Jaké jsou ovariální cysty?

Jaké jsou ovariální cysty?

Co je ovariální cyst?

Cysta je zaoblená tvorba v vaječníku, která má skořápku a uvnitř kapaliny je naplněna. Oráční cysty mohou být pevné nebo více (několik cyst na jedné vaječníky), stejně jako jednokomorová a multi-komora.

Jednodomorová cysta je jednoduchá bublina, která nemá vnitřní oddíly. Multi-komorový cyst má mnoho oddílů uvnitř. Předpokládá se, že jednokomorové cysty jsou bezpečnější než multi-komora.

Kdo má ovariální cysty?

Ovariální cysty se často vyskytují u mladých dívek a ženám reprodukčního věku (to jsou ženy, které nepřijdou Climax). Kromě toho, malé riziko ovariální cysty je k dispozici u dívek před menstruací (obvykle se jedná o vrozené cysty) a u žen v prvních 5 letech menopauzy.

Jaké jsou příznaky s vaječníkem cyst?

Většina vlastníků ovariálních cyst se ani podezřívá svou přítomnost, protože malé cysty nezpůsobují žádné příznaky. Jako cysty rostou, žena může zaznamenat následující příznaky:

  • Hloupá bolest v dolní části břicha, která se objeví nebo vylepšená během cvičení, stejně jako Během sexu
  • Pocit gravitace a tlaku v malé pánvi
  • Bolest během močení a svlékané močení
  • Falešné volání pro defecation

S komplikací cysty vaječníky (jeho přerušení, zkroucené), může být silné přístupy v bolesti břicha, zvýšení tělesné teploty, nevolnost, zvracení. Pokud jsou tyto příznaky, je nutné co nejdříve konzultovat gynekolog nebo zavolat ambulance.

Proč se objeví ovariální cyst?

Přesné příčiny vzniku ovariální cysty nejsou známy, ale určité vzory byly identifikovány:

  • Cysty s hormonální nerovnováhou: folikulární (funkční) ovariální cysty, žlutý cyst
  • Vrozené cysty (k dispozici při narození dívky): Dermoidní cysta vaječníku
  • Cysty s jinými onemocněním: endometrioidní ovariální cyst (endometrom), cysty s Polycystic vaječníka
  • Benigní vaječníkové cysty: Cystadenoma
  • Maligní ovariální cysty: karcinom (rakovina) vaječníků

Co je folikulární ovariální cyst?

Každý měsíc, všechny dívky a ženy v vaječnících dozrávají folikul - bublina, která obsahuje vejce. Tento folikule se postupně zvyšuje, dokud nedosáhne 2 cm v průměru a pak praskne, uvolní vejce. Tento proces se nazývá ovulace. Někdy však zralý folikul nevytrhne a nadále zvyšuje velikost. Takové "zarostlé" jeho rozměry folikulu je folikulární ovariální cyst.

Jak léčit folikulární ovariální cyst?

Ve většině případů, folikulární nebo funkční ovariální cysta nevyžaduje léčbu a je vyřešen nezávisle po 1-2 měsících. Pokud do 3 měsíců do 3 měsíců nezmizel folikulární cysta nebo jeho rozměry přesahují 5-7 cm, pak by měl být takový cysto ošetřeno.

Existují 2 hlavní metody léčby cysty vaječníku: S pomocí hormonálních tablet a použití operace. Hormonální pilulky (Antikoncepční pilulky, OK) Pomozte snížit velikost cysty a zabránit vzniku nových ovariálních cyst. Pokud léčba antikoncepčními prášky neuspěje, bude nabídnuta operaci. Také chirurg je také zapotřebí, pokud je velikost cysta vyšší než 10 cm a pokračuje ve zvyšování, pokud máte těžké bolesti břicha, stejně jako pokud máte podezření na zánět cyst, další komplikace jsou vyvrtány.

Co je žlutý tělesný cyst?

Po ovulaci (prasknutí folikulu a výstupu z vejce) v vaječníku se vytvoří kus tkaniny, který produkuje těhotenský hormon progesteron. Tento kus tkaniny se nazývá žluté tělo. Pokud těhotenství nepřijde, žluté tělo je řešeno v normy. Existují však případy, kdy žluté tělo nezmizí, ale je naplněn kapalinou nebo krví, tvořící žluté tělesné cysty.

Jak zacházet s žlutým tělem cystu?

Cysty žlutého těla nevyžaduje léčbu a obvykle je vyřešen nezávisle do 1-2 měsíců. Chcete-li urychlit proces resorpce, může gynekolog doporučit, abyste obdrželi tablety antikoncepce, které podporují snížení velikosti cysty.

Ve vzácných případech může cysta žlutého tělesa dosáhnout velkých velikostí (více než 5-7 cm v průměru), přestávku nebo zkroucené kolem své osy. V tomto případě má žena závažné bolesti v dolní části břicha, která jsou vylepšena během cvičení nebo pohlaví. S vývojem komplikací Cystu žlutého těla se provádí naléhavá operace.

Je žlutá tělesná cysta nebezpečná během těhotenství?

Ne, ne nebezpečné. Žluté tělo Cysta není vzácným fenoménem v časném těhotenství. Nejenže nezasahuje do vývoje vašeho dítěte, ale dokonce pomáhá zachovat těhotenství, produkující progesteron (těhotenský hormon). Když je potřeba progesteronu zmizí - cyst bude nezávisle rozptýlit. Obvykle se to děje po 12 týdnech těhotenství (někdy na 18-19 týdne těhotenství).

Opět ve velmi vzácných případech, cysta se může zlomit nebo zkroucené. V tomto případě bude těhotná silná bolest břicha. Pokud k tomu dojde, může být vyžadována naléhavá chirurgická chirurgická chirurgie.

Co je dermoidní cysta vaječníku?

Dermoid ovariální cysta je benigní vzdělávání v vaječníku, což je stále při narození dívky a může zvýšit množství puberty. Může se to zdát podivné, ale v tomto cystu někdy zcela neočekávané tkaniny jsou nalezeny: vlasy, zuby, chrupavka nebo dokonce kostní hadřík. To je vysvětleno skutečností, že během tvorby tohoto cystu (i během intrauterinního vývoje) obsahoval kmenové buňky, které by mohly mít začátek jakékoli tělesné tkaniny.

Jak léčit deroidní ovariální cyst?

Jediná způsob léčby dermoidního vaječníku cystu je operace. Vyléčit tento cysto pomocí tablet je nemožné.

Co je endometrioidní vaječní cyst (endometrom)?

Endometrom se objeví u žen, které jsou nemocné s endometriózou. Endometrióza Jedná se o ženské onemocnění, ve kterém vnitřní plášť dělohy (endometrium) začíná růst v jiných orgánech. Pokud endometrium začne růst na vajíčce, může se vytvořit endometrioidní vaječní cyst cyst. Vzhledem k tomu, že endometrium vaječníkař cystu je naplněn tmavě hnědou kapalinou, často se nazývá čokoládová vaječní čokoláda.

Jak zacházet s endometromem?

Endometrom (čokoládový cyst) je zpracován pouze chirurgickými.

Co je polycystic vaječníka?

Polycystic vaječníkem je samostatná onemocnění, ve kterém je v vajecích tvořeno mnoho malých cyst. Na našich stránkách tam Podrobnější článek o ovariální polycystic.

Co je cystadenom?

Cystadenom je benigní vaječníkový nádor, který může někdy dosáhnout velkých velikostí. Na našich stránkách je Cestadenom: Je to nebezpečné?" Cíl ="_Prázdný">Podrobnější článek věnovaný Cystadenu.

Co je paradissální cyst?

Na rozdíl od obvyklých ovariálních cyst roste parativní cysty z vaječníku, ale jsou umístěny mezi vaječníkem a dělohou, a někdy před dělohou nebo za ním. Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný pariceal KISTA.

Co je to maligní cyst (karcinom) vaječníků?

Maligní ovariální cyst (karcinom) je dost vzácný. Zvýšené riziko rakoviny vaječníků u žen, jejichž příbuzní byli nemocní rakovinu vaječníků nebo rakoviny prsu, stejně jako ženy, které nikdy nedávaly narození v životě. Symptomy maligní ovariální cysty Toto: bolest na dně břicha, slabost, ztráta tělesné hmotnosti, bolesti hlavy.

Jak zacházet s karcinom vaječníků?

Ovariální karcinom je zpracován pouze operací. Po odstranění nádoru mohou být přiřazeny léky, zničení rakovinných buněk (chemoterapie) a ozáření vaječníků (radioterapie).