Diagnostika, léčba a prevence zácpy

Pod zácpou (zadržení) znamenají systematický pozorovaný pozorovaný akt defecation. Neúplný střevní vyprazdňování může být dočasným fenoménem nebo chronickým procesem, pokud jsou pozorovány rytmické porušení a frekvence Chaulů nejméně 3 měsíce. Chcete-li odpovědět na otázku, proč se objeví zácpa u žen v určitém okamžiku, je nutné analyzovat faktory vyvolávající takový fenomén.

Zpomalení kalibrace nebo jeho dočasná absence nejsou považovány za nezávislé onemocnění, ale pouze příznakem narušení zažívacího, endokrinního, nervového systému. Zřízení pravého důvodu pro vzhled zácpy určuje další taktiku léčby a prevence nedostatečné defecation.

Příčiny zácpy, problémy s defecation (vyprazdňování)

zácpaObtížný defecation v průběhu života se sleduje až 50% žen. Riziko zácpy se zvyšuje s věkem. Po 50 letech každá třetí žena zažívá problémy s vyprazdňováním střeva. Dopad faktorů vnitřního a vnějšího prostředí vyvolává pomalou pohybovou peristalici, čímž se zvyšuje riziko systémových onemocnění gastrointestinálního traktu, včetně onkologické povahy.

Zácpa častěji ženy trpí, spíše než muži. Pocit nedostatečné kalibrace je častěji obeznámen těmto ženám, které se zhoršují tvrdou stravu, iracionálně užívají léky, vedou lifest Style.

Porušení četnosti židle může být dva typy:

  1. Ostrý - vyvíjení po dobu 1-3 dnů v důsledku režimu lůžka, zranění nebo jako vedlejší účinek některých léků. Tato podmínka je vyhodnocena, když provokující faktor zmizí.
  2. Chronický - generováno v důsledku chronického zánětlivého procesu v trávnících orgánech, rozvoj onkologie, sedavého životního stylu. V chronické formě zácpy u žen je narušení defekace pozorováno až do 6 měsíců a více. Akty defecation se stávají bolestivými, pocit neúplného vyprazdňování střeva je neustále.

Faktory, které musí vypadat zácpa, jsou považovány za následující:

  • intrauterinní inestinální vývojové abnormality;
  • poranění anusu a tlustého střeva v důsledku provedených manipulací;
  • Časté střevní čistící prostředek pomocí klystýru;
  • Dysbióza střeva způsobená virovými a bakteriálními infekcemi,
  • onemocnění trávicího, endokrinního, nervového systému;
  • přítomnost zánětlivých procesů ve střevech;
  • Nádory střev.
  • Nevyvážená výživa (tvrdá strava, nedostatek vláknité stravy, hojnost sladkých a moučných jídel, čokolády, kofeinu);
  • nedostatečný režim pití;
  • slabé střevní motocykly v důsledku sedavého životního stylu;
  • výrobní faktor (profese vyžadující dlouhodobý pobyt v pozici sedí);
  • stresový faktor;
  • Hormonální poruchy během těhotenství a vyvrcholení;
  • Iracionální použití drog, včetně laxativ, hormonálních činidel.

Navzdory důvodům přispět k vzniku trvalé zácpy u žen, jakékoli znamení narušení defekace vyžaduje diagnostický průzkum orgánu, který má být stejně vědomi, proč patologie vznikla.

V závislosti na důvodech, které přispívají k vzhledu zácpy, je klasifikován podle následujících typů:

  1. Proctogenic - je výsledkem přítomné hemoroidy;
  2. Endokrinní - vyvíjí s onemocněním endokrinního systému: diabetes, hypotyreóza;
  3. Hypynamic - jeho výskyt je spojen s nedostatečnou aktivitou, stále více;
  4. Lék - se může objevit s iracionálním používáním léků: antibakteriální, laxativa, hormonální;
  5. Mechanické - se vyvíjí v důsledku poranění řiť a sliznice konečníku, což přispívá k zadržování hmotností dráhy, aby se zabránilo bolesti.

Příčinou zácpy může být různá onemocnění trávicího traktu, stejně jako nádory. Chcete-li objasnit přesnou příčinu zácpy, měli byste se poradit s lékařem.

Diagnostika zácpy

Zácpa není jen lékařský problém, ale také estetický faktor, porušující sociální činnost ženy v každém věku. Povaha patologického procesu umožňuje fyzikální metody lékařské diagnostiky k určení povahy patologického procesu.

Patří mezi ně následující metody stanovení:

  • Poklep - Postup ošetření některých částí těla následované analýzou konkursů. Tato diagnostická metoda nám umožňuje odhadnout funkční charakteristiky střeva, stupeň nadýmání, stejně jako obecný stav trávicího systému.
  • Palpační zóna anus - studie pro detekci trhlin anální otvory, hemoroidní uzly, krvácení, přítomnost neoplazmů, včetně onkologické povahy. S pomocí palpace, lékař určuje anální sfinkterový tón a pružnost konečníku.

Laboratorní diagnostické metody zahrnují následující postupy:

  1. Obecná analýza krve;
  2. Biochemický krevní test (včetně definice endogenních enzymů z přenosové skupiny a transminázy ke studiu fungování srdečního svalu a jater - určující hladinu alkalické fosfatázy pro posouzení výměny nukleáz, alkaloidů a proteinů);
  3. Analýza moči;
  4. Coprogram je analýza, která umožňuje určit stravitelnou schopnost orgánů gastrointestinálního traktu;
  5. analýza výkalů na dysbakterióze;
  6. Vzorky karetových hmot pro skrytou krev za účelem identifikace krvácení v busty těla.

KolonoskopieMezi metody výzkumného nástroje patří:

  • Kolonoskopie je endoskopická diagnostická metoda, která umožňuje odhadnout stav vnitřního povrchu střev, detekovat polypy, vředy, následované biopsií;
  • Rektoronoskopie - endoskopická studie konečníku;
  • Diagnostika anorektivní zóny pro hodnocení tónů a zkratka svalů;
  • Studium funkce motor-evakuace gastrointestinálního traktu (pokrok potravin na zažívacím traktu, jeho zpracování enzymů uvolněných).

Příznaky zácpy

Parametry hranice normy zajišťují množství denních výkalů od 1 do 3 krát. Židle pozorovaná každý druhý den, také zvážit znamení normy. Signál indikující vývojovou patologii, zvážit defecation méně než 2-3krát týdně.

Světová asociace gastroenterologů přiděluje následující kritéria pro zácpu:

  • vzácný střevní vyprazdňování (méně často než třikrát týdně);
  • potřeba silného výhledu během defecation;
  • hrudkovitá nebo pevná židle;
  • pocity zbytkové přítomnosti nohou;
  • Pocit bloku v oblasti řiť;
  • Obtížná podpora vozíků způsobuje touhu vyrábět manipulace v oblasti anusu.

Přítomnost alespoň dvou symptomů při každém čtvrtém defekaci a častěji označuje vznik zácpy.

Další příznaky zácpy:

  • bolest během defecation;
  • pocit gravitace v oblasti pánve;
  • bolestivé nadýmání;
  • nedostatek chuti k jídlu;
  • Dispassie jevy: nevolnost, gravitace v žaludku, pálení žáhy, rachot;
  • Nepříjemná chuť v ústech a vůni úst;
  • Nejradě obecného stavu: Lethargie, apatie.

Uvedené funkce jsou signálem, který okamžitě přitahuje kvalifikovanou pomoc v lékařské instituci. V přítomnosti zácpy budete možná muset konzultovat takové specialisty jako Proctologa, gastroenterologa, endokrinolog a další. Sada diagnostických opatření bude lékař vysvětlit pacienta, proč vznikl podobný fenomén.

Taktika léčby

Zpracování zácpy zahrnuje použití chemického a fyzikálního prostředku manipulace zaměřené na obnovení narušené peristaltické a mikrobiální scenérie střeva:

  1. Oprava diety - určení okamžiku při léčbě zácpy. Dietní jídla zajišťuje příjem výrobků, které přispívají k jemnému vyprazdňování střeva. Potravinová vlákna obsažená v produktech zeleniny zvyšují objem karetných hmot, stimulují peristalitu. Při zácpě se doporučuje podnikat produkty, které zahrnují látky odolné vůči působení žaludeční a střevní šťávy: vlákno, polysacharidy, lignin, pektin.
  2. Hojný režim pití - nemá méně významná okolnost při eliminaci zácpy. Příjem vody v objemu alespoň 1.5-2 litrů denně jsou důležité v přítomnosti systémových endokrinních, kardiovaskulárních onemocnění. Zůstat v regionech s horkým klima také vyžaduje použití dostatečné kapaliny, aby se zabránilo dehydrataci tělesa. Přísná korekce denní dávky spotřebované tekutiny musí být specifikována s navštěvujícím lékařem v přítomnosti otoků, postižené funkce urážky.
  3. SenádaPříjem laxativ by měly být krátké, aby se zabránilo vlivu závislosti a narušení přírodní střevní flóry. Iracionální využití laxativ pro zhoršuje pouze patologický proces. Volba může být zastavena na přípravcích rostlinného původu (Senáda, Guttalaks), odkapávání rebarbových výhonků, oddenek havárie, agar-agar, lékořice, švestky, máslo lněného semena. Syntetické analogy jsou přípravky: pikosulfát sodný, bisacodyl.
    GuttalaksSůl (anglicky, glauberova) má měkký laxativní majetek, který lze zakoupit v jakékoli lékárně. Kódované nástroje pomáhají dosáhnout pouze krátkodobého účinku. K dnešnímu dni, nejúčinnější léky s měkkým laxativním účinkem a minimálně vedlejší účinky byly rozpoznány léky na bázi laktulózy a makrogol (Duhalak, Dulkolaks) nebo kombinovaný (regulax, mikrolax). Lokálně používat rektální čípky Evakos, Bisakodil, svíčky Vaseline, glycerin.
  4. Antibakteriální léky jsou uvedeny v případě potvrzeného zánětlivého procesu ve střevě, s výskytem hnisavé nebo ponorky vypouštění z řiti. Ve většině případů se používají cephalosporiny, makrolidy, sulfonamidy.
  5. Protizánětlivá terapie zahrnuje lokální využití finančních prostředků s anestetickými, anestetikami, absorpčním účinkem, ve formě smetany a svíček: heparinová mast, natalsid, troksevazin, proctoglynol, posterizan.
  6. Enzymové přípravky jsou také zahrnuty do zácpy. Jsou předepsány během pankreatické dysfunkce pro urychlení trávení potravin (Creon, Pangol, Festal).
  7. Enterosorbents (Enterosgel, smecta, filtr, sorbex, aktivovaný uhlík) přispívají k eliminaci dyspepsie jevů, intoxikaci těla, které se objevují v důsledku dlouhodobého pobytu výkalů ve střevě.
  8. Probiotika platí alespoň 3-4 týdny, aby obnovila střevní mikroflóru po antibakteriální terapii a uplatňování čištění. Ve většině případů, LineX, Bifiform, Laktovit, bifidumbacakterin jsou předepsány.
  9. Fyziotereders ve formě ultrafialové expoziční zóny pánve, aplikací bahna, kontrastní duše, solné lázně, reflexotaperapie umožňují zvýšit výsledek léčby zácpy.

Zácpa často doprovází těhotenství. Podobný jev způsobuje hormonální nerovnováhu a zvyšuje se ve velikostech dělohy, který stírá střeva.

Trvalé potu během defecation může způsobit potrat u žen, které jsou zahrnuty do rizikové skupiny.

Léčivé přípravky pro léčbu zácpy musí být přijaty pod dohledem zúčastněného lékaře, aby se zabránilo vlivu vedlejších účinků. Zácpa se také objeví po dodání (ve 40% případů) po uplatňování čistícího klystýru před začátkem generické aktivity. V tomto případě gynekolog-endokrinolog vybere léky s minimálním počtem vedlejších účinků, aby se zabránilo jejich pronikání do mateřského mléka. To je obvykle rektální čípky s laxativním účinkem.

Preventivní opatření

Preventivní opatření zaměřená na prevenci vzhledu zácpy, přechod onemocnění v chronické formě s častými relapsy, následující:

  1. Vyvážená výživa, včetně užívání rostlinných tkání (chleba černá nebo s otrub, zeleniny, čerstvé a suché ovoce, hrubé, fermentované mléčné výrobky, kvass, drůbeží maso);
  2. Omezení použití sladkostí, bílého chleba, kávy, čaje;
  3. hojný režim pití, opravený zúčastněným lékařem, použití teplé minerální vody bez plynu (Borjomi, Essentuki, Mirgorodskaya);
  4. Aktivní životní styl (fitness, jóga, aerobik, bazén);
  5. pravidelné ranní nabíjení;
  6. Inestinální vyprazdňování je žádoucí provádět současně, což přispívá k vývoji podmíněného reflexu;
  7. Včasná léčba systémových onemocnění trávicího, endokrinního, kardiovaskulárního, nervového systému těla;
  8. Eliminace stresových situací.

Včasná diagnostika zácpa s použitím moderních laboratorních a instrumentálních výzkumných metod, kompetentní přístup, komplexní terapie eliminuje onemocnění střev a další orgány zažívací systém, minimalizovat riziko onkologie.