Rozšířená koloskopie s cytologií

Přítomnost skupin pacientů se zvýšenou pravděpodobností tváření tumorových procesů Cervixu diktuje potřebu jejich kontinuálního pozorování. S výhradou žen opakovaně není třeba. Rozšířená koloskopie - Bezpečná screeningová metoda pro letní shrnutí pro definici responků v raných fázích vývoje. Metoda nám umožňuje diagnostikovat změny v buněčné úrovni pomocí více zvýšení a speciálních vzorků.

Struktura děložního čípku

Krk je nedílnou součástí dělohy spojujícího dutinu orgánu s vagínou. Má kuželovou nebo válcovou formu v závislosti na dostupnosti práce. Cervix je rozdělen do vaginálních a celkových částí. První polovina je k dispozici vizuální inspekci v zrcadlech. Ve středu děložního hrdla je díra - vnější Zev, který probíhá v cervikálním kanálu a končí ve vnitřním Zevu.

Z funkčního a anatomického hlediska je obvyklé přidělení:

  • Execeservix - část duhoviny vaginální části orgánu sestávajícího z vícevrstvého plochého epitelu;
  • Endocerviks nebo cervikální kanál, který je lemován s vysokým válcovým jednořadým epitelem.

Mezi oběma krytí je přechodová zóna. Je to sekce křižovatky Endho a Extocereservix být největší pozornost jako potenciálně nebezpečná z hlediska tvorby nádorů.

Co je rozšířená koloskopie

Metoda kolposkopie znamená studium struktury děložního čípku, stěny pochvy pod více zvýšením. Jednoduchá studie je omezena na studium tvaru, hodnoty cervikálního kanálu, barvy a úlevu z pozemků sliznice, transformační zóny. Pokud je to nutné, gynekolog dělá plotový materiál pro cytologické vyšetření.

Rozšířená koloskopie zahrnuje použití speciálních chemických prostředků ovlivňujících orgán. S pomocí těchto léčiv se vyskytuje konkrétní reakce, která se projevuje různými způsoby zdravé tkáně nebo postižené patologickým procesem. Změny umožňují přesně identifikovat atypické zóny, sledovat vaskulární odezvu. Tyto sekce jsou navíc předmětem biopsie a následné cytologie.

Rozšířená technika přispívá k vyjasnění diagnózy, která nemůže být odhalena okem bez speciálních vzorků. V tomto případě není kolposkopie považována za invazivní výzkumnou metodu, je naprosto bezpečný způsob.

Colposcope

Je optické zařízení se zdrojem světla a čočkami pro zvýšení studijních objektů. Moderní zařízení jsou vybavena okuláry s proměnlivým stupněm zvýšení a objemového obrazu. Kromě toho existuje možnost individuálního přizpůsobení kolposkopu pro lékař, v závislosti na vlastnostech vidění.

Nástroj umožňuje spolehlivě studovat strukturu vaginální části děložního čípku pod mikroskopem, provádět speciální vzorky a zaměřovací biopsii. Pod kontrolou kolposkopu se provádí mnoho chirurgických intervencí na čípku.

Indikace pro holding

Rozšířená koloskopie - moderní neinvazivní metoda pro diagnostiku cervikálních stavů. Doporučuje se provádět studii každý rok spolu s gynekologickou inspekcí a ultrazvukem malých pánevních orgánů. Pravidelná kontrola nad hlavním ukazatelem reprodukčního zdraví vám umožní identifikovat patologické podmínky v nejranějších fázích, což je zvláště důležité pro preduční onemocnění a rakovinu.

Colposkopie je platná pro:

  • Prevence expanzí pozemků sliznice (polypy, condylom);
  • explicitní změny v epitelových lokalitách (eroze, ecropion, leukoplakia, erythlace);
  • hyperplazie cervikálu;
  • plánované studium těla po léčbě;
  • Získání odpovědí cytologické stěr s patologickými změnami;
  • podezření na pozadí nebo rakovinu děložního čípku;
  • předoperační příprava;
  • Před vedením biopsie.

Přípravná fáze

Colposkopie nevyžaduje speciální školení. Mnoho výzkumu pacientů se provádí v ambulantním prostředí s plánovaným návštěvním gynekologem. Při identifikaci podezřelých částí děložního čípku se specialista okamžitě provádí manipulaci s manipulací. Pokud existuje zánětlivý proces, je vhodné převést postup: Zvýšené množství výpustného a lymfocytárního buněk infiltrace může ovlivnit výsledky studie. Doktor má plot lyží na cytologii, přiřazuje terapii. Po maturitě je přípustná provádět prodlouženou koloskopii.

V případě plánované manipulace je nutné 48 hodin opustit nechráněné pohlaví kontakty, písma, lokální léčba.

Volba optimálního implementačního období

Silposcopy krk dělohy není prováděn přímo během menstruace. Den cyklu nemá významnou hodnotu. Nicméně, jak je to možné, studie se provádí v první fázi nebo několik dní před vzhledem krvavých výbojů. V této době je výběr hlenu cervikálu minimální, vizualizace je lepší.

Způsob spuštění

Jednoduchá kolposkopie se provádí na gynekologickém křesle. Lékař vstupuje do zrcadla a zobrazuje hrdlo dělohy, přenáší nástroje na asistenta, aby opravil. Zařízení je nastaveno ve vzdálenosti 20 cm. Specialista odešle paprsky světla v oblasti studia, provádí nastavení přiblížení na jasný obraz. S sterilním tamponem Cervix se všechny volby odstraní. V této fázi studuje struktura v různých úhlech přístroje.

Rozšířená koloskopie zahrnuje použití barviv. Používá se slabý roztok kyseliny octové a jod. Kyselina octová 3% vede k krátkému zúžení cév a edém cervikální sliznice. Možná zanedbatelné brnění. Patologické ohniska se stává bílým, snadno rozlišitelným, atypickým kapilárem jsou silnější, nesnižují.

Lugolový roztok s jodem způsobuje specifické barvení hnědého epitelu epitelu. Toto je tzv. Schiller vzorek. Normální cervikální buňky obsahují glykogen, který absorbuje jód a barvy. Předoperační a rakovinné buňky nespadají glykogen, zůstávají bledý.

Před rozšířeným koloskopií by měl gynekolog objasnit, zda má pacient alergie na hlavní řešení nezbytné pro manipulaci. V případě potřeby může lékař změnit barviva, provádět další vzorky.

Při identifikaci podezřelých lokalit, lékaři "činné" malé kousky tkaniny pro laboratorní výzkum - biopsie. Ceripulace na krku je obvykle bezbolestná. Inervace pochvy je silnější, takže pokud potřebujete odstranit materiál, lékaři aplikují lokální anestetikum.

Po proceduře

Manipulace není absolutně není nebezpečná, nedává ženu žádné pocity. Kontrola probíhá bezkontivně pomocí optického systému. Nejvíce "bolestivé" pro pacienta může být rozšířená koloskopie. Ve vzácných případech, s citlivými sliznicí, je při aplikaci kyseliny octové mírné svírání. Následný roztok krčního nátěru Lugolu zcela eliminuje nepříjemné pocity.

Arimální biopsie, odstraňování papilomů, děložního hrdla může být prováděno pod kontrolou kolposkopu pro zvýšení přesnosti. Jedná se o nezávislé malé chirurgické zákroky, které nevyžadují poklesy nebo restriktivní regionální anestezii.

Po rozšířené kolposkopii může pacient označit vzhled:

  • nahnědlé sekrece se specifickým pachem, které jsou zbytky barviva a vycházejí z dutiny;
  • oddělovací krvácení, které je přípustné po odstranění polypů nebo biopsie po dobu 1-2 dnů;
  • Menší tahání bolesti v dolní části břicha po malých provozních intervencích pod kontrolou zvýšení.

Po obvyklé studii žádná omezení. Pokud byl pacient proveden invazivní postup s prodlouženým koloskopií, je žádoucí se zdržet se nechráněného pohlaví, zavedení tamponů, svíček ve vagíně.

Možné důsledky

Rozšířená koloskopie není prováděna, pokud:

  • Po narození, méně než 2 měsíce;
  • Potrat, škrábání se konalo před 3-4 týdny;
  • Rekonstrukční manipulace na krku za posledních šest měsíců;
  • v menstruaci pacienta;
  • Tam krvácení;
  • výrazný zánětlivý proces.

Eliminace kontraindikací k manipulaci snižuje pravděpodobnost vývoje komplikací. Kolposkopie - bezpečná a informativní metoda studia CEA. Jediná možná negativní reakce na pokročilou metodu může být alergická na komponenty roztoků. Ve vzácných případech je pozorováno:

  • zvýšení teploty;
  • Učtovací alokace;
  • dlouhá krev krve;
  • Bolesti v dolní části břicha a nižší než 48 hodin po postupu.
Vznik nežádoucích známek komplikací - důvod pro re-návštěvu specialisty.

Vedení během těhotenství

Úvod není kontraindikace pro kolposkopii. Naopak je nezbytná identifikace podezřelých ohnisků s potenciálně malignanií pro zajištění zdraví pacienta. Expandovaná kolposkopie během těhotenství se provádí méně často, mnoho odborníků se bojí vývoj alergické reakce na léky. Taková komplikace je však vzácná. Během těhotenství je výzkum předepsán pacientům podle svědectví: přítomnost patologií pozadí krku při přijímání odchylek v rozmazancích.

S výhodou provádějí prodlouženou koloskopii v prvním trimestru v nepřítomnosti kontraindikací, alergických reakcí a ohrožení přerušení těhotenství.

Krk během těhotenství je silně transformován. Hormonální perestrojika způsobuje otok epitelu, sliznice Sonyus. Vaskulární výkres se liší, často se podobá atypické struktuře. Aby se snížila pravděpodobnost hyperdiagnostiky, doporučuje se provádět studii v časném vyjádření.

Dekódování výsledků

Prodloužená koloskopie je dobrá, protože není nutné čekat na výsledky studie. Doktor s pomocí vybavení vidí zdravého děložního čípku nebo existuje ohniska nejasného původu. Barviva pomáhají rozlišovat určité patologie, což zjednodušuje diagnózu. Potvrzuje diagnózu výsledku cytologické nebo histologické studie těla těla orgánu. Přesný závěr biopsie je obvykle připraven po 5-10 dnech.

Moderní kolposkopy jsou vybaveny video zařízením, které vám umožní nahrávat studium v ​​reálném čase. Takže subjektivismus manipulace zmizí. Pokud je to nutné, žena může ukázat výsledky rozšířené kolposkopy na jiný specialista.

Acetobiley epitelu

V určitých případech, během prodloužené manipulace po ošetření kyselinou octovou jsou detekovány sekce Acethel epitelu. Znamení se projevuje ihned po použití chemického roztoku. Obrysy zaměření jsou jasné. Je důležité poznamenat, že čím rychlejší je pole pole, tím výraznější strukturální restrukturalizace je zaznamenána v epitelu a horší předpovědi. Jemné ohniska barvy acetobelu jsou pozorovány v přítomnosti papilomaviru, přítomnost chronického zánětu. Hrubé rozsáhlé ohniska, vyčnívající po povrchu cervikální sliznice, svědčí ve prospěch těžké dysplazie.

Při identifikaci sekcí Acer epitelu je nutné vrátit. Symptom je často známky vážných podmínek: dysplazie (krční léze).

Leukoplakia

Expanded Colposkopie odhaluje cervikální krční krční krční plášť hyperkeratózy ohniska. Vícevrstvý epitel je transformován a vypadá jako Blušhed barevné plakety. Podobné změny jsou viditelné pouhým okem.
Nebezpečí státu spočívá v asymptomatickém toku a ve vysokém riziku nulové kvality.
Leukoplakia může projevit kontakt krev krve, zanedbatelná bílá. Takové stížnosti jsou však zřídka nalezeny nebo doprovázejí krok patologie. Těžké dvě formy.

  • Jednoduchý - odkazuje na pozadí nemoci děložního čípku. V tomto případě jsou ovlivněny povrchové vrstvy krycího epitelu.
  • Proliferativní formy. Transformace ovlivňuje všechny vrstvy a narušená diferenciace buněk. V závislosti na stupni léze je klasifikován pro tři stupně, stejně jako dysplazie - precannoschopný stav.

Rozšířená koloskopie pomáhá instalovat přesné hranice zaměření. Provádění vzorku Schiller s roztokem Lugolu vykazuje patologický stav ve formě jodnivých míst. Leukoplakie Oroging buňky téměř neobsahují glykogen a nespadají jód jod.

Extopie a zády cyst

ECTOPIA je umístění válcového epitelu cervium na jeho vaginální části, která není charakteristická. ECTOPIA se však nepovažuje za patologii vyžadující léčbu. Na světě je tato atypická lokalita považována za projíždějící individuální funkci, která musí být řízena.

V oblasti přechodové zóny jsou železné struktury nebo skříně. Při zánětu je porušení hormonální regulace nadměrnou akumulací tajemství v dutině žlázy a cystu.

Transformační zóna

Viditelná část děložního hrdla je pokryta plochým vícevrstvým epitelem. Cervikální kanál lemovaný válcovými buňkami. Místo připojení různých krytů se nazývá transformační zóna. Najít tento pozemek s rozšířeným koloskopií. Tento význam je způsoben skutečností, že většina maligních transformací začíná přechodovou zónou.
I s nárůstem transformační zóny je obtížné najít, rozšířená koloskopie se vzorky pomáhá spolehlivě určit umístění a typ přechodové zóny.

Ecropion

Představuje kontaminaci sliznice cervikálního kanálu k vaginálnímu povrchu děložního čípku. Rozlišovat vrozené a získané ekropion. Rales v porodu, potraty, plastové operace na krku často vedou k takové patologii. Rozšířená koloskopie umožňuje povahu skládání jizevní tkáně pro stanovení příčiny onemocnění. Jednotné uspořádání záhybů svědčí ve prospěch vrozené formy a chaotické tuberkulaci hovoří o získaných.

Abnormálně umístěný úsek sliznice je podrobena zánětlivé reakci. Často si pacient stěžuje na bílý výtok. Spuštěný proces a přítomnost HPV může vést k vzhledu dysplazie. Chronický zánět, porušení normálního hojení s ostrou deformací děložního čípku způsobuje transformaci jednotlivých buněk.

Atypická plavidla

Maligní nádory vedou ke zvýšení vzniku krevních cév, aby dodávaly rostoucí patologické zaměření. Mnoho odborníků zvažuje vznik atypických kapilárů první znamení znovuzrození tkaniny.

Není normální zvážit prvky korkové křeče formy, umístěné chaotické, neustále propojující. Se silnou přeměnou místa jsou rozšiřující cévy zahuštěny, místy, pak ostře trhají.

Hlavním znakem, který umožňuje přesně indikovat nepřítomnost kapilár v nepřítomnosti snížení po aplikaci roztoku kyseliny octové s rozšířenou studií. Takové prvky jsou zbaveny normální svalové pláště, takže v reakci na stimul.

Lodě AtiPia mohou doprovázet určité zánětlivé procesy, stav po radiační terapii. Chcete-li přesně určit povahu patologie, která vedla k vzniku anomálních kapilár, biopsie a cytologie je nezbytná.

Mozaika

Při tvorbě hlubokých postižených oblastí, vaskulární abnormální síťové větve. Mozaika vypadá jako ostrovy pozměněné tkaniny obklopené silnými kapilárními liniemi. Po ošetření kyselinou octovou se patologie stává čistší: Cévní linie červené barvy orámované segmenty různých velikostí a tvaru, kde jsou lokalizovány atypické buňky.

V praxi, hrubé a měkké mozaiky rozlišují. Když je místo detekovány na obvodu transformační zóny, která nevyčnívá nad povrch okolních tkání, patologie odkazuje na měkkou formu. Prodloužená koloskopie se vzorky zvyšuje hranice, při použití jódu, barvu tkaniny se obvykle nemění. V případě, že pole nejsou příliš jasná, přibližně stejná velikost, je pozorováno krbu.

Hrubá mozaika má rozbitý tvar. Existuje acetheliální reakce, cévní brázdy jsou světlé a šťavnaté. Při identifikaci "vířivání" je nutné nad povrchem povinné histologické vyšetření. Podobný stav děložního čípku je zvláště nebezpečný.

Plavidlo Examalia

Epiteliální trest s rozšířenou metodou kolposkopy znamená vzhled červených tagů na postižené oblasti. Kapiláry těchto stránek tvoří smyčky umístěné vertikálně nahoru. Rozlišovat jemné a hrubé punkce.

  1. "Gentle" Form se setká s lehkým stupněm porážky. Nároky jsou viditelné jednotně umístěné body.
  2. "Hrubý" typ nepříznivý. Potrubí velký, nerovnoměrný zahuštěný. Po povlaku s kyselinou octovou se vyjasní, což ukazuje ve prospěch abnormální struktury nádob.

Rozšířená koloskopie se vzorky umožňuje sledovat vzdálenost mezi prvky. Stejné intervaly jsou charakteristické pro jednotné DENS. Nerovnoměrně rostoucí vzdálenosti špatné prognostické znamení.

Jodová negativní zóna

Rozšířená koloskopie zahrnuje vzorek Schiller. Norma test pozitivní. Aplikace roztoku Lugolu na sliznici vede k jednotnému barvení pilota v tmavě hnědé barvě. Vzhledem k obsahu glykogenového smíchu ve vícevrstvém epitelu, jódu se hromadí a odpovídající změna barvy dochází. Části válcového krytu endocervix jod absorbují podstatně méně. Vzhledem k této funkci jsou gynekologové schopni přesně identifikovat místo transformační zóny.

Vzhled bílých nebo jodových negativních lokalit označuje porušení buněčných metabolických procesů. Nádorová nebo preodná transformace. Pro stanovení povahy patologie se provádí zraková biopsie několika sedadel jodnivní zóny.

Formulář protokolu a doba provedení

Existují různé klasifikace pro interpretaci výsledků rozšířené koloskopy. Nejjednodušší rozdělení viděné do tří kategorií:

  1. Drobné změny, známky perzistence papilloma virus, 1 stupeň dysplazie;
  2. Existují podezřelé oblasti, je zde vzhled atypických cévních reakcí;
  3. Potenciálně maligní porážka. Atypické kapiláry, povrch čípku je nerovnoměrný, dysplastická metamorfóza závažného.

Bez ohledu na vybraný systém bude gynekolog vysvětlovat pacientovi stávajícího problému, další výzkum a léčbu budou předepisovat.

Výsledky rozšířeného protokolu kolposkopy zahrnují:

  • číslo, charakter výběru;
  • popis vnějšího hrdla;
  • typ, umístění přechodové zóny;
  • Cévní vzor;
  • barva, pohled na epitel;
  • Popis patologických útvarů: Polypy, kulamky;
  • období a průběh reakcí v léčené kyselině octové;
  • odstíny, změny v epitelu ve vzorku Schiller;
  • Reakce kapilár pro chemické přípravky;
  • Označení množství a lokalizace tkáně odebrané pro biopsii.

Rozšířená manipulace trvá 15-30 minut. Výsledky dalších magrů na krku se obvykle získávají za 5-7 dnů.

Špatné a dobré výsledky výzkumu

Zkušený lékař s vysokou pravděpodobností bude informovat o stávající patologii. Pro stanovení přesné diagnózy, specialisté provádět biopsii s následnou histologií, cytologickými tahy. Po studiu buněčné struktury tkáně způsobil, že důvod způsobil výskyt určitého koloskopického vzorku s podezřelými místy.

Rozšířená koloskopie pomocí vzorků umožňuje přesněji provést diferenciální diagnostiku.

Normálně má kolposkopický vzor sliznice následující popis:

  • Povrch varhany je jasný, rovnoměrně růžový;
  • Endocerviks je reprezentován válcovým a extocerevix vícevrstvým buňkami;
  • Přechodová zóna se nachází ve věku věkových ukazatelů, metaplacic prvky jsou povoleny;
  • Acetický vzorek a Schiller Pozitivní reakce.

Vzhled jodnegativního, acetabela ohnisky, sliznice, změny ve struktuře cév, které indikují patologický proces.

Spolehlivost

Metoda kolposkopie Vysoce informativní. Umožňuje závěr o reprodukčním zdraví vnitřních genitálních orgánů založených na viditelných parametrech. Studie odhaluje asymptomatické formy neoplazmů v nejranějších fázích. Další testy s rozšířenou technikou určují klinický obraz. V případě potřeby se provádí cílená biopsie, která opakovaně zlepšuje správnost výsledků.