Jaké jsou základní vlastnosti hormonů?

Činnost lidského těla je pod kontrolou hormonů, jejich hlavní funkce je regulační. Vitální látky poskytují růst, metabolismus, pomáhají přizpůsobit se změnám vnějším faktorům, S jejich pomocí je udržována stálost vnitřního prostředí.

Existuje více než 100 hormonů, z nichž každá má speciální chemickou strukturu a fyzikální vlastnosti. Poruchy v práci endokrinního systému vedou ke zdravotním problémům.

Vlastnosti stolu hormonů:

Zákaz vlastností / příklad
Přidělené přímo krvi, lymfu, tkaniněŽlázy vnitřní sekrece nemají zobrazeny, takže jejich sekrece se uvolňuje do kapalného média těla.
Vysoká biologická aktivitaKoncentrace hormonů v numerickém vyjádření jsou zanedbatelné, ale i drobná odchylka od normy vede ke změně díla jednotlivých orgánů a tělesa jako celku.
Specificita akceOvlivnit buněčnou úroveň, působit na určité tkáně, cílové buňky. Humorální regulace se provádí podle principu zpětné vazby, díky které je v těle udržována určitá úroveň hormonů.
Dálkový dopadLátky zákonují, ne tam, kde se vyrábí.

(Adrenalin, nadledvinový hormon, urychluje práci srdce, somatotropní hormon je vylučován hypofýzou gland, ale zajišťuje růst celého organismu)
Vysoká rychlost penetrace přes buněčné membrányEmise adrenalinu pro zlomek druhé přestavby činnosti těla v život ohrožujících podmínkách
Vysokorychlostní zničení
Nejsou schopni se hromadit v těle, jsou chemické zprostředkovatelé. Jejich množství závisí na věku, denní době, u žen - ode dne menstruačního cyklu. V závislosti na chemické povaze je doba vlivu hormonu z několika sekund (inzulín) do několika dnů (tyroxin).
Neovlivňují mimo živou buňkuHormony regulovat v rámci pouze živého organismu. Pokud nalijete hormonální ampule na nebytových objektech (kov, kámen, dřevo), chemický dopad bude chybět.
Žádná druhová specificita
Farmakologický průmysl aktivně používá zvířecí hormony pro výrobu léčiv (například obsahující pohlaví hormony) zvýrazněný hormon z pankreatu psa bude vyhovovat osobě.

Chemická povaha hormonů určuje mechanismus účinku na buňce. Následující skupiny rozlišují:

  • Hormony peptidové povahy (thyrotropinový rilizační hormon, adrenocorticotropin);
  • Proteiny (inzulín, prolaktin, růstový hormon);
  • Deriváty aminokyselin (tyroxin, adrenalin, melatonin);
  • steroidy (Sex hormony, kortizol, aldosteron).

Vzhledem k zvláštnostem chemické struktury jsou hormony spojeny s receptory (citlivé struktury), které jsou buď na buněčném povrchu (membráně) nebo uvnitř (intracelulární). Tyto budovy spouští řetězec reakce hormonálního signálu.

Interakce receptorů a hormonů jsou dva typy:

  1. Intracelulární. Například steroidy, tyroxin snadno pronikají buňkami přes plazmovou membránu a nevyžadují přítomnost zprostředkovatele (mediátor). Je to dlouhodobé (nebo chronické) regulace.
  2. Kontakt. Tvorba receptoru a hormonu komplexu je signál pro osvobození mediátorů v buňce. Proto se provádí naléhavé nařízení.

Receptory, které tvoří funkční komplexy s hormony mají určité vlastnosti:

  • selektivita dopadu;
  • omezená kapacita;
  • Specifická lokalizace.

Existuje složitější hormonální akční cesta - za účasti nervového systému. Léčivá látka ovlivňuje internoceptory (citlivé struktury umístěné ve tkáních vnitřních orgánů, například v krevních cévech) a aktivuje práci nervových center.

Všechny hormony lidského těla mohou být rozděleny do skupin. Kde Endokrinní systém funguje jako celek. Každý hormon má řízený čin, ale v procesu života tkáně je vystaven několika typům látek najednou. Spolupracují a mohou mít jak opačné účinky a vytvářet příznivé podmínky pro navzájem činnosti.

Například látky štítné žlázy (T4, T3) Výhodně ovlivňují sex hormony (estrogeny a androgeny), zlepšení funkce dítěte. A vysoký obsah růstového hormonu s Acromegali, přecitle nadledvinek kůry, způsobuje odolnost (imunita) tkání na inzulín, což vede k negativním důsledkům (například vývoj diabetu).

Abstrakce

Patřící do konkrétní skupiny určuje funkce hormonů.

  • Růst a regulační (hypofýza). Aktivujte nebo stiskněte buněčné dělení procesů, jejich přirozené. Způsobit pocit hlad a sytosti. Regulují sekreci jiných hormonů.
  • Výměna (slinivka a štítné žlázy). Regulovat metabolické reakce (plastová a energetická výměna - syntéza a rozpad organických látek), udržovat homeostázu. Ovlivňovat imunitní obranu.
  • Stres (mozková část nadledvinek). Postihuje emocionální stav. Poskytnout rychle Ochranná reakce V ohrožení života.
  • Kortikosteroidy (edrenální cortic část). Jsou zodpovědné za tvorbu hormonální reakce na stresu, infekci a zánět.
  • Sex (vaječníky a varlata). Proveďte reprodukční funkci. Regulují pubické zrání, ovlivňují libido, připravte se na hormonální přeuspořádání související s věkem těla.

Endokrinní systém má čtyři typy dopadů na tělo:

  1. Metabolický.
  2. Morfogenetika.
  3. Zahájení.
  4. Korigativní.

Funkčnost domácích sekrečních žláz závisí na životním stylu osoby, stavu jeho zdraví, věku, dědičných faktorů. Koncentrace hormonů je indikátorem zdraví některých orgánů a procesů, životaschopnost těla jako celku.