Rakovina děložního hrdla

Rakovina děložního hrdla

Co je rakovina děložního hrdla?

Cervikální rakovina je maligní nádor, který se objeví v dolní části dělohy (v Shake Mattik). Cervikální rakovina je třetí ve frekvenci rakoviny mezi ženám celého světa.

Proč se objeví rakovina děložního hrdla?

Přesné příčiny vývoje rakoviny děložního hrdla (stejně jako jakýkoli jiná rakovina) nejsou dosud známy, protože není jasné, proč, pokud existují jiné stejné podmínky, jedna žena má rakovinu vyvíjí, a v druhé - ne.

Nedávno bylo zjištěno, že 100% žen s rakovinou děložního hrdla v těle je virus lidského papilomu (HPV). Strávil četné studie, vědci dospěli k závěru, že hlavní podmínkou pro vzhled rakoviny děložního hrdla je infekce s virem HPV. Tento virus je přenášen hlavně během nechráněného pohlaví, i když to může být někdy detekován virgins. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Human Papilloma virus (HPV).

Nicméně, ne všechny ženy infikované lidským papilomovým virem se rozvíjí cervikální rakovinu. Drtivá většina žen infekce způsobená HPV prochází nezávisle bez léčby. Pouze 5-10% žen infikovaných HPV vyvíjí precannoschopný stát (dysplazie), což se může od 10-20 let proměnit na rakovinu děložního čípku.

Existuje několik faktorů, které zvyšují riziko rakoviny děložního čípku:

  • Přítomnost několika Vysoce rizikové typy rizik.

  • Snížena imunita v důsledku špatné výživy, chronických onemocnění, infekcí HIV, dlouhodobého příjmu léků, které snižují imunitu (steroidní hormony, chemoterapeutické léky).

  • Kouření.

  • Časný začátek sexuálního života (až 18 let).

  • Včasné těhotenství a porod (až 16 let).

  • Velký počet sexuálních partnerů nebo sexuálního partnera, který měl mnoho žen.

  • Pohlavně přenosné nemoci (chlamydia, Mykoplazmóza, kapavka, Trichomoniaz).

Přítomnost jednoho nebo více z výše uvedených faktorů nemusí nutně vést k rakovině děložního čípku, ale toto riziko existuje.

Kdo může vyvinout rakovinu děložního hrdla?

Cervikální rakovina se může rozvíjet v každém věku, ale nejčastěji je tato onemocnění zjištěna u žen starších než 35-40 let. U žen do 30 let, Cervikální rakovina se vyskytuje velmi zřídka, protože tento typ rakoviny se vyvíjí pomalu pomalu (obvykle po dobu 10-20 let). U mladých žen, do 30-35 let jsou více pravděpodobné, že existují předběžné překážky, konkrétně, Hmota dysplazie.

Příznaky a známky rakoviny děložního čípku

Cervikální rakovina často probíhá asymptomatická a bez povšimnutí pro samotnou ženu. U některých žen je však první příznaky rakoviny:

  • Výběr krve z pochvy Pokaždé po sexu nebo oddělení alokací uprostřed cyklu, jejichž příčina není jasná. Výběr krve může být hnědá, tmavě hnědá nebo růžová. Hojnost vypouštění může být také jiné: od menších oscilací, na menstruační.

  • Bolesti v dolní části břicha je to obvykle příznakem "spuštěného" rakoviny, která se podařilo rozšířit na sousední orgány.

  • Při propagaci rakoviny na močovém měchýři se může objevit rychlé močení, krev v moči, obtížnost v močení.

  • Při šíření rakoviny se může objevit zácpa, krev v křesle.

  • Výběr krve po sexuálním styku je první příznak rakoviny děložního hrdla, takže pokud si všimnete tohoto symptomu, nezapomeňte navštívit gynekolog a předat mrtvici do cytologie. Ne nutně tyto alokace jsou spojeny s rakovinou, ale je stále nutné zkontrolovat.

Diagnostika rakoviny děložního hrdla

Během obvyklého gynekologického vyšetření nemusí být rakovina děložního hrdla patrné. Pro objasnění diagnózy musíte předat stěr na cytologii.

Tato analýza rakoviny děložního čípku je k dispozici v případné polyklinové, a to i v malých městech. Mrtvice na cytologii pomohl zachránit život nejen jeden milion žen, protože s jeho pomocí to bylo možné odhalit předvolby děložního čípku a rakoviny v rané fázi, které jsou úspěšně léčeny. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Tag na cytologii. Pokud se smear ukázal nechtěné změny v čípku, je přiřazena následující analýza - Colposcopy.

Colposkopie je studium děložního čípku se speciálním zařízením pracujícím jako zvětšovací sklo. Prostřednictvím kolposkopu může gynekolog pečlivě prozkoumat čípku a určit, zda jsou modifikované oblasti, které mohou být předsudky nebo rakovina děložního krčníku. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Kolposkopy.

Pokud byly podezřelé stránky odhaleny během kolposkopie, krční biopsie.

Biopsie je odstranění podezřelých sekcí pro další studium pod mikroskopem (histologický vyšetření, histologie). Existuje několik metod biopsie, které jsou podrobně popsány v článku Biopsie Cervixa.

S pomocí biopsie se můžete zjistit, zda existuje cervikální rakovina ve skutečnosti, a pokud ano, kolik se šíří - tyto informace budou důležité pro přípravu léčebného plánu.

Analýzy na HPV

Základní podmínkou pro rozvoj rakoviny děložního hrdla je přítomnost vysoce-onkogenního rizika papilloma viru v organismu (HPV 16, 18 typů atd.). V podezřelých karcinom cervikálu, gynekolog nutně jmenuje Analýzy na HPV.

OnComarcresters jsou speciální látky v krvi, které mohou indikovat rakovinu. Pro různé onkologické nemoci jsou "jejich" značky, v závislosti na tom, které buňky vyvinuly rakovinu. Je-li rakovina děložního hrdla v krvi, může být detekován zvýšení úrovně SCC Monacler.

Bylo poznamenáno, že čím vyšší je úroveň SCC v rakovině děložního čípku, tím větší jsou velikosti nádoru, "Launch" rakovina a tím těžší to bude léčit. Během léčby rakoviny může SCC OnComarcker hovořit o tom, jak úspěšná léčba. Po maturitě od léčby rakoviny děložního čípku může vzestup úrovně SCC hovořit o opakování onemocnění.

Je důležité poznamenat, že zvýšení SCC není důkazem cervikálního karcinomu. Tento oncomarker může být také rozšířen s vulva, vaginou, jícnem, plic a t.D. Ale s potvrzenou diagnózou rakoviny děložního čípku (za použití krční biopsie nebo histologické vyšetření po operaci), měření tohoto oncomarckeru může mít prognostickou hodnotu a dokonce ovlivnit léčbu.

Když je diagnostika rakoviny děložního čípku považována za potvrzenou, jsou přiřazeny další analýzy, které pomáhají objasnit stupeň proliferace nádoru (stáda rakoviny).

Pro tento rentgen může být jmenován, vypočítaná tomografie, Uzi Malé pánevní orgány a břišní orgány, krevní testy, testy moči a některé další testy.

Typy rakoviny děložního hrdla

Histologické vyšetření s rakovinou děložního děložního hrdla může poskytnout důležité informace o tom, co je nádor sestává. V závislosti na tom, které buňky jsou nová formace, existuje několik typů rakoviny děložního čípku:

  • Čtvercové síly (nekordinátní) karcinom cervikálů - je 85% případů karcinomu děložního hrdla. Tento typ rakoviny se skládá z buněk ektokervixů (vaginální části děložního čípku).

  • Rakovina bez role (adenokarcinom) - se vyskytuje v 10-15% případů karcinomu děložního hrdla a skládá se z válcových epitelových buněk umístěných v cervikálním cervikálním kanálu (v Endocerviks).

  • Smíšený typ rakoviny (karcinom adenososumin cervikálů, karcinom adenoskumbumnaya) je poměrně vzácný typ rakoviny, což je 3% všech případů rakoviny děložního hrdla. Tento typ rakoviny má charakteristiky a plochý rakovinu a adenokarcinom.

Stage (stupně) Cervikální rakovina

Aby se určil taktiku léčby, musí lékař založit etapu rakoviny děložního čípku. Stage (stupeň) rakoviny označuje, kolik se šíří rakoviny. Různé země mohou používat různé klasifikace rakoviny ve fázích.

Uvažujeme o hodnotě stadií rakoviny děložního hrdla, které se nejčastěji používají v Rusku a zemích SNS.

Karcinom v Sith (karcinom in situ, cis, cervikální rakovina 0 fází)

In situ karcinom je podmínkou, ve kterém některé cervikální buňky se staly podobné rakovině, ale nejsou moc a oni se nerozšířili velmi hluboce. Carcinom in Sita není rakovina, ale precancerózní stát, který je odlišně nazýván cervikální dysplazie 3 stupňů nebo CIN 3. Někdy se tato podmínka nazývá také cervikální rakovina 0 fáze.

Pokud odstraníte změněné části čípku v této fázi, pak se rakovina děložního hrdla bude moci zabránit. Pokud není v této fázi prováděna žádná léčba, pak existuje riziko vzniku rakoviny děložního hrdla v nadcházejících letech.

První stupeň (stupeň) rakoviny děložního hrdla

Je-li cervikální rakovina 1 fáze, velikosti nádorů jsou stále velmi malé, takže nádor nemusí být patrný, nebo patrný s obtížemi. S prvním stupněm rakoviny je nádor uvnitř čípku a nevztahuje se na sousední orgány.

Stupeň 1A - nádor je tak malý, což lze detekovat pouze mikroskopem nebo během kolposkopy. Fáze 1A má 2 podskupiny:

  • 1A1 - nádor má rozměry nepřesahující 7 mm a šíří se hluboko do čípku ne více než 3 mm.
  • 1A2 - nádor má rozměry ne více než 7 mm a šíří se do tkáně děložního čípku do hloubky 3-5 mm.

Stupeň 1b nebo 1b - nádor o něco více než ve fázi 1A, ale ještě se nerozbil hluboce. Tato fáze má také 2 podskupiny:

  • 1b1 - nádor nemá více než 4 cm.
  • 1b2 - nádor má více než 4 cm.

Druhá etapa (stupeň) rakoviny děložního hrdla

Když se cervikální rakovina 2 fáze nádoru začne šířit do sousedních tkanin a orgánů.

Stupeň 2A - nádor se šíří dolů, směrem k vagíně. Stage 2A má 2 podskupiny:

  • 2A1 - nádor má rozměry ne více než 4 cm.
  • 2A2 - nádor má rozměry více než 4 cm.

Stupeň 2b nebo 2b - nádor se rozšířil na tkaninu kolem děložního čípku.

Třetí etapa (stupeň) rakoviny děložního hrdla

Když Cervical Cancer Cancer 3 fáze nádor klíčků krku dělohy, šíří se do struktur malé pánve a na spodní polovině pochvy.

Stupeň 3A - rakovina se rozprostírá na dolní třetinu vagíny.

Stage 3B nebo 3b - rakovina se šíří na strukturách malé pánve nebo porušila průchodnost jedné z uretrů (ureter - to je trubka, na které se moč spadne do močového měchýře z ledvin).

Čtvrtá etapa (stupeň) rakoviny děložního hrdla

To je poslední etapa rakoviny, což znamená, že nádor se rozšířil do jiných orgánů.

Stupeň 4A - rakovina se šíří do močového měchýře nebo konečníku.

Stage 4b ​​nebo 4b - rakovina poskytla metastázy do jiných orgánů. Cervikální rakovina může poskytovat metastázy v plicích, játrech, kostech a dalších orgánech.

Statistiky o délce života v rakovině děložního hrdla

Jsme zvyklí předpokládat, že rakovina je nevyléčitelná smrtelná onemocnění, ale dlouho nebyla pravdivá. Cervikální rakovina v raných fázích může být plně vyléčena a v pozdějších fázích pomáhá léčba výrazně prodloužit životnost.

Mnoho žen, učení, že mají rakovinu děložního čípku, zeptejte se otázku, jak velké jejich šance přežijí. Abychom mohli odpovědět na tuto otázku, dáme několik čísel, které mohou dát obecnou představu o stavu záležitostí.

Než si přečtete, Poznámka:

* V lékařské vědě, kdy jsou statistiky o délce života vypracovány s různými chorobami, časový interval se používá za 5 let. To neznamená, že budete žít pouze 5 let: to znamená, kolik lidí bude žít nejméně 5 let po diagnóze (ale to může být 10, 20 let nebo více).

Statistiky VERRE pouze za předpokladu, že žena dostane odpovídající léčbu. Bez léčby budou šance mnohem nižší.

* Tyto údaje byly získány na základě různých studií v různých zemích světa. Neexistují žádné národní statistiky, které by odrážely stav v Rusku, Ukrajině nebo jiné zemi.

* Je třeba mít na paměti, že průměrné ukazatele nemohou říct, co na vás čekají. Můžete zjistit názor na svého navštěvujícího lékaře, ale ani nebude moci říct, co vaše šance překonat rakovinu a kolik let budete žít.

S cervikální rakovinou 1 stupeň šance na zotavení jsou velmi vysoké. Čím menší je velikost nádoru, tím úspěšnější bude léčba. Například ve fázi 1A1, 98-99% žen zotaví z léčby léčbou, 95-98% žen obnovují zpět.

Ve stupni 1b1 nebo 1b1 jsou šance na zotavení v důsledku léčby 90-95% a ve fázi 1b2 nebo 1b2 - 80%.

Je-li cervikální rakovina 2 stupně, jsou šance na zotavení také velmi vysoké, s výhradou odpovídající léčby. Ve fázi 2a bude 70-90% žen žije po dobu 5 let a více. Ve Stage 2b nebo 2b statistiky takové: 60-70% žen bude žít minimálně 5 let.

Když Cervikální rakovina 3 fáze asi 30-50% žen bude žít nejméně 5 let.

Když Cervikální rakovina 4 fáze asi 20% žen bude žít dalších 5 let. Ve stupni 4a jsou šance o něco vyšší než ve stupni 4b nebo 4b.

Léčba rakoviny děložního čípku

Volba léčby rakoviny děložního čípku závisí především na stádiu rakoviny.

Ranní stádia karcinomu děložního hrdla jsou první etapou (1a, 1b) a druhá etapa (2a).

Stupeň 2b, když nádor se šíří do sousedních tkání, je považován za pozdní, stejně jako 3 a 4 stupně.

Léčba rakoviny děložního čípku v raných stupních (1a, 1b, 2a)

V nejranějších fázích karcinomu děložního děložního hrdla (rakovina 0 jeviště, rakovina 1A1), je stále možné odstranit pouze část děložního čípku, opustit krk na místě, nebo odstranit pouze čípku, opouštět děloha a další orgány na místě.

Vyjmutí děložního čípku je operace zvaná Konizaci děložního čípku (nebo klínovité resekce čípku nebo biopsie ve tvaru klínů).

Odstranění (nebo amputace) Cervix je operace, kterou lze doporučit, pokud žena plánuje porodit dítě v budoucnu. Amputace děložního čípku (radikální trachelektomie) může být účinná ve všech případech a není k dispozici ve všech klinikách. Tato operace také nemůže poskytnout 100% záruku, kterou můžete otěhotnět a porodit dítě v budoucnu.

Když Cervikální rakovina 2A2, 1b nebo 2a s největší pravděpodobností budete s největší pravděpodobností nabídnuti operaci pro odstranění dělohy a čípku (hysterektomie).

Radioterapie může být přiřazena jako alternativa k chirurgickému operaci, pokud žena nechce odstranit dělohy, nebo jako další léčbu po operaci. V některých případech, kromě operace a radioterapie, může lékař přiřadit chemoterapii (léčivý ošetření, zničení rakovinných buněk, které by mohly zůstat v těle).

Léčba rakoviny děložního hrdla v pozdních fázích

Hlavním způsobem léčby rakoviny děložního čípku při 2b a 3 stupních je radioterapie v kombinaci s chemoterapií.

Když rakovina na 4a fázi, může být vyroben radikál hysterektomie - Provoz k odstranění dělohy, děložního čípku, vagina a sousedních orgánů postižených rakovinou. Po operaci (nebo, někdy místo ní), radioterapie a / nebo chemoterapie jsou přiřazeny.

Při rakovině při 4 ve fázi, kdy rakovina poskytla metastázy do vzdálených orgánů, je přiřazena léčba, která eliminuje nebo oslabuje příznaky rakoviny a pomáhá prodloužit životnost.

Cervikální rakovina během těhotenství

Ve vzácných případech může být rakovina děložního hrdla detekována během těhotenství. Pokud se nátěr na cytologii odhalila precancerózní změny (první, druhá nebo třetí dysplazie) nebo rakovina děložního čípku v rané fázi, váš gynekolog doporučuje projít koloskopií.

Colposkopie není nebezpečná během těhotenství a nezvyšuje riziko potratu. Pokud budou podezřelé změny objeveny během kolposkopie, může lékař doporučit biopsii děložního čípku.

Biopsie děložního čípku během těhotenství může poněkud zvýšit riziko potratu nebo Předčasné narození, Proto je předepsán pouze jako poslední možnost, pokud to neudělá bez něj.

Cervikální rakovina, obvykle se vyvíjí pomalu, takže žena často má čas "čekat" na porod a pak užívat léčbu.

Pokud se rakovina stala dostatečná, aby počkal až do porodu, doktor může doporučit dřívější doručení (podle Caesarean Section), která umožní zachránit dítě a "ušetřit" několik týdnů. Někdy ihned po vyrábět Cesarean Odstranění dělohy (hysterektomie), A ihned po operaci je přidělena rádio a chemoterapie.

Je těhotenství možné po rakovině děložního hrdla?

Bohužel, ve většině případů je taková léčba přidělena rakovině děložního čípku, která zbavuje ženy schopnost otěhotnět v budoucnu. Je to o odstranění dělohy, bez které těhotenství se stane nemožným.

Nicméně, v raných fázích rakoviny, děloha se někdy podaří zachránit, což umožňuje ženě stát se matkou v budoucnu. Zeptejte se svého lékaře, pokud můžete mít děti po léčbě, a pokud ano, když je lepší spustit plánování těhotenství.

Prevence rakoviny děložního čípku

Základní podmínkou pro rozvoj rakoviny děložního hrdla je infekce Virus člověka papilloma. Prevence rakoviny děložního čípku zahrnuje opatření ke snížení rizika infekce s tímto virem.

Dodržování následujících tipů gynekologů umožňuje několikrát snížit riziko vzniku rakoviny děložního čípku:

  • Nezačínejte sexuální život až 18 let. Předčasný začátek sexuálního života zvyšuje riziko dřívější infekce lidským papilomovým virem a vývojem rakoviny děložního čípku.

  • Použití Kondomy. Kondomy nezaručují 100% ochranu proti HPV, ale významně snižují riziko infekce s tímto virem a dalšími venerálními infekcemi.

  • Připojte se sexuální vazby pouze s dobře známými muži, kteří neměli velký počet žen. Omezit počet sexuálních partnerů na minimum. Méně sexuálních partnerů vás a svého muže, tím nižší je riziko rakoviny děložního hrdla.

  • Odmítnout kouření. Kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního hrdla a rakoviny jiných orgánů.

  • Kontaktujte gynekologa, když se zdají podezřelé příznaky (zvýraznění s nepříjemným zápachem, krvácením po sexu a t.D.)

  • Pokud jste více než 25 let starý a nikdy jste nevěděli nátěr kytologii, nezapomeňte navštívit gynekolog a projít tuto analýzu. Pokud jste po dlouhou dobu předali stěr (před 3 lety a více), pak byste měli tuto analýzu opakovat.

  • Pokud ještě nebyli 26 let, očkováni z lidského papilloma virus. O tom, jaké očkování z HPV existují, přečtěte si na konci tohoto článku.

Screening na rakovinu děložního čípku

V současné době bylo v rozvinutých zemích možné výrazně snížit výskyt a úmrtnost z rakoviny děložního čípku. To bylo možné díky screeningovým průzkumům, které zahrnují tahy na cytologii (táta-test) a analýzu viru lidského papilomu (HPV).

V různých zemích existují různá doporučení týkající se screeningu na rakovinu děložního hrdla. Představujeme doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO):

Dívky a ženy do 25 let starý screening se nedoporučuje (i když v USA, první screening se doporučuje jít za 21 let). Screening zahrnuje tahy na cytologii.

Od 25 do 29 let se doporučuje vzít Poštu na cytologii Jednou za 3 roky.

Od 30 do 65 let se doporučuje předat mrtvici na cytologii a Analýza na HPV Každých 5 let. Další možností je projít pouze stěr do cytologie, ale jednou za 3 roky.

Více než 65 let: Pokud žena prošla adekvátním screeningem a jeho výsledky byly normální, pak se průzkumy již nemohou být prováděny, protože riziko vzniku rakoviny děložního čípku bude extrémně malé.

Vakcíny (očkování) z rakoviny děložního hrdla

Aby se snížilo riziko rozvoji rakoviny, musí být žena chráněna před virem lidského papilomu (HPV), což je příčinou rakoviny děložního čípku v 99,9% případů.

Aktuálně vyvinuté vakcíny (očkování), které vytvářejí imunitu a neumožňují nebezpečné viry "usadit" v těle.

Vakcína Gardasil Efektivní proti HPV 6, 11, 16 a 18 typech (chrání proti rakovině děložního čípku az Špičatý condyl) a vakcína tsrvariků je účinná z hlediska typů HPV 16 a 18 (chrání pouze od rakoviny děložního čípku).