Hlavní způsoby, jak snížit hormon kortizol

Včas v těle kortizolu v rámci fyziologické normy je životně důležitý. Pomáhá tělu stát ve stresových situacích. Přestavět práci těla tak, aby mu poskytlo spoustu energie.

Metody snižují přebytek kortizolu

Chronicky vysoký kortizol - alarmující. Může znamenat vážné nemoci, které je třeba správně diagnostikovat a léčit. Bez ohledu na příčinu hormonálního selhání, hlavním cílem komplexu terapeutických opatření - k nižším kortizolu. Jeho vysoký obsah způsobuje porušení života těla.

10 důvodů pro zvýšení kortizolu

Stres není jediný důvod pro vysoký krevní kortizol. S nárůstem koncentrace kortizolu u žen související:

  1. Půst a vášeň pro různá strava.
  2. Vyčerpávající trénink.
  3. Zneužívání kávy a energetické nápoje obsahující caffean.
  4. Nedostatek nočního spánku.
  5. Použití hormonálních antikoncepce, některé léky.
  6. Těhotenství a porod.
  7. Endokrinní porušení.
  8. Maligní nádory.
  9. Alkoholismus.
  10. AIDS.

V tomto seznamu je fyziologická norma pouze jeden důvod. Více zvýšení koncentrace hormonu dochází během období nástroje dítěte a během generické aktivity. V ostatních případech by měl být změněn životní styl nebo hledat nemoc, která způsobuje nadměrnou sekreci kortizolu. Někdy stačí snížit frekvenci stresových situací.

Když stojí za snížení kortizolu

Pokud je v krvi Žena má vysokou úroveň Hormonální stres, je nutné podstoupit komplexní vyšetření a učinit další klinickou analýzu moči. Ne každý takový stav je spojen s patologiemi. Preventivní opatření budou stačit ke stabilizaci hormonální úrovně. Hlavním redukčním faktorem porušování hormonu úrovně je plnohodnotný odpočinek a snížení stresu.

Melatonin a Corrizol

S diagnostikovanou adrenální dysfunkcí u žen, identifikace novotvarů v systému hypotalamického hypofýzu, jsou další patologie prováděny vhodnými terapeutickými opatřeními. Jedná se o lékovou terapii nebo provozní zásah.

Včasnost léčby je nesmírně důležitá, protože nadměrné zatížení tělesa vysokého kortizolu vede k vývoji diabetes mellitus, osteoporózy, nemocí srdce a cév, oslabující imunitní ochranu a jiné nebezpečné nemoci.

Cortizola Blockers

Samostatná skupina léčiv (nebo biologicky aktivních přísad) tvoří Cortizola Blockers. Jejich akce je zaměřena:

Blokátory kortizolu jsou dobře známy a poptávkou ve sportovním prostředí. Jsou spotřebovány po užívání anabolických steroidů pro ochranu svalové hmoty. Za tímto účelem používají těžkou fyzickou práci. Nejoblíbenější prostředky jsou:

  • Omega 3;
  • aminokyseliny;
  • vitamín C;
  • Klenbuterol;
  • Kortiden;
  • Hydroxymethylbutirat.

Producenti drog argumentují, že prakticky nemají vedlejší účinky. A přesto je vezměte bez schůzek lékaře nebezpečného. To může vést k porušení celkové hormonální rovnováhy, rozvoj patologických podmínek a jiných důsledků.

Nižší stres

Nižší úroveň kortizolu na normální úroveň pomůže splnit principy zdravého životního stylu. Každý den musí člověk překonat útok stresujících faktorů, takže je nutné naučit se chránit tělo před častými emisemi hormonů. To přispívá k:

  • Přestávky v práci. Po každé hodině intenzivní práce by měla být provedena malá pauza, to pomůže zmírnit napětí svalů a vyložit mozek.
  • Masáže, meditace a relaxační praktiky. Jsou navrženy tak, aby uvolnily celé tělo a přepínali vědomí na pěkné věci.
  • Emocionální výtok. Prohlížení zábavného filmu, příjemná komunikace s přáteli má příznivé postihuje hormonální pozadí.
  • Tělesná výchova. Ne všechny cvičení jsou vhodné pro redukci kortizolu. Jóga, Pilates - doporučené cvičení.
  • Hudba. Poslech vaší oblíbené hudební práce ve stresových situacích pomůže uklidnit se, relaxovat, abstraktní.
  • Spát. Doba trvání nočního spánku by měla být 7-8 hodin. Tato doba je nutná přizpůsobit tělo ze dne stresu. Snižte kortizol a částečně zotavte pomoc poledním spánkem.

Masáže s kameny

Správná výživa

Nesprávná jídla - jedna z příčin hormonálních poruch. Existují produkty, jejichž stálá spotřeba vede ke zvýšení obsahu kortizolu v krvi:

  • Sladké pečivo pečivo, cukroví, bílý chléb, "rychlé" potraviny - zdroje rychlých sacharidů.
  • Káva, zelený čaj, energetické nápoje - vysoký kofein.

Udržovat normální úroveň hormonů pomáhá pokrmům z mořských ryb, čerstvé zeleniny a ovoce, obilovin. Pozornost je nutná na množství čisté vody spotřebované. Jeho nedostatek je vnímáno jako stres, Proto dostatečný režim pití - předpoklad pro stabilizaci hladiny hormonu.

Regulovat úroveň látky může být lidové léky:

  • Rhhodiola Pink, St. John`s Weatt, Eleutherokokok. Zvyšte odolnost proti stresu, podporují adrenální práci.
  • Lékořice. Reguluje výrobu nadledvinek, pomáhá aktivně snižovat hladinu hormonu.
  • Ginkgo biloba. Pomalu dolů úroveň kortizolu. Pro dosažení účinku vyžaduje recepci po dobu šesti měsíců.

Příjem léčivých tinktur, páje by měly být koordinovány s lékařem.

Léčba patologie

Pro regulaci úrovně kortizolu v krvi je nutná pouze po komplexním zkoumání a jmenování lékařem příslušných drog. Všechny porušování, které vyvolávají emise kortizolu, jsou rozděleny do tří skupin:

  1. ACST závislý (ACST - adrenokortikotropní hormon, vylučovaný hypofýzou a přímo ovlivňující sekreci kortizolu).
  2. Nezávislý.
  3. Funkční.

Diagnostikovat příčinou poruchy je nezávisle nemožné. Žádné univerzální léky. Recepce Nezávisle vybrané hormonální drogy jsou neplatné. Efektivní snížení kortizolu závisí na přesné diagnóze onemocnění. Vytvoření souboru opatření by měla kontrolovat navštěvování lékařů. Rozhoduje, které způsoby, jak použít ke snížení úrovně kortizolu.

Chronický vysoký kortizol - nebezpečná patologie. Nadměrná sekrece nadledvinek vede k jejich vyčerpání, obecné hormonální selhání a výskytu onemocnění. Příčiny jeho stabilní vysoké koncentrace mohou být odlišné, ale jejich identifikace a léčba by se měly zapojit pouze do specialisty.