Co způsobilo nepravidelné období v teenageru

Útok první měsíční svědčí o fyziologické zrání dívky, ale na emocionální úrovni, mladí speciality stále nezůstávají dítě. Po všem První menstruace se děje v mladém věku - od 11 let. Existují výjimky, které určují takový problém jako nepravidelná období v teenageru nebo zpoždění. Co by mělo být přijato v této situaci?

Věk začátku měsíce

Dívky jsou před vývojem chlapců přibližně 2-3 roky. Polsko začíná dřív: Prvotasa menstruace se objeví od 8 do 10 let a proces sám trvá od 2 do 5 let. Toto období se vyznačuje zvyšováním hrudníku a tukové tkáně, růst vlasů v pubické oblasti a v podpaží. Výroba hormonů se provádí zodpovědná za reprodukční funkci - estradiol, progesteron. V určeném čase by mělo jít a menarche.

Přibližný věk dívek začít menstruační cyklus - od 12 do 14 let. Dívčí tělo se postupně připravuje pro reprodukci funkce porodu, všechny fáze cyklu začínají včas.

Mezi standardizovanými kritérii pro stanovení věkové normy se rozlišují vnější vlastnosti dívek:

  1. Nízký růst, pomalý vývoj vyprovokovat měsíční zpoždění.
  2. Vysoká výška, nadměrná tělesná hmotnost urychluje proces prvního cyklu.

Co by mělo být menstruačním cyklem u adolescentů

Vlastnosti menstruace jsou zvažovány z hlediska doby trvání, pravidelnosti, objem vybití.

Vytvořený menstruační cyklus trvá 21-36 dní. Dospívající dívčí čísla se pohybují od 20 do 45 dnů. Cyklus je nastaven dlouho - formace po dobu dvou let.

O Kolik minulého měsíce Dívky čtou v článku na odkazu.

Estrogen u mladých žen se provádí pravidelně, který nelze říci o LG (luteinizující hormon), který je zodpovědný za fázi koncepce. Menší sekrecí látky blokuje urážlivost ovulace - počet dnů cyklu je snížen o polovinu, vysvětlující důvod, proč neexistuje žádná menstruace ve 13, 14, 15 letech.

Ačkoliv je doba uvolnění vejce obtížné určit, otěhotnět v mladém věku.

Ovulace buď nevyskytuje vůbec, nebo je předčasně - před nebo během menstruace. To se děje, dokud nebude stanoven běžný cyklus.

Alokace sami jdou od 3 do 7 dnů. Lékař je ošetřen, když je rozdíl nařízení významný: za jeden měsíc krátký (3 dny), v jiném - dlouhý (10 dní) a t. D.

Týkající se objemu krve není přesně znepokojen. Pro vytvořenou ženu, takový příznak - znamení poruchy orgánů urogenitálního, reprodukčního systému. Vzácný a nepravidelný měsíční teenager 13 let a starší - sazba. První měsíční (Menarche) je menší, protože funkce dítěte nefunguje plně. Závažnější důvod pro obavy - ne v čase, pozdě měsíčně.

Proč zadržet první měsíčně v teenageru

Reakce na tuto otázku je důležité vzít v úvahu genetiku. Dědičný faktor určuje přibližný věk, kdy se objeví první alokace. Pokud matka začala 14 let, je možné, že v tomto věku dojde menstruace dcera. Genetický faktor reguluje cykličku výboje.

Když patnáctiletá dívka ukazuje známky puberty (otok mamarchových žláz, ženských obrysů postavy) nezačíná krevní výtok, říkají o amenorrhea.

Samostatný primární a sekundární amenorrhea:

  1. Primární - žádné sekrece s obecnými rysy puberty.
  2. Stop sekundární - alokace, zmizí z dříve menstruačních dívek (o 6 měsíců později).

Příčina primárního amenorrhea často provádí patologii dělohy a zánětlivých procesů v děloze.

Proč teenageři nemají měsíční: důvody kromě těhotenství

Když byl měsíčník, ale z nějakého důvodu nemluvit o sekundárním amenorrhea. Koncepce "běžného cyklu" není obecně zvláštním pro zástupce puberty.

První dva roky - fáze formování, takže kritické dny jsou velmi nepředvídatelné:

  1. Než mladší dívka, čas zpoždění je větší pro normální.
  2. Starší - čím větší je riziko rozvoje patologií.

Proto dívka 13, 14 let, zpoždění menstruace neindikuje patologii. Pravidelné poruchy menstruačního cyklu v 16letých dívkách - znamení komplikace v nastavení cyklu.

Chcete-li problém vyřešit, je nutné určit příčinu selhání cyklu v teenageru.

Způsobit Faktory expozice Negativní důsledky
Selhání metabolismu Nesprávná jídla (těžké potraviny, tuky, cukr a t. D.) Porušení hormonálního pozadí
Nedostatek hemoglobinu Krevní ztráta nebo nedostatek vitamínů v těle Bledá kůže a sliznice, zvýšená únava, tlakové skoky
Příliš aktivní životní styl Vitamínový deficit v důsledku spalování velké kalorie Pozastavení vývoje reprodukčního systému
Zvýšený mentální zátěž Nedostatek "práce a rekreace" Zpoždění na pozadí duševního přepětí
Emocionální nestabilita Zdůrazňuje, nestabilní vztahy s vrstevníky nebo rodiči Blokování oxytocinu a endorfinu ("hormony radosti") v důsledku výroby kortizolu ("hormon stresu")
Příjem antibiotik Vliv na hypofýzu Splash pánských hormonů. Po užívání antibiotik může být zpoždění menstruace
Endokrinní onemocnění Cukr Diabetes, patologie štítné žlázy Hormonální nerovnováha
Supercooling genitálních orgánů Studené povrchy Vývoj infekčních onemocnění
Aklimatizace Změna klimatické zóny bydliště Chybí, protože cyklus je rychle obnoven

Důvody popsané výše zřídka vyvolávají bolestivé příznaky. Ale pokud dívka v nepřítomnosti menstruace cítí bolest v břiše nebo dolní části zad, letargie a apatie jsou pozorovány, měli byste se obrátit na gynekologa pro včasnou detekci komplikací.

Přečtěte si, proč někdy začíná Měsíčně 2 týdny po skončení měsíce V referenčním článku.

Možné komplikace

Co je patologické poruchy menstruačního cyklu u dívek? Koneckonců, jak to ukázalo, dospívající věk nemá pravidla pro stanovení pravidelnosti a cyklicity. Ale příliš brzy měsíční nebo pozdě - již důvodem pro návštěvu gynekologa v prvním roce nařízení.

Jakákoli forma Amenorrhea porušuje funkci dětí. Příznak zpoždění často signalizuje infekci, vývoj zánětu.

Tam je společná dospívající patologie, která ničí flóru ani jedno místo, ale najednou pár. Jedná se o ovariální polycystický syndrom. Problém ovlivňuje ženský organismus ve fázích:

  1. Selhání vaječníky, hypofýzy, nadledvinky.
  2. Nepravidelná sekrece progesteronu, estradiol.
  3. Ukončení cyklu (nemusí se vrátit).
  4. Žádná ovulační fáze.
  5. Neschopnost hnojit vaječná buňka.

Menstruace u adolescentů je regulována nejen patologií močových orgánů. Mezi nejčastější příčiny se vyznačují poranění mozku. Výsledné poškození narušuje práci reprodukčního systému - nemožnost otáčení nebo nástrojů plodu.

Doporučení

Hlavní rada lékařských stránek je založena na změně životního stylu. Pochopení, co dělat, přijde, jakmile je možné identifikovat faktor negativního dopadu.

Doporučení Sloučenina Výhody
Plná výživa Produkty bohaté na vlákno Stabilní růst
Eliminace nedostatku hemoglobinu Přípravky obsahující železo a kyselina listová Zlepšení krevního oběhu
Střední fyzikální břemeno Ranní nabíjení, turistika, rozbití cvičení Udržování svalového tónů
Restaurování emocionální rovnováhy Uklidňující přípravky, střídání práce a rekreace, dýchání gymnastika Menší sekrece kortizolu - žádný stres
Eliminace supercoolingu Obvaz na suché oblečení po pláži, posezení na teplých povrchech Prevence infekčních onemocnění
Paul Education Přednášky, specializovaná literatura, individuální konverzace na zadaném tématu Prevence včasného těhotenství

Zbavit se některých problémů bude vyžadovat výhradně lékařskou diagnostiku. Pokud jsou příznaky, jako jsou bolesti, psychologické poruchy, zvýšení tělesné teploty, časté nutkání pro močení, nevolnost, nepřirozený vaginální výtok nebo zpoždění v teenageru 16, 17 let menstruaci, pouze lékař je schopen určit diagnózu Po plném průzkumu.

Když přidělení přestanou jít tři měsíce, je důležité se zaregistrovat integrovanou zkoušku pro třetí cyklus.

Po obdržení výsledků ultrazvuku a analýz, gynekolog předepisuje terapii.

Metoda Funkce Výhody
Hormonoterapie Hormonální krevní kontrola Individuální přístup
Vitaminoterapie Doplnění chybějících vitamínů Regulace výkonu
Místní dopad Použití perorálních přípravků Eliminace zpoždění patogen
Lékařský dopad Tablety, antibiotika

Kontrola celkového zdraví, životního stylu dívky, prevence infekčních onemocnění a zánětlivých procesů se zbaví problému primárního nebo sekundárního amenorrhea. Ale je důležité si uvědomit, že zpoždění v teenageru - volitelné znamení patologie, protože tělo dívky je příliš citlivé na jakékoli vnější projevy. Nepravidelný cyklus v prvních letech po zahájení menstruace - přirozený proces. S výskytem bolestivých symptomů nebo pozdějšího menarche jsou nutné pravidelné výlety do gynekologa, aby se zabránilo neplodnosti.