Příčiny sníženého testosteronu u mužů

Testosteron je hlavním mužským pohlavním hormonem. Vyrábí se hlavně v varlatech, buňkách Leildig. V malých množstvích - v adrenálním jádru.

Testosteron ovlivňuje vývoj mužských genitálních orgánů, reguluje spermatogeneze a sexuální chování a také se podílí na některých prvcích metabolismu. Nízký testosteron u mužů vede ke snížení libida, erektilní dysfunkce, duševní poruchy.

Příčiny kapky testosteronu u mužů

Příčiny redukce dzestosteronu u mužů

Několik států, které ovlivňují výrobu testosteronu u mužů. Možné příčiny a rizikové faktory jsou uvedeny v tabulce.

Příčiny snižování testosteronadditional informací
StáříŠpičková koncentrace volného testosteronu - 17-21 let, celkový testosteron - 35-45 let. Hormonální hladina se snižuje s věkem a může klesnout pod normální množství
Špatné návykyDlouhý kouření pomáhá snížit úroveň testosteronu. Přijetí alkoholu vede ke snížení produkce hormonu
StresDlouhodobý stres vede ke zvýšení syntézy kortizolu a snížení hladiny testosteronu
JídloNedostatek selenu, hořčíku a zinku vede k nedostatku prvků pro výrobu testosteronu
Nevhodná fyzická aktivitaNízká nebo nadměrná fyzická aktivita narušuje syntézu testosteronu
Patologie varlat a nadledvinekLéze gonády a nadledvinek porušuje testosteron a vede ke snížení koncentrace krve
Patologie hypofýzy a hypotalamuPřebytek prolaktin, FSH a LH vede ke snížení testosteronu
Metabolické poruchyNadměrná tělesná hmotnost a obezita vedou k poklesu výroby testosteronu, zvyšuje se syntéza estrogenu
Příjem drogNižší testosteron Některé hormonální činidla, antifungální, antiepileptické přípravky, steroidy, statiny atd.
Vysoký gspg (globulin vázající sex hormony)S vysokým GSPG, například, v důsledku patologie štítné žlázy, volný testosteron bude nízký i při normální úrovni celkového hormonu. Příznaky, jako s nedostatkem testosteronu.

Nízké příznaky testosteronu

Známky nízkého testosteronu u mužů:

  • Nedostatek nebo snížení libida. Testosteron hraje klíčovou roli při určování sexuálního chování a sexuální přitažlivosti.
  • erektilní dysfunkce. S nízkou úrovní testosteronu vznikají potíže s dosažením erekce a orgasmu během pohlaví. Frekvence spontánních ranních erekcí se sníží.
  • Snížený svazek spermií. Testosteron chybí vede k brzdné spermatogeneze.
  • Chytil únavu. Muži s nízkou koncentrací testosteronu si častěji stěžují na rozpad a nedostatek motivace k jakékoli činnosti.
  • Svalová ztráta. Svalová síla netrpí.
  • Osteoporóza. Snížení podílu kostní tkáně zvyšuje tendenci zlomenin.
  • Zvýšit podíl tukové tkáně. Vývoj gynekomastie je zaznamenán - zvýšení informuje. Tento jev je vysvětlen nadměrným vývojem estrogen Na pozadí snižování testosteronu.
  • Metabolické poruchy. Nízké hladiny testosteronu spojené s vývojem obezity a diabetu.
  • Porucha spánku. Muži s nízkým testosteronem si často stěžují nespavost.
  • Změna nálady. Diskuse o testosteronu vede podrážděnost a deprese.

Na pozadí nedostatku testosteronu vyvíjí erektilní dysfunkci, který je spojen s nedostatečným dodávkou krve do penisu. Porušení přílivu arteriálního a odlivu žilní krve naznačuje začátek patologie plavidel. Zároveň, plavidla, která krmí penis, mají menší clearance než koronární tepny, které krmí srdce. Rychle reagují na rozvíjející se patologii.

Erektilní dysfunkce je pouze prvním příznakem cévních poruch. Pokud zabráníte progresi onemocnění, můžete nejen vrátit člověka plnohodnotného sexuálního sexuálního života, ale také se vyhnout vývoji srdečních patologií (včetně infarktu myokardu).

Symptomy snížení testosteronu jsou nespecifické a nalezené v jiných státech. Je možné spolehlivě potvrdit pokles hladiny hormonu pouze s pomocí krevního testu.

Další posouzení laboratorního stavu na definici společného testosteronu je předepsáno dohromady s měřením koncentrace GSPG (patologie štítné žlázy, obezity, cirhózy, onemocnění jater, změn souvisejících s věkem)

Úroveň testosteronu u mužů

Míra testosteronu pro muže 18-55 let:

  • Volný testosteron - 1-28 pg / ml.
  • Celkový testosteron - 9-42 nmol / l.

Metody léčby

Nemužové metody pro zvyšování testosteronu u mužů:

  • Normalizace spánku. Obnova těla se vyskytuje ve fázi hlubokého spánku. Povrchový a přerušovaný spánek zabraňuje adekvátnímu provozu vnitřních orgánů a výroby genitálních hormonů. Doporučuje se spát 7-8 hodin denně. Kritérium pro normální délku nočního spánku je dobré zdraví po probuzení.
  • Vyvážená strava. Testosteronova výroba podporuje produkty bohaté na zinek, selen a hořčík. Jídlo musí být vyváženo hlavními živinami.
  • Užívání vitamínů. GOrmonální pozadí Stabilizujte vitamíny B, C, D, E. OMEGA-3 a OMEGA-6 mastných kyselin budou mít prospěch.
  • Pitný režim. Doporučuje se pít alespoň 1,5 litrů vody denně. S intenzivní fyzickou námahou, objem tekutin se zvyšuje.
  • Odmítnutí špatných návyků. Doporučuje se přestat kouřit. By měl snížit podíl alkoholických nápojů nebo přestat užívat alkohol. Přijímání drog je vyloučen.
  • Normalizace hmotnosti. Snížení podílu tukové tkáně vede ke snížení podílu estrogenu a zvýšení hladiny testosteronu.
  • Fyzická aktivita. Zvyšte školení testosteronu v tělocvičně, včetně cvičení s břemeny. Školení by mělo být pravidelné. Dobrá bude také jít pěšky a sprint běh. Je důležité se vyhnout přetížení - fyzické vyčerpání negativně ovlivňuje hormonální rovnováhu těla.
  • Sexuální aktivita. Flirt a intimní blízkost vedou ke zvýšení testosteronu.
  • Omezení stresu situace. S prodlouženým nebo opakujícím se stresem je výroba posílena Cortisol, Co vede ke snížení testosteronu. Dobrá nálada pomáhá zvýšit testosteron.
  • Opalování. Nalezení pod sluncem zvyšuje syntézu vitamínu D a podporuje úroveň testosteronu.
  • Vytvrzování. Vylévání vody vede k krátkodobému růstu testosteronu a příznivě ovlivňuje fungování těla.

Lékařská terapie znamená příjem hormonálních prostředků schopných kompenzovat nedostatek testosteronu. Používají se injekce, orální a transdermální formy léků. Dávkování a trvání recepce jsou určeny tokem patologie.

Reprodukt hormonální terapie je jmenována pouze andrologem Po úplném průzkumu a stanovení přesné diagnózy. Nekontrolovaný příjem hormonálních léků ohrožuje narušení vlastního testosteronu a rozvoj nebezpečných komplikací.