Vysoký hormon kortizol u žen

Ženy emocionálně reagují na to, co se děje kolem nich. Domácí péče, problémy v práci, nepříjemnost osobního života, nesnesitelná fyzická námaha - To vše vede ke stresu. V tomto případě tělo reaguje na zvýšení hladiny kortizolu v krvi, nazývá se stresový hormon.

Vzácné emise účinných látek jsou ochranným mechanismem. Tato hormonální podpora těla zvyšuje její odolnost proti napětí. Zvýšený kortizol u mužů a ženy po dlouhou dobu mimořádně negativně ovlivňuje stav zdraví a vede k rozvoji patologií.

Smutné emoce v dívce

Všeobecné

Cortisol se vztahuje na skupinu steroidů, vyrobená kůlou kůry adrenálních žláz. Mezi glukokortikoidní hormony je nejaktivnější. Látka se podílí na regulaci metabolických procesů, Pokud jsou ve stresující situaci zapotřebí další zdroje energie.

V chronickém namáhání kortizolu dochází k odolnosti kortizolu, hormon se zastaví tělem podle potřeby, pro mobilizaci a řešení problémů. Veškerý cukr a proteiny, které člověk používají uložené do tuku, stav se zhoršuje, inzulínová rezistence je provokována.

Pro aktivní práci nervového a oběhového systému, Cortisol rychle převádí komplexní organické látky do jednoduchých, vzhledem k uvolnění dodatečné energie. Nalezení do krve, hormon zvyšuje úroveň glukózy, čímž udržuje aktivní práci mozku. Působení glukokortikoidu směřuje k potlačováním zánětlivých procesů, alergií. Všechny síly těla jsou mobilizovány tak, aby problém rychle vyřešily.

Negativní vliv stresu na těle

Zvýšená úroveň kortizolu různými způsoby fyziologickými systémy. Činnost některých urychluje, jiní brzdy. Jinými slovy, méněVěkové procesy jsou deaktivovány. Práce těla pod působením aktivního glukokortikoidu ve stresující situaci je následující:

  • aktivace metabolismu;
  • zvýšená koncentrace pozornosti;
  • Vysoká mozková činnost;
  • zrychlení srdečního rytmu;
  • zvýšit tlak;
  • expanze dýchacích cest;
  • zvýšená hladina glukózy v krvi;
  • Snížení aktivity zažívacích orgánů.

Účinek stresu na ženském těle

Ve stresu je vynaloženo obrovské množství živin. Jejich kortizol odtrhne od svalů, protože je to nejrychlejší způsob. Z tohoto důvodu se sportovci nelíbí tento hormon, zasahuje do svalové hmoty, výběr proteinů. A se silnou fyzickou námahou se hromadí a způsobuje svalovou slabost.

Zvýšený kortizol u žen probouzí velmi silný hlad. Tělo signalizuje potřebu vyplnit strávené zásoby. Ženy se snaží obnovit a zároveň zvýšit úroveň endorfinů. Bohužel, pro tento účel jsou nejčastěji používány všechny druhy pečivových výrobků, měnící se stres.

Z tohoto důvodu Chronická vysoká úroveň kortizolu vede k nadváhu a obezitě. Je charakteristická, že tukové usazeniny, které jsou vytvořeny v důsledku sedimentů častých stresových situací, se koncentrují v břiše. Odstraňte je dietou, zvyšují fyzickou námahu obtížnou a dlouhou.

Příčiny zvyšování

Zvýšený kortizol u zdravé ženy se vyskytuje v závislosti na denní době, sezónu. NejvícKoncentrace hormonu se vyskytuje na ranních hodinách - od 7 do 9, a maximální pokles je upevněn ve večerních hodinách - od 16 do 19 hodin. Výrazný nárůst generálního glukokortikosteroidu padá na podzim.

Hlavním důvodem zvýšení hormonu je četný trvalý stres, chronická deprese.

Kromě vnějších okolností je spojeno se zvýšeným kortizolem, existují následující patologie:

  • Onemocnění hypothelamického systému hypofýzy-adrenálu (onemocnění sušením v incenko);
  • onemocnění spojené s příliš sekretonkou adrenálního kortexu (syndrom hyperoxismu);
  • hypofunkce štítné žlázy;
  • Polycystic vaječníků;
  • onkologické onemocnění;
  • diabetes mellitus, jaterní cirhóza, hepatitida;
  • AIDS;
  • anorexie:
  • chronický alkoholismus;
  • období puberty;
  • Recepce některých léků, hormonálních antikoncepce;
  • dlouhodobé fyzické přetížení;
  • nedostatek spánku;
  • Dlouhá proteinová dieta.

Příznaky

Příčiny a symptomy při zvýšení kortizolu, vzájemně závislé. Charakteristické příznaky obsahu vysokého hormonu jsou:

  1. Nedokončený pocit stresu.
  2. Nepřiměřená nervozita, podrážděnost, úzkost.
  3. Posouvání stoupajícího krevního tlaku.
  4. Porucha spánku: žena spí špatně buď trpí nespavostí. V některých případech existuje trvalá touha spát - to je druh tělesné reakce na ochranu nervového systému.
  5. Metabolismus je vážně porušen, je vyjádřen v projevu silného pocitu hladu, uspokojit, která žena chce sladký, tuk, jakýkoliv těžký pro tělo jídla. To vede k rychlému rozvoji obezity.
  6. Vzhledem k tomu, že hormony v těle spolupracují se zvýšeným kortizolem, dochází k porušení sekrece jiných účinných látek. To ovlivňuje zhoršení života těla jako celku.
  7. Rozvíjeje se menstruační cyklus.
  8. Kůže se objeví vyrážka, pigmentová místa, zvýšení růstu vlasů (včetně na obličej).
  9. Žena podléhá častým chladům a jiným ostrým virovým infekcím.
  10. Významně zvyšuje množství tukové tkáně v oblasti pasu.
  11. Vysoký kortizol v krvi vede k vyčerpání svalů. Ženy padá výkon, je to těžké, svalové a artikulární bolesti vznikají, edém, otřes, třese, dušnost dechu.
  12. Hluboká deprese, lhostejnost, neochota žít - tyto příznaky se projevují u žen pod působením velkých dávek hormonu.

Efekty

Žena dostane problémy škodlivé jídlo

Musí být analyzovány příčiny a důsledky vysoké úrovně stresového hormonu. Ženy Vzhledem k zvláštnostem psychiky (emocionality, impresivita, různé) jsou náchylnější ke stresu. Chronický nárůst množství účinné látky postupně ničí zdraví, zvyšuje riziko vzniku závažných onemocnění a patologických podmínek:

  • Různé srdeční onemocnění a cévy se vyskytují v důsledku neustále zvýšeného krevního tlaku;
  • Aktivace energetických výměnných reakcí a potlačování sekrece inzulínu způsobuje vysokou úroveň glukózy v krvi, diabetes je provokován;
  • Vývoj osteoporózy je způsoben narušením asimilace vápníku;
  • Tvorba a fungování ochranných krevních buněk T-lymfocytů je narušen, v důsledku snížení imunity;
  • Elektrolytický zůstatek je sražen dolů - zpoždění sodíku dochází a voda a draslík se aktivně vylučují;
  • Zrychlení tvorby tukové tkáně, obezity.

Kromě toho vyvýšený kortizol způsobuje narušení procesů trávení, aktivita štítné žlázy, úroveň cholesterolu se zvyšuje, vzpomínka je horší, dojde k reprodukční dysfunkce, pomalé obnovení po zranění

Kortizol a těhotenství

Během období dítěte je nárůst Cortisolu normálním jevem. Jeho Koncentrace se zvyšuje se zvýšením období těhotenství. To je způsobeno zrychlením metabolismu sacharidů a tuků. Během gestace se úroveň kortizolu stoupá 5krát. Řídí pohyb glukózy přes placentu, se podílí na tvorbě enzymového systému jater, epiteliální tkáně tenkého střeva v plodu.

Těhotná v přírodě odpočívá

Táhnoucí se na kůži, ke které se vyskytují během těhotenství, jsou charakteristické příznaky vysokého kortizolu. Kolagen, hlavní protein pro pružnost kůže se stává křehkým a zničeným pod působením velkého množství účinné látky. Po porodu se hormonální pozadí žen stabilizuje, v této době můžete podniknout kroky k odstranění ošklivých defektů kůže.

Těhotenství způsobuje přirozený nárůst glukokortikosteroidu, ale těhotná na vysoké úrovni látky obtížné. Zvýšená syntéza kortizolu porušuje proces Estrogen formace a progesteron - hlavní Těhotenství hormonu. I s koncepcí ve stresující situaci mohou nastat potraty. Pokud je kortizol zvýšen ženou, která plánuje stát matkou, musí navštěvovat lékařskou léčbu.

Léčba

Před zahájením léčby je nutné určit úroveň kortizolu v moči a v krvi ženy, provádět další výzkum. Analýza analýzy bude mít příležitost předepsat správnou terapii. Pokud je zvýšení počtu látky spojeno s diagnostikovanou patologií určitého orgánu, musí být léčena.

Vezmeme-li v úvahu, že Hlavní příčinou růstu hormonu je stresující situace, Měly by být zaměřeny na zvyšování odolnosti proti stresu. Bez toho budou všechny pokusy o normalizaci sekrece nejaktivnějšího glukokortikoidu neúspěšné.

Chcete-li začít s, měli byste vyzkoušet meditaci, dávkové cvičení, cvičit příjemnou komunikaci v kruhu přátel, organizovat zdravé jídlo a plný spánek, vzít vitamín a minerální komplexy. Stojí za to přemýšlet o změně místa práce nebo druhu činnosti, pokud pravidelně provokuje stres.

Ryby a citron na talíři. Omega 3

Snižte úroveň a jsou přirozené Cortisol blokátory Některé léčivé rostliny: Rhodiola Růžová, Ginkgo Biloba, St. John`s Wort, Eleutherococcus, lékořice. K tomuto účelu Dobré použití mastných kyselin Omega-3, lecitin.

Jmenování silnějších drog by mělo dělat specialistu. Například pít metipred, aby se snížila sekreci endogenního kortizolu. Volba drog závisí z důvodu důvodu, pro který je spojena zvýšená úroveň kortizolu v těle ženy

Dávkování, vzácný výběr kortizolu ve stresující situaci chrání tělo ženy. Dlouhá přebytečná úroveň Hormon má destruktivní účinek na tělo. Chronicky vysoký kortizol ukazuje přítomnost vážných patologií v těle, která musí být diagnostikována a zpracována.