Biopsie cervixa

Biopsie Cervixa

Co je biopsie děložního čípku?

Červická biopsie je gynekologická vyšetření, která vám umožní vyjasnit diagnózu v podezření dysplazie nebo rakovina děložního hrdla.

Proč dělat biopsii Cervix?

Tato analýza je nutná, pokud byly v čípku detekovány podezřelé změny. Biopsie pomáhá lému pochopit, jaké buňky jsou v čípku: benigní (normální) nebo maligní (rakovina). V závislosti na výsledcích biopsie, gynekolog tvoří další léčebnou taktiku.

Kdo potřebuje projít biopsií Cervix?

Váš gynekolog může doporučit biopsii, pokud je podezřelé nežádoucí změny děložního čípku. Nejčastější svědectví o krční biopsii je:

  • Špatné výsledky Plující na cytologii

  • Dostupnost podezřelých změn v čípku během Kolposkopy (Acetheld epitelu, negativní místa jódu, atypická cévy, přítomnost hrubé mozaiky a interpunkce a další.)

  • cervikální erozi

  • leukoplakia (hyperkeratóza)

  • Polypy Cervixu

  • Condylomes

V jaký den cyklu můžete udělat biopsii děložního čípku?

Nejvýhodnější dny menstruačního cyklu pro krční biopsii je 7-13 dní (první den cyklu je považován za první den menstruace). Je lepší udělat biopsii ihned po skončení menstruace, takže rána na čípku se podařilo léčit na začátku další menstruace.

Jak se připravit na biopsii Cervix?

Snížení rizika komplikací biopsie využijte následujících doporučení gynekologů:

  • Zlikvidujte sex 2 dny před krční biopsií

  • nepoužívat Tampony a nesmírnou 2 dny před biopsií

  • Nezadávejte žádné léčivé látky ve Vagině (povoleny jsou pouze léky doporučené vaším gynekologem)

Ve večerních hodinách, v předvečer odvolání k gynekologovi, sprchu se sprchou Intimní hygienická pravidla. Pokud bude biopsie dělat pod obecnou anestézií, zkuste nic nejméně 8 hodin před postupem.

Jaké testy by měly být předávány před krční biopsií?

Červická biopsie je invazivní postup, který je doprovázen rizikem infekčních komplikací. Aby se zabránilo nežádoucím účinkům biopsie, je k tomuto postupu jmenováno důkladné zkoušky.

Prostorem gynekologa doporučuje před biopsií předat následující testy:

  • Obecný krevní test a koagulagram (analýza srážení krve)

  • stěr na flóru (včetně Gonorona a Trichomoniaz)

  • Poštu na cytologii

  • Kolposkopie

  • Analýzy pro skryté infekce (chlamydia, Mykoplasmóza, močasmóza)

  • Analýzy pro infekci HIV, virová hepatitida, syfilis

Kontraindikace biopsie děložního čípku

Pokud během zkoušky budete mít zánětlivé onemocnění pochvy nebo čípku, bude biopsie odložena až do zánětů.

Váš gynekolog může přiřadit další analýzy, aby objasnil příčiny zánětu, nebo se mohou okamžitě předepsat zacházení, pokud je důvod zánětu jasný.

Červická biopsie nemůže být provedena během menstruace.

Pokud máte podezření, že jste těhotná, pak to určitě oznámte svému lékaři.

Je možné udělat biopsii děložního hrdla během těhotenství?

V některých případech může být biopsie děložního čípku vyžadováno během těhotenství. Pokud vaše gynekologist upozorňuje podezřelé změny v děložním hrdle, a bude k závěru, že může být nebezpečné čekat na porod, biopsie může být provedena během těhotenství.

Biopsie děložního čípku v počátečních obdobích těhotenství (do 12 týdnů) může zvýšit riziko potratu a v pozdějším těhotenství může provokovat Předčasné narození, Proto se gynekologové doporučují provádět biopsii ve druhém trimestru těhotenství, kdy bude nebezpečí komplikací nejmenší.

Pokud se gynekolog domnívá, že zjištěné změny v čípku nevyžadují okamžitou diagnostiku, pak biopsie děložního čípku může být odložena a aby byla po 6 týdnech po dodání.

Jaké typy biopsie Cervix existují?

Existuje několik různých metod krční biopsie, takže se určitě zeptáte svého gynekologa, kterou metodu potřebujete.

Volba metody biopsie závisí na předběžné diagnostice a některých dalších faktorech známých vašemu gynekologovi. Některé typy biopsie nejsou pouze diagnostickou metodou, ale také léčbou patologií děložního čípku.

Kolposkopická (cílená, punkční) biopsie děložního čípku

Jedná se o nejčastější způsob krčníku děložního hrdla biopsie, která je považována za "zlatý standard" v diagnostice dysplazie a karcinomu děložního hrdla.

Cílová biopsie děložního čípku se provádí během kolposkopie, a tyto části čípku, které se zdají být podezřelé, se zdá být pro analýzu. Pro plot materiálu se používá speciální jehla, která má "sloupec" tkaniny čípku obsahující všechny potřebné buněčné vrstvy.

Penální biopsie nevyžaduje hospitalizaci a může být vyrobena v kanceláři gynekologa. Tento typ biopsie nevyžaduje společnou anestezii a zpravidla se provádí vůbec bez anestezie. Během biopsie můžete zažít nepohodlí, pocit tlaku nebo brnění, který trvá nejvýše 5-10 sekund.

Po kolposkopické biopsii se mohou objevit krvavé výboje z vagíny, které bude trvat déle než 2-3 dny.

Konhotomous biopsie Cervical

Konhotomatická biopsie není příliš odlišná od zaměřovací biopsie popsané výše. Jediný rozdíl spočívá ve skutečnosti, že žádná jehla není aplikována na bioopytovou biopsii, ale speciálním nástrojem s chopomy, který je podobný nůžkám s špičatými konci.

Konhotomická biopsie nevyžaduje hospitalizaci. Za účelem snížení bolestivých pocitů, krátce před hmotným plotem budete produkovat místní anestezii.

Během několika dnů po biopsii směsi mohou být pozorovány krvavé výboje.

Biopsie rozhlasové vlny děložního čípku (biopsie a zařízení "Surgitron")

Rozhlasová vlna biopsie nezpůsobuje výrazné škody na tkáních děložního čípku a konjugát s nízkým rizikem komplikací.

Tato metoda krční biopsie je vyrobena speciálním nástrojem, který je někdy nazýván "radionozozh". V Rusku a zemích SNS se přístroj Surgitron používá pro biopsii rádiové vlny.

Surgitronová biopsie nevyžaduje společnou anestezii a může být provedena v kanceláři gynekologa. Po biopsii rádiové vlny je krvavý výtok prakticky nepřítomný, nebo nejsou hojné a trvá více než 2-3 dny.

Riziko zjizvení na čípku po rozhlasové vlně biopsie je extrémně malé, a proto se tento typ biopsie doporučuje pro dívky a ženy, které v budoucnu plánují těhotenství.

Laserová biopsie Cervix

S laserovou biopsií jsou tkáňové části děložního čípku odstraněny pomocí laserového nože (laser).

Laserová biopsie se vyrábí v nemocničních podmínkách, pokud jde o tento postup vyžaduje krátkodobou společnou anestezii.

Tato metoda biopsie je považována za malý a zřídka způsobuje jakékoli komplikace. Během několika dnů po biopsii můžete zažít oscilace krvavého (červeného, ​​hnědého, růžového) výběru.

Smyčka biopsie děložní dělohy

Biopsie smyčky je odlišná volaná elektrochirurgická biopsie nebo elektroxcize. V některých zemích se anglické zkratky používají k označení tohoto typu biopsie: Leep nebo Lets.

Podstatou biopsie smyčky je, že podezřelé části děložního čípku peří nástroj podobný smyčce, přes který je elektrický proud prošel.

Elektrické čerpadlo lze vyráběnit v kanceláři gynekologa. Pro tento postup je vyžadována obecná anestezie, ale je nutná lokální anestezie.

Několik týdnů po elektrické nule může být krvácení různých stupňů hojnosti.

Předpokládá se, že smyčková elektrochirurgická biopsie děložního čípku může způsobit tvorbu jizev na čípku. Takové jizvy v budoucnu mohou být překážkou pojetí dítěte nebo přenášení těhotenství. V tomto ohledu se elektroexcia nedoporučuje mladé dívky a ženy, které v budoucnu plánují těhotenství.

Klínová krční biopsie (cervikální kuželka, biopsie nože, biopsie studené nože)

Během klínovitého biopsie se gynekolog odstraní trojúhelníkový kus děložního hrdla tak, aby získal nejvíce informativní úseky děložního čípku pro další výzkum. Tento typ biopsie se někdy nazývá prodloužená biopsie, protože na rozdíl od pozorovaných biopsie, nejen podezřelých tkání, ale také sousedních tkanin, které vypadají zdravě. Kanizace děložního čípku může být aplikována nejen jako diagnostická metoda, ale také jako způsob léčby některých patologií děložního čípku.

Pro biopsii ve tvaru klínu používá konvenční chirurgický skalpel (nůž), který není vyhříván nebo proudové nebo rádiové vlny, takže někdy se tato metoda nazývá biopsie nůžového nebo studeného nože.

Pro biopsii ve tvaru klínu vyžaduje anestezii (obecná anestézie, spinální nebo epidurální anestezie) a samotný postup se vyrábí v nemocnici. Po řízené cergixu můžete psát ve stejný den nebo druhý den.

Více než několik týdnů po biopsii můžete zažít bolest v oblasti děložního čípku, stejně jako pozorovat krvácení různých stupňů hojnosti.

Kruhová biopsie cervical

Kruhová (kruhová) biopsie je jedním z odrůd cervikální kuželky, které mohou být vyrobeny pomocí skalpelu nebo s rádiovým vlnovým nožem. Během kruhové biopsie, rozsáhlá sekce děložního čípku, vzrušující a část cervikálního krčního kanálu. Tato metoda biopsie se používá a jako diagnóza a jako léčba některých patologických stavů děložního čípku. Kruhová biopsie také odkazuje na rozšířenou biopsii, protože pro výzkum nejen podezřelých tkání, ale také sousední tkaniny, které mohou vypadat zdravě.

Kruhová biopsie se provádí pod obecnou anestezií, spinální nebo epidurální anestezií v nemocnici (v nemocnici). Dokonce ještě několik týdnů po biopsii, můžete mít bolest a krvácení z pochvy.

Endocerevical Curetzh

EndoCervikal Curefage se výrazně liší od výše uvedených metod cervikální biopsie, ale stejně jako biopsie, tato analýza pomáhá identifikovat zhoubné procesy v čípku.

EndoCervikální křivky je škrábání cervikálního krčního kanálu (nesmí být zmaten se škrábáním dělohy), díky kterým je možné získat buňku z cervikálního kanálu pro studium.

Místní anestezie se používá pro endocervikální curetha.

Jak se biopsie krk dělo?

Existuje několik různých metod pro provádění biopsie děložního čípku a v závislosti na vybrané metodě lékaře se může lišit.

Zeptejte se svého gynekologa, jak se tento postup bude konat ve vašem případě.

Pokud bude biopsie učinit gynekologa ve své kanceláři, znamená to, že nebudete dělat společnou anestezii, to je, že zůstanete vědomi. Provedení biopsie budete muset usadit v gynekologické židle, jako během obvyklé inspekce. Aby bylo možné vidět čípku, lékař zavede gynekologické zrcadlo do vagíny. Světlé světlo bude zasláno do čípku, aby bylo lepší zvážit. Pokud je to nutné, lékař zavede injekci anestetikum v oblasti dělohy - pomůže snížit bolest během biopsie. Podezřelé sekce sekventu budou odstraněny a směrovány na histologické vyšetření pod mikroskopem. Celý postup bude trvat více než 25-30 minut. Ihned po biopsii můžete jít domů.

Pokud bude biopsie dělat v nemocnici, pak s největší pravděpodobností budete potřebovat hospitalizaci po dobu 1-2 dnů. V tomto případě musíte se zeptat, jaký typ anestezie bude proveden: Obecná anestezie, páteřní nebo epidurální anestezie. Pokud máte společnou anestezii, znamená to, že během procedury budete spát, jestliže spinální nebo epidurální anestezie, to znamená, že budete zůstat vědomi, ale nebudete cítit dolní polovinu těla. Celý postup spolu s anestezií může trvat od 40 minut do 1,5 hodiny. Po biopsii budete muset zůstat v nemocnici několik hodin nebo do druhého rána.

Biopsie děložního čípku: to bolí?

Biopsie děložního čípku se může zdát bolestivá, takže ve většině případů před plotem materiálu pro studii, gynekolog představuje anestetickou injekci do děložního čípku.

Některé metody biopsie mohou být co nejvíce bolestivé, že existuje společná anestezie, spinální nebo epidurální anestezie.

V každém případě bude lékař učinit vše, aby zajistil, že postup je bezbolestný a pohodlný.

Co se stane po biopsii děložního čípku?

Prakticky, všechny ženy po biopsii jsou pozorovány krvavé výbojky z vagíny. V závislosti na tom, jaký způsob biopsie byl použit výběr může být více či méně hojný a dlouhý:

  • Po cílení, uhladění, rádiové vlně nebo laserové biopsie: ne-lidský výběr, poslední 2-3 dny;

  • Po smyčkové biopsii (elektroxcize), cervikální kuželka: výběr může být dostatečně hojný (jako krvácení během menstruace) prvních 5-7 dnů, a pak se odděluje krvácení po dobu několika týdnů.

Pokud máte krvácení, využijte Těsnění. Nemůžete použít tampony, malování a mít sex k dokončení přerušení výběru.

Také po biopsii můžete zažít bolest v dolní části břicha nebo v hlubinách pochvy. Je normální, a brzy bude bolest projít.

Některé ženy po biopsii Cervixu může růst tělesné teploty. Vzestup teploty může být spojeno s přenosem napětí, ale může také indikovat infekční komplikace. Pokud je tělesná teplota nad 37,5 kontaktujte gynekologa.

Je možné mít sex po biopsii děložního čípku?

Po biopsii děložního čípku se doporučuje zdržet se sexu po dobu minimálně 7 dnů.

V některých případech může váš gynekolog doporučit sexuální mír po dobu 2-3 týdnů po biopsii.

Komplikace krčníku děložního hrdla biopsie

Ve vzácných případech, po biopsii mohou být komplikace pozorovány ve formě krvácení a infekcí. Zavolej svého lékaře co nejdříve, pokud:

  • Máte absolutní krvácení jasně červenou nebo tmavou barvu s krevními sraženinami

  • "Měsíční" po biopsii trvá více než 7 dní v řadě

  • Výběr krve není hojný, ale jde o 2-3 týdny

  • Zvedli jste tělesnou teplotu (37,5c a vyšší)

  • Vybrali jste z pochvy s nepříjemným zápachem

Důsledky krční biopsie

PREPCTURE, CHYHOTOMOUS, laserová a rozhlasová vlna biopsie, zpravidla nezanechávají žádné důsledky.

Po elektrických ubytovacích (smyčkových biopsii), stejně jako po kuželovité biopsii (klínovité a kruhové) na čípku, mohou jizvy (jizvy) zůstat na krku. Některé ženy s jizvami na čípku mohou být pozorovány potíže s pojetím dítěte nebo s těhotenským hackingem.

Pokud jste udělali biopsii děložního čípku, a v budoucnu plánujete těhotenství, nezapomeňte jej hlásit svým gynekologem.

Jak rozluštit výsledky krčníku děložního hrdla biopsie?

Přiměřeně rozluštit výsledky biopsie Cervixu může pouze specialista: gynekolog nebo onkolog. Nespěchejte, abyste interpretovali výsledky získané sami, protože vás mohou některé podmínky nepřiměřeně vyděsit.

V tomto článku zvážíme hodnotu hlavních podmínek, které se můžete setkávat ve výsledcích biopsie děložního čípku.

Co je to coylocyte?

Coilocyty jsou modifikované cervikální buňky, které se objeví, pokud je žena nakažena Virus člověka papilloma (HPV). Normální coilocyt by neměl být, a jejich přítomnost označuje zvýšené riziko vzniku dysplazie a rakoviny děložního hrdla. Je důležité pochopit, že přítomnost coilocytů ještě není předvolbami a ne rakovinou. Nicméně, musíte věnovat zvláštní pozornost svému zdraví a poslouchat doporučení svého lékaře.

Co je acantosis, paragakratóza, hyperkeratóza, leukoplakie?

Acantosis, paragakratóza, hyperkutoatóza, leukoplakia - Všechny tyto procesy v čípku jsou náhradou normálního hrdlového epitelu na poškození (jako poškození kůže epitelu).

Tyto státy ještě nejsou předsudky nebo rakovina děložního hrdla, a přesto, váš gynekolog bude poradit odstranit tyto modifikované sekce sekvoje.

Co je to dělová dysplazie?

Dysplazie děložního čípku - Jedná se o precannoschopný stát, který bez léčby může růst rakoviny děložního hrdla. Hmota dysplazie úspěšně zachází. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný Hmota dysplazie.

Co dělat, když přicházejí špatné výsledky krční biopsie?

Za prvé, nebojte se. Ve většině případů, nechtěné změny v čípku úspěšně léčí. Dokonce rakovina děložního hrdla lze vyléčit, pokud byl objeven včas.

Obraťte se na svého gynekologa a v případě potřeby se poraďte s onkologem. Poslechněte si doporučení vašich lékařů a nemají samozřejmě.