Silposcopy cervix

Správnost a účinnost léčby závisí především z informativnosti výsledků diagnostiky. Díky moderním, často nástrojovým metodám diagnózy má lékař schopnost provést studii v reálném čase. Významný výzkum provedený v dynamice.

Se zavedením moderních diagnostických metod, mnoho patologií začalo detekovat v rané fázi, kdy klinický obraz ještě není pozorován. Přesná diagnóza je primárně důležitá pro choroby a patologické podmínky, které postupují latentní. Mnoho nebezpečných patologií probíhá asymptomatic do spuštěných fází. V tomto případě vám moderní výzkumné metody umožňují detekovat patologické projevy včas a zabránit rozvoji vážné nemoci, stejně jako vyhnout komplikacím a důsledkům.

Mezi nejvíce informativní metody pro diagnostiku patologií děložního čípku lze nazvat kolposkopii. Pacienti se zajímají o jaký druh kolposkopického krku dělohy. Kolposkopie je metoda instrumentální diagnostiky, ve které studium děložního čípku provádí pomocí speciálního optického zařízení zvaného kolposkopy. Gynekologické zařízení je podobné binokulárnímu mikroskopu, který je vybaven světelným zdrojem.

Provádění studie pomocí kolposkopu, gynekolog může zvolit vhodný nárůst, který se mění v rozsahu od dvou až čtyřicet krát. Během kolposkopie se barevné filtry používají k odhadu přímého stavu kapilár a nádob na povrchu.

Postup kolposkopy trvá asi třicet minut. Někteří pacienti mají zájem o jak bolestivé manipulaci. Gynekologové věnují pozornost držení kolposkopy absolutně bezbolestně. V některých případech se pacienti mohou cítit bezvýznamný nepohodlí.

Cíle a příležitosti

Implementace kolposkopie je možná jako součást diagnózy objemných i prekancerózních, maligních stavů děložního čípku. Specialisté jmenují kolposkopii na:

  • Detekce atypických oblastí označujících vývoj obou dysplazie a maligního nádoru děložního čípku;
  • Měření velikosti, přesná lokalizace oblastí lézí, které jsou na sliznici dělohy;
  • Posouzení proveditelnosti biopsie;
  • Stanovení vhodného způsobu chirurgické léčby v konkrétním případě;
  • Dynamická kontrola patologických lokalit;
  • Posouzení úspěchu léčby.

Díky použití kolposkopu má gynekolog schopnost zvážit děložní hrdlo v nejmenším detailu a všimnout si charakteristických změn označujících patologický proces. Během kolposkopie, odhady specialistů:

  • Sprejový epitelus bez předběžného objasnění, stejně jako po zpracování se speciálními roztoky;
  • Vlastnosti povrchu a úlevy sliznice, například přítomnost plaků, erozí, prohloubení a nadmořských výšek;
  • vaskulární vzor, ​​zejména vaskulární smyčky a možná přítomnost změnných plavidel;
  • přítomnost a velikost sekcí se změnou epitelu;
  • Funkce hranic patologických ohnisek, jejich jasnost nebo rozostření;
  • Stanovení přítomnosti a stavu válcových buněk.
Colposkopy doporučuje držet každý rok všem ženám.

Výhled

Gynekologové zdůrazňují, že studie může být provedena v každém dni cyklu, s výjimkou pouze dnů menstruace. Optimální čas pro průzkum je však začátkem cyklu, například pátý den. Důvodem je skutečnost, že blíže k ovulačnímu období, se čípek odlišuje přítomností významného množství hlenu, které obdivuje studium.

Colposkopie má několik variant.

  • Přehled nebo jednoduchá koloskopie je kontrola děložního hrdla pouze s koloposkopem. Chemikálie krční barvení nejsou prováděny.
  • Rozšířená koloskopie znamená použití různých testů v procesu inspekce. Tyto testy znamenají použití chemikálií, jako je kyselina octová, jodový roztok. Rozšířená koloskopie se provádí po jednoduché inspekci, aby se detekovala atypická místa, která jsou viditelná pouze při barvení děložního čípku.
  • Colpomicroscopy znamená vícenásobný nárůst, zejména více než 300krát, který se používá ke studiu epitelu. Taková studie vám umožní odhadnout vlastnosti buněčné struktury.

Doktor dává výsledky kolposkopy ihned po kontrole. Výsledky kolposkopie mohou být reprezentovány jako:

  • vzor připomínající schéma;
  • tradiční popis;
  • Fotografie nebo video.

Ve většině případů se provádí jednoduchá koloskopie. Pokud lékař odhalí odchylky nebo je znepokojen výsledky nátěry onkocytologie, doporučuje, aby podrobnější vyšetření.

Struktura děložního čípku

Cervix kombinuje vagínu a dutinu orgánu krční kanálem. Cervix je nejnižší oddělení provádějící bariérovou funkci.

Cervix se podobá svalové trubce, která se skládá z hladkých svalů, stejně jako pojivová tkáň obsahující velký počet kolagenových vláken. Obsah elastických vláken je mírně.

Cervix se skládá ze dvou částí.

  1. Vaginální část je nejnižší viditelná oblast děložního čípku.
  2. Část přiřazení je graf, který se nachází nad celkovou oblastí.

Uvnitř děložního čípku je lokalizován úzký cervikální kanál. Má dvě anatomická úchyle:

  • Vnitřní Zev se otevírá v děložní dutině;
  • Venkovní Zev otevírá přímo do pochvy.

Slipová membrána je reprezentována dvěma různými typy epitelu:

  • Vícevrstvý plochý liny je vaginální oblast;
  • Válcová jednovrstvá kryty krčního kanálu zevnitř.

Epitel cervikálního kanálu obsahuje žlázy produkující tajemství jako ochrana děložní dutiny z pronikání infekce.

Vaginální část epitel má schopnost oběd a postupně aktualizovat. Rychlost aktualizace procesu ovlivňuje den cyklu. Zejména v období menstruace, je to maximum.

Plochý epitel obsahuje čtyři buněčné vrstvy.

  1. Buňky bazální vrstvy jsou nezralé a jsou umístěny v jedné řadě.
  2. Prvky parabaznové vrstvy se vyznačují příchodem diferenciace a jsou umístěny ve dvou nebo třech řadách.
  3. V mezilehlé vrstvě jsou buňky považovány za středně diferencované a jsou umístěny nad bazálními prvky šesti nebo dvanácti řádků.
  4. Horní vrstva sliznice se nazývá povrchová. Buněčné prvky nejsou náchylné k získání a liší se v neustálé aktualizaci. Buňky jsou umístěny ve třech nebo osmnácti řádcích.

Pro gynekologové má přechodovou zónu zvláštní zájem, kde jsou připojeny dva typy epitelu. Normálně je zóna transformace zvenčí. V dívkách a mladých dívkách lze transformační zónu posunout na vaginální místo. Zatímco ženy ve věku před menopauzou, může být uvnitř cervikálního kanálu.

Přechodová oblast se může lišit od sbírky, která ovlivňuje proces vzdělávání, zrání a diety buněčných prvků epiteliální tkáně. Je v této oblasti ve většině případů, které se rozvíjí patologické stavy dělohy dělohy dělohy. S kolposkopií je přechodová zóna studována nejvíce pečlivě.

Indikace a kontraindikace

Obecně platí, že gynekologové se doporučují provádět kolposkopii na všechny ženy ročně. V některých případech je však provedeno provádění kolposkopy, že je spojena s detekcí patologie nebo podezření z prekancerózního nebo dokonce maligního procesu.

Indikace pro kolposkopii:

  • Některé výsledky cytologické studie směřující k dysplazii, například přítomnost atypických buněk a léze plochého epitelu;
  • podezřelé zóny v oblasti krčního epitelu;
  • Definice diagnózy za stávajících patologií;
  • Cervicitis;
  • Polypy nebo kondyly na čípku;
  • endometrióza;
  • onkologická ostražitost;
  • Dynamické pozorování;
  • Kontrola po léčbě.

Navzdory jednoduchosti a bezpečnosti postupu může být v některých případech kontraindikováno kolposkopie. Mezi kontraindikace k chování kolposkopy obvykle přidělujte:

  • Období, které zahrnuje prvních čtyř týdnů po dodání nebo různé manipulace s děložním děložním děložním čípku;
  • Individuální nesnášenlivost na kyselinu octovou, jod v případě rozšířené verze kolposkopy.

Příprava a držení

Před diagností je nutný určitý přípravek. Gynekologové doporučují s výjimkou dopadů, že teoreticky mohou způsobit narušení integrity tkáně.

Několik dní před tím, než by se kolposkopie měla být refrakted od:

  • intimní blízkost;
  • Zavedení tamponů, krémů;
  • Sprintsians.

Bezprostředně před postupem musíte provádět konvenční hygienické postupy. Pro odstranění zkreslení výsledků studie však při promývání genitálních orgánů pro zpracování sliznic se nedoporučuje.

Postup kolposkopie se provádí v gynekologickém kanceláři vybaveném soloposkopem. Pacient je na židli, lékař rozšiřuje vagín pomocí zrcadla. Krk dělohy je vyčištěn od výběru navlhčeným ve fluoridovém tamponu. Kolposcope Doctor nastaví ve vzdálenosti několika centimetrů z bezprostředního vchodu do pochvy.

Zpočátku lékař provádí jednoduchou kolposkopii pomocí zvětšovacího zařízení pro vizualizaci epitelu. Při změně změn v membráně sliznice se provádí rozšířená volba.

Cervix se zpracovává tamponem navlhčeným v roztoku kyseliny octové. Pod vlivem takového zpracování získaný tkanina získává bílou barvu. Pro vytvoření přesné diagnózy se provádí biopsie, což znamená jeden vzorek tkáně pro provádění jeho histologického vyšetření.

Poté se doporučuje, aby se doporučil tzv. Schiller vzorek, což znamená zpracování děložního čípku s roztokem jódu. Patologicky změněné oblasti sliznice nejsou malovány.

Posouzení výsledků

Odpověď na otázku, jaké koloskopie v gynekologii je nutné přidělit přesnost, jednoduchost a výkon studie. Kolposkopy umožňuje identifikovat změny v čípku a začít včasné zpracování.

Normálně je během kolposkopie vizualizována homogenní světle růžová epitel. Ve druhé fázi může sklonový cyklus získat modravý stín. Venkovní ZEV při porodním pacientům má tvar mezery, zatímco on má zaoblenou dívku.

Při zpracování kyseliny octové se mucosa vrátí do počátečního stavu po několika minutách. Po použití roztoku jódu epitelu je natřen rovnoměrně.

Na závěr, po průzkumu, může gynekolog indikovat následující ukazatele.

  1. Válcové a ploché typy epitelu, pokud jsou výsledky analýzy normální.
  2. Ektopie při distribuci buněk cervikálního kanálu mimo exteriér.
  3. Jodová negativní místa, která se nepokládají v procesu vzorku Schiller.
  4. Acetobiley epitel, označující dysplazii a hpv.
  5. Leucoplakia v případě detekce plochého epitelu.
  6. Mozaika a interpunkce mohou mluvit ve prospěch cévních poruch. Tento stav může dojít také během dysplazie a karcinomu děložního hrdla.
  7. Condyloes, které jsou benigní neoplazmy děložního čípku.
Po průzkumu, výsledky kolposkopy oznamuje lékaře a nabídne možnosti léčby v závislosti na výsledcích.