Jaká je biopsie děložního čípku a co potřebuje

Pokud se během gynekologického vyšetření lékaře, něco znepokojeného je přítomnost papilomu, polypů, erozí, neoplazmů, stejně jako změna barvy sliznice - biopsie je okamžitě jmenována. Malá částice pro následné histologické studie v laboratoři je odrazena z sliznice pacienta.

Co ukazuje biopsii děložního čípku?

Tento postup je významným prostředkem pro identifikaci onemocnění rakoviny děložního čípku v raných fázích, takže jeho holding je předepsán s sebemenším podezřením onkologie. Dříve byla zjištěna nemoc, tím úspěšnější léčba. Tato analýza pomáhá potvrdit nebo vyvrátit takové cervikální onemocnění, jako je leukoplakie, dysplazie, která vznikají, když člověk je papilloma virus (HPV), Endocervicitical, hyperkeratóza. Podle výsledků studie, gynekolog stanoví diagnózu a vybere metody další léčby pacienta.

Biopsie děložního čípku je malá místní operace. Stejně jako jakýkoli provozní zásah je však plná interním krvácením. Pro pacienty s poškozením krevní koagulace je velmi nebezpečné, protože děložní hrdlo je doslova permeed s malými a středními tepny. Je také nemožné provádět tuto manipulaci s žen trpícími nemocemi pohlaví. Důvodem je, že během poškození sliznice během biopsie, patogenní mikroorganismy pronikají do ran a způsobují zánět.

V nepřítomnosti výše popsaných kontraindikací určí gynekologa biopsie děložního čípku.

Biopristické vyšetření SM těhotnýmNěkdy je nutné provést biopsii studium HM u těhotného pacienta, pokud se lékař domnívá, že před porodem, je nebezpečný pro život a zdraví žen. Těhotenství není pro tento postup absolutní kontraindikací. Je však třeba mít na paměti, že v 1 trimestru zvyšuje riziko spontánního potratu a ve 3 trimestru může způsobit předčasné narození a narození předčasného dítěte. Proto optimální termín pro nucený směr těhotné ženy na biopsii je 2. trimestr těhotenství. Pokud se gynekolog dospěje k závěru, že případ je nepozorný, pak postup může být odložen na 6-7 týdnů období po porodu.

Jak se připravit na postup?

Vyloučit sex pár dní před krční biopsiíChcete-li eliminovat přítomnost infekčních onemocnění sexuální sféry, je nutné projít testy - nátěry na vaginální mikroflóru a onkocytologii. Pokud byla odhalena infekce, musí pacient podstoupit průběh léčby vhodnými antibiotikami a rukou znovu. Je také nutné provádět koloskopii (jednoduchý a rozšířený), celkový krevní test, zkontrolovat krev pro koagulaci, přítomnost infekce HIV a hepatitidy.

Pokud jsou výsledky všech analýz normální, musíte čekat na konec další menstruace. To je nezbytné pro další měsíční ránu na čípku, kde částice uprchla do studie, zcela uzdravené. Nejpříznivější pro zásah je považován za 7 - 13 dnů menstruačního cyklu.

Aby se vyhnuly komplikací, gynekologové poradí eliminovat sex pár dní před tím, než se krční biopsie nepoužívá tampony a ne malovat vagínu - ne zavádět léky (svíčky).

Večer, v předvečer dne, kdy bude studie provedena, je nutné podniknout hygienickou sprchu a provádět nezbytné čistící postupy. Pokud se předpokládá společná anestezie (ve vzácných případech), je žádoucí opustit jídlo do 8-12 hodin před mini-operací, takže v pooperačním období nejsou žádné intestinální problémy.

Morálně příprava na postup, mnoho pacientů se ptá přátele a také sledovat video na internetu o tom, jak biopsie děložního čípku dělá, protože mají strach z bolesti s touto mini operací. Ve skutečnosti, v čípku, tam je jen málo nervových konců, t. E. můžete cítit nepohodlí na tomto místě, ale ne bolest. Psychologický stres ženě a očekávání nepříjemných pocitů může vést k poměrně bolestným křečím dělohy, připomínající menstruační bolest v dolním břiše.

Pokud operační lékař vidí, že pacient je upnut a je velmi znepokojen nebo se bojí, musí aplikovat lokální anestezii provozovaného úseku čípku lidokain. Žena se zklidňuje a relaxuje a mini-operace projde bez komplikací. Před zahájením postupu se pacient písemně souhlasí s cílem provést biopsii.

Provádění postupu biopsie

Při realizaci biopsie na čípku může lékař jednat odlišně, v závislosti na zvoleném způsobu provádění manipulace.

Rozluštění ukazatele této studie

Celý postup se provádí na gynekologické židli. Zpravidla je žena vědoma, protože je aplikována pouze lokální anestezie. Provozní nástroje se také liší v závislosti na tom, jak se koná biopsie. Ve Vagině je pacient zaveden gynekologická zrcátka pro nejlepší pohled na děložní děložní hrdlo zevnitř. Speciální lampy Světlé světlo zdůrazňuje podezřelý podezřelý pozemek gynekologa. Malá část sliznice je vyříznuta a poslána do laboratoře pro histologickou analýzu. Všechna manipulace trvá asi 10 minut, po které pacient dává sebe a pustil domů.

Někdy je operace prováděna pomocí běžné anestezie a zabírá asi 15-30 minut. V tomto případě lékař trvá na dobu 1-2 den po dobu 1-2 denní po skončení krční biopsie pro pozorování, protože mohou vzniknout komplikace. V tomto případě po celou dobu zkoušky je žena vydávána nemocniční list.

Ne každý lékař je k dispozici pro adekvátní dešifrování ukazatelů této studie. Aby bylo možné kompetentně vyhodnotit výsledky biopsie děložního čípku, je interpretovat, pokud je specialista - onkologa nebo gynekolog. Pokud je pacient přijata do rozluštění výsledků postupu nezávisle, může být nepřiměřeně vyděšen některými odbornými podmínkami a indikátory.

Jaké metody jsou biopsie?

Metody provádění biopsie studium poměrně hodně, pro různé případy a pro různé pacienty, jsou různé. Při výběru konkrétní metody se gynekolog vede protokolem, předem stanoveným diagnostikovaným a anatomickým rysem ženy. V některých případech se biopsie provádí jako lékařská událost v patologii děložního čípku.

Hlavní metody biopsie, následující jsou následující:

  1. Vítězství. Tato metoda se používá nejčastěji, protože je to nejvíce informativní ve vztahu k Hmota dysplazie a onkologie. Ambulý plot podezřelého z hlediska gynekologických pozemků sliznic membrány se provádí speciální dutou jehlou. Výsledkem je, že miniaturní vícevrstvý "Cylindrik" cervikální tkáně je poslán ke studiu. Biopsie Tato metoda se provádí v konzultacích a klinikách žen a nevyžaduje zpravidla ani místní anestezii. Maximum, že žena se může cítit v procesu postupu - to je mírné krátké brnění a mírné bolesti tahání v dolní části břicha. Po biopsii děložního čípku se provádí propíchnutou cestou, může krvavá z pochvy několik dní - to je normální. Po uzdravení ran se krvácení zastaví.
  2. Konhotomatic. Podle techniky provádění tohoto typu biopsie se podobá zaměřeném směřujícím, ale plot materiálu pro studium se provádí ne jehlou, ale specializovanými nůžkami s akutními konci (Conchomot). CONCHOTOMICKÁ BIOPSIE CM se provádí s místní anestezií.
  3. Metoda rádiové vlny. Rozhlasová vlna biopsie děložního čípku má minimální riziko komplikací po postupu, protože prakticky nepoškodí slizniční membránu. Manipulace produkovat speciální "rádio" - zařízení "Surgitron". Pro biopsii provedenou tímto způsobem není potřeba obecná anestezie a pooperační vypuštění z pochvy prakticky chybí. Nejčastěji se rozhlasová studie WME doporučuje otevřít ženy, protože nezanechává jizvy na sliznici.
  4. Laser. Zde, jako chirurgický nůž se používá laserový paprsek. Tento postup je složitější než výše popsané typy biopsie, proto je zapotřebí hospitalizace pacienta a neotvíjecí běžnou anestezii. Po postupu je možná malá červená, hnědá nebo růžová.
  5. Smyčka. Taková metoda krční biopsie se také nazývá elektrochirurgické. Jeho podstatou spočívá v tom, že plot materiálu pro analýzu se provádí elektrodou ve tvaru smyčky. Extrémně s výhodou lokální anestezie. Riziko jizev po biopsii děložního děložního čípku s elektrochirurgickým způsobem je poměrně velké, poměrně intenzivní a dlouhodobé alokace jsou také možné.
  6. Klínovitý. Více známé jméno - Nůž biopsie Cervix. Tato metoda se vyznačuje tím, že materiál s sliznickou membránou je uzavřen více než v jiných případech. Někdy se tato biopsie používá pro úplné odstranění patologických řezů tkáně. Operace se provádí obvyklým ("studenými") chirurgickým nožem, který je vyříznut zájem lékaře o trojúhelníkový úsek děložního čípku s okolními zdravými tkaninami. Vzhledem k tomu, že klínovitá biopsie je pokročilá metoda provádění biopsie, postup vyžaduje buď běžnou nebo lokální anestezii, a pacient je nucen zůstat v nemocnici po dobu 1-2 dnů.
  7. Oběžník. Tento postup se provádí skalpelem nebo rádiovým vlnovým nožem. Částice děložního čípku, stejně jako cervikální kanál. Pacient je dána obecná nebo epidurální anestezie.
  8. Endocerevical Curetzh. Tento způsob studia děložního čípku, ukázal pacienty s podezřelými maligními onemocněními, je zásadně odlišný od výše uvedeného. Během postupu pod lokální anestezií je třepání sliznice seškrabáno v oblasti cervikálního kanálu (s předběžnou expanzí).

Důsledky a komplikace po biopsii

Endocerevical CuretzhPřirozený důsledek biopsie, stejně jako jakýkoli chirurgický zákrok, krvácení různých trvání a stupně intenzity, která je způsobena postupem a anatomickými rysy ženy. Nejvíce "levné" lze nazvat metodou rádiového vlny a biopsie smyčky (excize), naopak, způsobuje hojné krvácení.

Biopsie děložního čípku má také takové důsledky jako zvýšená teplota v důsledku provozního napětí nebo infekčních komplikací, stejně jako tahání bolesti v dolním segmentu břicha a v oblasti čípky. Nedoporučuje se hrát sport a obnovit sexuální život dříve než týden po krční biopsii. Přesné období omezení uvede zúčastněné lékaře.

Dekódování výsledků

Závěr biopsie děložního čípku je připraven na dva týdny. Pod mikroskopem může laboratorní technik detekovat takové buňky a známky patologických procesů ve studovaném tkáně:

  • Normální válcové epitelové buňky;
  • Vícevrstvé ploché epitelové buňky s přechodovou zónou;
  • Známky cervicitidy - zánět děložního čípku;
  • Atypické buňky (ohniskové nebo rozsáhlé změny) - znamení rakoviny;
  • Dysplazie - znamení precancerózního stavu (existují tři stupně v závislosti na úrovni léze bazální vrstvy);
  • Coilocyty - buňky označující HPV;
  • degenerační sekce;
  • Specifické změny epitelu děložního hrdle dělohy: hyperkeratóza (leukoplakie, oroging), acanthóza, paragakratóza, metaplasie.

Výsledky krční biopsie by měly rozluštit gynekologa. Podle svědectví je určen poradenství onkologa. Pokud může být pochybná diagnóza re-biopsie.