Histologie cervixu

Jedním z minimálně invazivních způsobů, jak diagnostikovat cervikální onemocnění je histologie, což znamená biopsii bere - kus tkanin - pro studium pod mikroskopem. Histologická studie děložního čípku je považována za jednu z nejčastějších metod pro ověření patologie obilovin spolu s koloskopií a cytologií. Samotný postup nepředstavuje nic strašného, ​​více starostí její výsledky. Každý rok v Ruské federaci se nejprve dozvědět o diagnostice rakoviny děložního čípku asi 2500 pacientů. Nejpřesnější metodou diagnózy zaměřené na stanovení rakoviny nebo transformace precancerózního buněk je histologie, která studuje složení tělesných tkání. Dále vám umožní odhadnout prevalenci procesu, intraoperační hranice odstraňování patologických prvků.

Pravidla materiálového plotu, postup

Pacienti často potřebují objasnit, což představuje histologii děložního čípku, jaký je rozdíl od obvyklého rozmazání, v jakých případech je přidělení analýzy odůvodněno. Dámská fóra klást otázky o rozdílech v histologii a cytologii. Ten - studuje pouze strukturu jednotlivých buněk, může identifikovat maligní. Histologie považuje strukturu tkáně jako celku, umožňuje odhadnout prevalenci patologického procesu, přítomnost atypických cév.

Před studiem buněčné kompozice je materiál vyroben - biopsie děložního čípku. Jsou možné různé cesty užívání materiálu, takže lékař stanoví určité momenty, aby zvolil optimální metodu.Rozlišují se následující cesty plotu tkanin z krku:

  • Masor Imprint;
  • Škrábání (škrábání);
  • propíchnout;
  • aspirace;
  • Biopsie incize nebo excize.
Optimální je považován za extrahovat patologicky modifikovanou zónu na hranici s normálním hadříkem. Nedoporučuje se plot nekrotického, silně impregnovaného krevním pozemkem - je možné deformovat výsledek histologie.

Doba trvání studie je 7 - 10 dnů: to je způsobeno zvláštností metodiky. Pro upevnění kusu tkaniny používá formaldehyd nebo ethanol, materiál je přepravován do histologické laboratoře. Po upevnění je škrábání dehydratovaný - odporová a tkáňová těsnění. Pak bioptat je vystaven "výplni": nasáklé drogy, vytvoření husté jednotky, která může být nasekaná. Sekce se provádějí mikrotomem - zařízení, které poskytuje tenké desky, které mohou být umístěny na sklo. Další fáze - řezné řezy. Častěji používat standardní barviva: hematoksilin - eosin. V některých případech je však možné použít jiná specifická barviva. Konečná fáze: fixace získaných prvků druhým sklem a mikroskopií.

Častěji používal obvyklý světelný mikroskop. S výkonnějším vybavením kliniky, používání elektronických - přesnější, umožňuje více zvýšení. To však není vždy nutné a údržba takového vybavení je drahé.

Indikace, kontraindikace, příprava na postup

V gynekologické praxi se technika používá k posouzení stavu dělohy, děložního čípku, fetální prvky po potratu nebo potratu. V jakých případech je histologický vyšetření děložního čípku:

  • neplodnost;
  • Přítomnost lidského papilomu viru;
  • eroze (ektopie);
  • Polypy cervikálního kanálu;
  • přítomnost příznaků zánětu v rozmazanci;
  • dysplazie;
  • Aby bylo možné objasnit nejasnou diagnózu;
  • podezření na rakovinu;
  • Určení objemu chirurgického zákroku.
Hlavní příčinou rakoviny děložního hrdla - virus lidského papilomu (HPV). K dispozici je vakcína, které je třeba použít, která je nezbytná před začátkem sexuálního života, pak riziko rozvojové onkologie je minimální. Ve stavu dospělých bude účinnost očkování záviset na přítomnosti virové perzistence. Pokud je spravedlivý sex infikován HPV, ale nemá dysplazie, očkování bude chránit před patogenním účinkem viru.

Kontraindikace tkaniny materiálu:

  • přítomnost ostrých zánětlivých procesů genitálních orgánů;
  • Nemoci krevního koagulačního systému;
  • Během menstruačního cyklu.

Příprava na hustologii děložního čípku zahrnuje: odmítnutí sexuálních kontaktů, bodů, lokální léčby 2 dny před postupem. Shoda s jednoduchými pravidly minimalizuje chybovou šanci. Plot tkanin pro analýzu probíhá na dvouruční vaginální výzkum a koloskopii.

Výsledek

Cytologický a histologický výzkum děložního čípku často jsou od sebe neoddělitelné. Cytologie však může být použita samostatně, jako screeningová metoda: Pap-test, Kapalná cytologie. Histologie je zaměřena na spolehlivou diagnózu potvrzení.

Výsledky histologie děložního čípku na světě jsou obvyklé pro hodnocení využití klasifikací CIN a WHO.

Pro zajištění vysoké účinnosti histologického vyšetření se doporučuje zapadnout do směru, s výjimkou pasových dat a odhadované diagnózy, datum posledního měsíce, doba trvání menopauzy, počet narození a potrat. Na všechny výše uvedené ženy byla léčena léčbou hormonů, včetně antikoncepce.

Realizace do lékařské praxe Všechny nové výzkumné techniky vyžadují znalosti lékaře o vztahu mezi hlavními terminologickými systémy. Je tedy možné zvýraznit hlavní skupiny výsledků krčních dělích buněk.

  1. Absolutní norma.
  2. Maligní formace chybí. Je třeba poznamenat přítomnost zánětlivých, atrofických, reaktivních procesů souvisejících s přítomností příčinného činidla, věku nebo hormonálních změn. To zahrnuje neoznačené atypické změny.
  3. Transformace buněk Nízký stupeň malignity: lehká dysplazie (syni), coilocytóza.
  4. Změny ve vysoce kvalitním epitelu: střední (CIN II), těžká dysplazie, in situ karcinom (CIN III).
  5. Invazivní rakovina.

Histologie umožňuje nejen hodnotit stupeň malignity, ale také predispozici k určitému typu tkáně - stupeň diferenciace prvků.

Histologie na Cito

Screeningová analýza na krční histologii je také často používána v gynekologické praxi. U všech rakovinových kánonů při odstranění nádoru musí být lékař jistý, že se zcela zbavil atypických buněk, mít představu o malignitě. Za tímto účelem, v době intervence je chirurg vyříznut sekcemi tkaniny pro přítomnost atypických buněk. Analýza by měla být rychle, nikdo nebude čekat týden. Vyvinuté speciální screening (CITO!) Intraoperační technika, která dává odpověď do 15-30 minut. V případě, že neexistují žádné patologické prvky - operace může být dokončena, vzdělávání je odstraněno v rámci zdravých tkání. Samotný nádor nutně prochází histologickým vyšetřením, které se provádí podle obecně uznávaného časového průběhu.

Vznik komplikací po metodice je extrémně vzácný. Díky vysoké informativnosti dává postup chybného výsledku v případech, kdy byly porušeny podmínky pro přípravu, sběr nebo přepravu tkaniny.

Po histologickém vyšetření laboratoře krku dává závěr, který bude srozumitelný pouze odborník. Nesnažte se nezávisle rozluštit výsledek histologie, mnoho termínů se používá v latině, ve formě zkratky. Ani v jednom závěru, bez ohledu na výsledek, neuvádějí další doporučení. Ujistěte se, že se poraďte s lékařem, abyste vybrali taktiku léčby. Dnes je histologie děložního čípku nepostradatelná k určení příčin neplodnosti, přítomnost novotvaru.