Masha pro cytologii nebo otec test

Masha pro cytologii nebo otec test

Co je to stěr na cytologii?

Stěr na cytologii (synonyma: cytologie, stěr na atypiu, stěr na oncocytologii, daw-test) je metodou zkoušky v gynekologii, která vám umožní odhalit většinu z precancery nebo Změny rakoviny V čípku stále v rané fázi, kdy jsou asymptomatické.

Proč potřebujete stěr na cytologii?

Špatro na cytologii pomohl zachránit životy milionů žen, pomáhat detekovat preferenci nebo rakovinu děložního hrdla, zatímco on je stále vytvrzující.

Kdo potřebuje předat mrtvici do cytologie?

Musí být předána stěr na cytologii každou ženou, která dosáhla 25 let. Zároveň nezáleží na tom, zda žijete sexuální život: Musíte v každém případě projít stěrkou.

Pokud je podezřelý doporučen stěr na cytologii Eroze děložního čípku, Ektopie, rakovina děložního hrdla.

Jak často potřebujete vzít stěrku na cytologii?

Počínaje věku 25 cytologie, musíte projít každé 2 roky. Pokud další nežádoucí změny identifikují všechny nežádoucí změny, pak budou muset být následné průzkumy drženy častěji: 1-2 krát ročně (v závislosti na detekovaných změnách).

Jaký den cyklu musíte projít stěrkou do cytologie?

Pap-test se doporučuje brát ne dříve než 5 dní menstruačního cyklu (první den cyklu je považován za první den menstruace) a pouze pokud menstruace již skončila. Později se smear lze odevzdat 5 dní před začátkem další menstruace.

Jak se připravit na příplatek na cytologii?

Chcete-li získat odpovídající výsledky průzkumu, gynekologové doporučují zdržet se sexu kontaktů 1-2 dny před stěrkou. Kromě toho se snažte dělat scrusts, nepoužívejte tampony a ne zavádějte žádné léky (vaginální pilulky, svíčky) v pochvě alespoň 2 dny před použitím na gynekolog.

Jak vzít stěr do cytologie?

Šmouha děložního čípku se provádí v kanceláři gynekologa, na gynekologické židli (jako během konvenční gynekologická inspekce).

Aby bylo možné vidět čípku, lékař zavede gynekologické zrcadlo do vagíny. Zavedení zrcadla může způsobit nepohodlí, ale zpravidla to nebolí.

Poté se gynekolog vezme speciální sterilní kartáč, s nimiž se jejichž souseda část horní vrstvy děložního čípku děložního hrdla děložního čípku. Výsledný materiál pak bude aplikován na snímek a poslán do laboratoře ke studiu pod mikroskopem.

Kapalná cytologie

V posledních několika letech, široká distribuce obdržela další metodu MapAcking pro atypius - tekuté cytologie. V současné době je tato technika považována za informativnější než obyčejný stěr, protože kapalná cytologie méně často poskytuje falešně negativní výsledky, což znamená, že účinněji identifikuje atypické buňky v čípku.

Na rozdíl od standardní přípravy kodkárního nátěru se výsledný materiál z čípku není okamžitě aplikován na posuvné sklo a první směs se speciálním roztokem. Díky tomu všechny výsledné krční buňky spadají na studium a zároveň eliminuje hlen a leukocyty, které mohou být obtížné diagnostikovat.

Masha pro cytologii: To bolí?

Samo samotným, smear plot nezpůsobuje bolest nebo nepříjemné pocity. Nejzábavnější fázi celého procesu je zavedení gynekologického zrcadla. Nicméně zkušený gynekolog zavádí zrcadlo rychle a pečlivě, takže nepohodlí bude trvat déle než 5-10 sekund.

Když můžete zjistit výsledky nátěry na cytologii?

Výsledky cytologie jsou obvykle vydávány po 1-2 týdnech. Zeptejte se svého lékaře, když můžete získat výsledky průzkumu.

Rozluštění výsledků stěrka na cytologii (cytogram)

Výsledky Sauze na cytologii mohou mít jiný vzhled v závislosti na zemi, ve které žijete, a laboratoř, ve které bylo provedeno skladování smear.

Pouze váš gynekolog může adekvátně rozluštit výsledky cytologie. Nepřipříkejte nezávisle interpretovat výsledky smear, protože některá data mohou bezdůvodně vyděsit.

V tomto článku zvážíme hodnotu hlavních podmínek, které se můžete setkat na výsledcích smear.

Jaká je kvalita drogy?

Kvalita drogy znamená, jak správně (kvalitativně) gynekolog vzal smear. Dostatečná kvalita léku znamená, že se smear zaujme správně a výsledky smear budou spolehlivé.

Nedostatečná kvalita léku znamená, že šmouha byla provedena nesprávně a jeho výsledky nebudou informativní. V tomto případě se stěr doporučuje počítat.

Co je exoceservix a endocervix?

Téměř nějaký výsledek Sauqua na cytologii obsahuje data ze dvou bodů (LOCI): z Extocereservix az Endocervix.

Excieservix je vnější část čípku, která přichází do styku s vagínou (vaginální část čípku). Normálně se buňky vícevrstvé ploché epitelu (MPE) povrchu, mezilehlé a parabaznaya vrstvy se nacházejí v exocereswix. Některé ženy v Endocerswix také detekují válcový epitel.

Endocervix je cervikální kanál. Normálně, válcové (bez železa) epitelu se nacházejí v krčníku cervikálového kanálu, ale buňky vícevrstvého plochého epitelu mohou být také detekovány.

Co je centrální?

CHW je zkratka, která dešifruje jako "citogram bez funkcí". To znamená, že je to norma.

Co je Nilm?

Zkratka NILM znamená totéž, že centrální nervový systém, to znamená cytogram bez funkcí. Maligní buňky nebyly objeveny, nátěry v normálu.

Co je šíření?

Proliferace je zrychlená rozdělení buněk děložního čípku, které zpravidla označuje zánětlivý proces. Proliferace může být mírná s bezvýznamným zánětem, nebo vyslovuje se silným zánětem.

Co je infiltrace leukocytů?

Leukocytová infiltrace je zvýšený obsah leukocytů v čípku, který označuje zánět. Infiltrace leukocytů v vaginální části děložního čípku může indikovat extocerevicitid a vaginitidu (vaginální zánět).

Leukocytová infiltrace v kanálu cervikálu označuje endokervicitu (zánět krčního kanálu).

Co je cytogram zánětu?

Cytogram zánětu Tento soubor změn detekovaných na stěrkách, které ukazují, že zánětlivý proces (cervicitis) je v čípku.

Pokud jste byli objeveni cytogram zánětu, musíte podstoupit průběh léčby a opakovat nátěr na cytologii po zotavení.

Co je to coylocyte?

Coilocyty jsou takové buňky, které se nacházejí v bundě až po cytologii, pokud je žena nakažena Virus člověka papilloma (HPV).

Normálně mají zdravé ženy coilocyty neměly být. Pokud jste zjistili coilocyty, musíte projít Analýzy na HPV a dostat pryč Kolposkopy.

Co je hyperkeratóza?

Pod hyperkeratózou se na nátěru nacházejí abnormální buňky, které nejsou rakovinou, ale mohou znamenat nežádoucí změny děložního čípku.

Pokud jste byli objeveni na stěrkách Hyperkeratóza (leukoplakia), pak musíte projít Analýzy na HPV a dostat pryč Kolposkopy.

Co je metaplasie?

Metaplasie je proces substituce buněk jednoho typu buněk jiného typu. Vzhledem k tomu, že sliznice děložního čípku je reprezentována dvěma různými typy buněk, proces metaplasie v čípku je zcela normální jev. Metaplasie vločka karcinoma může být detekována v stěrkách na cytologii v normálním.

Co je dysplazie?

Dysplazie je poškozený stav děložního čípku, který může několik let růst na rakovinu. Existují 3 stupně cervikální dysplazie (světla, mírná a výrazná dysplazie). O tom, co to znamená a jak je ošetřena, přečtěte si v článku Hmota dysplazie.

Co je ASC-USA?

ASS-USA (atypické spinocentní buňky neurčeného významu) je anglická zkratka, což znamená, že atypické buňky plochého epitelu byly nalezeny v rozmazanci, důvodem pro vzhled, který je neznámý.

Důvodem vzhledu takových atypických buněk je nejčastěji zánět děložního čípku, ale není možné vyloučit riziko závažnějších změn.

Pokud je detekována detekce ASC-USA, může lékař doporučit opakovaný otec-test po 6 měsících, nebo může okamžitě poradit další zkoušky: High riziková analýza HPV, Kolposkopy A v případě potřeby Biopsie děložního čípku.

Pokud máte více než 45-50 let starý a byl jste objevili ASC-my, pak může váš lékař doporučit krém s estrogeny, protože to je nedostatek estrogenu v krvi, může způsobit vzhled atypických buněk ve vašem věku.

Co je asc-h?

Asc-H (atypické spinocentní buňky, nemůže vyloučit HSIL) znamená, že některé ploché epitelové buňky vypadají abnormálně (atypické) a vypadá to jako predraul nebo změny rakoviny děložního čípku. Pro objasnění diagnózy bude váš gynekolog jmenovat Kolposkopy A v případě potřeby Biopsie děložního čípku.

Pokud je koloskopie normální, váš lékař doporučí opakovat nátěr na cytologii po 6-12 měsících.

Co je AGC?

AGC (atypické glandulární buňky) znamená, že abnormální (atypické) buňky válcového epitelu byly objeveny v quilology Smear. Pro objasnění diagnózy, váš gynekolog jmenuje kolposkopií a v případě potřeby Biopsie děložního čípku a Endocerevical Curetzh.

Co je lsil?

Lsil (s nízkým stupněm spinózní intraepiteliální léze) znamená, že atypické buňky byly nalezeny v rozmazanci, které s největší pravděpodobností nesouvisí s rakovinou, ale vyžadují důkladnější diagnózu. Pro objasnění diagnózy bude váš gynekolog jmenovat Kolposkopy A v případě potřeby Biopsie děložního čípku.

Pokud je koloskopie normální, lékař doporučí opakovat nátěr na Atypius v 6-12 měsících.

Co je hsil?

HSIL (vysoce kvalitní spinózní intraepiteliální léze) znamená, že jste našli precancerózní změny v děložním čípku. Plochý epitel byl podroben se změnám predraulů. Bez léčby může tato podmínka jít rakovina děložního hrdla.

Co je AIS?

AIS (Adenokarcinom in situ) znamená, že jste našli změny predrapeta v kanálu cervikálu. Cylindrický epitel prošel prekanceróznějšími změnami. Bez léčby může tato podmínka jít rakovina děložního hrdla.

Co dělat, když se stěr na cytologii ukázaly odchylky?

Pokud výsledky cytologie mají data o možném zánětu nebo jiných procesech v čípku, požádejte svého gynekologa komentovat výsledky a vysvětlit, co to znamená.

V závislosti na typu identifikovaných změn může gynekolog poradit, že projít kartáčem za několik měsíců, nebo bude jmenovat další průzkumy s cílem upřesnit vaši diagnózu.