Účinek na tělo stresového hormonů

Stres je ochranná biochemická reakce těla k měnícím se podmínkám prostředí. Krátkodobé stresové hormony pomáhají zachránit život, dát další síly, schopnost zaútočit nebo bránit, přizpůsobit se výsledku.

Ve 20. století se ve vědě objevila teorie stresu. Její Stvořitelský biolog Hans Selre. Jeho vědecká práce otočila myšlenku fyziologických reakcí těla k emocionálním dopadům. Před tím byl názor ve vědě, že osoba reaguje různými způsoby, jak bolest a radost. To znamená, že odpověď na pozitivní emoce se liší od reakce těla na negativní emocionální účinky.

Adaptační hormony - Corrizol, adrenalin, norepinefrin

Selre zjistil, že lidské tělo reaguje biochemicky stejně stejně. Rozdíly jsou, že stres může být chronický. A velká radost, zpravidla bude rychlá. Je to dlouhá expozice silným emocím ovlivňuje negativně tělo.

Slavný biolog přiměřeně uvedl, že stres by měl být vnímán ne jako přepětí těla, ale jako adaptace, která pomáhá zvýšit odolnost vůči podněcům, posílení ochranných funkcí.

Adaptace, stresová síla

S silnými emocionálními účinky endokrinních žláz jsou hormony postupně zvýrazněny. Adrenokortikotropní hormon (ACST) stimuluje sekreci kortizolu, a on, on spustí výrobu adrenalinu a norepinefrinu. Způsobit podobné reakce těla:

  • bušení srdce;
  • zvýšení krevního tlaku;
  • Transformace barvy kůže (zarudnutí nebo bledost).

Takové změny v činnosti vnitřních orgánů jsou způsobeny neočekávanou radostí a silným strachem. Tento biochemický řetězec způsobuje, že člověk dělá různé impulzní akce - například spěchovat na krku nebo uniknout. Jakékoli silné emoce způsobuje hypertenzní reakce, Cévní křeče, ostré neurologické stavy. Výraz "umírá z radosti" má hluboký fyziologický význam.

Hans Selle se stresovou knihou bez pracoviště
Hanssel Selle (1907-1982). Kniha "stres bez pracoviště"

Biochemické procesy podobné, ale od radosti, srdeční útoky vznikají mnohem méně často než ze strachu nebo zármutku. To je vysvětleno přítomností hormonů odrazu (serotonin, dopamin a další), které jsou alokovány pro pozitivní emoce. Dávají radost a relaxují. JOY A EUPHORIA, zpravidla nejsou dlouhá.

Stres existoval vždy. Ale pro moderní člověk představuje vážný problém. Jeho dopad na primitivní lidé byl omezen na vnější faktory - chlad, nevýhoda potravin, nebezpečí útoku divokých zvířat. Pod jejich konstantní působením v těle byla postupně tvořena fyziologická reakce - rychlá reakce na odstranění rizika. Pod vlivem účinných látek, jednotlivci obdrželi další síly k běhu nebo boji. Pomohlo lidstvu přizpůsobit se podmínkám existence.

Stres v průběhu evoluce vždy pomohl člověku, schopnost přizpůsobit se. Pokud neexistuje adaptivní reakce, tělo se nemění, nepřežije. Proto stres nelze považovat pouze za patologický stav. To je důležitá fyziologická reakce na přizpůsobení se neustále měnícím se životním podmínkám.

Pozitivní vliv stresu

Krátkodobý účinek stresových hormonů je nezbytný pro osobu. Hrají velkou roli v záchranném životě, protože poskytují další energetické těloovlivní fyzickou aktivitu, aktivaci mozkové činnosti.

Biologicky účinné látky chrání tělo nejen z emocionálního stresu, ale také fyzického. Mají protizánětlivé, léky proti bolesti.

Úloha stresových hormonů během těhotenství, pro regulaci práce těla v souladu s cirkadian rytmy. Jakákoliv situace, která způsobuje, že nepohodlí má hormonální odpověď. To je důležitá podmínka pro zajištění životaschopnosti těla.

Negativní stresový efekt (chronický)

Moderní člověk má mnoho nepříjemných faktorů. Zároveň se jeho základní potřeby nezměnily. On, jako dříve, potřebuje jídlo, bydlení, teplé, vodu. Ale to je také přidáno k požadavkům společnosti, je třeba zápasit.

Počet biologicky účinných látek, které fungují v zesíleném režimu. Kolosální zatížení kardiovaskulárního systému zvyšuje výskyt chronických a ostrých patologií.

Obtíže při práci. Procrastinaci u muže

Dlouhozrnné tlakové hormony nevyhnutelně způsobují zdravotní problémy. Vysoký obsah glukózy v krvi je nutný k zajištění zvýšeného energetického potřeb těla ve stresové situaci. To způsobuje zvýšenou sekreci inzulínu, která je negativně ovlivněna funkčností slinivky břišní a štěpení obecně.

Chronicky vysoká úroveň kortizolu zároveň způsobuje obezitu a zničení svalové tkáně.

Nadledvinky produkující stresové hormony ve velkém množství jsou náchylné k nebezpečné onemocnění - nadledvinec insuficience. Vede k nevratným změnám v těle a může vést k smrti. Deprese přímo souvisí se sníženým sekreční činností nadledvinek.

Účinek neustálého stresu na mozku

Chronický stres negativně ovlivňuje anatomickou strukturu a funkci mozku. Zničení nejdůležitějšího orgánu dochází i na molekulární úrovni. V reakci na stres patří zásadní role do systému hypotalamu-hypofýzy a adrenálového systému (GGNS).

Poskytuje konzistentní účinek vnitřních sekrečních žláz v mozku a na ledvinách, aby vytvořily hormonální odezvu těla do stresového faktoru.

Zvýšený obsah kortizolu Oslabuje hipokampus (část systému limbického mozku). Je zodpovědný za paměť, školení a má přímý dopad na GGNS. V důsledku toho osoba oslabuje schopnost kontrolovat stres.

Prodloužená akce kortizolu snižuje velikosti mozku. Velké množství hormonu zničí vztah mezi nervovými buňkami (neurony), část mozku se sníží, která je zodpovědná za koncentraci pozornosti, rozhodování, obezřetnost a sociální interakce.

Oslabený hipokampus vytváří potíže s učením, nezapomeňte, zvyšuje riziko závažnějších duševních poruch. V genetické úrovni oslabila stresující faktory.

Hormony stresu

Stresové hormony jsou kortizol, adrenalin a norepinefrin. Tyto biologicky účinné látky poskytují nespecifické reakce organismu na dopad média. V důsledku stresujících okolností při práci se zaznamenávají aktivní fyzikální nervové zatížení, zvýšené stresové hormony.

Adrenalin

Adrenalin a noradrenalin ve stresující situaci první. Jsou potřebné k regulaci funkcí těla ve špičkové situaci. Účinek adrenalinu je zaměřen na práci fyziologických systémů ve stavu strachu, úzkosti, šoku. Studentské srdce, rozšířené žáky - charakteristické známky emise adrenalinu. Člověk je příliv síly rychle najít výpadek hmotnosti.

S fyzickým nebezpečím - poskytne dostatečné množství energie k úniku, skrýt a uniknout.

Noraderenalin

Na Emisní norepinefrin organismus splňuje ostré skoky krevního tlaku. Vyniká ve stavu šoku, s nadměrným fyzikálním a emocionálním zatížením. Na rozdíl od adrenalinu (strach hormon) norepinefrine podporuje aktivní akce, to je hormon vzteku. Při narušení sekrece adrenalinu a norepinefrinu je reakce osoby na stres nepředvídatelná.

Cortisol

Funkce kortizoly spojené s zajištěním ochrany těla z "plánovaného" dlouhého stresu. Ze všeho, co způsobuje, že tělo funguje, zejména v neobvyklých podmínkách, je potřeba zvýšené náklady na energii. Dokonce i běžné fyziologické reakce způsobují přirozený nárůst tohoto hormonu. Například ráno probuzení nebo ne znatelná situace - zobrazit nudný film.

Vysoká úroveň kortizolu vede k negativním reakcím těla:

  • Kapky arteriálního tlaku jsou v důsledku toho pozorovány velké riziko mrtvice;
  • Práce celého endokrinního systému se zhoršuje, což vede k nebezpečným onemocněním, jako je diabetes, osteoporóza, obezita;
  • Metabolismus (metabolismus) je rozbitý;
  • Imunita je oslabena.

Fázi

Stres a hormony jsou úzce vzájemně provázány. Biolog Selle přidělil po sobě následující fáze reakce na stres:

  1. Úzkost.
  2. Přizpůsobení (odpor).
  3. Vyčerpání.

Pod působením stresového faktoru zvyšuje úzkost, tělo mobilizuje.

Vliv stresu o omezení

Když bylo možné vyrovnat se stresem, se stabilita vyvíjí. Člověk se cítí nervózní ne tak akutní, ukazuje vysokou odolnost vůči stresu. S jeho krátkým vlivem je k životnímu prostředí vytvořeno adaptivní nemovitost.

Dlouhodobá působení stresoru způsobuje vyčerpací fázi, ve kterém člověk zažívá patologický alarm. Vede k negativním změnám v těle. Tělo přestane reagovat na neustále vysoký kortizolový hormon, snižuje se Vývoj spánku hormonu, melatonin. Osoba nemůže normálně spát a probudit se s obtížemi, deprese, letargie a apatie vzniká.

Prolaktin, stres a těhotenství

U žen, hormony stresu Zvýšená sekrece prolaktinu. Tento Hormon je spojen s reprodukční funkcí. Na pozadí Zvednutí koncentrace účinné látky je menstruační cyklus rozbitý, nedochází k žádné ovulaci, problémy s koncepcí dítěte.

Úroveň prolaktinů roste během těhotenství. Jedná se o normální fyziologickou reakci, protože jeden z funkcí látky je laktace. Hormonální selhání vede nejen na emocionální kapky, ale také problémy s těhotenstvím a následně s kojením.

Boj s stresem

Vývoj deprese a další negativní důsledky stresu lze zabránit, pokud se naučíte správu vnitřního stavu. Existuje mnoho způsobů, speciální techniky pro zvýšení odolnosti proti stresu. Pomohou udržet klid a "udržet stávku" ve stresující situaci. V tomto seznamu:

  • relaxační postupy;
  • fyzická cvičení;
  • procházky v otevřeném vzduchu;
  • poslouchání hudby;
  • pěkné mluvit;
  • plný spánek;
  • Plánování a časová distribuce.

Nabíjení mladých lidí

Lidské tělo je ve stresu odpovídá řetězci biochemických reakcí, které jsou doprovázeny emisemi v krvi adrenalinu, norepinefrin, kortizol. Mají jméno stresového hormonů. Jejich úlohou je zvýšit adaptivní schopnosti těla. Pokud osoba přemohou v neustálých stresových faktorech, vznikají patologické změny.