Proč jsou období dospívajících dívek zpožděno 12-15 let

První menstruace (Menarche) - důležitá událost v životě každé dívky. Menstruace je známkou puberty a schopnost provádět funkci dětí. Fyziologické normy poskytují začátek menstruačního cyklu za 11-14 let. Ale odchylka od standardních ukazatelů je častým jevem v pubertu. Proč zpožděná menstruace u adolescentů, což přispívá k tomu - aktuální otázky pro dívky adheatingu, stejně jako rodiče.

Fyziologické rysy puberty

Paulic RatingSexuální zrání dívek začíná věkem 8-9 let a pokračuje až do plné formování fyziologické zralosti. Dívky na 2-4 roky před chlapci ve vývoji chlapců. Když se objevují první sexuální značky ve formě podpaží a pubic zóny, růst mléčných žláz, zvýšení tukové tkáně může očekávat výskyt menstruace během 1,5-2 let.

První menstruace ve většině případů se objeví ve věku 11-14 let. Ale vždy se nestane. Někdy se měsíčně objeví dříve než uznávaná fyziologická norma (9-10 let) nebo novější (15-16 let). Tato skutečnost ne vždy signalizuje o přítomnosti problému, ale není možné ji nechat bez pozornosti.

S množstvím pravděpodobnosti je možné předpokládat výskyt menarche dříve než v peer, fyzicky vyvinuté, silné, a také náchylné k plnosti dívek. A naopak, v křehké fyzice, menstruace obvykle se objeví ne dříve než 12-13 let.

Každý organismus je individuální. Genetický faktor hraje důležitou roli v procesu puberty. Pokud matka začala ve věku 12-13 let, pak se dcera objeví přibližně ve stejném období. Moderní statistiky však ukazují dřívější začátek menstruace z moderních adolescentů ve srovnání s předchozími generacemi. Rozdíl v 1 roce - uznávaný gynekology.

Proč jsou období dospívajících dívek zpožděno 12-15 let
I v případě neexistence stížností o zhoršení pohody, odchylka od normy je žádoucí diskutovat s dětským gynekologem.

Společné příčiny měsíčního zpoždění

Vzhledem k absenci menstruace u dospívajících ve věku 13-16 let, gynekologové podezřívají zpoždění, které neodpovídají normálním ukazatelům fyziologického vývoje v pubertu. Nejčastějšími důvody pro absenci menstruace u mladistvých zahrnují následující okolnosti:

  1. Proč jsou období dospívajících dívek zpožděno 12-15 letZánětlivá onemocnění močové koule (endometrióza, ovariální polycytóza, cystitida a jiná onemocnění). Tato skutečnost by měla být vyloučena především v nepřítomnosti příznaků zánětlivého procesu. Ignorovat jakékoli porušení reprodukční funkce v adolescenci nemůže. Ne zničena včasné infekce se stává startovacím mechanismem pro vznik chronických gynekologických onemocnění. Žena neplodnost je často způsobena nedostatkem plnohodnotného léčby.
  2. Card a poranění mozku často porušují přirozený menstruační cyklus. Zranění získané v dětství může způsobit reprodukční dysfunkci v budoucnu. Tato skutečnost by měla být informována o gynekologa na povinném. Možná je třeba konzultovat neurosurgeon.
  3. Endokrinní onemocnění (diabetes mellitus, onemocnění štítné žlázy) často provokují narušení menstruačního cyklu v dívkách 12 let a starší. Léčba systémových onemocnění by měla předcházet průzkumu reprodukční funkce.
  4. Hormonální nerovnováha je pozorována během tvorby fyziologické zralosti. Nedostatek růstu mléčných žláz, hrubého hlasu, samčího vyčerpání indikuje nedostatek estrogenu a převaha mužů genitálních hormonů v těle. V tomto případě se ukázala, že hormonální terapie eliminuje nerovnováhu.
  5. Anomálie pro vývoj reprodukčních orgánů a zranění získaných v důsledku mechanického poškození nebo provozního zásahu může způsobit nedostatek menstruace. Detekce anomálie může lékaře na gynekologické vyšetření. Tato patologie je častěji diagnostikována v nepřítomnosti menstruace u mladistvých 15 let a starší.
  6. Zvýšené cvičení - společný důvod, proč může menstruace přetrvávat. V dívkách vede aktivní životní styl (návštěva posilovny, tanečního, extrémního sportu) měsíčního zpoždění pro 1 rok a více - přísný jev. Při provádění těžkých fyzikálních cvičení je tuková vrstva spálena, v důsledku toho blokuje mozek ovulační funkci. Mělo by být zřejmé, že pubertální období vyžaduje dodržování jemného režimu, aby se zabránilo nepříjemným důsledkům.
  7. Zvýšená mentální zatížení - ne méně často fakt. Heavy School program, další třídy s učitelem, žádný volný čas provokují zpoždění menstruace na pozadí duševního přepětí.
  8. Proč jsou období dospívajících dívek zpožděno 12-15 letZdůrazňuje, emocionální nestabilita, charakteristika tohoto období, také vysvětlit, proč měsíčně. První láska, komplexní vztahy s vrstevníky nebo rodiči zanechávají hlubokou známku v zranitelné dětské duši. Při odstraňování stresového faktoru je obnoven menstruační cyklus.
  9. Ostrá změna v tělesné hmotnosti pozorované při použití tvrdých diet, určuje, proč dojde k žádné měsíční. Omezení využití kalorií Produkty ve věku 12-17 let - rozšířený jev v adolescenčním prostředí. Nervózní anorexie je výchozí mechanismus pro dysfunkci reprodukčního systému. Obezita také narušuje průběh přirozeného menstruačního cyklu.
  10. Zdraví škodlivé návyky ve formě pitného alkoholu, omamné drogy a tabakokcoingu mohou způsobit, proč neexistuje menstruace za 12-17 let.
  11. Změna klimatické zóny rezidence vyvolává narušení menstruačního cyklu (předčasný start nebo zpoždění). Pokud měsíční chybí z tohoto důvodu, není důvod k vzrušení. Aklimatizace období - dočasný jev. Po nějaké době bude přirozený cyklus obnoven.
  12. Pokud je měsíční již několik měsíců nebo dokonce lety pravidelně a poté přerušeno, těhotenství nemůže být vyloučeno, navzdory mladému věku pacienta. Začátek puberty vyžaduje zvláštní přístup k tvorbě osoby. V tuto chvíli se vztahuje důvěryhodné vztahy - úkol každého rodiče. Dívka si musí být jisti, že podporuje rodiče v každé situaci. Polsko hraje velkou roli. Nedostatek znalostí antikoncepčních metod vede k nenapravitelným následkům.
  13. Použití některých léků ovlivňuje reprodukční funkci mladého organismu. Při diagnostice patologie je nutné eliminovat použití hormonálních antikoncepce pro dívku. Oni přímo ovlivňují nepřítomnost menstruačních sekrek.

Jaký je důvod vzrušení?

Pokud je na začátku puberty aktivní hormonální perestroja, neexistuje žádný zvláštní důvod pro vzrušení. Obchod je porucha menstruačního cyklu v 15-17 letech. Amenorrhea v tomto věku může být primární (když menstruační sekrece nejsou vůbec) a sekundární (absence menstruace předcházelo normální menstruačnímu cyklu). Jakákoli forma Amenorea může v budoucnu vyprovokovat porušení funkce porovnání dětí.

Proč jsou období dospívajících dívek zpožděno 12-15 let
Starší věk dívky, tím více strach způsobuje skutečnost nedostatku menarche.

Signál k okamžitému odvolání pro kvalifikovanou pomoc: t

  • bolestivé pocity v dolním břiše, v oblasti pásu, v mléčných žlázách;
  • Vznik nepřirozených vaginálních výbojů s přítomností hnisu a nepříjemného zápachu;
  • Časté nutkání močení;
  • nevolnost, zvracení, porušení obecného stavu;
  • Změny v obvyklém menstruaci (objem, periodicitu), vzhled krevních sraženin;
  • Zpoždění od 30 dnů a více.

Jakákoli forma Amenorrhea vyžaduje konzultaci gynekologa.

Možná, že absence menstruace je jen dočasným fenoménem v důsledku hormonální restrukturalizace rozvojového těla. Ale vyloučit přítomnost explicitní patologie by měla být povinná. Včasná diagnóza, příslušný přístup a odpovídající terapie zabrání případným komplikacím v budoucnu.