Co dělat s ovariální cysty v menopauze

Ovariální cysty obvykle vznikají u žen reprodukčního věku a jsou spojeny s cyklickými změnami z fungování gonáda. V některých případech jsou však cysty vaječníky detekovány od reprezentantů po nástupu menopauzy.

Ovariální cysty - to jsou nádorové neoplazmy benigní povahy, lišící se zaoblené formy a naplněným obsahem kapaliny. Cysty mohou být umístěny jak v sériové tkáni, tak v těsné blízkosti.

Cysty se liší od skutečných nádorů v nepřítomnosti buněčné reprodukce. Zvýšení vaječníku dochází v důsledku protahování v důsledku obsahu obsahu.

Co je menopauza

Menopauz zavolá na legitivním období fungování ženského organismu, který pokrývá datum poslední menstruace a rok po něm. Předcházel menopauzu premenopauzy, která zahrnuje období na poslední menstruaci. S menopauzou existuje postupné zánik hormonální funkce. Po menopauze začíná fáze postmenopauzy, která trvá až do věku 65-69 let. Pak přichází stáří.

Ovariální cysty a jejich typy

Ovariální cysty jsou považovány za běžnou patologii. Často nejsou nebezpečné a nevyžadují léčbu. Cysty vaječníků, které se objevily nebo byly nalezeny v období menopauzy, vyžadují zvláštní pozornost pacienta a lékařů. To je způsobeno rizikem vývoje maligního nádoru.

Cysty často neuskutečňují bez příznaků, ale někdy mohou být doprovázeny nepohodlím, bolestmi v dolní části břicha, dysurických poruch. Ovariální cysty mohou být komplikovány driftem nohy a mezerou kapsle. V tomto případě se objeví akutní břicho klinika, peritonitida.

CYST přeloženo z řeckého znamená bublinu. V lékařství se tento termín aplikuje na patologické dutiny, které se skládají z kapslí a obsahu kapaliny. Cysty jsou inkrementovány do velikosti jako akumulace hlenu.

Cysty jsou nejčastější neoplazmy a lze nalézt v jakýchkoliv orgánech a tkáních, kde se jedná o glandulární zařízení. Ovariální cysty u žen po nástupu menopauzy zjištěných v 6% případů. Pod pojmem "CYST" rozumí formaci, která se liší histologicky a etiologicky. Existují různé typy ovariálních cyst.

Folikulární

Neoplazmy se objevují v oblasti cystických a atrespecting folikulů. Pathology se vyvíjí v důsledku zvýšené hladiny estrogenu a chronické absence ovulace. To znamená, že vejce se nerozstrají v folikulu a nechodí ven. Gynekologové Všimněte si, že folikulární cysty se vyskytují především u mladých představitelů, nicméně jejich vzhled s menopaususem není vyloučen.

V rámci normy by velikost folikulu nemělo překročit 3 cm. Když je tekutina klustována, z folikulu se změní na cyst. Jeho strukturou je folikulární cysta vzdělávání s tenkými stěnami. Nejčastěji je neoplazma jedno-komorní.

Obvykle folikulární cysty nemají příznaky. Obecně je toto vzdělání neškodné. V některých případech může nastat následující komplikace:

  • kroucení nohy;
  • krvácení;
  • Tarrow ze zdi.

V případě komplikací, včetně menopauzy vznikají závažná bolest, zvracení. Klinický obraz "akutní břicho" se vyvíjí.

Luteinova

Jedná se o žluté tělo CYST, který lze pozorovat u žen do 45 let. Stejně jako folikulární pohled, lutein cystu je funkční. Známky patologie jsou obvykle nepřítomné.

S Luteinic Cystem je důsledek - krvácení do cystické dutiny. Pacient vyvíjí známky "akutního břicha":

  • drsné závažné bolesti;
  • snížení krevního tlaku;
  • bledost;
  • Chladné končetiny;
  • krvavé otázky.
Komplikace je možné identifikovat pomocí propíchnutí, která se provádí v zadním oblouku vagíny. Při krvácení se krev nachází v malé pánvi.

Paradictální

Takové cysty jsou tvořeny embryonálními tkáněmi, které tvoří vaječníky. Neof-formace jsou lokalizovány mezi listy širokého liginálního vazu. Často jsou ovariální cysty Paradise diagnostikovány menopauzy. Velikost vzdělávání může dosáhnout pěti centimetrů a více. Někdy neoplazma trvá všechny břišní dutiny.

Paradise ovariální cysty mají:

  • kulatý nebo oválný tvar;
  • elastická konzistence;
  • Transparentní obsah.

Cystická výchova je zpravidla jedinou komorou a nachází se na boku nebo horní části dělohy. S růstem cysty dodržuje jeho výčnělek a tahání list širokého děložního vazu. Tvorba nohou, která někdy padá děložní trubku nebo banda vaječníku.

Cysty se často vyskytuje u žen s poruchami v práci štítné žlázy, s více potraty v historii. Riziko rakoviny je minimální. Jako komplikace můžete vybrat nohy a vývoj známek "akutního břicha".

Endometrioid

Patologie se vyvíjí v důsledku endometriózy, která ovlivňuje tkaninu vaječníků. Endometrióza je odlitek a klíčení endometriálních buněk v cizích tkánicích pro ně. Obvykle je endometrióza reprezentována jedinými buňkami, ale v některých případech mohou být vytvořeny cysty až šest centimetrů.

Endometrioidní vaječníkové cysty doprovází proces adheze. Možná, že porážka jak vaječníků, tak pro dosažení neoplazmů obrovských velikostí. Například velikost cysta může být deset centimetrů. Povrch tvorby se vyznačuje hladkostí, hustotou a dostupností adhezí. Endometrioidní cysty se někdy nazývají čokoláda v důsledku hemoragického obsahu.

Zpravedlní vývoj cysta začíná menopauzy. U některých žen po nástupu menopauzy zmizí klinický obraz patologie.

Ironie a železo-cystická endometrióza má riziko malignity.

Deroidní

Cysty je vytvořen v důsledku poruch intrauterinního vývoje. Jako součást cysty, tukových a chrupavních tkanin, zubů, vlasů a nehtů určují. Cystické vzdělávání roste pomalu a obvykle zjištěno do menopauzy.

Muzzlena

Ovariální cysty jsou obvykle multi-komorní a naplněné mucinem, což znamená tlustý hlen. Muzin se vyrábí v důsledku vnitřní sliznice neoplazmy. Stejně jako endometrium cysta může mucózní tvorba vést k malignímu nádoru, zejména během menopauzy.

Příčiny výskytu

Ovariální cysty v menopauze mají odlišnou etiologii a patogenezi. Tvorba neoplazmů je často kvůli oběhovým poruchám. To je způsobeno zánětlivými procesy, hormonální dysfunkcí.

Gynekologové přidělují hlavní důvody vzniku cystických entit:

  • více potratů;
  • Porušení fungování štítné žlázy;
  • obezita, podle tzv. typu kushingoidu, s ukládáním tuků na rukou a horní polovině těla;
  • Užívání tamoxifenu.

Některé cysty však mají vrozenou postavu. Gynekologové často doporučují odstranit dlouhodobé progresivní cysty, zejména pokud je ohrožena znovuzrození. Tento jev je obvykle pozorován u pacientů v menopauze.

Příznaky

Významný počet vaječních cyst u žen v Menopausis pokračuje latentní. V takových případech je jejich detekce diagnostický nález. V hormonálních poruchách však mohou být pozorovány patologické symptomy.

Na cystech vaječníka u pacientů v menopaususu mohou být pozorovány následující projevy.

  1. Bolest. Tento příznak dochází v důsledku komplikací ve formě odkapávací nohy, rozbití cystické skořepiny, krvácení nebo suppurace. Pokud mají bolesti dobrou postavu, může mluvit o tlaku na okolní úřady.
  2. Zvýšit velikost břicha. Tato funkce se objeví v důsledku velké velikosti neoplazmy nebo v důsledku akumulace v břišní dutině kapaliny, která se nazývá ascite.
  3. Známky komprese okolních tkání. Je možné mačkat močový měchýř, snížení intestinální oddělení, projevit zácpou a dysurickou poruchami. Když se objeví mačkání vaskulární žilní trámy.
  4. Krvácející. Tento příznak mluví o hormonálních poruchách. Se zvýšenou produkcí pánských pohlavních hormonů, hyperagratenizace dochází, doprovázená zesíleným růstem vlasů na těle, vyjádřené hlasy.

Možné komplikace

Je známo, že někdy cystické vzdělání může nezávisle zmizet. A v některých případech vyžadovaly povinnou chirurgickou léčbu, aby se zabránilo komplikacím. Cystický neoplazm má určité riziko maligního znovuzrození. Zvýšené riziko je pozorováno v mřížkovém a endometriu. Proto je hlavní způsob, jak léčit patologii u žen v menopauze je chirurgická odstranění.

Obvykle je kapsle stacionární. V některých případech je pozorováno, že otočí nohy, což je doprovázeno porušením dodávek krve, zánětem peritoneum a nekrózy. Charakteristické značky "akutního břicha" vznikají:

  • Intenzivní syndrom bolesti pokrývající dolní část břicha;
  • zvýšení teploty na febrilní jednotky;
  • Napínací svaly v oblasti břišní stěny.

Vzhled re-formování je možné společně s trubkou u žen v menopauze. V tomto případě se provádí nouzový provoz.

Některé formace mohou být komplikovány mezerou kapslí a následným vlivem obsahu kapaliny v dutině peritoneum. Propuštění a spopení obsahu kapsle není také vyloučeno. Léčba znamená chirurgický zákrok.

Jako komplikace heterotopů endometria se rozlišuje rozvoj rozsáhlého adhezivního procesu. Důsledek patologie může být vývoj cystomu, nádor, který má velké velikosti. Nebezpečí cystomu je ve zvýšeném riziku jeho znovuzrození.

Cystom může být komplikován flipem nohou, kapslí se rozpadne s výskytem vnitřního krvácení, spopurování a peritonitidy. Kistoma způsobuje bolest v břiše a zácpě.

Plánované operace jsou výhodnější ve srovnání s nouzovým zásahem. Plánovaná chirurgická léčba umožňuje diagnostiku u pacientů v menopauze a minimalizovat riziko komplikací.

Diagnostika

Volba taktika léčby přímo závisí na výsledcích diagnostiky. Diagnostika v patologii zahrnuje následující výzkumné metody.

  1. Hodnocení a analýza stížností, pacienta.
  2. Gynekologické vyšetření bimanální znak, který vám umožní určit mobilitu, bolestivost, oddělení v oblasti vaječníků.
  3. Ultrazvuk s transabdominální a transvaginální metodou, která pomáhá vytvořit echografický obraz orgánů v malé pánvi. Gynekologové zdůrazňují, že ultrazvuková diagnóza je považována za jednu ze spolehlivých a bezpečných technik pro stanovení patologie vaječníku a jeho dynamické pozorování.
  4. Průchod zadního tábora pochvy identifikuje výtok nebo přítomnost krve v oblasti břišní dutiny s komplikovanou situací.
  5. Diagnostická laparoskopie umožňuje odstranit vzdělání, aby se histologický výzkum.
  6. Definice CA-125 a romského indexu, které jsou indikátory onkoprocess, je nezbytná pro vyšetření pacientů s menopauzou. Významný nárůst tohoto ukazatele může znamenat zhoubný proces.
  7. CT a MRI pomáhají získat informace o lokalizaci, velikosti, struktuře a obsahu ovariální neoplazmy.

Diagnóza folikulární odrůdy se provádí během ultrazvuku, což umožňuje provádět diferenciální vyšetření. V gynekologickém vyšetření má tato pohyblivá tvorba vpředu nebo strany dělohy zaoblený tvar a pružnost. Hodnota nepřesahuje šest centimetrů. Palpace chybí.

Diagnostika lutinových útvarů zahrnuje laparoskopii, ultrazvuk, mapování barev. Při pohledu pomocí palpace je určena zaoblená elastická tvorba až osm centimetrů, stojící za nebo ze strany dělohy. Uzi-malba je heterogenní:

  • Anechogenní vzdělávání bez inkluzí;
  • Mesh jumpery;
  • krevní sraženiny;
  • Husté inkluze.

Benigní tvorba má jednotnou strukturu dutiny a kapslí s jedinými inkluzemi a příčky uvnitř. Nedostatek jasnosti obrysů, okrajů rozmazání, známky invaze, mnoho buněk a hyperehogenní inkluze mohou indikovat rakovinu.

Nedostatek průtoku krve v cystu umožňuje eliminovat maligní nádor.

Zkouška s parativním druhem zahrnuje bimanální studii, ve které je bezbolestné vzdělání odhaleno nad dělojem nebo stranou, má hodnotu 5-15 centimetrů. Existuje značka elastická konzistence a špatná rychlost směny. UZI určuje formaci s jedním komorem, vizualizaci odděleně od vaječníku. CDC průtok krve není detekován.

Diagnóza endometria a dermiidních kartáčů a cysty se provádí ultrazvukem s CDCS, laparoskopie.

Metody léčby

Léčba patologie u pacientů v menopauze zahrnuje použití několika významných taktik. Jejich volba závisí na věku pacienta a riziko vzniku onkologie. Je možné použít konzervativní techniky, chirurgická léčba, homeopatie a lidová agenta.

Konzervativní

Když štětce pro menší velikost, které nejsou doprovázeny symptomy, je možné provádět pozorovací taktiku ve vztahu k určitým typům cysty. Pokud je střapec nezávisle absorbován, jsou hormonální léky předepsány s folikulární formou, protizánětlivé prostředky. Luteeane Neoplasms v menopausis drogy neochvějí.

Následující hormonální léky jsou předepsány s endometrioidní heterotopií:

  • progestogen;
  • estrogen gestagens;
  • agonisté gonadotropin rilizačního faktoru;
  • Antigonadotropins.

Léčba často znamená chirurgický charakter. Léky a homeopatické, lidové léky se používají jako součást kombinované terapie.

Chirurgický

Často se používají laparoskopická taktika. Lapotomie nebo drahá operace se používá pro maligní upozornění, ve kterém je nutně provedeno histologické vyšetření nádoru.

Gynekologové provádějí následující typy operací v patologiích vaječníků v menopauze.

  1. Kistektomie. To je odstranění samotného vzdělávání při zachování zdravé ovariální tkaniny. Kapsle je pečlivě zbavena a vaječníkové tkáně jsou zachovány za účelem následného fungování.
  2. Klínovitá resekce. Tento zásah předpokládá excizi formace a okolní tkaniny.
  3. Ooforektomie. Obvykle se operace provádí ve spojení s tubektomií, což znamená amputaci příloh.
  4. Tkanina biopsie. Z vaječníku produkují plot tkanin pro histologické vyšetření během upozornění na rakovinu.
Hudba, dermoidní a endometrium formace jsou zpracovány chirurgicky.

Obvykle po nástupu menopauzy jsou dělohy a přívěsky odstraněny jako prevence maligních nádorů.

Homeopatie a lidové léky

V některých případech, jako součást komplexní terapie, může lékař předepsat homeopatické agenty a recepci léčivých bylin. Tyto ošetření lze aplikovat pouze po poradenství lékaře. To je způsobeno tím, že často bylinky a homeopatické léky ovlivňují úroveň hormonů a mohou způsobit progrese onemocnění.

Cihlová děloha, hloh, měsíčko, lněné semeno jsou široce používány jako prostředek lidové terapie. Tampony impregnované olejem rakytníku, včelí voskem a aloe šťávy mají dobrý účinek.

Je třeba si pamatovat, že v patologii, zejména v menopauze, je nemožné používat tepelné postupy, fyzioterapii a masáž do dolní části břicha. To je způsobeno tím, že místní zvýšení teploty může způsobit komplikace. Z cvičení, které způsobují napětí svalů spodního břicha, je také žádoucí odmítnout.