Cysta (vpravo, vlevo) vaječník: léčba, důsledky, fotografie

Cysty vaječníku různých původů a struktury je 20% všech gynekologických patologií. Některé z nich jsou považovány za funkční, rozvíjející se proti pozadí endokrinní nerovnováhy, zbytek se skutečně představují benigní nádory epitelu (cystomy) s obsahem kapaliny. Některé formace mohou reprezentovat onkologické nebezpečí.

Ovariální cyst - co to je

Ovariální cysta je pravdivé nebo falešné tekuté vzdělání. Pravda patří k benigním růstu epitelu v podobě dutiny naplněné kapalinou. Na tahu jsou falešné nebo funkční formace výsledkem transformace folikul nebo žlutého těla a nesouvisí s nádorem.

CYSTA (vpravo, vlevo) vaječník: léčba, důsledky, fotografie

Typy ovariálních cyst

U mladých žen v drtivé většině případů jsou diagnostikovány jednoduché kapalné cystické formy: žlutá těla a folikulární. Vzdělávací údaje se také nacházejí v Premenopauzu na pozadí hormonálních přeskupení. Zdrojem transformace tumoru vaječníků se stává rostoucím folikulem s vajíčkem nebo žlutým tělem. Porušení hormonální rovnováhy mění cyklologii přírodních procesů, což vede k cystické změně vaječníků.

Odrůdy jsou ověřeny na základě následujících parametrů:

  • Charakteristika stěny;
  • přítomnost průtoku krve;
  • přítomnost kamer a rozdělení;
  • Stanovení povahy dutiny.

Epiteliální nádory mají nohu, ve které krmné nádoby prochází. Funkční - chybí noha.

Typy jsou určeny na základě diagnostické: ultrazvuk, laboratorní metody, sbírka historie u pacienta.

Folikulární cyst

Mladé ženy jsou nejčastěji diagnostikovány folikulární vzdělávání. Ovariální cyst v dospívající dívce v téměř 100% případů bude folikulární vznikající proti pozadí hormonálních přesměrování.

Cystu v pravé nebo levé vaječníku u žen na pozadí postižení menstruačního cyklu se často ukazuje na folikulární. Existují takové cysty na vaječnících z preventivního folikulu v důsledku jeho cystické transformace v nepřítomnosti ovulace. Tkanina endokrinní vaječníky produkuje v nedostatečném počtu hormonů pro provádění ovulace, folikul se nedosáhne požadované velikosti a vyvíjí se do dutiny, naplněné kapalinou.

Hraniční znak folikulární cystu je jeho velikost: kapalné útvary o průměru až 30 mm jsou považovány za folikul (nebo perzistentní formu), více než 30 mm - azurová.

Na pozadí porušení hormonální rovnováhy není folikul rozbitý, zvyšuje se velikost, ale zpravidla ne více než 50 mm, pohybující se na další menstruační cyklus. V průběhu času se snižuje kvůli ředění vrstvy granulovaných buněk v něm, která produkují estrogeny. Na pozadí poklesu estrogenu perzistentního self-diagramu. Gap je často doprovázena děložním krvácením.

Při snižování produkce estradiolu s granolálními buňkami v endometriánech se vyskytují nekrotické změny a je odmítnuto, začíná krvácení jako menstruační.

U žen s trvalým úhlem a nepravidelným cyklem může být v jednom přídavku vytvořeno několik takových folikulárních dutin. V důsledku toho vypadají jako multi-komora a mohou vést k falešným diagnostickým výsledkům.

Endometrioid

Penetrace tkáně endometria do ovariální oblasti je doprovázeno tvorbou cystu, což je projev endometriózy. Během měsíční velikosti se zvyšuje, pak se snižuje.

CYSTA (vpravo, vlevo) vaječník: léčba, důsledky, fotografie

Cysta může být poněkud a proces zahrnuje dvě vaječníky, velké formace mohou dosáhnout až 15 cm. Jsou naplněny krví, obsahem čokolády. S laparoskopií vzdělávání jsou definovány jako blue-buggy zaoblené cysty.

Retentivní

V malém množství žen není jednoduchá folikulární cysta podléhá sebezničení. Vnitřní granulovaná vrstva, která produkuje estrogeny, postupné atrofie a vzdělání se stává pravdivou. Takové formy se nazývají regor.

Stěny jsou hustější, mají tloušťku až 1 mm, když cystická degenerace vaječníků nezvyšuje velikost. Kromě toho je velikost zadržovací formy menší než folikulární, z nichž byl vytvořen.

Žlutá tělesná cyst

V oblasti prasknutí folikulu je vytvořeno žluté tělo, jejichž funkce je považována za produkty progesteronu nezbytných pro sekreční transformaci endometria a udržování těhotenství.

V důsledku oběhových poruch ve středu žlutého těla se postupně tvoří dutina naplněná kapalinou. Průměrné rozměry se liší od 2 do 8 cm, proces je téměř vždy jednostranný.

Funkce cystu žlutého těla je považován za jeho rychlé sebezničení - pro 1-2 menstruační cykly.

Diagnóza je vystavena, když velikosti dosahují více než 3 cm.

Paradictální

Tvorba kapalin, která se nachází mezi rozšířenými vazebnými listy pocházejícími z pokladny vaječníků, se nazývá parlamentní koláče. Ovariální cystóza dosahuje velikostí až 15 cm, tloušťku stěny - až 3 mm. Střední kapalné útvary jsou popsány beze změny vaječníků. S velkými - přívěsky nemusí být určeno na ultrazvuku.

Na rozdíl od tvorby folikulárního původu nejsou vyhrazeny nezávisle.

Serózní cystadomoma

Mezi skutečné epiteliální nádory u žen vedou serózní cystadenomy. Nejčastěji se vyskytují ve věku 40 let. Cystadenom s serózním obsahem téměř vždy jednostranným, jednostranným, má hladké stěny, obsah anykogogenisku na ultrazvuku. Tato forma je zřídka malignited.

Pokud jsou vnitřní stěny určeny rostoucím, pak se kartáč nazývá papilární. Přítomnost inkluzí v dutině, papillas na stěnách, několik kamer jsou považovány za nepříznivé znamení.

Velikost cystického nádoru dosáhne průměru asi 10 cm.

Muzzin cystadenom

Na rozdíl od serózního cystomu se MUZIN vyrábí válcovými buňkami vnitřní stěny vzdělávání. Tajemství má lepkavou konzistenci. Muzzinic cystom, jako pravidlo, multi-komor, má silnou stěnu, příčky, velké rozměry (20-30 cm). Jeho stěny mohou být hladké a papilární. Tvrdší, že cystadenom je uspořádán, čím vyšší je pravděpodobnost jeho znovuzrození v rakovině. Muzzinové nádory jsou mleté ​​častěji než serózní.

CYSTA (vpravo, vlevo) vaječník: léčba, důsledky, fotografie

Příčiny ovariální cystu

Cysty na vaječnících jsou z různých důvodů vytvořeny a tyto faktory jsou určeny typem cystických formací.

  1. Funkční formace tvarovaných nádorů - folikulární a cysty žlutého těla - jsou tvořeny v rozporu se výrobou genitálních hormonů. Zejména hyperrestři, zvýšení hladiny androgenů, změna cyklu výrobků LG, FSH, což vede k porušení ovulace.
  2. Vrozené funkce (cysty ráje).
  3. Zdravý faktor, mutace genů BRCA1 a BRCA2 (pro Cystadene).
  4. Chronické hormonální porušení.
  5. Menopauza.
  6. Puberta.

Před zjištění z důvodů tekutiny v vaječnících u žen, že to a jaký druh útvarů je odhalený cyst, specialista provádí podrobné studie, včetně krevního testu pro hormony, oncomarkers, ultrazvuk, v případě potřeby - laparoskopie.

Pravý nebo levý ovariální cyst

Kapalné dutiny mohou být také vytvořeny v obou vajících. Hlavní rozdíl je určen pro cystickou transformaci žlutého těla.

Tvorba kapalné tvorby žlutého těla je častěji ve správném přívěsku, protože tlak v pravé žíly je mnohem vyšší než vlevo. Cysty žlutého těla pravého vaječníku, jejichž příznaky nemají specifičnost, často podléhají mezeru na konci menstruačního cyklu.

Vzhled formace folikulární kapaliny levého nebo pravého vaječníku je stanoven lokalizací dominantního folikulu.

Mírně rozdíl příznaků útvarů vpravo nebo vlevo. Pokud je cystom umístěn vpravo a má velké velikosti, mohou nastat bolesti, podobně jako appendicitida, cholecystitida, pyelonefritida. CY v vaječníku doprava může stisknout správný ureter. Pokud je formace umístěna vlevo, pak se objeví zácpa, značky jako gastritida, pankreatitida.

Symptomy a známky ovariálních cyst u žen

Známky folikulární kapalné dutiny jsou nejčastěji nepřítomné, protože jeho trvání své existence je nízká: 2-3 měsíce. Rozměry vzdělávání také nepřispívají k rozvoji příznaků. Klinika fyziologické formy tvorby je způsobena příčinami hormonálních poruch, které vedly k anulaci a přetrvávání folikulu. Vzhledem k tomu, že folikulární cysta se objeví na vaječníku s nevýznamnými příznaky, přidělují nepřímý příznaky:

  • neplodnost v důsledku nedostatku ovulace;
  • nepravidelný menstruační cyklus, zpoždění;
  • krvácení nebo děložní krvácení z menstruace;
  • Nadměrné výfuk, akné s hyperandrode.

CYSTA (vpravo, vlevo) vaječník: léčba, důsledky, fotografie

Vypuštění ovariální cysty, zpravidla nezměňují své vlastnosti. Pokud je však důvod zvýšit počet estrogen, se oddělený stává hojnější.

Po dosažení rozsáhlých cystadenomů existují bolesti v dolní části zad, zvýšení břicha, postižené močení, defecation.

Tělesná teplota na ovariální cystu se může zvýšit pouze na pozadí infekčního a zánětlivého procesu, stejně jako s komplikacemi: otočte nohy, přestávku.

Než nebezpečný ovariální cyst

Nebytečná diagnóza cysty v vaječníku u žen může vést k důsledkům:

  • mezera;
  • Cysty vaječníka na noze může nekrotické kvůli jeho kroucení;
  • peritonitida po hnacích nohách;
  • komprese vnitřních orgánů;
  • Ozlogging Cystaden.

Během těhotenství mohou vést k porušení jeho průtoku, pravděpodobnost likvidace kapalné dutiny se zvyšuje, snáší nohy.

Diagnostika

Před určením povahy cyst na vaječníku je to nebezpečné a jaké metody léčby jsou aplikovány, lékař řeší řadu otázek:

  • vizualizuje na ultrazvukové tekuté dutiny;
  • Určuje přítomnost tekutiny uvnitř tvorby, tloušťku kapsle;
  • Opravy změny v dutině (pevné konstrukce, příčky, kalcináty);
  • stanoví přesnou lokalizaci dělohy, děložních trubek, malého rozsahu;
  • Určuje povahu průtoku krve ve vzdělávání a oddílů.

Diagnostický specialista UZ-Diagnostic musí často představit tekutou tvorbu pravého nebo levého vaječníku, aby zjistil, co je u žen, bez předběžného vyšetření gynekologa, v takových případech je historická data podrobná:

  • povaha menstruačního cyklu s přihlédnutím k věku;
  • počet těhotenství a porodu;
  • stížnosti;
  • zatížená dědičná historie;
  • Přítomnost souběžné gynekologické patologie.

CyStrone změnil vaječníky často probíhají asymptomatic, takže roční ultrazvuk pomáhá diagnostikovat změny a přijmout opatření.

V procesu ultrazvukové diagnostiky může lékař identifikovat různé možnosti:

  • kapalná dutina;
  • Měkká kapalina-kapalina (cystická pevná látka);
  • Měkká (pevná).
Kapalina, jednokomorová, tenkostěnná cysty bez vnitřních inkluzí jsou nejbezpečnější v aspektu onkologické bdělost.

Pevné inkluze, kalcinuje uvnitř dutiny jsou považovány za podezřelé a vyžadují podrobnou diagnostiku. Intenzivní krevní oběh v oddílech a v nádoru se také vztahují na nebezpečné značky.

V diagnostice cystických změn v levé nebo pravé vajíčce, definice toho, co je a je spojena s narušením menstruačního cyklu, s pomocí dopplerometrie určují přítomnost "ohnivých" kroužků krevních cév. Pokud je vaskulární prsten vizualizován kolem kapalného vzdělávání, diagnostika "cystu žlutých těles s vaječníkem" je diagnostikována. V dutině je hemoragický obsah.

Jednoduchá forma cystické folikulární dutiny se stanoví ve formě anygogenské tvorby s tenkou kapslí, bez inkluzí a pevných útvarů, příčky uvnitř, stejně jako vaječní cysty vypadá jako na fotografii níže.

CYSTA (vpravo, vlevo) vaječník: léčba, důsledky, fotografie

S jednoduchou folikulární formou dutiny se zaznamenává zesílení endometria umístěného v proliferační fázi, a ne sekrece. Jeho rozměry jsou 10-15 mm.

Výrazný znak parativních druhů na ultrazvuku je považován za přítomnost beze změny vaječníků.

Chcete-li odstranit zhoubné ovariální cysty, je stanoven případ-125 oncomarcker, výpočet romského indexu, který se mírně zvyšuje s benigním průběhem a na výrazný stupeň - když rakovina. Indikátor však není specifický pro 100%. U mladých žen se tento ukazatel zvýší během laktace, těhotenství, v určité fázi cyklu, s endometriózou, myomasem.

Diagnostická laparoskopie a histologické vyšetření jsou považovány za nejspolehlivější způsob, jak identifikovat dutiny.

Kapalina v vaječníku v procesu laparoskopie je vybrána pro výzkum.

Bazální teplota na vaječníku zůstává nezměněna s výjimkou funkčních cyst. Proti absenci ovulace, plán zůstává monofzární.

Jak zacházet s ovariální cysty

Léčba je určena různými cystickou degenerací. Tvorba kapalin vpravo nebo levého vaječníku je podrobena hormonálnímu ošetření (perorální antikoncepce) během 1-3 měsíců. Cystadeno je odstraněno v povinném, nepodléhají hormonálním ošetření, protože hladina hormonů nezávisí.

Podle recenzí pacientů vede léčba folikulární cysty ovariální hormonální prostředky k jeho regresi. Kromě toho ženy oslavují nezávislou absorpci formací po několika cyklech.

Léčba nebo provoz s cystem na vaječníku

Za účelem odstranění benigních vaječních formací (cystaden) se provádí laparoskopie. Vyříznuty cystadenomy všech velikostí, protože není možné zaručit jejich benigní. U žen ve věku menopauzy, zdravé a postižené vaječníků jsou odstraněny a mladí lidé provádějí jemnou resekci.

Pokud lékař na vizuální kontrole malé oblasti podezření na maligní proces, laparotomii, revize břišní dutiny, její praní, výběr ovariálních tkanin, lymfatických uzlin, goshologií histologie.

Formace endometria jsou také vymazány, pokud hormonální léčba nepřinesla výsledek.

Prevence

Prevence ovariální cystu znamená řadu událostí zaměřených na odstranění příčin svého výskytu. Vzhledem k tomu, že provokující faktor ve vzniku funkčních forem je hormonální nerovnováha, v rámci prevence jejich výskytu by mělo být diagnostikováno a k léčbě projevů menstruačního cyklu.

Prevence Cystaden spočívá v ročních screeningových průzkumech u žen, které dosáhlo premenopauzy ve formě ultrazvuku a monitorování úrovně SA-125 nebo romského indexu.

Vzhledem k tomu, že cysta se objeví na vaječníku, jmenovitě cystadenom, bez ohledu na pravidelnost menstruačního cyklu, způsob jeho růstu může zůstat bez povšimnutí. Výroční návštěva gynekologa umožňující cystadend odhalit a určit povahu patologického procesu.

Předpověď

Funkční ovariální cysta - folikulární, žluté tělo - má příznivou prognózu. Paradise Formy mají tlak na okolní úřady a podléhají odstraňování. Endometrioidní formace může mít za následek neplodnost a nouzové stavy: ovariální mezera nebo apoplexy.

Prognóza cystadenomů je určena jeho vlastnostmi. V přítomnosti pevných struktur, inkluzí, oddílů, papilárních zvýšení na stěnách, vzdělávání způsobuje onkologickou ostrahnost.

Velké rozměry cysty mají negativní dopad na fungování orgánů malé a velké pánve.