Příčiny zkratek měsíčního cyklu: nebezpečné symptomy

Menstruační cyklus začíná počítat od prvního dne menstruace - krvácení doprovázející odmítnutí funkční vrstvy sliznice. Doba trvání menstruačního cyklu je vždy jedinec, ale v rámci normálních fyziologických ukazatelů cyklus za 21-35 dnů. Zlatý střed je cyklus 28 dní, ale pozoruje se pouze 13% žen. Pokud se dobový cyklus snížil, mohou být důvody nejrůznější. Tento fenomén ne vždy ukazuje patologii, ale je to vzrušující a vyžaduje konzultaci gynekologa k určení příčiny.

Fyziologické rysy

Menstruace je reakce reakce reprodukčního systému, že jeho hlavní úkol není splněn - těhotenství nepřicházelo. Obvykle je menstruace stanovena v pubertálním období ve věku 11-17 let v průběhu roku. V hlavní menárně se dívky evropského závodu sledují, počínaje 13-14 let. Někdy jsou rozšiřovány hraniční normy, první menstruace se může vyskytnout 10 let a při 21. Tento jev často nosí dědičný faktor.

Ve většině případů je odchylka od normálních fyziologických ukazatelů známkou hormonální nerovnováhy, pozorované v důsledku onemocnění endokrinního a centrálního nervového systému, přenesené dříve infekční zánětlivé procesy a poranění mozku.

V životě ženy existují 4 období, kdy neexistují měsíční:

Graf menstruačního cyklu

  • před okamžikem puberty;
  • těhotenství;
  • laktace;
  • menopauza.

V ostatních případech je každý měsíc pozorován menstruační krvácení. 1 rok po první měsíční menstruaci se rozumí menstruační cyklus. Dívky puberty období mohou samostatně určit datum nástupu příští menstruace, což vede rozvrh menstruačního cyklu.

Snížení počtu dnů menstruačního cyklu během jeho formace je normální. Po této době je však jakákoli odchylka od normy ve formě poklesu obvyklého trvání menstruace vzrušující a vyžaduje konzultaci gynekologa.

Pokud byl takový fenomén pozorován jednou, není důvod k vzrušení. Řezání cyklu pozorovaného během několika měsíců - jasné znamení patologie. Nezávisle neznamená důvod, proč se to stane. Odborná konzultace umožní všem obavám.

Příčiny snižování přirozeného menstruačního cyklu

ovulaceZa snížení menstruačního cyklu je implikováno nejen ke snížení jeho délky, ale také změnu povahy, objem menstruační výtok. Stávají se hojným a bolestivým, je jedním z známek porušení reprodukční funkce. Krátce zvažte cyklus 21 dní a méně.

Výrazný znak krátkého cyklu menstruace se považuje za snížení folikulární fáze, kratší než 14 dní (předčasné zrání vajec na pozadí ne-pozměněné žluté tělesné funkce).

Folikulární fáze

Pokud se přirozený cyklus menstruace snížil, předpokládají se následující důvody pro takový jev:

  1. Systémová onemocnění endokrinního systému (dysfunkce štítné žlázy, pankreatu). V tomto případě je změna považována za vedlejší účinek hormonální dysfunkce.
  2. Systémová onemocnění oběhového systému (poruchy koagulace krve). Dlouhé hojné měsíční - jejich charakteristické znamení. V tomto případě je možné zvýšit dobu krvácení se společným nezměněným délkou cyklu.
  3. Nemoci reprodukčního systému (chronické zánětlivé procesy, cysty, nádory) provokují porušení hormonální funkce, změnu přirozené cyklické menstruace. Vznik abnormálního vaginálního výboje - signál pro okamžité odvolání k kvalifikované lékařské péči.
  4. Infekční zánětlivé procesy v mozkové kůře (meningitida, myelitida, encefalitida). Neuroinfekci vedou k hypotalamické dysfunkce hypotalamické hypofýzy, jejichž projev je snížení počtu hormonů regulujících reprodukční funkci. Nádory a mozkové cysty vytvořené v důsledku infekce nebo zranění často vedou k cyklu mohou být sníženy.
  5. Prodloužená (iracionální) použití hormonálních léčiv pro léčbu souběžných onemocnění vyvolává porušení přirozeného menstruačního cyklu. Recepce perorálních antikoncepce přispívá k tomu, že může být snížena z důvodu vzniku intermentovaného krvácení. Doba přizpůsobení pro každé nové antikoncepce pokračuje v prvních třech měsících. Pokud po této době nezmizelo intermenstruační alokace, je nutná konzultace s gynekologem na povinném.
  6. PostinárníNouzová antikoncepce ve formě escapelu, postiner a jiných analogů vždy provokuje porušení přirozeného cyklu (může být sníženo).
    Období obnovy po použití těchto léků přebírá 2-3 měsíce až několik let.
  7. Těhotenství. A nejen plné. Vzácné krvácení jsou pozorovány v hrozbě potratu a během ektopického těhotenství. Žena vezme tyto alokace pro menstruaci, zatímco ve skutečnosti vyvíjí krvácení. Takový stav vyžaduje urgentní hospitalizaci, aby se zabránilo život ohrožujícím důsledkům.
  8. Během období Klimaků, v důsledku nedostatečné práce z progesteronu v důsledku přirozeného vytlačování reprodukční funkce, cyklus začíná zkrátit. V časném vyvrcholení (po 35 letech), množství krve uvolněná ostře snižuje.
  9. Tvrdá strava - společný důvod, proč se cykličnost menstruace začne snížit, měsíčně zmizí. Nevyvážená výživa, nedostatek vitamínů a minerálů nezbytných pro normální fungování hormonálního systému a tělesa jako celku, zvýšení rizika neplodnosti endokrinní neplodnosti.
  10. Potrat - ne méně běžná příčina porušení přirozeného cyklu. Bez ohledu na typ potratu (chirurgický, vakuový nebo lék) je zdůraznit jak pro hormonální systém, tak pro tělo jako celek.
  11. Přenesená napětí jsou startovacím mechanismem zkratky, částečného nebo úplného narušení přirozené cykličnosti menstruace. Mentální napětí a zvýšená fyzická námaha také vyvolává snížení cyklu, mění charakter menstruační sekrece.

Nebezpečné symptomy

Pro snížení cyklu mohou být příčiny odlišné. Někdy je to dočasný jev, sebezničení během několika měsíců. Existují však excitementální příznaky při konzultaci s gynekologem.

Mezi ně patří následující jevy:

  • Nedostatek měsíce do 18-19 let;
  • Amenorrhea (nedostatek menstruace) ve věku 12 až 50 let bez přírodní příčiny (těhotenství, kojení);
  • Cyklus prudce odmítl bez viditelných důvodů;
  • Bolest různých intenzity v oblasti vaječníků, pubické zóny;
  • bolest v oblasti pásu, ozáření do konečníku;
  • opakující se bolesti hlavy;
  • zvyšování štítné žlázy;
  • Počet menstruačních sekrencí se snížil;
  • Jev obecné intoxikace ve formě nevolnosti, zvracení, absence chuti k jídlu, závratě;
  • Intermenstruační krvácení;
  • periodický krvácení nosu;
  • Nepřirozený vaginální výboj s modifikovanou konzistencí, nepříjemným zápachem.

Snížení měsíčního cyklu pozorovaného na několik měsíců je důvodem pro konzultaci s gynekologem. Včasná diagnóza zaměřená na identifikaci příčiny patologických změn v těle zvyšuje šance na stanovení správné diagnostiky a následného účinného typu léčby.