Eroze děložního čípku: co to je a jak nebezpečné?

Eroze děložního čípku: Co to je a jak nebezpečné?

Jaká je eroze děložního čípku?

Eroze dělohy dělohy je onemocnění, ve kterém jsou tyto nebo jiné poškození detekovány v slizniční membráně děložního čípku.

V Rusku a v post-sovětských zemích zahrnuje koncept cervikální eroze několik možných změn v sliznici, která se nacházejí během gynekologické inspekce.

Příčiny vývoje eroze děložního čípku

Zde jsou nejčastější změny děložního čípku, který může lékař považovat za erozi čípku:

Hlavním důvodem vzhledu pseudo-erozi je přebytek ženského hormonu estrogenu v krvi. ECTOPIA Cervikál je normální stav, který neohrožuje zdraví ženy a nikdy nechodí do rakoviny děložního hrdla.

S ektopie, zpravidla, léčba není jmenována. Léčba může být vyžadována pouze v případě, že během průzkumu došlo k zánětu změněné části čípku. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Ectopia Cervix.

Extropie - to je tah děložního čípku, který se objeví v důsledku poranění po porodu, potratu nebo cervikální škrábání.

Takové sex infekce chlamydia, Trichomoniaz, kapavka, genitální opar, Mykoplazmóza a močasmóza může způsobit změny v děložním čípku, pokud jde o gynekolog jako erozi děložního čípku. Erozivní změny v čípku mohou způsobit i drozd.

Pravá eroze děložního hrdla vyžaduje důkladnější vyšetření pohlavně přenosných onemocnění. Po zjištění zánětu je jasná, je jmenována léčivá léčba.

Cervikální dysplazie je změna, kterou může lékař považovat za erozi čípku, a který má potenciální riziko růstu rakovina děložního hrdla.

Hlavní příčinou dysplazie děložního dělohy je infekce Virus člověka papilloma (HPV). Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Cervikální dysplazie a její léčba.

Kdo se může objevit erozi čípku?

Eroze děložního čípku může detekovat téměř v každém věku, ale nejčastěji, tato diagnóza je vyrobena mladými ženami ve věku 20 až 35 let.

Toto onemocnění je častěji zjištěno mezi ženami žijícími v sexu, ale erozi může být detekována od panen a na nenarozených ženách.

Zvýšené riziko pseudo-eroze Pozorovány u dospívajících dívek, mladých žen a mezi ženami, které užívají antikoncepční pilulky.

Riziko pravé eroze je zvýšeno, pokud žena často mění sexuální partnery.

Riziko krční dysplazie je také vzneseno mezi ženami praktikujícím častou změnou sexuálních partnerů, stejně jako mezi těmi, kteří začali sexuální život mladší 18 let a mezi ženami kouřením.

Symptomy a známky eroze děložního čípku

V převážné většině případů se erozi čípku provádí asymptomatickou, takže tato diagnóza je často náhodná, během další preventivní návštěvy gynekologa.

Nicméně, erozi čípku se může projevit Krevní výtok (růžová, hnědá nebo tmavě hnědá) po sexu nebo bez viditelných příčin. Výběr v eroze může mít nepříjemný zápach. Nepříjemný zápach při výběru označuje zánět.

Je možné otěhotnět s erozi čípku?

Typicky se erozi čípku nezpůsobuje neplodnost, a proto nemůže být překážkou pojetí dítěte. S pseudo-erozií (ectopia) Cervix žena může bezpečně naplánovat těhotenství. Není vyžadována léčba v tomto případě a během těhotenství a porodu nebudou žádné komplikace.

S pravdivou erozi čípku se doporučuje na chvíli odložit plánování těhotenství a nejprve se postarat o léčbu. Sexuální infekce, které často způsobují skutečnou erozi čípku, mohou způsobit neplodnost, nebo v případě těhotenství může poškodit budoucí dítě.

V prvním stupně cervikální dysplazie není těhotenství kontraindikováno. Pokud máte druhou nebo třetí dysplazii, pak před plánováním těhotenství budete potřebovat léčbu.

Je možné otěhotnět po léčbě eroze děložního čípku?

V převážné většině po léčbě cervikální eroze může žena otěhotnět bez uchylující se na lékařskou péči.

Nicméně po zapálení eroze je malý riziko neplodnosti. Největší riziko takových komplikací dochází po zapálení elektrickým zdvihem (elektroxcision, diathermokoagulace), a proto se tato metoda léčby nedoporučuje, pokud žena plánuje těhotenství v budoucnu.

Více šetrné procedury pro erozi, pokud žena plánuje těhotenství v budoucnu, toto: laserová léčba, léčba rádiové vlny (surgitron) a léčba kapalným dusíkem (kryodestrukce).

Eroze děložního hrdla v těhotenství

Erozi děložního hrdla může být detekována na jakékoliv období těhotenství, ale nejčastěji se toto onemocnění detekuje v prvním trimestru (po dobu až 12 týdnů). Ve většině případů, eroze nepředstavuje hrozbu pro těhotenství a pro budoucí dítě, ale v některých situacích můžete potřebovat důkladnější pozorování zúčastněním lékaře.

ECTOPIA CERVIX (pseudo-erozi) během těhotenství není nebezpečná. Není vyžadována žádná léčba v tomto případě.

Pokud máte podezření na pravou erozi, váš gynekolog může doporučit PCR pro skryté infekce. Pokud jsou zjištěny infekce, lékař předepíše léčivou léčbu.

První stupeň cervikální dysplazie během těhotenství není nebezpečné, a zpravidla prochází svým vlastním za několik týdnů po porodu. Aby bylo zajištěno, že vše je v pořádku, může váš gynekolog určit několik profylaktických děložních vyšetření během těhotenství. Pro Dva a třetí stupeň dysplazie během těhotenství Léčba se také snaží předepsat, protože zásahy zvyšuje riziko potratu nebo předčasného porodu. V průběhu těhotenství budete muset pravidelně navštívit gynekolog a projít opakovanými analýzami, které vám umožní kontrolovat patologický proces v čípku. Po porodu vám gynekolog doporučí léčbu.

Komplikace a důsledky eroze děložního čípku

Téměř každá žena, která se srazila s problémem eroze děložního čípku, pokud je nebezpečná a jaké důsledky mohou nastat.

Odpověď na otázku "Co je nebezpečná eroze?"Záleží na tom, co změní lékař objevený během inspekce:

  • Pokud se jedná o pseudo-erozi (ektopie, vrozená erozi), pak neexistuje žádná ohrožení zdraví a nemusí nastat žádné důsledky;
  • Je-li to pravdivá eroze způsobená infekčními chorobami, pak hlavním nebezpečím je, že infekce může proniknout do dělohy a v přívěsku dělohy a v budoucnosti způsobit neplodnost;
  • Pokud je to dysplazie, pak neexistuje skutečné nebezpečí rozvíjet rakovinu děložního hrdla za několik let.

Může erozi čípku roste v rakovině děložního čípku?

Ano, takové riziko existuje, ale ne v každém případě. Aby bylo možné objasnit, zda existuje skutečné riziko rakoviny, žena potřebuje důkladnou diagnózu.

Diagnostika eroze děložního čípku

Lékař může podezření na erozi čípku během obvyklého Gynekologická inspekce. Erozion vypadá jako kus tmavě červené na pozadí větší vaginální části děložního čípku.

cervikální eroziJe to z detekce takového červeného pozemku v čípku a další vyšetření začíná vyjasnit diagnózu.

Je-li podezřelý z eroze děložního čípku, jsou povinné tyto testy:

Přes Plující na cytologii Lékař určí, zda riziko rakoviny děložního hrdla. Spolu s nátěrem na cytologii stěr na flóru, Chcete-li zjistit, zda v pochvě neexistuje žádný zánět, který by mohl způsobit erozi děložního čípku.

Kolposkopie, zpravidla je jmenována, pokud se stěr na cytologii odhalil podezřelé změny. Tento průzkum vám umožňuje detekovat změny precancery a rakoviny v čípku. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Kolposkopy.

Biopsie je jmenována, pokud koloskopie odhalila nechtěné změny děložního čípku. S pomocí krční biopsie může lékař vyjasnit diagnózu a učinit další léčebnou taktiku. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Biopsie Cervixa.

V podezření na pravou erozi čípku je velmi důležité objasnit, která infekce by mohla způsobit onemocnění. PCR je vysoce přesná analýza, která umožňuje identifikovat nejběžnější pohlavní infekce.

Papiloma člověka je nejčastější příčinou dysplazie a rakoviny děložního hrdla. V tomto ohledu, během eroze děložního čípku, je velmi důležité objasnit, zda krční buňky jsou HPV, a pokud ano, kolik tohoto typu HPV je nebezpečný. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Lidský papilloma virus a jeho diagnóza.

Je možné žít sexuální život v eroze děložního čípku?

V eroze děložního čípku můžete mít sex.

Sex v eroze děložního děložního hrdla může někdy způsobit krvácení, a v tomto případě je žádoucí další konzultovat s navštěvujícím lékařem-gynekologem.