Rakovina dělohy: příčiny, symptomy, léčba

Rakovina dělohy: Příčiny, symptomy, léčba

Co je rakovina dělohy

Rakovina dělohy je maligní nádor dělohy, který se často projevuje častým krvácením dělohy. Rakovina dělohy je jednou z nejčastějších odrůd maligních nádorů u žen.

POZOR: Tento článek je věnován rakovině dělohy. Máte-li zájem o rakovinu děložního čípku, pak toto téma má samostatný článek na našich webových stránkách: Rakovina děložního hrdla.

Příčiny rakoviny dělohy

Přesné příčiny rakoviny děložiny ještě nejsou známy, ale všimli si, že některé faktory zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění. Zvýšené riziko rakoviny dělohy:

  • U žen s nadváhou;
  • U žen S Syndrom polycystic vaječníků (SPKI);
  • U žen s diabetem;
  • U žen v menopauze Návrat hormonální terapie (HRT);
  • Pokud První měsíčně začít do 12 let;
  • Pokud Climax stárl více než 55 let;
  • Pokud žena nikdy nebyla těhotná;
  • U starších žen (starší žena, tím vyšší je riziko vzniku rakoviny dělohy);
  • U žen S Polypami děloha;
  • U žen podstupujících léčbu rakoviny prsu a užívání přípravku tamoxifenu;
  • U žen, které zdědily zvláštní gen, zvyšují riziko vzniku rakoviny a střevního rakoviny;
  • U žen, které často používají alkoholické nápoje.

Typy rakoviny dělohy

Děloha je svalový orgán, jehož vnitřní dutina je pokryta speciálním typem sliznice - endometriální. V závislosti na tom, které buňky vyvinutý maligní nádor, se rozlišují dva hlavní typy rakoviny dělohy:

  • Rakovina endometria (adenokarcinom)

Jedná se o maligní nádor, který vyrůstá z sliznice. 75% případů maligních děložních nádorů jsou přesně rakovinou endometriální. Tento článek je věnován především rakovinou endometria.

  • Svalová vrstva rakovina (leiomiosarcoma)

Tento nádor je méně častý, přibližně 15% děložního karcinomu.

Symptomy a známky rakoviny dělohy

Hlavním příznakem rakoviny dělohy je Nepravidelný měsíční. Krvácení dělohy s děložní rakovinou se může objevit v různých časech cyklu a zpravidla poměrně hojný.

Pokud se žena již vyskytla menopauza (měsíčně přestala více než před rokem), poté, když rakovina dělohy děložní krvácení obnovuje, což může vytvořit falešný dojem obnovení menstruačního cyklu.

Někdy se může manifest rakoviny dělohy Krevní výtok, které nejsou zastaveny v týdnu.

V pozdějších fázích rakoviny dělohy se mohou objevit následující příznaky:

  • Bolest v dolní části břicha
  • Bolest během sexu
  • Alokace z pochvy S nepříjemným zápachem
  • Hubnutí bez viditelnosti
  • Zvýšená únava, slabost

Diagnostika rakoviny dělohy

Gynekolog může všimnout známek rakoviny dělohy již během obvyklé gynekologické inspekce. Na rakovině dělohy může znamenat zvýšení velikosti dělohy a změny ve tvaru (deformace).

Pro objasnění diagnózy může lékař jmenovat následující průzkumy:

  • Ultrazvuk Uterus

Ultrazvuk Umožňuje odhadnout tloušťku endometria a velikost dělohy, jakož i studium jeho struktury a detekovat změny charakteristické pro rakovinu dělohy.

  • Poštu na cytologii

Cytologický výzkum krční Umožňuje objasnit, ve kterém nastaly dělohy, maligní změny. Pokud jsou rakovinné buňky detekovány v rozmazanci na cytologii, pak je s největší pravděpodobností Rakovina děložního hrdla.

  • Hysteroskopie a biopsie endometriální

Hysteroskopie představuje studium děložní dutiny pomocí speciálního nástroje s fotoaparátem zavedeným do dělohy přes děložku. Během hysteroskopie může lékař extrahovat kousky tkaniny z podezřelých míst, aby je uvedlo do histologického vyšetření (učení tkáně pod mikroskopem).

  • Škrábání dělohy

Diagnostický škrábání dělohy (odlišně: čištění, curef) a následná histologie (studie materiálu získaného pod mikroskopem) je nejvíce informativní metodou diagnostiku karcinomu endometria, protože umožňuje nejen vyjasnit diagnózu, ale také určit typ rakoviny.

Stádia rakoviny dělohy

V závislosti na velikosti nádoru, a na to, jak daleko se to podařilo šířit tělem, rozlišovat 4 stupně rakoviny dělohy.

S rakovinou dělohy první etapy jsou velikosti nádorů velmi malé a dosud se nepodařilo šířit na okolní tkaniny:

  • Stage 1a rakoviny dělohy znamená, že nádor je umístěn uvnitř vnitřní vrstvy dělohy (endometria) a proniká tloušťkou svalové vrstvy ne více než polovina.
  • Stage 1B Rakovina dělohy znamená, že nádor proniká do svalové vrstvy hlouběji než polovina jeho tloušťky.

2 stupeň (stupeň) rakoviny dělohy

Když se rakovina dělohy druhého stupně, maligní nádor se šíří do všech vrstev dělohy a na krku dělohy, ale neovlivňuje sousední orgány.

3 Stage (stupeň) rakoviny dělohy

S děložním rakovinou třetího stupně je nádor distribuován mimo děloha:

  • Stage 3a znamená, že nádor se rozšířil na přívěsky dělohy.
  • Stage 3b znamená, že nádor se dotklo pochvy a / nebo tkaniny kolem dělohy.

4 Stage (stupeň) rakoviny dělohy

S čtvrtým stupněm rakoviny se nádor rozprostírá do konečníku, močového měchýře a / nebo poskytuje metastázy do jiných orgánů.

Kolik životů s rakovinou dělohy?

Životnost rakoviny dělohy závisí na souboru faktorů a ne vždy statistiky může předpovědět, jak dlouho bude osoba s maligním nádorem žít. Nicméně největší šance na zotavení a dlouhý život po rakovině mají ženy, které mají rakovinu byly identifikovány v rané fázi a které jsou ošetřeny.

Než se vám seznámíme se statistikami, chceme objasnit jeden důležitý detail. Při sestavování statistiky životního očekávání s jakoukoliv formou rakoviny, počet případů, které žily po dobu nejméně 5 let po diagnóze. To neznamená, že pacient bude žít pouze 5 let. Kromě toho mnoho lidí, kteří překonali pětileté období žijící po mnoho dalších let.

Níže jsou uvedeny níže uvedené údaje správné pouze pro ty případy, kdy žena dostane odpovídající léčbu. Pokud žena neobdrží žádnou léčbu, šance budou mnohem nižší.

Kolik lidí žije, když je stupeň 1 fáze?

Více než 75% žen s rakovinou endometrium 1 stupeň bude žít nejméně 5 let po diagnóze. Během období 1a jsou šance na zotavení 88%, zatímco ve fázi 1b asi 75%.

Kolik žije s fázemi děložního stupně 2?

Když je děložní rakovina 2 stupně šance na obnovu přibližně 70%.

Kolik lidí žije s stupněm dělohy 3?

Když je rakovina endometria ve fázi 3a, délka života 5 a více let je pozorována u 58% případů. Ve fázi 3b jsou tyto šance 50%.

Kolik fáze dělohy 4 žijí při rakovině?

Ve čtvrtém stupni rakoviny žije 15-17% žen po dobu nejméně 5 let po diagnóze.

Léčba rakoviny dělohy

Léčba rakoviny endometria závisí na fázi onemocnění, věku ženy, přítomnosti současného onemocnění a obecného stavu.

Izraelská nemocnice Assute nabízí moderní metody diagnostiky a léčbu rakoviny dělohy. Chcete-li se dozvědět více o této klinice a jejích lékařech, projít s odkazem HTTPS: // Assutacomplex.Org.IL / onemocnění / RAK-MATKI-LECHENIE-V-IZRAILE /

  • Ovládání s rakovinou dělohy

Jako pravidlo, v časných fázích rakoviny dělohy, děloha se poprvé vyrábí (hysterektomie). Aby se snížilo riziko recidivy (znovu rozšiřující nádor), lékaři jsou obvykle odstraněni nejen děložku, ale také přívěsky dělohy (děložní trubky a vaječníky), stejně jako lymfatické uzliny, které by mohly být dotkly nádorem. Na našich stránkách jsou k tomuto tématu samostatné články: Odstranění dělohy (hysterektomie): před operací a Po operaci.

  • Radioterapie

Radioterapie pro rakovinu dělohy snižuje riziko recidivy (re-pěstování nádoru) po operaci, nebo může být jmenována jako nezávislá léčba, stejně jako v kombinaci s chemoterapií.

  • Hormonální terapie

Vzhledem k tomu, že rakovina endometria je extrémně citlivá na hormonální změny v těle, léky, které snižují hladinu estrogenu a zvyšují hladinu progesteronu v krvi, umožňují zpomalit míry růstu nádoru.

  • Chemoterapie

Léky používané v chemoterapii zabraňují rozdělení rakovinných buněk a růstu nádoru. Tyto léky mohou být přiřazeny ve formě tablet nebo kapek. Když chemoterapie může použít jeden lék nebo kombinaci několika léků.

Po léčbě rakoviny dělohy

Po skončení průběhu rakoviny rakoviny Endometria žena vyžaduje pečlivé pozorování od jejího navštěvování lékaře. Pravidelné vyšetření a průzkumy vám umožní odhalit opakování rakoviny, pokud se onemocnění vrátí. Diskutujte s lékařem, jak často potřebujete vidět.

Zpravidla po léčbě rakoviny dělohy 1 se doporučuje žena navštívit lékaře každých 6 měsíců v prvním roce, a pak jednou ročně.

Po léčbě rakoviny dělohy pozdějších stupňů vyšetření od lékaře je nutná každých 3 měsíce v prvním roce, každé 3-6 měsíců v průběhu druhého roku a pak jednou za rok.

Pokud se rakovina děložna nedokázala léčit

V některých případech i přes adekvátní a moderní léčbu se rakovina dělohy nikdy nemůže léčit. V tomto případě je žena jmenována podpůrná léčba, která pomáhá vyrovnat se s bolestí a prodloužit životnost maximálního období.