Lidský papilloma virus (hpv) u žen

Lidský papilloma virus (HPV) u žen

Co je hpv?

HPV (virus lidského papilomu, papilomavirus, HPV) je jedním z nejčastějších infekcí přenášených sexuálně. Hlavním nebezpečím HPV je to s dlouhým pobytem v těle, některé typy tohoto viru mohou způsobit rakovinu.

HPV není stejný jako herpes virus nebo HIV. Ačkoli všechny tyto infekce jsou virové a přenášeny během nechráněného pohlaví, způsobují různé příznaky a různé důsledky.

Jak je HPV infekce?

Existuje více než 120 různých typů HPV a asi 40 z nich je sexuálně přenosné. Typy HPV, nejčastěji způsobuje dysplazie a rakovina děložního hrdla, převážně během nechráněného pohlaví.

HPV infekce je možná během vaginálního a Anální sex. Méně často, virus je přenášen během orálního pohlaví, nebo když v kontaktu s genitálií s sekrecemi infikované osoby (například pokud infikovaný partner se dotkne jeho ruky jeho genitálie, a pak vaše genitálie).

HRV infekce je také možné skrz polibek. V tomto případě se mohou objevit příznaky perorální papilomavirové infekce (vyrážka v ústech a hrdle).

Papiloma virus osoby není téměř nikdy přenášen domácností, pokud nezadáte blízký kontakt (polibky, sex) s virovým nosičem.

Ve vzácných případech může být HPV přenášen z infikované matky k dítěti během porodu.

Kdo může infikovat HPV?

Tento virus je velmi běžný. Drtivá většina žen žijících v sexu, dříve nebo později bude infikována HPV. Ale dobrá zpráva spočívá v tom, že většina těchto žen bude zničena imunitním systémem a nezpůsobí žádné nemoci.

Pouze ve vzácných případech, papilloma virus zůstává v těle po dlouhou dobu a způsobuje zdravotní problémy.

Jaké typy HPV existují a co záleží?

Existují pouze více než 120 typů HPV a asi 70 z nich správně studovalo. V závislosti na tom, jak často jeden nebo jiný typ viru způsobuje rakovinu, rozlišují 2 skupiny HPV: papillomové viry s vysokým onkogenním rizikem a nízkými onkoogenními riziky.

HPV Vysoké onkogenní riziko zahrnuje následující typy: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, HPV 52, HPV 56, HPV 58, HPV 59, HPV 68

HPV nízké onkogenní riziko: HPV 6, HPV 11, HPV 42, HPV 43, HPV 44

Bezdrátový HPV (není způsobující rakovinu): HPV 1, HPV 2, HPV 3, HPV 4, HPV 5, HPV 10, HPV 27, HPV 53, HPV 54, HPV 55, HPV 62, HPV 67

Mezi papilomaviry s vysokým onkogenním rizikem 3 typy jsou nejnebezpečnější, protože jsou příčinou rakoviny děložního hrdla v 94% případů: Je HPV 16, HPV 18 a v menší míře HPV 45. Mezi těmito třemi typy HPV je nejnebezpečnější virus typu 16, jak to představuje největší karcinogenní riziko (častěji než jiné způsobuje tvorbu rakovinných buněk v těle).

Jaké nemoci mohou způsobit HPV?

Různé typy HPV mohou způsobit různá onemocnění.

Typy HPV

Jaké nemoci mohou způsobit

HPV 1, HPV 2, HPV 4

Heel Warts, obyčejné bradavice

HPV 3, HPV 10, HPV 28, HPV 49

Ploché bradavice

HPV 6, HPV 11, HPV 30

Genitální bradavice (CondyLomes), laryngeální bradavice (laryngeální papillomy, larynganeální papilromatóza)

HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 39, HPV 52, HPV 56, HPV 58

Cervikální dysplazie, Cervikální rakovina

HPV 26, HPV 29, HPV 57

Obyčejné bradavice

HPV 27

Obyčejné bradavice, ploché bradavice

HPV 34, HPV 55

Zřídka precanceróznější změny

HPV 41

Obyčejné bradavice, ploché bradavice, genitální bradavice

HPV 42

Genitální bradavice (condyloma), zřídka precanceróznější změny

HPV 45

Genitální bradavice, děložní dysplazie, krční rakovina

HPV 40, HPV 43, HPV 44, HPV 54

Genitální bradavice

HPV 51

Genitální bradavice, děložní dysplazie, krční rakovina

Jak nebezpečné HPV pro ženy?

Zpravidla se znečištění papiloma člověka vyskytuje pro ženy nepozorovaně a také bez povšimnutí, že tento virus zmizí z těla díky práci imunitního systému. V 90% případů, po infekci, virus nezávisle zmizí z těla po dobu několika měsíců nebo let, aniž by zanechal žádné důsledky.

Podle statistik, pouze 5% žen infikovaných HPV, za 3 roky vyjádřily změny v čípku (dysplazie 2 nebo 3 stupně), budou zjištěny za 3 roky.

Pouze 20% žen s dysplazií 3 stupně bude rozvíjet rakovinu děložního hrdla v příštích 5 letech.

Na základě této statistiky lze dospět k závěru, že méně než polovina žen infikovaných virem papilomu osoby bude čelit problému rakoviny děložního hrdla. Jaké faktory mohou zvýšit riziko rakoviny děložního hrdla, číst v článku rakovina děložního hrdla.

Jaké příznaky způsobují HPV u žen?

Doba trvání inkubační doby (čas z infekce až do vzhledu prvních symptomů) během infekce HPV závisí na typu HPV a na některých jiných faktorech. Například od okamžiku infekce HPV 6 nebo 11 typu předtím, než vzhled genitálních bradavic probíhá v průměru od 3 týdnů až 8 měsíců. Od okamžiku infekce HPV 16 nebo 18 typu k rozvoji rakoviny děložního čípku, 10-20 let a více.

Ve většině případů probíhá infekce HPV Asymptomatic. Nicméně, lidský papilloma virus se může projevit takto:

  • Vzhled Genitální bradavice (Špičatý kondyl).
  • Vzhled Výběr krve z pochvy Po sexu nebo bez viditelných důvodů.

Během gynekologického vyšetření může lékař oznámit známky Eroze čarže, Dysplazie nebo krční rakovina. V raných fázích, gynekolog, nesmí si všimnout jakékoli změny v čípku, takže je velmi důležité pro všechny ženy pravidelně projít Poštu na cytologii.

HPV Diagnóza u žen

Analýza na HPV je jedním ze složek screeningu na karcinomu děložního hrdla. Každá žena, která dosáhla 30 let, doporučuje se předat analýzu HPV a pravidelně ji opakuje každých 3-5 let.

Pro identifikaci HPV v těle existují dva základní metody:

PCR pro lidský papilloma virus

Jedná se o vysoce kvalitní analýzu, která nám umožňuje určit pouze přítomnost buď absence HPV v těle, ale neurčuje množství virových částic (virové zatížení). S pomocí PCR můžete určit typ papilomu virus (vést GHD GENDIA) a identifikovat nejnebezpečnější (onkogenní) typy HPV.

Krev může být použita pro testování (HPV analýza) nebo tahy s čípkem a cervikálním kanálem. Výsledky výsledků jsou zapojeny do gynekologa nebo onkologa.

Metoda hybridního zachycení, která se také nazývá Digene HPV test, analýza na HPV DNA

Jedná se o novější a účinnější způsob diagnostiky infekce HPV, která má řadu výhod ve srovnání s PCR. Pro testování na DNA HPV se škrábání od děložního hrdla děložního hrdla.

Tento test HPV je považován za kvantitativní, protože umožňuje určit koncentraci viru v materiálu ve studovaném materiálu (virové zátěž HPV). Tento test, stejně jako PCR, umožňuje zadat HPV (definovat typy identifikovaných typů virů).

Výsledky tohoto testu může rozluštit pouze gynekolog nebo onkolog lékařem, ale v tomto článku představíme základní hodnoty možných výsledků:

Vyšetřovaný parametr

Přijatý výsledek

(kvantifikace)

Co to znamená

DNA HPV

A9 (HPV 16, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 52, HPV 58)

nebo

A7 (HPV 18, HPV 39, HPV 45, HPV 59, HPV 68)

nebo

A5 / A6 (HPV 51, HPV 56)

nebo

Celkový virový zátěž

DNA nebyla zjištěna

HPV zadané typy v těle ne

Méně než 3 LG (HPV / 10 ^ 5 buněk) - klinicky nevýznamné množství HPV

HPV zadaných typů v těle je, ale jejich počet je velmi malý, a proto nemohou způsobit žádné nemoci

3 - 5 LG (HPV / 10 ^ 5 buněk) - klinicky významné množství HPV

HPV zadané typy v těle mají a jejich počet stačí způsobit onemocnění

Více než 5 LG (HPV / 10 ^ 5) - zvýšené virové zatížení

Zadané typy HPV v těle je a jejich počet je tak vysoký, že existuje vysoké riziko vážných následků

Kromě analýz pro HPV, při screeningu na karcinomu děložního čípku také zahrnuje Poštu na cytologii. Pokud jste objevili HPV vysoké onkogenní riziko, a / nebo cytologie odhalila podezřelé změny, může lékař doporučit další zkoušku:

Colposkopie je studie děložního čípku se speciálním zařízením pracujícím jako zvětšovací sklo. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Kolposkopy.

Červická biopsie je odstranění malých řezů děložního čípku pro další studium pod mikroskopem. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Biopsie Cervixa.

Jak často potřebujete projít testy na HPV?

Aby nedošlo k chybné infekci HPV, všechny ženy se doporučují pravidelně předávat testy na HPV a stěr na cytologii.

Pokud jsou vysoké rizikové ošetření negativní, musí projít následující průzkumy 3-5 let.

Pokud jsou analýzy pro HPV vysoké riziko pozitivní a rozmazaných cytologii v normy, pak se re-vyšetření provádí za 9-12 měsíců.

Pokud jsou analýzy pro HPV vysoké riziko pozitivní a nátěr na cytologii není normální, pak je nutná další diagnóza (kolposkopie, krční biopsie). V závislosti na výsledcích těchto průzkumů doktor dává příslušná doporučení.

Jsou-li analýzy pro HPV vysoké riziko negativní, je number na cytologii normální, pak následující zkouška musí projít 5 let.

Pokud jsou testy HPV pozitivní, je nutné provádět koloskopii a v případě potřeby biopsii děložního čípku. V závislosti na výsledcích těchto průzkumů doktor dává příslušná doporučení.

Pokud byly poslední 2 analýzy na HPV vysoké riziko a poslední 2 nátěry na cytologii normální, pak se průzkumy již nemohou být prováděny, protože riziko rakoviny děložního hrdla v budoucnu je extrémně malé.

Co dělat, když jsem byl objeven HPV?

Ne všechny typy HPV mohou způsobit nebezpečné onemocnění, takže především upřesněte svého lékaře, jak velká je hrozba ve vaší situaci.

O tom, co dělat, pokud analýzy ukázaly přítomnost viru papilomu v těle, číst v samostatném článku HPV: Zacházení s těhotenstvím a plánování.

Prevence HPV

Hlavním způsobem infekce s papilomovým virem osoby je nechráněný sex. Použitím Kondomy Pomáhá výrazně snížit riziko infekce HPV, i když kondomy a neumožňují stoční záruku.

Riziko infikovat HPV je vyšší než větší v životě ženy, bylo sexuální partnery. Trvalé monogamní vztahy významně snižují riziko infekce HPV.

V současné době existují očkování v viru lidského papilomu: Gardasil a Cervarix. Vakcína Gardasil Efektivní proti HPV 6, 11, 16 a 18 typů (chrání proti rakovině děložního čípku a bradavice genitálií) a čípková vakcína je účinná, pokud jde o HPV 16 a 18 typů (chrání proti rakovině děložního čípku, ale ne z condolu).