Účinek stresu na těle a horony člověka

Člověk přichází denně se stresovými situacemi. Na nich tělo odpovídá zvýšeným hladinám hormonu. Mezi nimi, adrenalin, norepinefrin, kortizol, prolaktin a další.

Vliv stresu o omezení

Podle působení těchto látek, práce vnitřních orgánů, metabolických procesů, biochemických reakcí. Tímto způsobem je tělo chráněno nebo upraveno.

Dlouhodobá působení stresových faktorů přispívá k endokrinním poruchám - dysfunkce gravidních žláz, obezity, založené onemocnění a další. Stres provokuje zhoršení patologií endokrinního systému - krize štítné žlázy, nedostatečnost nadledvinky.

Hormonální změny ve stresu

Jakákoliv situace, která způsobila nerovnováhu mezi organismem a vnějším prostředím, je považována za stresující.

Problémy v oblasti služeb, zkoušky, duševní nepokoje a úzkost, fyzické přetížení, zranění, chirurgické operace, infekce a dokonce prohlížení nezajímavé filmu způsobují hormonální změny.

V reakci na stres, tělo vylučuje řadu hormonů. Mezi nimi:

  • Glukchortikoidy (Nejaktivnější kortizol);
  • Katecholaminy (adrenalin (nebo epinefrin), norepinefrin (nebo norepinefrin), dopamin);
  • růstový hormon;
  • prolaktin.

Jejich akce je zaměřena na poskytnutí těla s dodatečnou energií a aktivaci adaptačních schopností těla ve vztahu ke změněním podmínkám prostředí.

Aktivní práce systému hypothelalamického hypofýrního adrenálu - komplexní endokrinní reakce na stresové situace, ve kterých musí organizace zajistit organismus.

Stres aktivuje sekreci hormonů hypofýzy: adrenocorticotropin (ACTH), 8-lipotropin, 3-endorfin. Jejich koncentrace stoupá za 2-5 krát. Účinné látky ovlivňují kůru nadledvinek. Větší stupeň, reakce na neurogenní stimulaci je výroba norepinefrinu, serotoninu, acetylcholinu.

Když stres, změna koncentrace hormonu je spojena s poskytováním činností vnitřních orgánů a jejich systémů v určitém režimu:

  • Katecholamines. Látky zvyšují frekvenci a pevnost řezů srdce, rychlost krve ve svalech, zpoždění sodíku. Pod jejich akcí zvyšuje úroveň glukózy, bronchi expanduje. Tam je bledý kůži, střeva motilita je snížena. To vše poskytuje energii chování.
  • Vasopresin. Hormon aktivuje sekreci ACST, má Antidiuretická akce. Jeho hlavním úkolem je zúžení krevních cév a konzervace ve vodních tkáních. Zvýšení koncentrace látky se vyskytuje na pozadí chronického stresu.
  • Gonadotropins. Regulují aktivitu gravenních žláz. Tato skupina kombinuje hormony: stimulující folikulu, luteinizující, chorionic. Ve stresující situaci se jejich částka prudce snižuje. Důsledkem této reakce je snížení počtu genitálních steroidních hormonů. A to zase vede k porušení reprodukční funkce jak u žen, tak mužů.
  • Hormony štítné žlázy. Funkce štítné žlázy během stresu je snížena. Glukokortikoidy mají přímý dopad na centrální nervový systém, inhiboval produkci tyrotropního hormonu (TSH). Důsledek těchto procesů sníží v koncentraci tyrotropních hormonů (T-3, T-4).
  • Růstový hormon. Nadměrná fyzická námaha poskytuje signál pro aktivní růstový hormonu. Jeho množství se zvyšuje 2-10 krát. Látka zvyšuje metabolismus v důsledku antagonistického působení na inzulínu.
  • Prolaktin. Změna (zvýšení nebo snížení) tohoto hormonu ve stresu není plně studována, ale odchylka od svých běžných hodnot porušuje homeostázu a ovlivňuje imunitní obranu. Vývoj prolaktin Ve stresující situaci se vyskytuje za účasti vazopresinu a proteinové struktury peptidového histidinu-isoleucinu.
  • Inzulín. Pod působením hormonů-antagonistů se množství látky klesá. V tomto ohledu na pozadí stresu se hyperglykémie vyvíjí (abnormálně vysoký hladina cukru v krvi). Tento stav doprovází diabetes mellitus 1. a 2. typů.

Stresu jako další faktor provokující endokrinní onemocnění

Dlouhodobá působení stresových faktorů způsobuje porušení hormonálního pozadí. Důsledkem pracovní neschopnosti žláz síky vnitřní sekrece jsou těžké endokrinní onemocnění. Mezi nimi:

  • Basennedova onemocnění (Greivaova choroba, onemocnění bází, hypertyreóza, perryho onemocnění, flyani onemocnění) . V roce 1825 došlo k dokumentovanému spojení mezi hypertyreózou a silným stresem v lékařské literatuře. Údaje o dynamice patologie potvrzují skutečnost, že zvyšuje počet pacientů se základním onemocněním během rozsáhlých válek a dalších faktorů spojených s negativními životními událostmi.

Výskyt hypertyreózy ovlivňuje genetiku. Existují dědičné struktury, které mají predispozici na nemoc.V případě, kdy tělo vstoupí do stresující situace, probíhají patologické imunitní reakce. Porušují hormonální rovnováhu, jehož důsledkem toho se hyperthyreóza vyvíjí.

Stresová a založená komunikace onemocnění pokračuje. Pouzdra jsou popsány, když prodloužený účinek stresových faktorů (asi šest měsíců) nezpůsobuje vývoj onemocnění. Neexistuje žádné potvrzení vztahu výskytu hypertyreózy u pacientů trpících záchvaty paniky.

  • Diabetes. Silný stres je nebezpečný pro děti 5-9 let, riziko rizika patologie. Pacienti ve věku 15-34 let s diagnostikovaným diabetem s diagnostikovaným 1-typovým diabetem neindikují stresové faktory, které způsobily výskyt onemocnění.
  • Reprodukční dysfunkce. Studie odhalily závislost mezi porušením reprodukční funkce a stresových faktorů - u 9% žen neexistuje žádná menstruace, 33% pacientů má problémy děložního cyklu.

U mužů existuje zhoršení kvality ejakulátu - množství spermií, pohlavní buňky jsou nízké, mají porušování vnější struktury. Erektilní dysfunkce, oligospermie, neplodnost jsou spojena s psychologickými stresovými faktory.

  • Trpaslík. Po utrpěném silném stresu je sekrece růstového hormonu prudce snížena. Tato skutečnost byla zjištěna ve studii hormonálního zázemí dětí s výškovým zpožděním, což bylo delší dobu v nepříznivých podmínkách. Kromě toho došlo k poklesu koncentrace neuroendokrinních markerů - melatonin, serotonin, endorfiny, akt. Neschopnost takových dětí odolávat stresu vyčerpává homeostatické mechanismy, způsobuje těžké endokrinní poruchy.
  • Obezita. Evoluční zakotvené "stresové geny" nemůže poskytnout rychlou adaptaci těla moderního člověka k rychle se měnícím podmínkám prostředí. Neuroendokrinní systém je neustále v hyperaktivním stavu pod působením psychického stresu. Způsobuje nerovnováhu Velké hormony a leptin, který je zodpovědný za pocit hlad a sytosti. Z tohoto důvodu většina lidí "stres" stres. Cortisol, jejíž koncentrace ve stresující situaci významně překračuje normu, Podporuje aktivní tvorbu vkladů tuku, zejména na žaludku.

Účinek stresu u pacientů s endokrinními poruchami

Chronické stresové faktory zhoršují stav pacientů s endokrinními patologiemi:

  • s diabetes typu 1 snižuje inzulín;
  • Při narušení funkčnosti štítné žlázy se vyvíjí krize štítné žlázy;
  • Na pozadí dysfunkce nadledvin existuje akutní adrenální insuficience (hypokortika).

Dlouhé hormonální selhání způsobuje vývoj endokrinních onemocnění. Stres zhoršuje stav pacientů, kteří jsou diagnostikovány dysfunkcí vnitřních sekrečních žláz.