkáně se podílejí na jeho bobtnání a na viscerálním povrchu se objeví náramek fibrinu. Tato látka má lepkavou konzistenci, protože zánět se nevztahuje na přilehlý.

Proces adheze malých pánevních orgánů (plastová pánevoperitonitida), tj. Adheze (adheze) sekcí viscerální skořepiny se provádí v několika fázích:

FázeStage DélkaZměny v malé pánvi
ReaktivníPrvních 12 hodin po zahájení zánětlivého procesu nebo poškození tkaninVývoj zánětlivé kapaliny (exsudát).
Exsudativní1-3 dnyVzhledem k zvýšení propustnosti nádob, nediferencovaných (nezralých) buněk, exsudátu a krve obsahujícího fibrinogenový protein, spadají do dutiny malé pánve.
Lepidlo3 denFibrinogen se otočí do fibrinu, tvořící klapku ve tvaru závitu na břišní stěně. Fibroplasty produkující kolagen jsou tvořeny z nezralých buněk, což je základ pojivové tkáně.
Mladý odpad uvolněné konzistence7-14 dníVzhledem k nedostatečným množstvím kolagenu se vytvoří volné hroty, ve kterých jsou vytvořeny nové krevní cévy, nervové procesy.
Zralé těsné špičkyOd 14 dnů do jednoho měsíceDříve jsou vytvořené těsnění zhutňovány v důsledku zvýšení objemu kolagenu a zahušťování krevních cév.

Zvažte, jak jsou ženské hroty tvořeny v malé pánvi:
Exodát

  1. Exsudát vytvořený při zánětu rozšiřuje všechna vajec. Po jeho pronikání do břišní dutiny začíná výrobu fibrinu, která blokuje břišní otvor děložní trubky. V budoucnu to vede k jeho hermetickém vymezení (plné blokování);
  2. Ovačení se zavře a zánětlivá kapalina vyrobená se hromadí ve své dutině. Excemátové hnisavé přispívá k tvorbě pyosalpinse a serózy - hydraulpinx nebo sakosalpins. Pokud je otvor potrubí otevřeno od strany dělohy, je možné hnisovat ve své dutině a pak přes vagínou ven;
  3. S hnisavým zánětem, infekce krví nebo s exsukátem může proniknout vaječníku, což vede k roztavení a tvorbě dáteře;
  4. Jako zánětlivá kapalina se hromadí, trubka a vaječní se deformovat. Dojde k deskvamaci (částečná exfoliace) epitelu vejce, přispívá k lepení jeho opačných stran a tvorbu přepážek. Výsledkem je, že ukazuje předvídanou více-komorní formaci;
  5. V nepřítomnosti včasné léčby, pyosalpinx a fandit se nejprve držet dohromady, a poté, co rostou. Kapsle umístěné v místech lepení se roztaví a objeví se purulentní tubariální vzdělávání;
  6. Pyosalpinx (hydraulpinx), žvýkání a tubariální nádor může tvořit těžkou pánevní dutinu se svými stěnami, močovým, zdravým ov pořadačem a vaječníkem, močovým měchýřem a střevem, žlázy. Zbavte se adheze tohoto charakteru velmi tvrdě, protože během operace musí navštěvující lékař odstranit exsudát a disekce tvoří tkáně bez ovlivnění zdravých orgánů a cév.

Včasná léčba infekce v děložních trubkách umožňuje eliminovat zánět před zahájením exsudativní fáze, varování procesu adheze v malé pánvi.

Proč jsou hroty tvořeny?

chirurgická operaceŘada mechanických a zánětlivých faktorů vyvolává proces adheze v malé pánvi. Zvažte hlavní důvody pro rozvoj této patologie:

  1. Chirurgický zákrok. Pooperační hroty se objevují v důsledku prodlouženého kontaktu vnitřních tkanin se vzduchem a nástroji, sušení listy otroctví. Proto je množství vzniklé škody závisí na objemu operace, vybraný typ přístupu, zavedení odvodnění pro odvod zánětlivé tekutiny a krve, zřízení mřížek pro posílení tkání peritoneum a t.D. S opakovanými provozními intervencemi malých pánevních špiček se zobrazují pravděpodobnost 95%.
  2. Onemocnění doprovázené zánětem pánevního peritoneu (pánvioperitonitida), dělohy a přívěsky (parametry, endometritida, salpingooforitida). Impetus pro jejich vývoj je pohlavní infekce (Chlamydia, močasmóza, kapavka atd.), chirurgické manipulace (potrat, hysteroskopie a t.D.), zřízení intrauterinních spirál, nepřítomnosti nebo nesprávné zacházení s malými pánevními chorobami.
  3. Endometrióza - hyperplazie vnitřní vrstvy dělohy, přesahuje jeho limity. Během menstruace endometrium rozlišuje krev do dutiny malé pánve, což vyvolává ochrannou reakci peritoneum, spouštěcího mechanismu pro tvorbu těžkých.
  4. Těžký těhotenství a porod. Rychlá nemoc malých pánví v těchto obdobích může vzniknout po komplikací (Cesareanová sekce, infekce dělohy během porodu a t.D.).
  5. Krvácení uvnitř peritoneum a dutiny malého pánve, ke kterému se vyskytuje, když je vaječníka je apoplexy, mechanické poškození, ektopické těhotenství, retrográdní lití menstruační krve prostřednictvím phallopyes trubky.
  6. Zánětlivé procesy v abdominálních orgánech s nepřímým znakem (apendicitida).

Výše uvedené důvody nevedou vždy k tomu, že hroty jsou tvořeny u žen. Riziko jejich vzhledu je sníženo na nulu, pokud jsou zánětlivé procesy zpracovány včas, adekvátně a dodržují všechna doporučení lékaře.

Známky adhezí v malé pánvi

obstrukceSymptomy a léčba adhezí závisí na fázi vývoje této patologie. Rychlá nemoc malých pánví probíhá ve třech formách:

  1. Akutní fáze se vyznačuje rostoucím pocitem bolesti, nevolnosti, zvracením, rychlým tepem, rostoucím tělesným teplotám. Lisování na žaludku je doprovázeno ostrou bolestí. Zdá se, že střevní obstrukce se objeví, což znamená porušení výměn bílkovin a vodních solí. Podmínkou pacienta se odhaduje jako extrémně těžké a vyžaduje operaci.
  2. Přerušovaná fáze, pro kterou periodická bolest praní v hrotech v oblasti malé pánve, střevní poruchy (zácpa je nahrazena průjmem).
  3. V případě adhezivního procesu chronického typu, klinický obraz chybí vůbec nebo někdy v oblasti třísloví vypadá pěkné bolesti, zácpa.

Toto onemocnění je doprovázeno řadou komplikací:

  • Chronická bolest v pánvi způsobené napětím adhezí v důsledku posunutí orgánů. Je to exacerbates se sexuálním kontaktem, defecation, sport, močová bublina přetečení.
  • Intestinální obstrukce vznikající kvůli jeho stlačení. Výsledkem je, že výstup plynů a vozíků je narušen.
  • Problémy s plodu. Těžká váha je schopna porušovat normální krevní oběh do dělohy a jeho spojení s centrálním nervovým systémem, který může způsobit předčasné narození nebo spontánní potrat.
  • Neplodnost. Smích v děložních trubkách bude přitahovat svou deformaci a obstrukci, lámání krevního oběhu v vaječnících, což neumožňuje zralé folikulu. V důsledku toho těhotenství nedochází vůbec nebo se vyvíjí z dělohy, protože vejce hnojiva není na správném místě.

Známky adhezivního procesu mají jiná onemocnění, jako je například apendicitida, ektopický těhotenství, pánevní gangliabonic. Chcete-li diagnostikovat přesný důvod, musíte kontaktovat specialistu.

Diagnostika lepidla

Diagnostika této patologie během primární inspekce na gynekologické židle je obtížná. Pokud lékař odhalil příznaky, protože špičky v malém pánvi bolí, pak určuje, které průzkumy musíte jít navíc:

  • nátěr na flóru;
  • bakteriologický výsev;
  • analýzy pro detekci sexuálních infekcí;
  • Ultrazvuk malé pánve;
  • Kontrola průchodnosti děložních trubek - hysterosalpingografie;
  • Mri;
  • Laparoskopie je chirurgická metoda, která umožňuje přesně určit přítomnost adhezí, jejich počet.

Podle laparoskopie určují fázi vývoje onemocnění a vybrat si způsob, jak léčit hroty:

  • I stupeň - těžký v blízkosti phallopyye trubice, vaječníků nebo jiné oblasti, neinterferujete s výstupem vejce. Současně je ovlivněna pouze jedna strana orgánů (vpravo nebo vlevo od dělohy).
  • II stupeň - hroty jsou lokalizovány mezi vaječníkem a phallopyye trubkou, nebo se spojují s jinými těly, což ztěžuje zachycení vajec.
  • III stupeň - lodě jsou blokovány a zkroucené děložní trubice, hnojení vejce je nemožné.

Léčba čipů pojivových tkání v malé pánvi

Léčba adhezivního procesu v malé pánvi může být chirurgická a konzervativní. Volba metody léčby závisí na příčině vzhledu patologie a stupně jeho vývoje.

Zbavte se adheze s akutními a přerušovanými formami onemocnění je možné pouze operační intervencí (laparoskopie). Chcete-li zvýšit efekt dodatečně přiřazovat léky.

Cure Chronický proces adheze za použití pouze konzervativní metody.

Před zahájením terapie je nutné eliminovat příčinu tvorby pojivových tkání:

  • V urogenitálních infekcích je jmenován průběh antibiotik, antimikrobiálních a protizánětlivých prostředků (svíčky, tablety, masti atd.);
  • Endometrióza můžete eliminovat pomocí hormonálních činidel.

V počáteční fázi tvorby adhezí a chronické formy patologie jsou předepsány fibrinolytické léky:

  • Trypsin, streptokináza, chymotrypsin - injekce;
  • Longidasa - svíčky a injekce;
  • Elektroforéza s lidázou je předepsána v nepřítomnosti ostrých infekčních procesů.

Další terapie:

  • Terapeutický účinek na hroty poskytuje hirudoterapii, masáže, úvod do vagínu tamponů s mastí vishnevsky.
  • Vhodné antispasmodické činidlo se používá k zbavit bolesti.
  • S neúčinností lékové terapie a akutního toku je možné se zbavit zemí v malé pánvi pouze chirurgickými.
  • Adgethiumisis - pitva adhezí, které spojují malé pánevní orgány mezi sebou a s břišní hadříkem. Provádí se laparoskopickou metodou, zatímco tělesné tělo může být odpojeno za použití laseru (laserová terapie), vodní trysky (akadiskur), elektrosurgery).

Rehabilitace po operaci

chirurgická operacePo operaci pro zabránění opětovné tvorbě adhezí na břišní dutinu jsou zavedeny speciální bariérové ​​kapaliny (dextran, minerální oleje a jiné prostředky s glukokortikoidy), phallopieS trubky a vaječníky se proměňují do polymerního filmu. Je zapotřebí dodatečný příjem antikoagulantů a antiagrantů (Kuraltil, heparin, trentální), ředění krve.

V případě adhezivního procesu mezi stěnami malých pánve a těles jsou tvořeny pojivové tkáně. Porušuje práci celého těla a je příčinou neplodnosti žen. Symptomy plastové pálkyeritonitidy mají ektopické těhotenství, apendicitidy a další patologie. Proto vytvořit přesnou diagnózu, musíte kontaktovat specialistu. Včasná léčba umožní zbavit se adheze bez možných komplikací.