Jaké produkty obsahují fytoestrogeny, vlivy na těle

Fytoestrogeny jsou speciální rostlinné látky, v chemické struktuře podobné estrogenu. Estrogeny - sex hormony, které mají silný feminizující účinek.

Fytoestrogeny sjednotit celou skupinu chemických látek, jako jsou flavony, isoflavony, Kuchetany a lignany. Tyto látky nejsou ani rostlinné hormony ani estrogeny, ale V lidském těle může způsobit účinky jako sex hormony.

List a přípravky

Isoflavones - Přírodní komponenty obsažené v některých potravinách a bylinách, jako je Soy, Clover. Tyto látky se týkají fytoestrogenu. Isoflavones jsou součástí lidské stravy, mají metabolické a antikarcinogenní vlastnosti.

Mechanismus akce

Z hlediska jeho struktury mají fytoestrogeny podobnosti s estradiolem. Díky tomu se mohou projevit jak jako estrogeny, a jako anti-estrogen. Tyto látky byly nalezeny v roce 1926, ale před padesátými léty, jejich vliv zůstal neprozkoumaný. Nejprve si všiml, že ovce, kteří se pást na pastvinách bohatých na jetel (rostlina s velkým počtem fytoestrogen), snížená plodnost.

červený jetel

Hlavním mechanismem působení fytoestrogen-vázající se na receptory estrogenů, které existují ve dvou typech: alfa a beta. Mnoho rostlinných estrogenů má mnohem větší afinitu přesně s receptory typu beta. Vliv fytoestrogen na těle je asi 500-1000 slabší než účinek lidských hormonů.

Hlavní konstrukční prvky molekuly rostlinného hormonu, které vysvětlují svou vysokou afinitu s estrogenem, jsou:

  • fenolický kruh;
  • Kruhové isoflavony, které imituje kruh estrogenu při kontaktu s receptorem;
  • Nízká molekulová hmotnost sloučeniny podobné ženskému pohlavním hormonům;
  • Vzdálenost mezi dvěma hydroxylovými skupinami jádra isoflavones, který je podobný estradiolu.

Kromě feminizačního vlivu mohou fytogormonové mít také anti estrogenní účinek. Mají zdravou ženu s normálním hormonálním pozadím, estrogeny rostlinného původu soutěžit s její osobní hormony. Zabírají ty receptory, kteří mohli používat přírodní hormony.

Produkty obsahující fytoestrogeny

Podle L. výzkumu. W. Thompson a B. ALE. Booker publikoval v roce 2006, seznam produktů, které obsahují fytoestrogeny, hlavy ořechů a olejnatých semen. Po nich jdou produkty sójových bobů, obilovin a chleba s otrubami, luštěninami, masem a dalšími potravinářskými plodinami. Největší množství Isoflavonu je obsaženo v jiných luštěninách. Lounge fytoestrogeny v potravinářských výrobcích jsou v semenech lněného lnu, ořechů, ovoce (citrusy, třešně, jablka) a zeleniny (brokolice, špenát, česnek a petržel zelená).

Sójové a mléko

Nejlépe studoval fytoestrogeny, které jsou v say: isoflavon látky diydsein a genistein. Tyto látky jsou přítomny ve formě glykosidů. Vzhledem k působení bakterií lidského střeva se spojení rozpadá do částí. Ne všechny dezintegrační produkty způsobují estrogenní odezvu buněk, hlavní příspěvek k hormonálním působení sójových bobů přispěje (modifikovaný produkt Daidzein).

Pro zvýšení poprsí se dlouho doporučuje jíst zelí. Všechny jeho typy (bílá, barva, Brusel a brokolice) obsahují velký počet fytoestrogenů, které mohou zvýšit hormonální pozadí.

Mléčné výrobky také obsahují přírodní estrogeny. Sýry s plísní mají spoustu těchto látek v důsledku působení speciální houby.

Jakákoliv semena a matice také pojme velké množství fytoestrogen. Fytosteroly, které mají hormonální aktivitu, jsou ve výhonkách pšenice, olivových a palmových olejů, stejně jako v kokosovém oleji. Sušené ovoce, jako jsou sušené, švestky a data, také zvyšují estrogen.

Kuraga a prunes

Lidé konzumují nejen produkty s fytoestrogeny, ale také pije s těmito hormony. Červené víno obsahuje resveratrol, který vykazuje vysokou antioxidační aktivitu. Picnoherol se získává z peely hroznů a jeho semen. V cispetech chmele, z nichž je pivo vyrobeno, existuje 8-Premennenningenin, což je desetkrát v aktivitě, přesahuje zbytek fytoestrogenů.

Stůl

Srovnávací množství fytoestrogen v napájecích zdrojích (μg / g)

1 μg = 0.000001

Zdroj μg na 100 g produktu
Lněné semeno379380 μg
Sójové boby103920 μg
Sójový jogurt10275 μg
sezamové semínko8008,1 μg
Lněné chléb7540 μg
Sójové mléko2957,2 μg
Humus993 μg
Česnek603,6 μg
Sušené meruňky444,5 μg
Pistácii382,5 μg
Phenic329,5 μg
Slunečnicová semínka216 μg
Kaštany210,2 μg
Olivový olej180,7 μg
Mandle131.1 μg
Kešu121,9 μg
Zelené fazole105,8 μg
Arašíd34,5 μg
Cibule32 μg
Bobule Chernika17,5 μg
Kukuřice9 μg
Káva6.3 μg
Vodní meloun2,9 μg
Kravské mléko1.2 μg

Cassidy A. Book. Potenciální rizika a výhody fytoestrogenní diety. 2003 MART

Stůl Isoflavon 

Potravinové zdroje isoflavonů (μg / g)

Jídlo skupiny potravinové množství isoflavondaidzeingenishenglycetin
Sója1176-4215365-1355640-2676171-184
Smažené sójové boby26619411426294
Sójová mouka20144121453149
Izolovat protein621-98789-191373-640159-156
Tofu53223824549
Sójový hot dog2365512952
Sójová slanina144268335
Sýr Cheddar43-1970-834-6239-52
Sýr mozzarella123246252
Tofu jogurt28210316217
Sójový kost28721-

Byliny se zeleninovým estrogenem

Byliny obsahující rostlinné estrogeny nejen hormonální, ale také společný účinek. Patří mezi ně: hlavy jetele, mudrce, lékořice, verbena, sv. John`s Wort a Lucern. Infuze těchto bylin jsou vzaty uvnitř, nebo připravit kompozice pro opláchnutí vlasů.

Hunther

červený jetel. Fytoestrogeny barev a bylinky jetele obsahují isolarovon a hrubé spojení. Žádné studie, které ukazují, že tato rostlina může být bezpečně používána k zabránění poruch menopauzy.

Lékořice. Kořeny této rostliny obsahují Isoflavon, který se nazývá Glabridin. V malých dávkách stimuluje proliferaci rakovinných buněk a vysoko - potlačuje je.

Vojtěška. Estrogeny v alfalfa bylin jsou reprezentovány Kohminolem a malým počtem formeneneneetinu. Stejně jako hlavy červené jetele, tato tráva může způsobit zhoršenou reprodukční schopnost ovcí. Vliv této rostliny na lidi také není dostatečně studován.

Vojtěška

Prádlo. Tato tráva ve velkém množství obsahuje ženské fytogorms lignanové skupiny. Ve střevě lidského těla jsou bylinné estrogeny přeměněny na enterodiol a enterolakton.

Účinek fytoestrogenu

Fytoestrogeny v malých dávkách mají stejný biologický účinek jako endogenní hormony. Jejich dopad na tělo z velké části závisí na pohlaví a věku, osobě, která využívá výrobky s fytoestrogeny.

  • Vliv na mladé ženy

Zeleninové hormony mohou jednat opak Normální estrogen. To je způsobeno koncentrací ženských pohlavních hormonů v krvi a citlivosti svých receptorů.

Pokud má žena normální úroveň estrogenu, její rostlinné hormony se projevují jako anti-estrogeny. Čím vyšší je jejich koncentrace, tím výraznější tento efekt. Proto fytoestrogeny u tablet nemají vždy pozitivní vliv na ženského organismu. Na klinice pro tyto léky existují určité indikace, jako je léčba premenstruačního syndromu a bolestivé menstruace.

Vliv fytoestrogen na rakovinu prsu zůstává kontroverzní problém. Některé studie (D. Infrees a spoluautoři, 1997) ukázali, že tyto látky vykazují ochranný účinek, další experimenty (m). L. De Lemos, studium 2001) Popište, že fytoestrogeny stimulují růst rakovinných buněk u žen s rakovinou prsu.

  • Vliv na muže

Oplodnění

Studie provedená v roce 2010. M. Hamilton Rivz a spoluautoři, ukázali, že přidání isoflavonů nebo produktů z sójových bobů nezměnilo ukazatele koncentrace testosteronu u mužů. Také neexistovaly žádné změny v morfologii, koncentraci, množství nebo mobilitě spermií. Vliv fytoestrogen na vývoji rakoviny vajec zůstává kontroverzní problém a stále nebylo prokázáno.

  • Vliv dětí a teenagerů

To bylo věřil, že na malých chlapcích, zejména v období novorozence a puberty, estrogeny rostlinného původu mají velmi silný feminizující účinek. Proto doporučili chlapce a ženy během těhotenství, aby zneužívaly výrobky, ve kterých jsou estrogeny obsaženy. Ale výzkum R. D. Merritta a H.B. Henks, který byl publikován v roce 2004, prokázali opak. Revize literatury dospěl k závěru, že krmení dětí se soymonty nezpůsobilo problémy. Nebyly žádné odchylky v sexuálním vývoji, chování nebo ve fungování imunitního systému.

Zeleninové estrogeny s menopauzou

Dospělá žena

Po 50 letech může žena mít celou řadu poruch, včetně podrážděnosti, letargie, rychlé únavy, depresivní nálady, tepelného náklonu, tepu tepla a další příznaky. Jeden z moderních oblastí léčby menopacterních poruch je náhradní hormonální terapie.

Vzhledem k tomu, že přijímání hormonálních fondů v menopauze někdy znamená vzhled závažných vedlejších příznaků, ženy často odmítají tyto léky a uchýlit se k pomoci fytoestrogenu. Medestrogeny používají především přípravky lékařství (například Menoril, Climaxan, Rensite, Cliadinon).

Vzhledem k tomu, že v menopauze existuje výrazný pokles koncentrací hormonu, rostlinné látky nečiní jako anti-estrogeny, tj. Pro ženy po 40 letech je jejich použití relativně bezpečné.

Fytoogormoni mohou mít potenciálně následující pozitivní účinky:

  • Snižte stupeň projevu vyvrcholení a působí jako lehká forma substitučního hormonu léčby;
  • Snižte hladinu cholesterolu krve a krevního tlaku;
  • snížit riziko osteoporózy;
  • Může snížit riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a kůže.

Data publikovaná E. Létající a spoluautoři v roce 2013, zeleninové estrogeny pro ženy po 40-50 letech znatelně ne snadno usnadňují příznaky menopauzy. Současně je nezbytně nutné provést studii účinků genicisteinu, jejichž vliv je zcela nejasný.

Fytoestrogeny v potravinách a terapeutických bylinách se používají pro různé hormonální poruchy v gynekologii. Jejich nekontrolovaná jmenování může vést k tomu, že se budou chovat ne jako normální ženské hormony, ale jako anti-estrogeny. Potenciál fytohormonů ještě nebyl vyčerpán, a může být popsán v blízké budoucnosti.