Jak je dysplazie děložního čípku

V gynekologické vyšetření, pozadí a precancerózu patologie děložního čípku. Jeden z často diagnostikovaných prekancerózních států děložního čípku, který je zpracován chirurgicky, je dysplazie. Po objevování onemocnění u pacientů vyvstává otázka, jak léčit dysplazii děložního čípku.

V procesu vývoje dysplazie se vyskytují změny buněk v vaginální části děložního čípku. Tyto patologické změny ovlivňují diferenciaci, odmítnutí, zrání buněčných prvků.

Děžika je nebezpečí pro zdraví a život ženy. V nepřítomnosti nezbytné diagnostiky a léčby může být tento porušování stavu transformován na maligní nádor děložního čípku. S včasnou identifikací je však úspěšně léčena patologie.

Některé ženy zaměňují dysplazii a erozi. Ve skutečnosti má patologii děložního čípku podobné externí značky. Eroze, jako dysplazie, je léčena chirurgickým způsobem. Je však nutné rozlišovat údaje o stavu, protože mají odlišnou etiologii a patogenezi. Eroze je založena na poškození cervikálního epitelu bez změn ze struktury tkaniny. Zatímco změny buněk jsou pozorovány během dysplazie, což vede k vzhledu rakoviny děložního čípku. Eroze může vytvořit pozadí k rozvoji onkologie, je však extrémně vzácný.

Prevalence dysplazie mezi ženami různých věkových skupin je poměrně vysoká. V důsledku vědeckého výzkumu se však ukázalo, že nejčastěji občas nastal a je léčena zástupci reprodukčního věku. Dysplazie se rozvíjí především u žen od 25 do 35 let.

Progrese dysplazie přispívá k absenci symptomů jako takových. Pouze se spuštěným stupněm může vypadat bolest, krvácení. Časné stupně patologie nejsou doprovázeny příznaky. Známky mohou znamenat přítomnost dalších gynekologických onemocnění.

Navzdory určitému nebezpečí dysplazie je patologický stav považován za zcela reverzibilní, pokud je včasný a správný k léčbě. V případě pozdního stupně je dysplazie zacházeno výhradně chirurgickými.

Dysplazie stupňů

Změny charakteristické pro onemocnění se vyskytují v čípku. Jedná se o zvláštní svalovou trubku mezi tělem dělohy a vagínou. Cervix obsahuje dvě oddělení.

  • Celkový divize je neviditelná oblast.
  • Vaginální část je zkoumána gynekologem při kontrole.

V cervikálním cervikálním kanálu, spojující vagíně a svalový orgán. Kanál se vyznačuje anatomickou zúžení a provádí ochrannou funkci. S horní částí se cervikální kanál otevírá do děložní dutiny, tvořící vnitřní Zev a dno - v pochvě, tvořící vnější ZEV.

Z vnitřku cervikálního kanálu je lemován jedním kole válcových buněk. Díky tomuto povrchu epitelu má načervenalý odstín a některé sametové. Žlázy umístěné v cervikálním kanálu produkují hlen, který zabraňuje pronikání škodlivé mikroflóry z vagíny v děloze.

Vaginální část čípku je lokalizační místo různých patologických podmínek, včetně dysplazie, která má být léčena. Epitel této oblasti obsahuje ploché buňky umístěné v několika vrstvách. Proto je epitel vaginální sekce děložního čípku definován jako plochý vícevrstvý.

Tři vrstvy tvořící epitelu vaginální části děložního čípku.

  • Bazální. Hluboká vrstva se vyznačuje přítomností mladých vývojových buněk. Každá buňka má jeden velký jádro a zaoblený tvar. Zvednutí do vyšších vrstev, buněk podléhají přirozeným změnám. Bazální vrstva ohraničená nervy, svaly a cévami.
  • středně pokročilí. V této fázi jsou buňky dokončeny, postupně zhutňující. Změny jsou zaznamenány ve velikosti jádra ve směru jeho redukce.
  • Povrch. Jedná se o funkční vrstvu obsahující zralé staré buňky. Díky své schopnosti naslouchat, nastane aktualizace epitelu.

Při porušení fyziologického procesu zrání buněk je pozorována dysplazie. Buněčné prvky tak ztratí svůj tvar. Počet jader v jedné buňce se několikrát zvyšuje. Tyto prvky jsou schopny aktivně podílet na porušením fungování reprodukčního systému.

S schopností působícího růstu a pronikání do sousedních buněčných tkání je pozorován vývoj maligního nádoru. Proto by měla být dysplazie pozorována a léčena včasným způsobem.

V závislosti na propagaci patologických změn se rozlišuje několik stupňů dysplazie.

  1. Snadný průtok se vyznačuje porážkou spodní části epitelu.
  2. Střední progrese se vyznačuje množstvím atypických buněk na střední části sliznice.
  3. Silný stupeň se shoduje s klasifikací s neinvazivní rakovinou. Existují známky maligního procesu, který se nevztahuje na sousední tkáň. Porážka ovlivňuje celou tloušťku epiteliální tkáně. Divize na vrstvách je ztracena.

Stupeň nemoci určuje, jak se léčí Atypia. Gynekologové zdůrazňují, že vážně zjištěno. To je způsobeno pravidelností průzkumu a včasné detekci známek atypics.

Příčiny a příznaky dysplazie

Před ošetřením Atypius je nutné určit jeho příčina a provokující faktory. V 95% případů je vzhled onemocnění způsoben HPV. Tento virus je přenesen do sexuálního způsobu a ve vlivu nepříznivých faktorů způsobuje změny buněk.

Ve většině případů, papilloma virus zmizí z těla po celý rok po infekci. V případě nedostatečné práce imunitního systému však virus přispívá k vývoji atypiků buněk.

HPV má více stovek subtypů. A pouze některé z nich jsou považovány za velmi vysoce -ogenní, to znamená provokovat výskyt rakoviny.

Dysplazie se vyvíjí a ošetřuje v menším procentu případů. Jeho vzhled je spojen s kombinací HPV a definovaných nežádoucích faktorů:

  • Sex infekce, zejména herpes;
  • Zánětlivé procesy genitálních orgánů;
  • brzy porod a intimní život;
  • přítomnost několika klanů v historii;
  • Indiskriminate obraz sexuálních vztahů;
  • odhalil rakovinu člena od sexuálního partnera;
  • Nedostatečná hygiena sexuálního partnera, která způsobuje akumulaci bydliště pod extrémním masem, která má karcinogenní vlastnosti;
  • pasivní nebo aktivní kouření;
  • špatná životní prostředí;
  • Nedostatečné přijetí vitamínů a minerálů s jídlem;
  • imunitní, hormonální nerovnováha;
  • dlouhodobý nekontrolovatelný recepce KOK;
  • dědičnost;
  • Poranění chirurgické manipulace s kabelovým epitelem, například potraty;
  • Pseudo-erozi, condyloma, leukoplakie.

Odborníci věnují pozornost tomu, než zacházení s prekancerózním státem, je nutné odstranit provokující faktory. Prognóza v přítomnosti dysplazie se vyznačuje nejistotou. AtiPia může oba regresovat a pokrok.

V důsledku výzkumu bylo zjištěno, že míra výskytu maligního nádoru přímo souvisí s stupněm atypiků. Od 1 stupně před výskytem rakoviny prochází v průměru asi pět let. Pokud žádná šance má průměrnou hmotnost, může být po třech letech očekáván výskyt onkologie. Méně příznivá prognóza má poslední stupeň, protože rakovina je odhalena za rok.

Progrese dysplazie je však nepředvídatelná. V 90% případů 1 stupně regresí nezávisle a není žádným způsobem léčen. S druhým a třetího stupně je tento ukazatel výrazně nižší. V této souvislosti při identifikaci Atypics by měly být drženy dynamické průzkumy. Pokud existují indikace, dysplazie se zpracuje prostřednictvím různých taktik.

Chcete-li léčit patology lékaři často spadají do založené fáze. Klinický obraz ve vývoji změn buněk se nerozlišuje závažností. Pravidelně vyšetřeno pouze u gynekologa, můžete detekovat Atypius do raného stupně a léčit s jemnějšími metodami.

Je známo, že dysplazie je často doprovázena různými gynekologickými chorobami, které určují vzhled charakteristických příznaků:

  • hnědé, žluté, sliznice nebo hnisavé alokace a sušené, někdy s nepříjemným zápachem;
  • nepohodlí v oblasti genitálních orgánů, například hyperémie, svědění, spalování;
  • poruchy spojené s trváním cyklu;
  • krvácející;
  • Bolest v malé pánvi.

Pokud žena pravidelně dodržuje příznaky, je nutné kontaktovat specialisty a eliminovat gynekologické onemocnění. Pozdní stupeň atypiků může být doprovázen taháním pocitů a bolestí v dolní části břicha.

Metody diagnostiky dysplazie

Včasná detekce patologie vám umožňuje léčit efektivněji. Významné včasné objevování nemoci mají pravidelné preventivní kontroly a screening výzkumných metod.

Gynekologické vyšetření

Pro vytvoření vhodné diagnózy je nutné provádět instrumentální a laboratorní výzkum. Je však možné podezření na přítomnost patologického stavu, když vizuální posouzení sliznice. Doktor bere na vědomí změnu barvy sliznice, zejména jeho nerovnosti, přítomnosti skvrn, nadmořských výšek a džemů sliznic. Na oblast dělohy může být určeno výbojem, který indikuje nemoc. Doktor vizualizuje ohniska leukoplakie, erythlace, hyperemie, která při kontaktu s krvácením nástroje.

Cytologický výzkum

V procesu gynekologické inspekce každý pacient, specialista vezme nátěr na oncocytologii, což umožňuje identifikovat nebo vyvrátit přítomnost atypických prvků. Sníží se speciálním kartáčem. Specialista činí plot materiálu z různých částí sliznice a pak ji aplikuje na speciální zrcadlo. Vzorek je zkoumán v laboratoři pod mikroskopem po přímém barvení.

Kolposkopie

Kontrola děložního čípku pomocí kolposkopu se doporučuje, když jsou atypické buňky detekovány v stěrkách na onkocytologii, stejně jako v případě určování vizuálních známek léze epitelu.

Kontrola Cervixu pouze Colposcope se nazývá jednoduchý postup. Přítomnost osvětlovacího a zvětšovacího systému gynekologického zařízení umožňuje vidět sliznici v detailech.

V případě potřeby můžete provádět rozšířené druhy výzkumu. Cervix se zpracuje kyselinou octovou. Pokud se po zpracování zobrazují bílé sekce, říká o porážce HPV.

Docela často, odborníci provádějí Schiller Sample. Roztok jódu je aplikován na krk. Pozemky, které zůstávají světlo, označují atiypika.

Biopsie

V případě detekce atypických částí sliznice, gynekolog vytváří plot vzorků tkanin pro histologický výzkum v laboratoři. Tato diagnóza může být prováděna několika taktikem, například pomocí speciálních kaváren.

Biopsie se provádí pouze v rakovině. Tento postup se nedoporučuje pro těhotné ženy.

Pcr

Protože hlavní příčinou dysplazie je HPV, pacient se doporučuje provádět analýzu metodou PCR. Tato metoda nejpřesněji umožňuje stanovit nebezpečné kmeny, které mohou vést k rakovině Atypics a Cervikál. Jeden z moderních metod pro stanovení přítomnosti HPV je digenový test, který určuje nejen spektrum HPV kmenů, ale také virové zatížení. To je relevantní pro testování kvality léčby: s poklesem počtu virionů v materiálu, oni mluví o účinnosti léčby.

V případě potřeby lékař předepisuje další výzkumné metody. Zejména se pacient obvykle doporučuje provádět ultrazvuk malých pánevních orgánů, stěr na flóře a bakposposev.

Taktika pro léčbu krční dysplazie

Atypia je ošetřena několika způsoby. Jak žádoucí léčit patologii závisí na prevalenci patologického procesu. Před zpracováním onemocnění lékař zohlední věk pacienta a její reprodukční plány. Významné onemocnění jsou nezbytné.

Léčba léků

Dysplazie 1 stupeň by měl být léčen v nepřítomnosti regrese a dlouhodobé nálezy HPV v těle. To je způsobeno tím, že postupuje pouze v menších procentních podílech atypictví počáteční fáze mladých dívek. Pacient pravidelně podstoupí průzkum. V přítomnosti progrese se léčí dysplazie.

Pozadí a infekční souběžné patologie potřebují léky:

  • antibiotika;
  • antivirová činidla;
  • Antifungální masti a čípky;
  • imunomodulátory a stimulanty;
  • Přípravky, které podporují mikroflónu a sliznici.

Obvykle se s počátečními formami atiphyho, pacient je léčena imunostimulačními léky, probiotikami.

Tradiční prostředky pro léky Léčba dysplazie jsou drogy a induktory interferonu, domácí antivirový drog Panavir, stejně jako stimulanty - polyoxidonium, Roncolekin.

Migrace

V prvním stupni dysplazie, zejména v kombinaci s erozí, se často používají různé šetrné taktiky dutiny, které mohou být léčeny dysplazií.

  1. Chemická koagulace znamená zpracování ohnisky se speciálními látkami způsobujícím spálení.
  2. Diathermokoagulace znamená migraci elektrickým proudem.
  3. Kryodestrukce znamená vliv na sliznici v kapalném dusíku.
  4. Odpařování používá defekt laserového paprsku.
  5. Léčba rádiové vlny se provádí pomocí zařízení "Surgitron".

S těmito taktikou je léčena pouze počáteční fáze atypiků. Současná antivirová a imunomodulační léčba je považována za.

Chirurgická operace

S vážným poškozením epitelu (2 a 3 stupně) je nutné léčit chirurgickými metodami. Dysplazie můžete léčit prostřednictvím dvou hlavních taktik:

  • přetížení;
  • amputace.

Jako další metoda se používá fotodynamická terapie. Tato metoda je relevantní pro 3 stupně a pre-rakovina. Žena je představena intravenózně nebo aplikovaná fotografický vysvobitelný lék, který je absorbován atypickými buňkami. Pak ozáření tkáně a dysplazie buněk zemře.

Druh šepozence znamená vyříznutou část děložního čípku ve formě kužele. Dysplazie se zpracuje s různými taktikou kuželky, například elektrickým sporákem. Nejúčinnější způsoby jsou kavizizace s laserovou nebo rádiovou vlnou. Po takové léčbě je pravděpodobnost zjizvení výrazně sníženo, což je důležité pro ženy. Před zásahem je nutné při identifikaci léčbě zánětlivého procesu léčit.

Pokud jsou nalezeny známky zhoubného procesu, patologie je zpracována metodou amputace děložního čípku. Být léčena radikálním způsobem pod anestezií v nemocnici.

Ženy plánují těhotenství, je vhodné léčit dysplazii jemnou taktiku. Po přetížení je přirozená práce nežádoucí.

Doba oživení závisí na metodě, která může být léčena dysplazií. Kompletní hojení může být vyžadováno až dva měsíce. Během této doby se pacient potřebuje vyhnout se cvičení, opustit sexuální život, návštěvy vatu a osvojení vany.

Po jakémkoli intervenci, vzhled komplikací ve formě infekce a vzdálených následků. Docela často existuje relaps a jizva deformace tkaniny, která vede ke ztrátě pružnosti děložního čípku.