Kolposkopie: cervikální vyšetření

Kolposkopie: Cervikální vyšetření

Co je kolposkopy?

Colposkopie je analýza, která pomáhá odhalit změny prekancerózních a rakovin v čípku a vagíně. Postup koloskopie se provádí pomocí speciálního nástroje kolposkopu, který umožňuje lékaři zvážit čípku a vagíně pod lupou.

Co je rozšířená koloskopie?

Rozšířená koloskopie je podrobnější studie děložního čípku, což pomáhá identifikovat změny, které nejsou patrné během běžné koloskopie.

S prodlouženým kolposkopií, lékař postupně zpracovává čípku nejprve roztokem kyseliny octové, a pak jodem. Tyto látky způsobují charakteristické změny v sliznici, pro které lze posoudit přítomnost nežádoucích procesů v čípku.

Proč potřebujete prozkoumat?

Colposkopie je cenná metoda pro diagnostiku takových stavů jako cervikální erozi, leukoplakia, Etopopie, dysplazie a rakovina děložního hrdla.

Colposkopie je zpravidla přiřazena, pokud "špatné" výsledky cytologie (Plující na cytologii, Test pad), nebo pokud lékař podezíbí na přítomnost jakékoli patologie děložního čípku.

Často objasnit diagnózu současně s produkcí kolposkopy a Biopsie děložního čípku.

Kdo potřebuje projít kolposkopií?

Váš gynekolog může doporučit kolposkopii v následujících případech:

  • Pokud výsledky nátěrů na Atylia (Smear na cytologii, tátrovou testu) odhalily podezřelé buňky v čípku
  • Pokud se zajímáte o krvácení nákladu pokaždé po sexu
  • Pokud během inspekce gynekologa objevil podezřelé změny v čípku
  • Pokud máte zánět děložního čípku (cervicitis)
  • Pokud jste zjistili cervikální polypy
  • Pokud jste detekováni Genitální bradavice (Condyloes)

Jak se připravit na kolposkopii?

Příprava na kolposkopii nevyžaduje úsilí. Chcete-li získat spolehlivé výsledky koloskopie, zkuste:

  • Odmítnout sex 1-2 dny na kolposkopii
  • Nepoužívejte tampon a nemalujte 1-2 dny na kolposkopii

Jaký den cyklu můžete vytvořit kolposkopii?

Colposkopie lze provést v každém dni menstruačního cyklu, s výjimkou dnů, kdy měsíčně. S měsíční koloskopií obvykle nedělají, protože je obtížné diagnostikovat.

Je možné během těhotenství vytvořit kolposkopii?

V případě potřeby lze provést kolposkopii během těhotenství. Tato analýza nezvyšuje riziko potratu.

Jak vytvořit kolposkopii?

Kolposkopie se obvykle vyráběná v kanceláři gynekologa. Chcete-li provést postup, budete se muset usadit v gynekologickém křesle stejným způsobem jako během konvenční gynekologická inspekce.

Aby bylo možné vidět děložní dělení, bude gynekolog představit gynekologické zrcadlo do vagíny. Lékař instaluje koloposkop v několika centimetrech od vchodu do pochvy. Jasné světlo přicházející z kolposkopu se rozsvítí Cervix a pomůže lékaři zvážit sliznici prostřednictvím optického zařízení.

Čištění krku dělohy z hlenu, gynekolog nejprve aplikuje roztok kyseliny octové a pak jod. Pokud lékař konstatuje, že děložní čípky děložního čípku reaguje na tyto látky, pak může produkovat biopsii abnormálně malovaných oblastí. Obvykle celý postup trvá více než 25-30 minut.

Colposkopie je bolestivá?

Colposkopie způsobuje žádné bolestivé pocity než zkreslení pro cytologii. Obvykle ženy zažívají jen malé nepohodlí, ale ne bolest.

Během použití kyseliny octové nebo jodu můžete cítit mírný pocit hořícího pálení, které rychle projíždí.

Červická biopsie také nedodává bolestivé pocity, i když můžete cítit trochu tlaku nebo brnění.

Co se stane po kolposkopii?

Po kolposkopii se mohou objevit některé ženy menší Růžové nebo hnědé krvácení. Tyto výboje mohou být pozorovány po dobu dalších 1-2 dnů. Pokud máte pájení alokace, využijte Těsnění, A ne tampon.

Můžete mít sex po kolposkopii?

Pokud jste během kolposkopie neudělali biopsii, pak neexistují žádná omezení. Můžete mít sex.

Pokud jste udělali biopsii, pak se zdržte sexuální akty na nejméně týden.

Jak rozluštit výsledky kolposkopie?

Výsledky kolposkopie mohou mít jiný vzhled v závislosti na zemi, ve které žijete, a zvláštnosti lékařské instituce, ve které jste tento postup prošli.

Pouze gynekolog může dostatečně rozluštit výsledky koloskopie. Nepřipíchejte, abyste interpretovali svůj závěr sám, protože vás některé podmínky mohou nepřiměřeně vyděsit.

V tomto článku zvážíme hodnotu hlavních podmínek, které se můžete setkávat v závěru kolposkopie.

Co je to vícevrstvý bytový epitel (MPE)?

Vícevrstvý plochý epitel je normální buňky, které pokrývají vaginální část čípku (ectokervix nebo extocerevix).
Silposcopy Cervix

Co je válcové (železné) epitel?

Cylindrický epitel je normální buňky, které nabobtnou krční kanál (Endocervix).

Co je ectopia?

U některých žen, válcový epitel může jít za krční krční kanál a zachytit část vaginální části děložního čípku. Tato podmínka se nazývá ektopie (synonyma: pseudo-erozi, vrozená eroze). ECTOPIA může nastat normálně u mladých bombardovacích dívek, stejně jako ženy, které dostávají antikoncepční pilulky a ženy v prvním trimestru těhotenství. ECTOPIA není nebezpečný stav, který zřídka vyžaduje léčbu. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Ektopie.

Co je to transformační zóna (ZT)?

Jak jsme již viděli, Cervix má dvě části pokryté různými typy buněk (jeden kus je pokryt plochým epitelem a druhou částí s válcovým epitelem). Místo, kde jeden typ epitelu jde do jiného typu se nazývá transformační zóna (místo dokování dvou různých typů buněk).

Pro každou ženu je transformační zóna, ale ne všechny ženy jsou viditelné během kolposkopie. U žen, 25-35 let, transformační zóna je normální v oblasti vnější Zea dělohy, u mladých dívek a žen do 25 let, může být transformační zóna umístěna na vaginální části Cervix (na Exocereswix) a u žen starších 35-40 let Tato zóna není viditelná, protože se nachází v kanálu Cervikál.

Během kolposkopie lékaři věnují zvláštní pozornost transformačním zóně, protože je v této zóně, že první známky infekce jsou nejčastěji nalezeny Human Papilloma virus (HPV) a znovuzrození buněk z normálu v maligní.

Co je to metabastický epitel (metaplasie)?

Metaplazovaný epitel je normální buňky umístěné v transformační zóně.

Buňky metaplazovaného epitelu různých stupňů zralosti by měly být nalezeny v transformačním zóně, s ostrovy válcového epitelu, s otevřenými žlázami a uzavřenými žlázami (ošklivé cysty) s normálním vaskulárním vzorem.

Nezralý metaplazovaný epitel v transformační zóně může znamenat nežádoucí procesy v čípku, což vyžaduje důkladnější studii.

Co je Acetheld Epitelium (Abe)?

Aceta-Dva epitel může být detekován na prodloužené koloskopii, během vzorku s kyselinou octovou. Acetaway epitel je sekce děložního čípku, které se staly bílými pod vlivem kyseliny octové. Přítomnost AMA může znamenat infekci papilomu člověka (HPV) a dysplazie, Pro objasnění diagnózy může lékař provést biopsii podezřelého krčníku.

Co je to negativní místa jod (ynu)?

Yod-negativní epitel se nachází také na prodloužené kolposkopii, během Schiller vzorku (vzorky s jodem, lugolovým roztokem).

Normálně se celá vaginální díl (exoceservix) se stává jednotnou tmavě hnědou, během zpracování děložního čípku v jodu. To znamená, že všechny buňky vícevrstvé ploché epitelu jsou zdravé. Pokud některá sekce děložního čípku nebyla řádně malována jodem a zůstala zapalovač, takový graf se nazývá jód negativní epitel. Jodová negativní místa mohou naznačovat zánět, dysplazii, atrofii, leukoplakii, takže se objasnit diagnózu, gynekolog bude produkovat biopsii podezřelého prostoru.

Co jsou atypická plavidla?

Krevní cévy cervixu vytvářejí na svém povrchu cévní vzor, ​​odhad, který můžete provést určité závěry. Atypické nádoby jsou tepna a žíly, které se liší od normálu. Například, když Cervikální rakovina, nádoby nereagují na náraz kyseliny octové, což jim umožňuje být nazýván atypický.

Co je interpunkce a mozaika (jemný, hrubý)?

Interpunkce a mozaika mohou říci, že v této části děložního hrdla existují cévní poruchy.

Snadná interpunkce a mozaika se někdy nacházejí v normy v transformační zóně, ale aby se odstranily riziko komplikací, když jsou tyto změny detekovány, doporučuje se projít Analýzy na HPV.

Hrubá interpunkce a hrubá mozaika jsou důkazem hlubokého opuštění epitelu s vysokým rizikem dysplazie nebo dokonce krční rakoviny. Když jsou tyto změny zjištěny, musí lékař vytvořit biopsii podezřelých míst.

Co je hyperkeratóza (keratóza, leukoplakie)?

leukoplakia Tato sekce děložního čípku, který je pokryt jiným typem epitelu, neobvyklým čípkem. Normálně by nemělo být spáleno vícevrstvé ploché epitelky děložního čípku, a když leucoplakia začne kořen (jako kůže). Během kolposkopie, gynekolog vidí graf hyperkeratózy (leukoplakie) jako bílá skvrna na čípku.

Vzhledem k tomu, Leukoplakia je někdy doprovázena hlubokými změnami v děložním hrdle, když je zjištěn, doporučuje se produkovat biopsii patologického místa.

Co je to Condylomas?

Condyloes jsou benigní formace, které mají typ růstu bělení. Condyloes se mohou objevit v různých částech těla, včetně na čípku.

Hlavním důvodem vzhledu kondidu je infekce s lidským papilomovým virem (HPV).Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Condylomas a jejich léčba.