Jak určit rakovinu děložního čípku

V moderní gynekologii, jeden z prvních míst mezi onkologickými patologiemi zaujímá rakovinu děložního hrdla. Toto onemocnění bylo v poslední době charakteristické pro ženy - po čtyřiceti letech - padesát let, ale dnes mohou být příznaky rakoviny děložního hrdla určeny téměř v každém věku. To je způsobeno rychlým omlazením maligních nádorů, zejména v rozvojových zemích.

Cervikální rakovina je tvorba maligní formy, která je vytvořena v epiteliální vrstvě. Onemocnění předchází příznaky dysplastických procesů cervikální části.

Cervikální rakovina jako nezávislá patologie začala v poslední době určit. Dříve, onkologie děložních těles a krku byly klasifikovány jako onemocnění.

Krk je důležitou součástí reprodukčního systému ženy, protože váže svalové varhany a vaginu pomocí cervikálního kanálu. Tento kanál se otevírá s vnitřním zívnutím v dutině tělesa dělohy a vnější Zev v pochvě. Cervikální kanál obsahuje speciální hlen vyrobený železem. Anatomický úzký kanál a ochranný hlen neumožňuje škodlivé mikroorganismy proniknout do dělohy, což je sterilní dutina.

Během gynekologické inspekce je možné identifikovat příznaky patologických podmínek pouze vaginálního pozemku, protože celkové oddělení sousedí s děložním. Scientific se podařilo určit, že cervikální kanál a krk jsou pokryty různým epitelem. Křivý kanál obsahuje válcové buňky, které jsou jednovrstvé epitel. Většina děložního čípku se skládá z plochých buněčných prvků zapojených do tvorby vícevrstvého epitelu.

Epiteliální vrstvy Cervix:

  • Hluboké nebo bazální, obsahující mladé nezralé kulaté buňky s velkým jádrem;
  • Střední nebo meziprodukt, sestává ze zrání buněk;
  • Povrch, zahrnuje staré plošné články prvky s malým jádrem.

V důsledku dopadu některých příčin a faktorů mohou být buňky modifikovány, a vícevrstvá struktura epitelu je ztracena. Takové buňky se nazývají atypické a naznačují vývoj dysplazie. Pokud dysplazie není detekována včas a není vytvrzena, v průběhu času se vytvoří maligní nádor děložního čípku.

Cervikální rakovina nejčastěji může být odhalena v zóně transformace jednovrstvých a vícevrstvých typů epitelu.

Formy a stádia

Můžete definovat dva hlavní typy karcinomu děložního čípku:

  • Ploché šití;
  • Adenokarcinom.

Podle statistik je hlavní forma onkologie lokalizovaná v čípku, je plochý pohled na rakovinu. Adenokarcinom je charakterizován růstem maligních prvků uvnitř cervikální tkáně, v souvislosti s tím, jaký je takový druh obtížný detekovat a léčit.

Progrese nádoru rakoviny se stane:

  • endofyte;
  • Exofite.

Tam jsou také smíšené tvary onkologie krční.

Progrese rakoviny děložního hrdla odpovídá stupni patologického procesu, který může být stanoven během diagnostiky.

Fáze 0 - Tato fáze se shoduje s dysplazií 3 stupních a nazývá se rakovina v sítu nebo předinvazivním, stejně jako neinvazivní druhy. Maligní buněčné prvky jsou na epiteliálním povrchu, nikoliv na svalová vlákna, nervové zakončení a různá plavidla.

Fáze 1.
Odrůda A - znamená pronikání rakovinových buněk do pěti milimetrů epiteliální vrstvy.

Odrůda in - je charakterizována šíření patologie do hloubky látky do čtyř centimetrů.

Stupeň 2 - Můžete odhalit šíření maligního vzdělávání mimo hranice dělohy.

Fáze 3 - V této fázi mohou lékaři určit růst nádoru rakoviny v pánevní stěně nebo vagíně.

Stage 4 - patologické buňky a metastázy se nacházejí v sousedních orgánech. Metastázy jsou šířeny krevními toky a lymfickými prvky, které tvoří mnoho nových nádorů.

Možnost vyléčení a prognózy života přímo závisí na fázi onkologického procesu. Na nulu, stejně jako první etapa je možné určit a plně vyléčit rakovinu, lokalizované v čípku. Pro třetí a čtvrtou fázi onemocnění je procento přežití relativně nízký. S jedinými metastázami je prognóza výhodnější.

Příčiny a symptomy

Science se podařilo odhalit vztah výskytu onkologie děložního čípku a HPV, který způsobuje buněčné mutace. Ve skutečnosti bylo odhaleno více než jeden z odrůd viru, ale pouze vysoce alkoholické kmeny vedou k rakovinnému nádoru.

Mezi další faktory pro tvorbu rakoviny děložního čípku lze určit:

  • onemocnění prekancerózních a pozadí cervikální části;
  • zánětlivé, stejně jako infekční onemocnění a jejich kombinace;
  • nedostatek trvalého sexuálního partnera;
  • ignorování metody prevence bariéry;
  • manipulace s děložním děložním hrdlem, včetně potratů, porodu, škrábání;
  • nepříznivá ekologická situace;
  • nadměrné kouření;
  • Úloha dědičného faktoru.

V procesu výzkumu bylo zjištěno, že často, HPV nezávisle zmizí z těla pod podmínkou adekvátního fungování imunitního systému. Více je charakteristická pro mladé ženy. V některých případech přítomnost viru způsobuje těžké mutace buněk a znovuzrození v rakovině.

Mazání patologie je, že žena ne vždy detekuje charakteristické symptomy. Klinický obraz je obvykle nemožné odhalit zahájené formy.

Jako časné příznaky rakoviny děložního čípku, můžete určit:

  • Patologický výtok sliznice, krvavá příroda je často doprovázena fantastickým zápachem.
  • Intermenstruační krvácení;
  • Kontakt vypouštění způsobené přecitlivělostí postiženého děložního čípku;
  • Nepohodlí, když sex.

Při spuštění formulářů můžete odhalit jako příznaky:

  • intenzivní pánevní bolesti;
  • poruchy z vylučovacího systému, které vznikají v důsledku střevního komprese nebo močového měchýře;
  • intoxikace, která projevuje hubnutí a chuť k hubnutí, bledost, anémie, teplotu subfebrilu;
  • Otki.
Symptomy nádoru lokalizovaného v čípku rostou jako onemocnění postupující.

Metody diagnózy

Včasná diagnostika rakoviny děložního hrdla má velký význam. Dřívější patologie bude detekována, tím větší je šance na její lék.

Diagnóza rakoviny děložního hrdla se skládá z několika základních technik.

  • Vizuální kontrola děložního čípku gynekologem. Taková diagnostika pomůže určit příznaky vzdělávání rakoviny v posledních fázích onemocnění. Můžete odhalit patologii odhadem barvy sliznicí membrány, vyjádření, stejně jako růst.
  • Stěr na oncocytologii. Diagnostika odkazuje na screening povinné metody vyšetření. Lékař dělá plot vzorků stěr z různých částí děložního čípku se speciálním calley a způsobuje biologický materiál na sklo, který je dále zkoumán pod mikroskopem. Cytologický výzkum se provádí jednou za půl roku a pomáhá identifikovat neypické buněčné prvky a zánět.

  • Kolposkopie. Diagnostická metoda je ukázána ženám, které našly známky patologie během gynekologického vyšetření a cytologické vyšetření. Postup prochází s pomocí kolposkopu, který v důsledku osvětlení, stejně jako zvětšovacího systému může odhalit podezřelé oblasti. V takových případech je jednoduchá diagnóza doplněna rozšířenou studií. S prodlouženým koloskopií, gynekolog staví speciální řešení na krčníku. Atypické sekce epitelu nejsou malovány, čímž detekují patologii.

  • Biopsie. Taková diagnostika se doporučuje v případě, že cytologie a koloskopie ukázaly protichůdné výsledky. V procesu biopsie se vyskytuje vzorek epiteliální tkáně, který je následně studován v rámci histologického výzkumu v laboratoři.
  • Posílení oblasti krčního kanálu. Diagnostika se provádějí k detekci procesu rakoviny s pochybnými údaji hlavních metod průzkumu. V některých formách rakoviny děložního hrdla jsou maligní buněčné prvky lokalizovány do tloušťky epiteliální tkáně a nejsou definovány v normální diagnóze.
  • Ultrazvuk s transvaginální metodou. Pomocí speciálního senzoru může lékař definovat cervikální změny typické pro onkologii. Diagnóza je často doplněna dopplerografií, která se používá k odhalení vlastností průtoku krve.
  • X-ray, CT nebo MRI. Jedná se o pomocné techniky, které pomohou detekovat metastázy v sousedních orgánech

  • Krevní test na Oncomarkers. Jako další diagnostika a řízení účinnosti léčby lze použít laboratorní diagnostiku úrovně monarchátů SCC a CA 125.
  • PCR diagnostika pro definici HPV. Tato analýza je screening a doporučeno pro ženy, pokud bylo možné detekovat strukturální změny v epitelu čípku.

Pro stanovení rakoviny děložního čípku je nutné provést cytologický výzkum a koloskopii. Ve složitějších případech může být rakovina děložního hrdla identifikována pomocí dalších diagnostických metod.

Rakovina děložního hrdla je obtížné určit bez příslušné diagnózy. Aby se zabránilo nebezpečnému onemocnění, všechny ženy se doporučují podstoupit gynekologické vyšetření každých šest měsíců.